Dagverslagen groep EF/GH

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende partijen, interessante stellingen en leuke momenten. Dit jaar bestaat het redactieteam uit: Robin Bos (A-groep), Fons van Hamond (B-groep), Sake Jan de Boer (C-groep), Nadia Bloemendaal (D-groep) en Regobert Eijkelkamp (EF/GH-groep en de rubriek Bord 13).

Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

Groep EF/GH - ronde 13

Het is spannend!

Het kan nog alle kanten op voor de titelkandidaten in beide groepen. We gaan proberen zo goed mogelijk live te verslaan.

Al snel druppelen de eerste uitslagen binnen, maar dan vooral aan de lagere borden. Alle kinderen krijgen een vaantje en een lotnummer. Na de prijsuitreiking vindt er een loterij plaats en alle kinderen in de EF/GH groep krijgen een prijsje. Eva van Harten wint van Diego Kaersenhout en komt daarmee voorlopig op gelijke hoogte met Arjuna Bertholee. Arjuna heeft in de tweede ronde gewonnen van Eva, dus Eva heeft geen kans om meisjeskampioen te worden.

We hebben de eerste kampioen! Miguel Angel Garceran Wang wint zijn partij tegen Jochem Schoppen terwijl zijn laatste belager Daniel Kutchoukov verliest. Miguel Angel is kampioen geworden van de GH-groep.

Meer uitslagen rollen binnen. Alisha Warnaar boekt een belangrijke overwinning tegen Daniel Kudlicka. Zij staat nu een half punt voor op Arjuna die nog met haar partij tegen Rembrandt Bruil bezig is. Arjuna staat een stuk achter en heeft 20 minuten minder tijd op de klok. Dat wordt nog lastig voor Arjuna. Een andere kanshebber bij de EF-meisjes is Circe Janse. Zij speelt tegen Onno Elgersma, die net de zwarte dame heeft verbannen van het bord. Onno staat nu een dame tegen toren voor en het ziet er naar uit dat hij dit niet meer uit handen gaat geven. Luttele momenten later wordt het wedstrijdbriefje ingeleverd (1-0).

Siem van Dael komt aan de wedstrijdtafel en hij lijkt dik tevreden met de remise die hij zojuist heeft bereikt tegen Gilian Honkoop. En dan hebben we weer een nieuwe kampioen: Alisha Warnaar wordt kampioen bij de EF-meisjes doordat Arjuna zojuist haar partij verloren heeft. 

De beslissing in de EF-groep! Nathaniel Fabish heeft zojuist gewonnen van Tommy Tran en kan niet meer worden ingehaald. De manier waarop hij dat doet is weer in grootse stijl.

Wit staat een stuk voor, maar erg gezond staat hij niet. Hoe gaat hij de matdreiging op b1 pareren? Tommy kiest voor 28. Pcd3 en gaat raakt al snel verstrikt in een prachtig matnet. Misschien had hij nog 28. Ld3 kunnen proberen, maar het is niet duidelijk of dat wel afdoende was geweest. Wat een manier voor Nathaniel om met zo'n mat dit toernooi te beëindigen...

Voor broer Benjamin gaat het toernooi als een nachtkaars uit. Na verliesbeurten in de 11e en 12e ronde verliest hij ook de laatste ronde, dit keer van Lucas Nguyen. Lucas is zichtbaar blij en bij het verlaten van de zaal gaan de armen in de lucht. 

Jonas Hilwerda wint zijn partij tegen Thijmen Bourgonjen

De zaal is zo goed als verlaten als Jonas Hilwerda zijn partij tegen Thijmen Bourgonjen wint. Daarmee stelt Jonas de ongedeelde tweede plaats veilig.

Groep EF/GH - ronde 12

De laatste dag alweer! Hoofd wedstrijdleider Aart Strik trapt af met een paar mededelingen van huishoudelijke aard en dan kunnen de klokken worden aangezet. Het zal de oplettende toeschouwers niet zijn ontgaan dat we sinds gisteren geen 'byes' meer hebben. Dat komt omdat Daan Hubers zich niet goed genoeg voelde om nog verder te schaken. Beterschap, Daan!

Iemand die vandaag letterlijk boven de rest uit stijgt is Timo Luiten (foto). Volwassenen kunnen zich niet voorstellen dat je überhaupt zo kunt zitten, maar voor de kinderen is het kennelijk een ontspannen zit. Bovendien hebben ze meer overzicht over het bord. We zullen zien of het Timo ook de overwinning brengt. Die overwinning komt er uiteindelijk, maar niet nadat Kimmily een kans op een koninklijke paardvork over het hoofd heeft gezien (1-0). Tim Warnaar en Hugo Eijkelkamp zijn al vroeg remise overeen gekomen. Hugo stond weliswaar een loper voor maar Tim dreigde met een promotie. Uw verslaggever heeft het gevoel dat Hugo in dit toernooi heeft ontdekt dat partijen ook in remise kunnen eindigen, want hij vindt het maar wat interessant!

Arjuna Bertholee is in het EF-meisjesklassement voorbij Alisha Warnaar gegaan en ze speelt vandaag tegen Lu LiQin. Als ze deze partij weet te winnen, zijn haar vooruitzichten voor de meisjestitel uitstekend.

Arjuna Bertholee Lu LiQin

Lu speelt hier 1...c5?? waarmee hij zijn loper weggeeft: 2. Dxa3. Arjuna weet haar voordeel steeds verder te vergroten en zij wint de partij. Omdat ook Alisha haar partij wint, blijft het tot en met de laatste ronde spannend wie de EF-meisjeskampioen wordt.

In de top van het klassement wint Rembrandt Bruil zijn partij tegen Daniel Kutchoukov. Rembrandt mag nog steeds hopen op een eindklassering bij de eerste 5. Daniël had voor deze ronde nog Miguel Angel Garceran Wang in het vizier voor de eerste prijs in de GH-groep. Miguel Angel heeft nu nog maar een half puntje uit de laatste twee partijen nodig om niet meer ingehaald te kunnen worden. Hoe staat Miguel Angel er voor tegen Jonas Hilwerda?

Jonas staat een pion voor, maar wat voor één. De partij vervolgt nog met 45. Ke1 Rxd4 46. Kxe2 e5 47. Rd3 Rxd3 48. fxe5+ Kxe5 49. Kxd3 d4 50. Kd2 Ke4 51. Ke2 d3+ 52. Kd2 Kd4 53. Kd1 Ke3 54. Ke1 d2+ 55. Kd1 Kd3 en aangezien de koning niet meer kan zetten, moet Miguel wel een pionzet doen. Dat loopt mat in een paar zetten en die hoeft Miguel Angel niet te zien (0-1).

Gilian Honkoop komt op 8,5 punt door te winnen van Quinten Salomons. Siem van Dael bewijst zichzelf een goede dienst door voor de derde keer op rij te winnen, dit keer van Benjamin Faybish. 

[red: de rest van het verslag is door een computerstoring verloren gegaan]

Groep EF/GH - ronde 11

 

New kids on the block


Ze waren er al die tijd wel, maar nu schuiven ze op naar de digitale borden: Thijs Geelhoed (foto links) en Jochem Schoppen (foto rechts). Thijs heeft tot deze ronde 8 punten verzameld, Jochem één puntje minder. We zijn benieuwd hoe ze het er in deze ronde vanaf brengen! Verder in deze ronde de kraker op het eerste bord tussen de broertjes Faybish.

In de zaal klinkt een luide snik. Nils Neisingh heeft net een dame weggegeven in zijn partij tegen Lu LiQin en hij is vooral heel erg boos op zichzelf. Wedstrijdleider Thomas Hummel besluit uit piëteit de klokken even stil te zetten en met Nils kort de zaal te verlaten. Nadat Nils weer tot zichzelf is gekomen is hij in staat om de partij voort te zetten - voor zover dat nog zin heeft natuurlijk. Luttele minuten later gaan de stukken in het spreekwoordelijke doosje.

Tim Warnaar speelt een snelle remise tegen Sara Martinez. Kennelijk had Tim zoveel haast om weg te komen, dat hij helemaal vergeten is om zijn wedstrijdbriefje in te leveren. Gelukkig kan Tim in de analyseruimte worden onderschept... Dan komt Chantal van Schooten bij de wedstrijdtafel. Ze heeft net haar partij gewonnen tegen Niek van der Noorda en de manier waarop dat ging daar is ze best trots op:

Er volgde 1. Dxc6+ d5. Chantal: "Hij mocht van mij best de pion slaan, maar dan sloeg ik 'm gewoon terug." De partij ging verder met het verrassende 2. Kh1!?? Dg2# Wellicht dat we in een latere reconstructie van deze partij nog nieuwe informatie krijgen... Chantal is blij en Niek niet. Dat was Niek sowieso al niet want nadat hij gisteren zijn sleutelbeen heeft gebroken bij het voetbaltoernooi, gaat hij vandaag zonder punten terug naar Hardenberg.

Zou Quinten Salomons het verslag van de 10e ronde hebben gelezen, dan had hij geweten wat hem tegen Siem van Dael te wachten stond. Nu valt ook hij ten prooi aan het Evans gambiet van Siem en de zwarte koning vindt na 28 zetten zijn Waterloo op veld h3. Lucas Nguyen is een pion voor gekomen tegen Thijs Geelhoed en hij had er nog een heel stuk bij kunnen krijgen: 

Lucas heeft net het paard op f6 geslagen en nu speelt Thijs 17... Lxc3?? wat meteen een stuk verliest na 18. Lxc3. Lucas ziet het niet maar hij blijft wel beter staan. Als zo rond een uur of half zes sommige deelnemers misschien al wel aan het avondeten zitten, heeft Lucas zijn overwicht vergroot tot maar liefst vier pionnen in een toreneindspel. Thijs probeert de partij nog wat te rekken, maar de situatie is hopeloos (1-0).

Mei Jing Garceran Wang en Stella Honkoop hebben op bord 29 de volgende stelling bereikt:

De witte stukken staan in een kluitje rond de zwarte koning en het is voor Mei Jing best even een puzzel hoe ze het beste verder kan gaan. Met 47. Lc7+ Ka7 48. Tb8 Dxb8 49. Lxb8 Txb8 zorgt ze voor een grote afruil van stukken en dat is een verstandige strategie. Als uw verslaggever luttele momenten later nog eens terug keert naar het bord, blijkt ook nog eens de zwarte toren op magische wijze verdwenen te zijn. Mei Jing zet de h-pion in beweging die natuurlijk niet te stoppen is (1-0). Ondertussen zijn er op de topborden ook weer twee partijen geëindigd. Zowel Jonas als Nathaniel winnen in een recht-toe-recht-aan stijl van hun tegenstanders, die kansloos worden gelaten. Rembrandt Bruil gaat door de tijd in zijn partij tegen Thijmen Bourgonjen (0-1) waarmee Thijmen zich ook meldt in de achtervolging op de koploper.

We zijn zo langzamerhand in het eindspel van dit toernooi terecht gekomen en nu begint bij velen ook de vermoeidheid parten te spelen. Her en der bleke gezichten en ook op de hogere borden worden er meer stukken weggeblunderd. Met het deelnemersveld nog zo dicht bij elkaar zal het er in de laatste ronden ook om gaan wie zijn/haar vermoeidheid het best de baas is. We zullen het zien op de laatste dag!

Groep EF/GH - ronde 10

Soms zie je kinderen openingen spelen waarvan je je afvraagt of de kinderen zelf enig idee hebben wat ze aan het doen zijn. Soms gaat het om de trucjes, of het gaat om openingen die volwassenen wél begrijpen. In het algemeen (en nu komt er een gewaagde uitspraak) snappen jonge kinderen weinig van gambieten. Maar er zijn uitzonderingen. Op het vierde bord laat Siem van Dael met de witte stukken zien dat hij het Evans gambiet uitstekend beheerst.

Wit offert een pion in ruil voor een snelle ontwikkeling en dat betaalt vrijwel direct uit: Tommy denkt met 13...Lh3? een matdreiging te creëren maar in plaats daarvan verliest hij een stuk: 14.Ph4 Dg4 15. Dxh3. Twee zetten later denkt Tommy in zijn enthousiasme een kwaliteit te winnen, maar hij ziet daarbij over het hoofd dat Siem een koninklijke paardvork heeft voorbereid. Na 35 zetten eindigt de partij in een heel aardig stikmat (1-0).

Op het derde bord speelt Thijs Geelhoed met wit tegen Rembrandt Bruil. Doordat Thijs nog niet zoveel op de hoogste borden heeft gespeeld is hij redelijk onopvallend opgekropen naar de top van het klassement. Hij staat een stuk voor maar het lijkt er op alsof Rembrandt dit gemakkelijk terug gaat winnen. Of toch niet?

Thijs haalt zijn toren uit de vervelende penning en als Rembrandt nu de tijd neemt om het paard te slaan gaat hij mat in 4. Wat een ontknoping in deze fase van de strijd. Rembrandt ziet het op tijd en maakt eerst even een gaatje voor de koning. Dat geeft Thijs de tijd om zijn paard in veiligheid te brengen. Rembrandt heeft nu wel de kans om twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel te creëren. Hij heeft dus compensatie voor het stuk.

Javidan Madjidov Kimmily Tran

Op bord 26 zitten Javidan Madjidov uit Azerbeidjan en Kimmily Tran tegenover elkaar. Kimmily staat een volle toren voor. Dan raakt ze verstrikt in een aantal schaakjes van Javidan en voor ze het weet is zij de toren al weer kwijt. Javidan staat dan nog twee gezonde vrijpionnen op de damevleugel voor, maar Kimmily krijgt nog één keer de kans om deze te verorberen. Dat ziet ze jammer genoeg over het hoofd en Javidan gaat er met het punt vandoor.

Op het tweede bord heeft Nathaniel zijn tegenstander Lucas Nguyen terug gedrongen naar de onderste rij. Het ziet er donker uit voor Lucas:

Wit wint een dame tegen toren op de 38e zet en het had nog meer kunnen zijn als hij 38. Dc4+! Kf5 39.Dxf7 had gespeeld. Het maakt allemaal niet zoveel uit, Lucas heeft wel genoeg gezien.

En dan. We dachten dat het niet meer kon, maar het is toch gebeurd: Jonas Hilwerda verliest zijn eerste partij van dit toernooi. Eens kijken waar het mis ging voor Jonas.

Wit heeft zojuist 27. Dd3 gespeeld en daarmee de penning van de pion op g6 in het spel gebracht. Jonas ziet dit totaal over het hoofd en hij speelt het ogenschijnlijk voor de hand liggende 27...Tc7?? waarna hij totaal verrast wordt door 28. Txc7 Dxc7 29. Lxh5 Nu zal hij tot zijn afgrijzen hebben ontdekt dat de loper niet terug genomen kan worden. De rest van de partij wordt door Benjamin heel beheerst uitgespeeld.

Ook een andere titelkandidaat verliest zijn partij:

De spelers hebben net torens afgeruild. Het plan voor wit is simpel: het paard beteugelt de zwarte pionnen op de damevleugel en vroeg of laat komt zwart in zetdwang. Daardoor gaat hij zijn g-pion verliezen en kan zijn witte tegenhanger promoveren. En fin, zo gezegd, zo gedaan. Een zure nederlaag voor Rembrandt die goede kansen had om dichter bij Jonas te komen.

Maken we de balans op van de tiende ronde, dan zijn de kaarten in de top van het klassement opnieuw geschud. Nathaniel én Benjamin Faybish hebben zich opnieuw geprofileerd als titelkandidaat, terwijl ook Thijs Geelhoed heeft bewezen dat we niet om hem heen kunnen. De verschillen in de top zijn erg klein; zeven kinderen hebben 7,5 tot 8,5 punten verzameld. De spanning is om te snijden!

Nog een laatste opmerkelijk wapenfeit in deze ronde: de partijen op de eerste 8 borden zijn deze ronde in 1-0 geëindigd.

 

 

Groep EF/GH - ronde 9

Vandaag is de vijfde dag van het ONJK. De kans is groot dat er aan het eind van de dag nog meer duidelijk is over wie de kanshebbers zijn voor de eindoverwinning in de EF en de GH groep. In beide groepen zijn vijf geldprijzen te verdienen, zoals iedereen wel zal weten. Wat niet iedereen weet is dat er in de EF-groep en in de GH-groep ook twee tickets te verdienen zijn voor het NK-jeugd: één voor de jongens en één voor de meisjes. Hieraan zijn wat algemene voorwaarden verbonden. Zo moet de winnaar van een groep wel de Nederlandse nationaliteit hebben en gelden er leeftijdsgrenzen. Het gaat te ver om alle details hierover in dit verslag te zetten. Ik zal volstaan met te vertellen dat de KNSB vanzelf contact opneemt met de prijswinnaars wanneer dat aan de orde is.

Nou moet ik bekennen dat ik mij in mijn verslaglegging wat eenzijdig heb gefocusd op de top van de EF-jongens. Hoog tijd dus om ook een rondje langs de andere velden te maken!

EF-jongens

Hierover kunnen we kort zijn. Als het Jonas Hilwerda lukt om in de negende ronde te winnen van de huidige nummer 2, de Belgische Nathaniel Faybish, dan kan het kampioenschap hem bijna niet meer ontgaan. Jonas heeft gewonnen van de nrs. 2, 3 en 6 in het klassement en tot nu toe slechts een half puntje afgestaan aan de nr. 4 Lucas Nguyen. Verliest hij, dan geeft dat zijn directe concurrenten de kans om op dichtbij of zelfs op dezelfde hoogte te komen. Dat geldt uiteraard voor Nathaniel, maar ook voor Siem van Dael, Lucas Nguyen en nog zes spelers die op 6 punten uit 8 wedstrijden staan.

EF-meisjes

Met een gedeelde vijfde plek is Alisha Warnaar momenteel met een uitstekend toernooi bezig. Zij heeft net een serie van drie overwinningen achter de rug en wie weet of zij vandaag haar zegereeks kan voortzetten. Bovendien heeft Alisha in de vorige ronde goede zaken gedaan door haar directe concurrent om de meisjes-titel te verslaan, Arjuna Bertholee. Daardoor is Alisha nu een vol punt los van Arjuna en heeft zij 2 punten meer dan die andere favoriet, Circe Janse. Circe speelt momenteel niet haar beste toernooi met net iets te vaak (duur) puntenverlies.

 

GH-jongens

Miguel Angel Garceran Wang (Hong Kong, 2005) heeft zich brutaal gesetteld tussen het rijtje achtervolgers dat momenteel de vijfde plek in het totaalklassement deelt met 6 uit 8. Miguel Angel begon het toernooi met 1 uit 3, maar sindsdien heeft hij vijf partijen op rij gewonnen! Op zijn beurt wordt Miguel Angel in het GH-klassement op één punt achterstand achtervolgd door vier kinderen: Constantijn Beukema, Daniel Kutchoukov, Vanessa Wiemann en Nils Neisingh. Opvallend dat van al deze kinderen Constantijn veruit de hoogste TPR heeft. Er is dus nog niets beslist! Luuc van Steenhoven zal zich dit toernooi vooraf anders hebben voorgesteld. Hij begon als rating-favoriet in de GH-groep maar hij moet het tot nu toe doen met 4,5 punten.

GH-meisjes

Ze kwam al even voorbij: Vanessa Wiemann (Duitsland, 2005). Vanessa heeft in het klassement voor meisjes in de GH-groep al een gat geslagen van 2 punten op haar achtervolgers, Stella Honkoop, Kimmily Tran, Mei Jing Garceran Wang en Selma Bertholee. Vanessa beleefde een goede start van het toernooi met 3 uit 4 en heeft mede daardoor nog niet tegen een van de andere meisjes uit de GH-groep gespeeld. Een 50% score uit de resterende partijen is voor Vanessa waarschijnlijk voldoende om de eerste prijs mee te nemen naar Duitsland.

Ronde 9

Het lijkt wel een dagelijks ritueel! Er is er een jarig hoera hoera en weer niet bij ons in de groep. Het is Harm-Jan Kootstra die in de D-groep speelt. Vorig jaar waren we zijn verjaardag een beetje vergeten, maar nu wordt hij toegezongen door iedereen (lees: velen) in de zaal. En dan kan het gaan beginnen. Nou ja, beginnen, voor sommigen is het wel heel snel ook weer afgelopen. Alisha Warnaar komt een beetje bedremmeld naar de wedstrijdtafel nadat ze (eerlijk gezegd verpletterend) verslagen is door Rembrandt op het derde bord. Alisha: "hij stond vanaf het begin veel actiever. Nou ja, hij heeft ook nog eens een veel hogere rating." Wat ons betreft én wat Alisha betreft zien we haar later in dit toernooi gewoon weer terug op de live-borden. Haar concurrent om de EF-meisjestitel, Arjuna Bertholee wint later op de ochtend wel haar partij tegen Vanessa Wiemann en komt daarmee op gelijke hoogte met Alisha.

Raaf Mestrom komt even een pen lenen. Hij heeft net zijn partij gewonnen tegen Constantijn Beukema. Gelukkig maar voor Raaf, want aan z'n gezicht te zien zit hij er een beetje door. "Ben je een beetje moe?" vraag ik nog. "Ja", zegt hij met een diepe zucht. Nou Raaf, pak een kop koffie ... o nee het is een jeugdtoernooi.

David Bouman DGT-klok Joost van der Noorda

De partij tussen David Bouman en Joost van den Noorda gaat heftig heen en weer. Joost staat eerst met twee torens tegen toren/loper en beiden hadden nog vijf pionnen. Vervolgens geeft Joost zijn toren weg. Oeps! Een paar zetten later geeft David zijn loper weg, waarschijnlijk omdat hij dacht dat hij zo kon promoveren met z'n pion. Beide proberen hun pionnen één voor één te promoveren maar aangezien ze vergeten voor rugdekking te zorgen, vliegen de pionnen van het bord af. Wat overblijft is een een eindspel van K+T tegen K+T+pion in het voordeel van Joost. Joost lijkt dus goede kansen te hebben, ware het niet dat hij zijn toren weg geeft en even later ook zijn laatste pion. Dit eindspel is wel besteed aan David en het punt is 'in the pocket'.

Rond half elf wordt er nog maar aan een paar borden geschaakt. In de partij tussen Lucas Nguyen en Siem van Dael op het tweede bord is een interessant pionneneindspel ontstaan:

Als het Lucas lukt om op de damevleugel een vrijpion te creëren, dan wordt dat voor Siem een vervelend handenbindertje die hij op zal moeten halen met z'n koning. Dat geeft Lucas de kans om de zwarte koningsvleugel leeg te roven. In de partij kiest Lucas een origineel (ander) winstplan dat hem even zo goed het volle punt oplevert.

Miguel Angel staat een stuk achter tegen Benjamin Faybish en zojuist is daar een pionvork bovenop gekomen waardoor Miguel Angel nog een paard gaat verliezen. Dat is iets te veel van het goede en hij geeft op. Opgeven komt niet veel voor in deze groep en is meestal ook niet aan te raden. Zeker 90% van de partijen wordt beslist doordat spelers meerdere stukken eenvoudig weggeven. Een voorsprong van één of twee stukken zegt dus niet altijd iets.

Jonas Hilwerda staat 2 pionnen voor tegen Nathaniel Faybish. Nathaniel heeft enige compensatie doordat de witte koning niet kan rokeren, maar het is de vraag of hij dit kan gebruiken om iets dreigends te creëren. Zodra het Jonas lukt om zijn koning in veiligheid te brengen is het verder een kwestie van techniek - en dat is Jonas wel toevertrouwd. Als er een paar zetten later het een en ander is afgeruild staat Jonas inderdaad gewonnen. Hij besluit om dit keer even de voet van het gaspedaal te halen en met een eeuwig schaak de remise veilig te stellen. Jonas: "Ik kon rokeren en dan kon hij zijn koning na 30. 0-0 Tb7 verdedigen. Ik wilde dit keer gewoon geen risico lopen. Ik heb nu al tegen de top 6 gespeeld en daar heb ik een goed resultaat tegen gehaald." Oftewel: een goed bekeken remise van Jonas, die naar verwachting in de komende ronden tegen zwakkere spelers komt te spelen (op papier) dan hij tot nu toe tegenover zich heeft gehad.

Opvallendste nieuwsfeit in de strijd om de GH-titel: alle titelkandidaten verliezen deze ronde hun partij!

Groep EF/GH - ronde 8

Als je maar lang genoeg meedoet aan het ONJK dan eindig je vanzelf aan 'de andere kant van de tafel'. Thomas Hummel Zo is het in elk geval wel gegaan met Thomas Hummel. Thomas (1992) deed vorig jaar voor de elfde keer mee aan het ONJK en dit jaar is hij te oud om mee te doen. Ondertussen heeft hij wel een diploma gekregen als wedstrijdleider A en nu bestiert hij dus de EF/GH-groep. 

Iets heel anders: Felix en Victor Muntean hebben gisteren een zusje gekregen! Ze heet Clara. Moeder en dochter liggen in het ziekenhuis, maar ze maken het goed. Voor Felix en Victor was het gisteren natuurlijk een spannende dag, des te knapper dat ze toch gewoon weer de hele dag mee hebben geschaakt! Hun vader is spoorslags naar huis gegaan en nu is een vriendin van de familie ingevlogen voor de morele ondersteuning. Chapeau!!

Dag 4 alweer van het toernooi. Vandaag is Dominique Kroon jarig in de D-groep en ze is 12 jaar geworden! Om te zorgen dat de organisatie het niet zou vergeten, had ze voor ons ook maar even een herinnering geschreven op haar naambordje. Van harte gefeliciteerd, Dominique!

Dan gaan we zo langzamerhand naar de partijen. Want vandaag staat er weliswaar maar één partij op het programma, maar dit kan wel eens een cruciale partij in het EFGH toernooi worden. Het is de strijd op het eerste bord tussen Jonas Hilwerda en Rembrandt Bruil. Het zijn de nummers 1 en 2 van de ratinglijst. Ze hebben als enigen van de hele groep een 1500+ rating, maar te oordelen aan hun spel tijdens dit toernooi is onze inschatting dat ze toch wel zo'n 200 elo punten 'underrated' zijn. Die punten zullen ze het komende jaar vast en zeker wel gaan verdienen, als ze voldoende lange partijen blijven spelen.

Voor het eerst dit toernooi is de eerste partij in de D-groep sneller beslist dan in de EFGH-groep! Als de ronde 10 minuten onderweg is heeft zich in onze groep nog niemand bij de wedstrijdtafel gemeld en dat is een unicum. Meestal zijn er rond deze tijd minstens 5 partijen beslist. Kan het ook zijn dat de herdersmatjes en andere openingstrucs raken uitgewerkt? Ondertussen wordt op bord 39 de partij afgewerkt tussen Dana Faybish (inderdaad, het zusje van Nathaniel en Benjamin) en Romke de Boer. De broer van Romke schaakt in een andere groep. Romke is een pion voorgekomen en dreigt nu ook nog een kwaliteit te winnen, dus hij staat er goed voor. Later op de ochtend weet hij de partij dan ook te winnen.

Dana Faybisch Romke de Boer
Dana Faybish Romke de Boer

Een interessante partij wordt gespeeld op bord 21 tussen (hé!) Victor Muntean met wit tegen Krishna Mutnuri. Er heeft een grote afruil plaatsgevonden waardoor de spelers vanuit de opening gelijk in het eindspel zijn beland. Na 22. Td1 is de volgende stelling ontstaan:

Zwart staat twee pionnen voor en met zorgvuldig spel zou hij de partij normaal gesproken moeten gaan winnen. Echter, Krishna speelt 22... Le2?? en hij wordt verrast door het aftrekschaak 23. Pxe2+ Kc6. Even later krijgt Krishna zomaar de kans om het stuk terug te winnen:

In deze stelling speelt zwart 27...c5. Nu is er maar één zet mogelijk om het witte paard te redden, namelijk 28. bxc6 ep. Wellicht is het concept 'en passant' slaan nog niet helemaal bekend bij Victor want na 28. Kc4?? Txd4 heeft Krishna het paard terug gewonnen en voert hij de partij op elegante wijze naar de winst. Vooral ook de matvoering is in deze partij zeer de moeite waard om nog eens na te spelen.

Als de ronde twee uur onderweg is wordt er nog aan twee borden geschaakt. Op het eerste bord is na 51. Lxc5 a3 de volgende cruciale stelling ontstaan:

Lange tijd heeft Rembrandt een stelling met ongelijke lopers en een pion minder moeten verdedigen. In deze stelling mist hij echter een goede kans om de partij remise te houden: 52. Ld4! a2 53. c4 Kxc4 54. Le5 Kd5 55. Ke3. De koning op e3 schermt de toegang voor de zwarte koning af naar de koningsvleugel. Zodra de zwarte koning zijn pion op a2 wil ondersteunen beweegt de witte koning mee. De loper op c6 staat erbij en kijkt er naar, maar kan niets doen. In plaats daarvan offert Rembrandt zijn loper en gaat hij ten onder in het eindspel. Daarmee heeft Jonas één van zijn directe concurrenten op achterstand gezet en wordt het interessant om te kijken wat er op het tweede bord gebeurt in de partij tussen Gilian Honkoop en Nathaniel Faybish:

De materiaalverhouding is gelijk. Zwart heeft een verbonden vrijpion, terwijl wit zwakke dubbelpionnen op de c-lijn heeft staan. De laatste paar zetten is er wat heen en weer geschoven met dame en toren, alsof beide spelers nog aan het zoeken zijn naar een goede voortzetting. 43. Dh4? Luidt de afwikkeling in naar een pionneneindspel dat bij goed spel gewonnen is voor zwart, zoals Nathaniel in de partij bewijst. Gilian had er beter aan gedaan om te gaan voor zetherhaling. Maar ook dan is het alleen zwart die mag hopen op meer dan een half punt. Daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze speeldag en deze speelronde. Morgen weer een belangrijke partij op het eerste bord, die tussen Jonas en Nathaniel. Beide spelers hebben in de vijfde ronde niet de volle buit binnen gehaald, maar verder alles nog gewonnen. We maken ons op voor weer een mooie schaakdag. Maar vanmiddag gaan we eerst voetballen!

 

Groep EF/GH - ronde 7

Het is bijna niet te geloven, maar we gaan vandaag alweer over de helft van het toernooi. Het is te vroeg om nu al een tussenstand op te maken. Laten we volstaan met te zeggen dat er nog twee deelnemers zijn met 5,5 uit 6: Gilian Honkoop (de broer van Stella en Bram) en Jonas Hilwerda. Zij spelen deze ronde tegen elkaar en kunnen dus maar één punt verdelen. De eerste partij die in mat eindigt is op bord 31. Daar verliest een van onze jongste deelnemers van het toernooi (Thomas Kutchoukov) zijn partij tegen Matthijs Salomons. De wedstrijdleider wordt er nog even bij gevraagd om dit officiële moment te bezegelen.

Thomas Kutchoukov en Matthijs Salomons

Thomas Kutchoukov verliest in een miniatuurtje
van Matthijs Salomons

Zoonlief Hugo heeft z'n moeder op de tribune zien zitten en is opvallend snel een remise overeen gekomen met Olav Weidema. Maar goed, it takes two .... Ook een snelle remise tussen Thijs Geelhoed en Siem van Dael op het vierde bord. Op het tweede bord heeft Benjamin Faybish (staand op de foto) een zeer aanvallende positie ingenomen tegen het zwarte leger van Rembrandt Bruil. Benjamin (staand) en Nathaniel FabischIn een variant van de Pirc met tegenovergestelde rokades heeft hij zijn h-pion naar voren geschoven en over wat zijn ambities zijn hoef je niets te raden. Broer Nathaniel (zittend op de foto) kiest voor een rustiger opzet: met wit speelt hij het Londen-systeem, kortgezegd een opstelling met d4, Lf4 en Pf3. Het is een positionele strijd die op het moment van schrijven nog maar in de beginfase is.

Het zijn lange dagen en soms wil je dan wel eens even rondlopen of ... gewoon staand schaken! Dat doen in elk geval Sam Plevier en Constantijn Beukema, hoewel Sam op de foto (links) net weer gaat zitten.  Of het iets uitmaakt voor de kwaliteit van het schaken is moeilijk te zeggen. Sam staat een kwaliteit voor en hij heeft twee verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel. Dat gaat zeker nog wel enige techniek vereisen, maar normaal gesproken mag Sam dit niet meer uit handen geven. Dat doet hij even later ook niet (1-0).

Vanochtend heb ik al uitgebreid stil gestaan bij de partij van Jonas tegen Siem. Ik dacht dat Jonas zijn media-aandacht voor vandaag wel gehad had, maar als hij dan vervolgens de onderstaande partij aflevert dan is negeren echt onmogelijk. 

Zwart heeft net 16...h6 gespeeld en waarschijnlijk hoopt hij dat dat voldoende is om de matdreiging af te wenden. Maar nee, wit speelt het sublieme 17. Lxh6!! g6 18. Lxg6! met een verpletterende mataanval. Een paar zetten later is het dan ook afgelopen. De vraag die zich zo langzamerhand opdringt: "is er iemand die Jonas nog gaat stoppen?" Nou, Nathaniel Faybish bijvoorbeeld die zijn tegenstander Thijmen Bourgonjen heeft overspeeld. In een pionneneindspel met twee pionnen achter houdt Thijmen het voor gezien. Zijn koning kan onmogelijk de witte d- en g-pion tegen houden. Op bord 2 spelen twee andere kanshebbers tegen elkaar: Benjamin Faybish tegen Rembrandt Bruil

Hoe nu verder voor wit na 24...Pxe6? Tot nu toe heeft hij alles op de aanval gegooid maar het is niet eenvoudig om een goede voortzetting te vinden. Het paard dat nu op e6 staat vervult een sterke verdedigende taak, maar is nu even weggelokt van z'n positie op f8. Een torenoffer op h7 zou een echte krachtzet zijn, maar het lijkt er op dat zwart redelijk makkelijk stand houdt na 25.Txh7 Kxh7 26.Th1+ Kg8 27.Dh6 Lg7. Wit speelt daarom 25.Dh6 Pf8 en nu gaat de witte aanval ineens heel veel tijd kosten. Dat geeft het zwarte leger de kans om op te rukken over de damevleugel! Rembrandt speelt in grote vaart zijn a-pion op, waarmee de passieve toren op a8 ineens volop in het spel is. Hoewel de partij zeer de moeite waard is om uitgebreider te bespreken springen we door naar de 36e zet van zwart.

Zwart speelt hier 36...Dxa2 maar wat nou als hij  36...Txc3+!? speelt? Als wit terug slaat volgt 37.Kxc3 b1D+ 38.Kd2 Daxa2 met een mataanval. Als wit het torenoffer weigert volgt bijvoorbeeld 37.Kd2 Dxa2 38.Dxc3 b1D+ 39.Ke1 De4+ met een mataanval. Het lijkt er goed uit te zien voor zwart, maar bij nadere bestudering blijkt dat wit ook nog beschikt over het verrassende 36...Txc3 37. Kd2 Dxa2 38. Kxc3! waarmee hij het aftrekschaak opheft. Vanuit deze stelling is het niet zo duidelijk hoe zwart verder moet. Kortom, het leek even  interessant maar zwart kiest in de partij een degelijke voortzetting.* In de partij volgt nog één bijzonder moment en dat is na 36. ...Dxa2 37. Pxg7 e4+ 38. Ke3 Txc3+ 39. Kf2 b1D+. In deze stelling speelde Nathaniel 40.Txb1, maar dat vond Rembrandt niet zo'n goed idee. De wedstrijdleider kon niet anders dan hem daarin gelijk geven en bovendien kreeg Nathaniel een reglementaire tijdstraf van 2 minuten. Voor alle duidelijkheid: deze wordt opgeteld bij de tijd van Rembrandt. Het maakte allemaal niet zoveel uit: wit speelt nog 40.Td2 Dxd2 mat (0-1).

 

[Red: nadat uw verslaggever de volgende ochtend wakker werd met deze stelling in het hoofd, toch maar het orakel Fritz 12 geconsulteerd. Fritz geeft 36...Dxa2 en 36...Txc3 een gelijkwaardige beoordeling. Ongetwijfeld gaat Rembrandt deze partij nog uit-analyseren met zijn trainer Willy Hendriks. Ook een verslaggever moet z'n plaats kennen...).

Groep EF/GH - ronde 6

Marthijn Kooistra
Marthijn Kooistra is net begonnen aan zijn partij tegen Marrit Adema

In de zesde ronde staat een belangrijke partij op het eerste bord op het programma tussen Siem van Dael en Jonas Hilwerda. Siem won vorig jaar de GH-groep en Jonas won toen de EF-groep (samen met Sven ter Stal). De uitslag van deze partij is dus belangrijk, want als spelers met evenveel punten uit 13 partijen eindigen, dan wordt eerst naar het onderlinge resultaat gekeken.

Dan na 15 minuten wordt uw verslaggever even z'n a propos gebracht. Op het notatiebriefje dat ik krijg staat dat Jochem Schoppen zijn partij tegen Rembrandt Bruil heeft gewonnen. Het ratingverschil is zo'n 600 punten en dus zou dit een spectaculaire uitslag zijn. Daarom snel de zetten invoeren in de computer om te kijken wat er is gebeurd.

Toch geen verrassing, dus. Jochem heeft geen zin om het vervolg af te wachten: 12...Ke8 13.Pbc7+ en zwart moet zijn dame geven om mat te voorkomen.

Als vervolg op ons feuilleton over wedstrijdbriefjes: vanochtend had Nargiz al wat problemen om z'n handtekening op de goede plek te krijgen, maar vanmiddag had hij het redelijk op tijd in de gaten (foto)...

Aan de topborden wordt op bord 3 de partij tussen Constantijn Beukema en Nathaniel Faybish beslist in een miniatuurtje.

Wit speelt 10.Pxd4?? en moet gedacht hebben dat zwart weliswaar zijn dame kan pakken, maar dat hij datzelfde aan de andere kant kan doen. Misschien interessant was 10.Lxf6 Lxf6 11.Pxe5!? Lxd1 12. Lxf7+ Kf8 13. Pxd7+ Kxf7 14.Texd1 maar wellicht is ook dat te pretentieus. In de partij volgde nog 10. ... Bxd1 11. Bb5 c6 en wit heeft niets meer (0-1).

Het is vanmiddag al vroeg rumoerig in de zaal. Niet zozeer in de speelzaal zelf maar wel in de analysezaal. Dat heeft ook te maken met het andere speeltempo in de ABC groepen waardoor veel van de oudere kinderen nu klaar zijn met hun partij. Ook in de EF/GH groep wordt nog maar op een enkel bord gespeeld. Op het vierde bord valt net een beslissing: Benjamin Faybish wint van Tristan de Haas. Op het eerste eerste bord zijn nog maar 18 zetten gespeeld in de partij tussen Siem (wit) en Jonas. De strijd draait volledig om het centrum: wit heeft zijn pionnen op d4 en e4, zwart op d5 en e5. Aan beide zijden kan de koning momenteel twee kanten op rocheren, dus het lijkt wel een spelletje chicken-run. Dat is een gevaarlijk spelletje waarbij twee auto's heel hard op elkaar af rijden en wie het eerst remt of uitwijkt heeft verloren.

Vanuit de stelling in bovenstaande diagram wordt in rap tempo afgewikkeld naar een min of meer gelijk eindspel, waarbij de pionnenstructuur van zwart een meer solide indruk maakt. Of het ook genoeg is voor meer dan een half punt zal nog moeten blijken. Mogelijk dat Jonas in deze partij toch last gaat krijgen van tijdnood, want na 26 zetten staat er bij hem amper nog één minuut op de klok.

Siem van Dael en Jonas Hilwerda
Siem van Dael en Jonas Hilwerda in een van de toppartijen in de EF/GH-groep

Een paar zetten later blijkt Jonas echter prima tegen de druk bestand. Terwijl hij zijn kloktijd rond de 1 minuut weet te houden, speelt hij a tempo een prachtig schijnoffer, wat hem een pion oplevert:

De toren mag niet genomen worden vanwege de paardvork op f2. Siem moet daarom berusten in pionverlies. In de stelling die nu ontstaat heeft Jonas een 3-tegen-1 pionnenmeerderheid op de koningsvleugel en het moet gek gaan als hij dit voordeel niet gaat verzilveren. Dat doet Jonas even later dan ook (0-1)

Groep EF/GH - ronde 5

Om te beginnen even iets heel anders. Het zal de meesten niet ontgaan zijn dat de deelnemers in de hogere groepen hun eigen partijen moeten invoeren in de computer. Hiervoor staan in de analyseruimte zes computers op een rij.

Computers zijn beschikbaar voor iedereen om je partij in te voeren, ook voor de EF/GH groep

Kinderen uit de EF/GH groep die het leuk vinden om hun partij in te voeren, zijn van harte uitgenodigd om dat ook daar te doen. Als je niet weet hoe dat precies werkt is dat helemaal niet erg. Fetze en Anja en misschien nog wel iemand zijn in de buurt om je te helpen. Het zal duidelijk zijn dat de partijen aan de digitale borden (1 t/m 4) automatisch worden toegevoegd aan de database.

We trappen af met de verjaardag van Justus van Klaveren. Nadat we gezongen hebben komt Aart Strik nog even vriendelijk vragen om geen toiletrollen in de WC te gooien. Dat is een nieuwe regel die we dit jaar hebben afgesproken. Thuis kan dat natuurlijk wel en daar mag het ook, maar bij het ONJK hebben we het toch liever niet.

In de partij tussen Daan Baselmans en Nurkhan Addullaev uit Azerbeidjan worden de geslagen stukken netjes op een rijtje gezet. Beide heren maken ook van het noteren een serieuze zaak, zoals te zien is! Niet veel later is de partij uitgemond in een pionneneindspel van 4 tegen 4 en nu gaat het om een wedstrijdje wie het snelst een dame kan halen. Het kan nog beide kanten op!

Als de klok 10 uur aangeeft wordt er op de topborden nog steeds geschaakt. Jonas Hilwerda speelt weer een positionele partij, dit keer tegen Lucas Nguyen. Het gaat gelijk op, maar we moeten wel opmerken dat dit soort stellingen een kolfje naar de hand van Jonas is. We zullen zien. Later die ochtend blijkt wel dat Nguyen een geduchte tegenstander is; de partij is in remise geëindigd.

Ook de partij tussen Nathaniel Faybish en Siem van Dael gaat qua materiaalverhouding gelijk op. Dat is echter niet het hele verhaal. Nathaniel (foto) heeft nog maar zeven minuten op de klok tegen ruim een half uur voor Siem. Daar staat tegenover dat Nathaniel zijn stukken veel actiever heeft staan. Luttele zetten later zijn de kansen gekeerd in het voordeel van Siem. Met zijn laatste zet geeft Nathaniel de gelegenheid aan Siem om de koning mat te zetten met alleen een paard en loper. Mooi gespeeld, Siem!

Op het derde bord wint Gilian Honkoop zijn partij tegen Victor Muntean. Gilian is de broer van Stella, die we in deze ronde in de rubriek "Bord 13" aan het woord laten. Op het vierde bord pakt Thijmen Bourgonjen een vol punt tegen Diego Kaersenhout.

Groep EF/GH - ronde 4

Bij aanvang van de vierde ronde zijn er nog acht deelnemers die een 100% score hebben. De meesten daarvan zijn nauwelijks een verrassing te noemen, maar er is één naam die opvalt. Dat is Constantijn Beukema die de eer van de GH-groep hoog (op de ranglijst) houdt. In deze ronde kan hij zijn tanden zetten in een partij tegen Lucas Nguyen, waarvan we inmiddels wel weten dat hij een aardig potje kan schaken.

Er zijn nog geen 5 minuten om of de eerste partij is alweer afgelopen. Maar wacht eens even, dat is toch niet ... Ja hoor, het is Tijn de Jong die vanochtend ook al een miniatuurtje heeft gewonnen. Dit keer was zijn tegenstander Sam Plevier, die deze partij het liefst snel zal willen vergeten. 

Marrit Adema speelt deze ronde tegen Benjamin Faybish Wessel Adema speelt tegen Kylian Bijvank

Terwijl Marrit Adema op een van de hogere borden haar partij speelt ontstaat er discussie aan bord 21 tussen haar broertje Wessel Adema en Kylian Bijvank over paardsprongen. Waar stond het paard nou precies voordat het op a4 belandde, en huh, dan moest die toch zojuist op c3 hebben gestaan. Met een beetje hulp van de wedstrijdleider komen beide heren er wel uit en kan er verder worden geschaakt.

Op bord 7 speelt Tommy Tran met de witte stukken tegen Onno Elgersma. Hoewel Tommy een veel hogere rating heeft dan Onno, wil dat nog niet op voorhand zeggen dat Onno kansloos is. Bij de NK F in Roosendaal is Onno verrassend derde geworden en dat betekent dat hij iedereen moeilijk kan maken in deze groep. Gelukkig voor Tommy niet dit keer, want Tommy wint de partij overtuigend.

En dan een verrassende uitslag op bord 2. Nathaniel Faybish overspeelt zijn tegenstander Rembrandt Bruil op grandioze wijze in niet meer dan 20 zetten. Tegen die tijd eindigt de lijdensweg van de witte koning op veld d5, ver weg van zijn troepen. Met deze partij heeft Nathaniel een duidelijk visitekaartje afgeleverd!

De zaal begint al aardig leeg te raken als op bord 18 wordt geclaimd. Volgens Frits Geelhoed heeft zijn tegenstander Vanessa Wiemann een onregelmentaire zet gedaan en nu vraagt hij zich af of hij ook de partij mag claimen. Wedstrijdleider Ewout Kanger legt hem uit dat dat alleen bij snelschaken en rapid zo werkt, maar nu moet hij toch echt nog even doorspelen. Daarvoor moet Frits nog wel even aan de bak want hij staat een dame tegen een toren achter. Toch is het nog lastig genoeg voor beiden om dit eindspel goed uit te spelen. Uiteindelijk lukt het Vanessa wel om haar overwicht in materiaal om te zetten in winst.

Zijn broer Thijs Geelhoed heeft evenmin succes op het eerste bord tegen Jonas Hilwerda. Een paar minuten voor vijf wordt de zwarte koning van Thijs mat gezet op veld a1. Daarmee zit het er voor vandaag weer op. Morgen starten we gewoon weer om 9 uur met de vijfde ronde.

Groep EF/GH - ronde 3

Het is dinsdagmiddag, kwart over twaalf en we starten alweer met de derde ronde! Al snel rollen de eerste uitslagen binnen. Een herdersmat op bord 29 in de partij tussen de Duitse Vanessa Wiemann en de Azerbeidjan Javidan Madjidov. Snelle beslissingen ook in de partijen tussen Felix Muntean - Tijn de Jong (0-1) en Dana Faybish - Joost van der Noorda (0-1). Aan bord 4 staat Daniel Kudlicka met de kraag van z'n T-shirt in de mond te schaken tegen Siem van Dael (zie live-borden). Siem speelt met wit het Morra-gambiet, mooi maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Dat weet Siem wel en in een mum van tijd staat hij een stuk voor. Als het Siem lukt om met toren en loper de zwarte koning op te sluiten is het afgelopen: mat.

Op bord 35 wordt een partijtje binnen de familie Bertholee uitgevochten. Selma neemt het op tegen haar jongere zusje Isabella. Isabella wordt volgende week dinsdag 6 jaar en daarmee is zij een van de jongste deelnemers van dit toernooi. Dan gaat de vinger omhoog: volgens Isabella heeft ze haar zus mat gezet, en dat blijkt ook te kloppen.

Ondertussen is de oudste van het stel, Arjuna Bertholee op bord 7 aan het spelen tegen Thijs Geelhoed. Arjuna staat een loper en een paar pionnen achter. Hoewel dit in deze groep niet altijd iets hoeft te betekenen, lijkt het er op dat Thijs een aardig idee heeft hoe hij nog verder op voorsprong kan komen. Een half uurtje later, als de witte koning van Arjuna alleen nog maar hulp heeft van één pion tegenover een heel zwart leger, eindigt de partij in mat.

Op het eerst bord heeft Jonas Hilwerda het bepaald niet gemakkelijk tegen Quinten Salomons. De materiaalverhouding is bijna gelijk (Jonas staat een gezonde pion voor) maar de stelling is behoorlijk ingewikkeld. Daarbij komt dat Jonas bijna 20 minuten meer tijd heeft gebruikt dan Quinten. Als je begint met 40 minuten op de klok is dat best veel. We zullen zien hoe dit verder gaat. Deze partij is ook te volgen via de live borden.

Op het tweede bord ook een groot verschil in tijdgebruik. Diego  Kaersenhout speelt met wit tegen Rembrandt Bruil en Diego heeft ook zo'n beetje 20 minuten meer tijd verbruikt. Rembrandt heeft twee torens en een dame volop in de aanval tegen een bijna onverdedigde koning en met zijn laatste zet breekt Rembrandt de witte verdediging nog verder af. Deze partij lijkt voor Diego onhoudbaar. Weinig zetten later wordt het onvermijdelijke bewaarheid: mat.

Op bord 6 speelt Lucas Nguyen met wit tegen Frits Geelhoed. Lucas kan als een van de outsiders tijdens dit toernooi worden beschouwd. Hij heeft weliswaar niet een van de hoogste ratings, maar hij heeft bijvoorbeeld wel het NK F in Roosendaal gewonnen in juni van dit jaar met een uitstekende score van 6,5 uit 7.

 

35. Pf3! Lucas zorgt ervoor dat al zijn stukken meedoen aan de aanval. Zwart kan het paard moeilijk slaan omdat dan de zwarte verdediging rond de koning wordt verpletterd. 35...b4 36. Ph4 b3 37.Pg6! en aangezien het mat op de volgende zet niet meer te voorkomen is, geeft Frits op.

Het loopt al tegen de klok van 2 uur als de partij tussen Jonas en Quinten op het eerste bord eindelijk beslist wordt. Jonas heeft aan het langste eind getrokken en met twee dames op het bord heeft hij de zwarte koning mat gezet. Dat was meteen de laatste partij die in deze ronde en in deze groep wordt beslist. We kunnen ons op gaan maken voor de laatste partij van vandaag!

Groep EF/GH - ronde 2

De redacteuren van het ONJK 2013 hebben "achter de schermen" een primeur. Vorig jaar zijn we voor het eerst in de geschiedenis van het ONJK overgestapt van een geprint bulletin naar het internet. Daardoor zijn we veel beter in staat om "op het nieuws" te zitten. Dat is leuk voor iedereen met laptops en tablets op de tribunes, maar ook voor de thuisblijvers. De primeur dit jaar is dat de redacteuren hun stukken rechtstreeks mogen plaatsen in Joomla, dat het het systeem waarmee je teksten op internet kunt plaatsen. Voor ons redacteuren is dat soms nog wel even wennen. Daarom kan het voorkomen dat je in het verslag soms nog eens tekst door een foto ziet lopen, of dat het ook na 5 pogingen niet lukt om een partij goed te publiceren. Je moet je voorstellen dat we werken in een soort WordPerfect 4.2 (40+ ers weten wat ik bedoel) en een deel van de tijd moet je het onderwaterscherm écht gebruiken. Tot zover het kijkje in de keuken.

Voor de redacteuren is het altijd leuk om feedback te krijgen op wat ze schrijven. Dat kan gaan over wat er geschreven is, maar het mogen ook suggesties zijn. Zo werden wij gisteravond door één van de ouders gemaild via Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! om vandaag toch vooral een bord 13 rubriek te publiceren. Waarom dat is, dat zal in de loop van dinsdagochtend duidelijk worden...

Terug naar het toernooi. Er is er één jarig... en het is Job Segers die in groep D speelt. Nadat we met z'n allen even een liedje hebben gezongen voor Job, kunnen de klokken worden aangezet en gaat het echt beginnen. En het is niet te geloven, maar vandaag is Timo Luiten alwéér als eerste klaar. Gisteren verloor hij een miniatuurtje, en gelukkig voor hem heeft hij vandaag meer succes. Ongetwijfeld een ingestudeerde mat in 8?

Tofiq Israfilov heeft zijn partij gewonnen tegen Hendrik Donders. In beschaafd Engels komt hij dat melden bij de wedstrijdtafel. In beschaafd Engels komt hij dat melden bij de wedstrijdtafel. Ondertussen komen de heren van bord 13 zich melden voor een diepte-interview, elders op deze website terug te vinden. Op bord 33 hebben Romke de Boer en Raaf Mestrom hun partij afgerond. Raaf heeft gewonnen, maar misschien hadden beide spelers wel iets meer tijd kunnen gebruiken (foto onder)?

Een verrassende uitslag bij de meisjes: Arjuna Bertholee heeft gewonnen van Eva van Harten. dit kan nog belangrijk worden voor het meisjesklassement! Twee kinderen - allebei uit deze regio! - hebben hun wedstrijdbriefje verkeerd ingevuld. De een heeft zichzelf onterecht als winnaar bestempeld, de ander precies andersom. Gelukkig merkt Thomas de wedstrijdleider het op tijd op. De langste partij in deze ronde wordt gespeeld door Constantijn Beukema en Tim Grutter. De klok gaat al richting 11 uur als de partij eindelijk wordt beslist door Constantijn.

En dat was het alweer voor deze ronde. Niet zo'n uitgebreid verslag dit keer, maar dat heeft alles te maken met allerlei andere zaken waardoor uw verslaggever naast zijn redactionele activiteiten ook nog in beslag genomen werd.

Groep EF/GH - ronde 1

Als het 14.30 is staan 80 kinderen in de EF/GH groep te popelen om te beginnen. Maar ja, zoals dat gaat, de indeling loopt een beetje vertraging op (de printer is kapot) en we moeten met z'n allen nog heel even geduld hebben.

De scheidsrechterstafel wordt bijkans overlopen, maar tot nu toe gedragen de kids zich nog redelijk. Hopelijk gaat het niet nog veel langer duren! Daar gaat Jan Hummel, de wedstrijdleider van de D-groep op tafel staan. Er is een foutje gemaakt in de indeling en die moet nu opnieuw worden gemaakt. Jammer genoeg gaat het dus nog even iets langer duren.

Misschien zullen we het dan maar even hebben over de kanshebbers dit jaar in de EF en de GH groep. Zonder de pretentie overigens om compleet te zijn! Om te beginnen zijn er een paar spelers met een hele hoge rating. Denk dan aan Jonas Hilwerda, Rembrandt Bruil en Siem van Dael. Dit zijn spelers met een rating van 1400 tot bijna 1600! Dan is er nog een aantal spelers met een rating van 1300 en meer, zonder meer ook kanshebbers om dit toernooi te winnen. Jonas was vorig jaar gedeeld eerste (helaas voor hem was Sven ter Stal net iets beter). Siem werd vorig jaar kampioen bij de GH-groep en nu gaat hij op voor het 'grote' werk. 

Tot zover de voorbeschouwing (later meer), de hoofdscheidsrechter kondigt aan dat het toernooi kan gaan beginnen! Iedereen zit er klaar voor en Aart Strik legt uit waarom het allemaal zo lang duurde.

En dan kunnen we beginnen! Meestal duurt het niet lang voordat de eerste partijen klaar zijn. Ook dit jaar is dat weer het geval. De eerste partij die klaar is, is die tussen Timo Luiten en Thijs Geelhoed: Thijs heeft in 8 zetten gewonnen met mat. Dat kan gebeuren, gelukkig voor Timo heeft hij nog 12 ronden om het goed te maken!

Misschien is het wel goed om op te merken dat de krachtsverschillen in de eerste ronde het grootst zijn. We werken met het Zwitserse systeem wat inhoudt dat de bovenste helft van de ratinglijst tegen de onderste helft speelt. Daarmee willen we bereiken dat er zo snel mogelijk een schifting wordt gemaakt. 

Daar komt het derde paartje al aan met hun uitslag. Aan de scheidsrechterstafel wordt nog even het notatiebriefje verder ingevuld. Een telefoonnummer weten ze niet (?!?) maar dat is geloof ik ook niet nodig?? Toevallig is het Frits Geelhoed die gewonnen heeft van Dana Faybish. De familie Geelhoed heeft dus niet alleen een uitstekende score gehaald, maar ze kunnen ook nog op tijd aan het avondeten beginnen!

Omdat de wedstrijdbriefjes nog niet uit de printer zijn gerold, moeten de kinderen nu nog even een blanco briefje ophalen bij de wedstrijdleiding. Kimmily Tran komt bescheiden vertellen dat zwart gewonnen heeft. Zwart, dat blijkt haar broer Tommy te zijn. Hoe is het toch mogelijk dat je in een toernooi met 80 deelnemers gelijk tegen je broer/zus moet spelen? Maar ja, de computer deelt in en die maakt het echt niets uit.

Inken Meijerink (Duitsland) komt melden dat ze remise heeft gespeeld. Nu toch nog even een sprintje trekken terug naar het bord om samen met haar tegenstander het wedstrijdbriefje in te vullen!

Mijn zoontje (Hugo) speelt ook mee in de EF groep en als hij naar de wedstrijdtafel komt kan ik de uitslag al op z'n gezicht aflezen. Nou ja, vanavond zonder eten naar bed. :-)

We zijn nu al zeker een half uur onderweg en er wordt nog steeds op opvallend veel borden geschaakt. Drie van de vier topborden zijn nog bezet. Tofic Israfilov uit Azerbeijdjan komt een beetje overstuur naar de wedstrijdtafel omdat hij iets niet duidelijk kan maken aan zijn tegenstander. In dit geval is het toch wenselijk dat zijn moeder er even bijkomt voor de vertaling. Niet veel later wordt er weer geschaakt aan bord 16.

Het is inmiddels kwart voor vier en nu begint het wel merkbaar rustiger te worden in de zaal. Nog op zo'n bord of 10 wordt gespeeld. Een flink aantal borden op de hogere nummers maar ook achterin de zaal (onder de ogen van de ouders en begeleiders). Wedstrijdleider Thomas Hummel heeft net een bijna leeg wedstrijdbriefje ontvangen met alleen de uitslag en één handtekening daarop. Daar heeft hij natuurlijk niet genoeg aan, maar gelukkig zijn de vogels nog niet gevlogen en het briefje wordt alsnog keurig ingevuld. Hopelijk hebben we morgen 'gewoon' geprinte briefjes, dan hoeven de kids in elk geval een hoop niet te onthouden.

Op bord 11 speelt Sara Martinez (foto) haar partij tegen Benjamin Faybish. Ze heeft nog 45 minuten op de klok staan (we beginnen met 40), dus de kans dat ze door de klok gaat is vandaag niet zo groot. Twintig minuten later heeft ze dan toch verloren.

Siem van Dael is klaar met zijn partij tegen Rutger Smulders. Hij heeft gewonnen, maar hij zal vooraf niet hebben gedacht dat Rutger vandaag zo'n geduchte tegenstander was!

Het gaat al naar half vijf als de zaal bijna leeg is. Dat wil zeggen: alleen op de borden 2, 3 en 4 wordt nog gespeeld. Dat mag een verrassing heten, omdat juist hier de ratingverschillen het grootst zijn. Rembrandt Bruil wint uiteindelijk een zwaar bevochten strijd tegen Miguel Angel Garceran Wang. Met de zwarte stukken heeft Rembrandt een loper meer en een pion op g2. De loper zorgt ervoor dat de witte pionnen niet verder kunnen oprukken en promotie is onafwendbaar. Toch veel lof voor Miguel dat hij het zo lang heeft volgehouden tegen een van de sterkste spelers in het veld!

Klokslag vijf uur wordt ook de laatste partij beslist, die tussen Nathaniel Faybish met wit tegen Martijn Schelleman. In een pionneneindspel had Nathaniel 6 pionnen tegen de twee van Martijn en dat was voor Martijn iets te veel van het goede. Zie hierover voor de volledige partij.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van de eerste dag en de eerste ronde. Morgenochtend om 9.00 mogen alle kinderen weer aanschuiven voor een nieuwe dag, een nieuwe partij en een nieuwe kans op succes.