Groep EF/GH - ronde 7

Het is bijna niet te geloven, maar we gaan vandaag alweer over de helft van het toernooi. Het is te vroeg om nu al een tussenstand op te maken. Laten we volstaan met te zeggen dat er nog twee deelnemers zijn met 5,5 uit 6: Gilian Honkoop (de broer van Stella en Bram) en Jonas Hilwerda. Zij spelen deze ronde tegen elkaar en kunnen dus maar één punt verdelen. De eerste partij die in mat eindigt is op bord 31. Daar verliest een van onze jongste deelnemers van het toernooi (Thomas Kutchoukov) zijn partij tegen Matthijs Salomons. De wedstrijdleider wordt er nog even bij gevraagd om dit officiële moment te bezegelen.

Thomas Kutchoukov en Matthijs Salomons

Thomas Kutchoukov verliest in een miniatuurtje
van Matthijs Salomons

Zoonlief Hugo heeft z'n moeder op de tribune zien zitten en is opvallend snel een remise overeen gekomen met Olav Weidema. Maar goed, it takes two .... Ook een snelle remise tussen Thijs Geelhoed en Siem van Dael op het vierde bord. Op het tweede bord heeft Benjamin Faybish (staand op de foto) een zeer aanvallende positie ingenomen tegen het zwarte leger van Rembrandt Bruil. Benjamin (staand) en Nathaniel FabischIn een variant van de Pirc met tegenovergestelde rokades heeft hij zijn h-pion naar voren geschoven en over wat zijn ambities zijn hoef je niets te raden. Broer Nathaniel (zittend op de foto) kiest voor een rustiger opzet: met wit speelt hij het Londen-systeem, kortgezegd een opstelling met d4, Lf4 en Pf3. Het is een positionele strijd die op het moment van schrijven nog maar in de beginfase is.

Het zijn lange dagen en soms wil je dan wel eens even rondlopen of ... gewoon staand schaken! Dat doen in elk geval Sam Plevier en Constantijn Beukema, hoewel Sam op de foto (links) net weer gaat zitten.  Of het iets uitmaakt voor de kwaliteit van het schaken is moeilijk te zeggen. Sam staat een kwaliteit voor en hij heeft twee verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel. Dat gaat zeker nog wel enige techniek vereisen, maar normaal gesproken mag Sam dit niet meer uit handen geven. Dat doet hij even later ook niet (1-0).

Vanochtend heb ik al uitgebreid stil gestaan bij de partij van Jonas tegen Siem. Ik dacht dat Jonas zijn media-aandacht voor vandaag wel gehad had, maar als hij dan vervolgens de onderstaande partij aflevert dan is negeren echt onmogelijk. 

Zwart heeft net 16...h6 gespeeld en waarschijnlijk hoopt hij dat dat voldoende is om de matdreiging af te wenden. Maar nee, wit speelt het sublieme 17. Lxh6!! g6 18. Lxg6! met een verpletterende mataanval. Een paar zetten later is het dan ook afgelopen. De vraag die zich zo langzamerhand opdringt: "is er iemand die Jonas nog gaat stoppen?" Nou, Nathaniel Faybish bijvoorbeeld die zijn tegenstander Thijmen Bourgonjen heeft overspeeld. In een pionneneindspel met twee pionnen achter houdt Thijmen het voor gezien. Zijn koning kan onmogelijk de witte d- en g-pion tegen houden. Op bord 2 spelen twee andere kanshebbers tegen elkaar: Benjamin Faybish tegen Rembrandt Bruil

Hoe nu verder voor wit na 24...Pxe6? Tot nu toe heeft hij alles op de aanval gegooid maar het is niet eenvoudig om een goede voortzetting te vinden. Het paard dat nu op e6 staat vervult een sterke verdedigende taak, maar is nu even weggelokt van z'n positie op f8. Een torenoffer op h7 zou een echte krachtzet zijn, maar het lijkt er op dat zwart redelijk makkelijk stand houdt na 25.Txh7 Kxh7 26.Th1+ Kg8 27.Dh6 Lg7. Wit speelt daarom 25.Dh6 Pf8 en nu gaat de witte aanval ineens heel veel tijd kosten. Dat geeft het zwarte leger de kans om op te rukken over de damevleugel! Rembrandt speelt in grote vaart zijn a-pion op, waarmee de passieve toren op a8 ineens volop in het spel is. Hoewel de partij zeer de moeite waard is om uitgebreider te bespreken springen we door naar de 36e zet van zwart.

Zwart speelt hier 36...Dxa2 maar wat nou als hij  36...Txc3+!? speelt? Als wit terug slaat volgt 37.Kxc3 b1D+ 38.Kd2 Daxa2 met een mataanval. Als wit het torenoffer weigert volgt bijvoorbeeld 37.Kd2 Dxa2 38.Dxc3 b1D+ 39.Ke1 De4+ met een mataanval. Het lijkt er goed uit te zien voor zwart, maar bij nadere bestudering blijkt dat wit ook nog beschikt over het verrassende 36...Txc3 37. Kd2 Dxa2 38. Kxc3! waarmee hij het aftrekschaak opheft. Vanuit deze stelling is het niet zo duidelijk hoe zwart verder moet. Kortom, het leek even  interessant maar zwart kiest in de partij een degelijke voortzetting.* In de partij volgt nog één bijzonder moment en dat is na 36. ...Dxa2 37. Pxg7 e4+ 38. Ke3 Txc3+ 39. Kf2 b1D+. In deze stelling speelde Nathaniel 40.Txb1, maar dat vond Rembrandt niet zo'n goed idee. De wedstrijdleider kon niet anders dan hem daarin gelijk geven en bovendien kreeg Nathaniel een reglementaire tijdstraf van 2 minuten. Voor alle duidelijkheid: deze wordt opgeteld bij de tijd van Rembrandt. Het maakte allemaal niet zoveel uit: wit speelt nog 40.Td2 Dxd2 mat (0-1).

 

[Red: nadat uw verslaggever de volgende ochtend wakker werd met deze stelling in het hoofd, toch maar het orakel Fritz 12 geconsulteerd. Fritz geeft 36...Dxa2 en 36...Txc3 een gelijkwaardige beoordeling. Ongetwijfeld gaat Rembrandt deze partij nog uit-analyseren met zijn trainer Willy Hendriks. Ook een verslaggever moet z'n plaats kennen...).