Groep EF/GH - ronde 5

Om te beginnen even iets heel anders. Het zal de meesten niet ontgaan zijn dat de deelnemers in de hogere groepen hun eigen partijen moeten invoeren in de computer. Hiervoor staan in de analyseruimte zes computers op een rij.

Computers zijn beschikbaar voor iedereen om je partij in te voeren, ook voor de EF/GH groep

Kinderen uit de EF/GH groep die het leuk vinden om hun partij in te voeren, zijn van harte uitgenodigd om dat ook daar te doen. Als je niet weet hoe dat precies werkt is dat helemaal niet erg. Fetze en Anja en misschien nog wel iemand zijn in de buurt om je te helpen. Het zal duidelijk zijn dat de partijen aan de digitale borden (1 t/m 4) automatisch worden toegevoegd aan de database.

We trappen af met de verjaardag van Justus van Klaveren. Nadat we gezongen hebben komt Aart Strik nog even vriendelijk vragen om geen toiletrollen in de WC te gooien. Dat is een nieuwe regel die we dit jaar hebben afgesproken. Thuis kan dat natuurlijk wel en daar mag het ook, maar bij het ONJK hebben we het toch liever niet.

In de partij tussen Daan Baselmans en Nurkhan Addullaev uit Azerbeidjan worden de geslagen stukken netjes op een rijtje gezet. Beide heren maken ook van het noteren een serieuze zaak, zoals te zien is! Niet veel later is de partij uitgemond in een pionneneindspel van 4 tegen 4 en nu gaat het om een wedstrijdje wie het snelst een dame kan halen. Het kan nog beide kanten op!

Als de klok 10 uur aangeeft wordt er op de topborden nog steeds geschaakt. Jonas Hilwerda speelt weer een positionele partij, dit keer tegen Lucas Nguyen. Het gaat gelijk op, maar we moeten wel opmerken dat dit soort stellingen een kolfje naar de hand van Jonas is. We zullen zien. Later die ochtend blijkt wel dat Nguyen een geduchte tegenstander is; de partij is in remise geëindigd.

Ook de partij tussen Nathaniel Faybish en Siem van Dael gaat qua materiaalverhouding gelijk op. Dat is echter niet het hele verhaal. Nathaniel (foto) heeft nog maar zeven minuten op de klok tegen ruim een half uur voor Siem. Daar staat tegenover dat Nathaniel zijn stukken veel actiever heeft staan. Luttele zetten later zijn de kansen gekeerd in het voordeel van Siem. Met zijn laatste zet geeft Nathaniel de gelegenheid aan Siem om de koning mat te zetten met alleen een paard en loper. Mooi gespeeld, Siem!

Op het derde bord wint Gilian Honkoop zijn partij tegen Victor Muntean. Gilian is de broer van Stella, die we in deze ronde in de rubriek "Bord 13" aan het woord laten. Op het vierde bord pakt Thijmen Bourgonjen een vol punt tegen Diego Kaersenhout.