Dagverslagen groep A

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten. In 2014 bestond dat team uit: Robin Bos (groep A), Fons van Hamond (B), Bram Klapwijk (C), Nadia Bloemendaal (D), Henk Jan Paalman (E, F en EFGH), Regobert Eijkelkamp (G, H) en Jarno Witkamp (Bord 13 en Opa vertelt).
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


Annelies Cuvelier, Open Nederlands Jeugd Meisjes Kampioen t/m 20 jaar

Annelies Cuvelier werd meisjeskampioen in de A-groep met 4 uit 9, ze bleef Xadya van Bruxvoort met twee punten voor. In het onderlinge duel won Annelies ook. Zelf was ze tevreden over haar toernooi, tegen de lagergerate spelers won ze en bij een paar partijen wist ze te presteren tegen hogere spelers. Naar eigen zeggen heeft ze ook geluk gehad in mindere stellingen, maar geluk dwing je af als kampioen.

Annelies met pupillen

Vooraf wist ze dat het spannend zou worden om beste meisje te worden, omdat ook Louise Beukema op de deelnemerslijst stond. De ratings in België zijn anders dan hier in Nederland, spelers met een lage rating zijn hier vaak sterker dan in België. In België is ze de afgelopen drie keer meisjeskampioen geworden, maar dat was omdat ze enige meisje was.

Ze overnacht in de Krikkenhaar, met haar clubgenoten van LSV-Chesspirant. Ongeveer acht jaar geleden heeft ze ook enkele keren meegespeeld aan het ONJK en altijd veel plezier gehad. Ze heeft het gevoel dat het toernooi vroeger groter was en er meer liveborden waren. Voor haar is het vooral leuk om hier te spelen omdat ze zo tegen andere tegenstanders komt te spelen, zo kan je met een andere instelling schaken.

Ze traint al 5 á 6 jaar niet meer en heeft weinig ambitie meer. Aan het trainen zelf beleeft ze meer plezier, wat ze nu ongeveer twee jaar doet. Jonge kinderen beter leren schaken vindt ze erg leuk.

Annelies woont in België, Merelbeke en dat ligt in de buurt van Gent, waar ze aan de universiteit Wiskunde studeert. Volgend jaar verwacht ze al af te studeren, wat vrij vroeg is aangezien ze nog maar 21 is. Vroeger heeft ze enkele klassen overgeslagen, wat het vroege afstuderen verklaart. Ze weet nog niet goed wat ze na het afstuderen wil gaan doen, “maar dat weten de meeste mensen nog niet op hun 20e”.

Voor Annelies is het de laatste keer dat ze mee mocht spelen, maar volgend jaar komt ze terug, dan als trainer.

Max Warmerdam, Open Nederlands Jeugd Kampioen t/m 20 jaar

Max Warmerdam werd open Nederlands kampioen tot 20 jaar, met 7,5 punt bleef de nog maar 14 jarige Max Zyon Kollen en Thomas Mollema met een punt voor. Het bleef tot op het einde spannend, Max speelde remise en bij een overwinning van Thomas zou Thomas, op weerstandspunten, eerste zijn.

 
Max na zijn laatste partij

Over het hele toernooi is Max wel tevreden, op zijn laatste twee partijen na. Naar eigen zeggen komt dit misschien door vermoeidheid. In de laatste ronde nam hij genoegen met remise in een lastige stelling, ook kijkende naar het bord van Thomas, die iets minder stond.

Max vindt het ONJK altijd een leuk toernooi, vanwege het voetballen en het snelschaken tussen de partijen door. Hij overnachte in de Krikkenhaar, wat georganiseerd was vanuit Topsport Brabant. Hier zat geen trainer bij, hij moest alles zelf analyseren en voorbereiden.

Boris Friesen is zijn privétrainer, waar hij eens in de twee weken mee traint. Bij de KNSB trainingen is Petra Schuurman zijn mentor. Komend seizoen switcht hij van privétrainer, dit wordt Frank Erwich. Ambities heeft hij niet met schaken, “ik zie het wel”. Deze zomer speelt hij waarschijnlijk nog een weekendtoernooi in Goch, 4-7 september.

Max woont in Tegelen en schaakt voor Venlo SV. Afgelopen jaar speelde hij in de 3e klasse en mocht hij enkele keren invallen in het eerste team, 1e klasse. Komend seizoen zal hij vast in het eerste team zitten, echter is dit team gedegradeerd, Max is komend seizoen dus te vinden in de 2e klasse.

Op school gaat hij volgend jaar naar 3 TVWO, TVWO is tweetalig onderwijs. De meeste lessen krijgt hij dan ook in het Engels. Ondanks dat hij goed is in Engels, is hij beter in de exacte vakken, zoals Wiskunde en Natuurkunde, Scheikunde heeft hij nog niet.

Met zijn overwinning verdient Max een vrijplaats voor de A-groep bij het gesloten NK. Of hij hier daadwerkelijk gaat spelen weet hij nog niet, op deze manier is het lastig om een EK-ticket te verkrijgen, waar hij graag naartoe gaat. Het is dus nog niet zeker op Max bij het gesloten NK in de A- of de B-groep meespeelt. 

 

A-groep, ronde 9: Max kampioen!

De laatste ronde, de laatste lootjes. Max speelde het hele toernooi overtuigend, maar kwam de laatste twee ronden toch nog in de problemen.

Op bord 1 speelde Max een siciliaan met tegengestelde rokades tegen Renzo Finkenflugel.

33. … Lxe4 34. Txe4 Tf2 35. Dxf2 Lxf2 36. Tf1 zwart verliest zijn loper vanwege de penning. De stelling is echter nog onduidelijk twee torens en een paard voor de dame en twee vrijpionnen voor zwart. Max koos eieren voor zijn geld en bood remise aan, wat Renzo aannam.

Op het 2e bord speelde Thomas met wit tegen Zyon. Bij een overwinning van Thomas zou hij gelijk eindigen met Max en misschien wel meer weerstandspunten hebben, dit was van belang omdat de onderlinge partij remise was.

De partij bleef tot het einde spannend, tot diep in de tijdnood met beide spelers onder de minuut.

34. … fxg4 35. Df8+ Te8 36. Txd7 Txf8 37. Tc7+ Kb8 38. a6 Tc8 39. Txb7 Txc8 Kxc8 40. a7 bood misschien nog kansen voor Thomas, maar het eindspel met een stuk tegen drie pionnen is zeker niet makkelijk. Uiteindelijk won Zyon, de nog maar 14 jarige Max is dus kampioen!

Daniel Weber won met behulp van een penning een belangrijke centrumpion tegen Jasper Zwirs.

22. Dxg6 hxg6 23. c4! de pion op d5 staat gepend, en gaat dus verloren 23. … La8 24. cxd5 wit heeft twee vrijpionnen in het centrum, even later was het 1-0

Yannic Husers en Xadya van Bruxvoort kwamen op het laatste bord snel remise overeen.

Joris Geene won met een eenvoudige dubbele aanval een stuk tegen Jip Damen. Beide speelden een sterk toernooi, te zien aan hun overscore.

Dimitrios Loutragotis sloeg tegen Wessel Braggaar een vergiftigde pion wat hem een kwaliteit en de partij koste, jammer voor DImitrios, die desondanks eindigt met een flinke overscore.

Kevin Nguyen won met een stukoffer van Daniel Zevenhuizen.

42. Pf5+! Dxf5 43. Dc5+ Kd8 44. Th8+ Le8 45. Dd6+ Dd7 46. Dxb8+ Ke7 47. Dxb4+ 1-0 Txe8+! gaat mat in één Dxe8 48. Dd6# maar dit is natuurlijk ook afdoende.

Kevin Nguyen speelde een sterk toernooi

Steffen Pohl won in het Duitse onderonsje van Nico Meyer in de koningsaanval.

De laatste dag is dus weer ten einde en alle kampioen zijn bekend, tot volgend jaar!

A-groep, ronde 8: Max nog maar een half punt voorsprong en Annelies meisjeskampioen

Ronde 8 begon deze keer zonder bord 17, dankzij de afwezigheid van Robin Wooter en Michael van der Voorden. Hierdoor mocht Arjen Bel, die het gehele toernooi op bord 17 speelde, op het 16e bord spelen. Dit bracht Arjen gelijk succes, hij won een stuk tegen Yannic Husers en uiteindelijk de partij, zijn eerste punt!

Max speelde tegen Joris Kokje de gehele partij op de winst, maar kon er niet doorheen komen. Op het eind ging Max hier zelfs te ver in, waardoor Joris gewonnen kwam te staan. Joris bood echter remise aan; Max komt goed weg!

43. Pxd6! Dxd6 44. Txh4 hier bood Joris remise aan, waarna Max opgelucht zal zijn. Zwart heeft een stuk voor twee pionnen, maar de zwarte koning is erg onveilig. Een gemiste kans!

Op het 2e bord won Thomas Mollema van Jasper Beukema, waardoor Thomas Max op een half punt nadert. Thomas won een pion en deze werd in het eindspel beslissend.

Jasper Zwirs blunderde in mindere stelling een stuk weg tegen Renzo Finkenflugel, jammer voor Jasper, die hiermee zijn kansen op een goede klassering verspeeld.

Dimitrios Loutragotis miste de winst, of in ieder geval remise, tegen Zyon.

22. Txe6! Dxe6 23. Txh7+ Kg8 24. Dh5 de pointe van de combinatie g6 25. Dh6? Th8+ Kf7 26. Dh7+ Ke8 27. Pc5 gaf wit een goede aanval 25. … Df6 26. Lg5 Tf7 een sterke verdediging van Zyon, de aanval van wit is weg en staat materiaal achter.

Wessel Bragaar won van Maarten Smit met een aftrekaanval, waarmee zijn stelling instortte. Rik Suurmond won van Mathijs Dubbeldam nadat hij een toren won.

Annelies Cuvelier speelde remise tegen Erwin Kalle terwijl Xadya verloor van Frank van Hoorn met een koningsaanval.

28. … Txh3+! 29. Lxh3 Dh4 30. Kg2 e2 ontneemt het laatste vluchtveld en het is mat op de volgende zet.

Dat betekend dat Annelies beste meisje is in de A-groep! Ze staat 1,5 punt voor op Xadya en is dus niet meer in te halen.

 

Annelies Cuvelier, meisjes kampioen

Morgen de beslissing, Max aan kop met een half punt voor op Thomas. Morgen dus het laatste verslag en interviews met de kampioenen.

A-groep, ronde 7: Max loopt wederom uit en enkele afwezigen

In de 7e ronde waren er helaas twee spelers afwezig, Michael van der Voorden is ziek en Robin Wooter heeft zich voor de rest van het toernooi uitgeschreven. Dit leverde reglementaire punten op voor respectieve Zyon Kollen en Maarten Smit. Beterschap Michael!

Op bord 7 speelde Joris Kokje een typische draak tegen Wessel Braggaar. Wessel had in de opening het initiatief, maar nadat de stukken werden geruild  had Joris het betere eindspel, dit won hij dan ook.

Jip Damen ging tegen Max met het spreekwoordelijke “bek op ’t stuur”.

13. … Lxg4 een stukoffer voor aanval 14. fxg4 Pxe4 15. Dd3 Pc3+ het hele idee van het offer 16. bxc3 Da3 bxc3 gaat niet vanwege Db5+, met dameruil 17. Pb3 c4 wit kan het veroorloven om een stuk terug te geven 18. Lc1! de enige correcte verdediging, na iedere damezet volgt Pa4 met een dubbele aanval op de velden b2 en c3; wit gaat mat 18. … Da6 19. De4 Pa4 20. Th3 wit heeft alles onder controle, er volgde spoedig 1-0

Max had geen rekening gehouden met 13. … Lxg4, maar had vanaf dat punt wel alles berekend, hij had nooit het idee in de problemen te geraken.

Op zowel bord 2, 3 als 4 kwamen de spelers remise overeen. Jasper Zwirs en Thomas Mollema deden elkaar, net als Renzo Finkenflugel en Dimitrios Loutragotis, geen pijn. Nog voor zet 20 stonden beide koningen in het midden. Maarten van Harten probeerde het wel tegen Jasper Beukema, maar moest na pionverlies vrede nemen met remise.

Mathijs Dubbeldam won met een combinatie een stuk tegen Xadya en nog binnen 20 zetten de partij.

13. Pbxd6! simpel doch doeltreffend; uitschakelen verdediger. Zwart mag niet terugnemen vanwege Pe7+ met dameverlies.

Op bord 15 speelden Martijn van den Belt en Yannic Husers, twee jongens uit de regio, al naar drie zetten remise. Nog vermoeid van het voetbaltoernooi?

Daniel Borkent offerde zich richting de koning van Jouke Bakker.

35. Lxh6+ Kxh6 36. Dh4+ Kg7 37. Pe8+! vanaf hier is het compleet uit, Txe8 gaat niet vanwege f6+ en Dh6 met ondekbaar mat 37. … Kg8 38. Dxe7 de dame slaan is niet nodig, Daniel maakt het fraai af 38. …  Th7 39. Df8#

Daniel Borkent, een nette overwinning

Vanmiddag de middagronde, met nog maar 32 spelers in plaats van 34. Kan Max de eindzege al veiligstellen? En komt Xadya nog in de buurt van Annelies? Annelies staat momenteel een punt voor.

A-groep, ronde 6: Max verslaat Zyon

Op de donderdag wordt er traditioneel maar één partij gespeeld en is er in de middag het voetbaltoernooi. Dit was voor de topspelers reden om er vol in te gaan, dat leverde mooie partijen op.

Affiche van de dag was natuurlijk de partij Zyon – Max. De verruit hoogstgerate spelers in de A-groep maakte er een spektakel van.

Zyon heeft een kwaliteit meer tegen een gedekte vrijpion van Max op e3. Zyon lijkt hier kansen te hebben op de overwinning, maar het is alles behalve makkelijk.

Zyon heeft de kwaliteit teruggegeven en komt vanaf nu meer onder druk te staan. De tijdsverhouding was vanaf hier ongeveer 3 tegen 15 minuten, in het voordeel van Max.

38. … Dd4! na gelijk slaan op h6 krijgt wit het initiatief met Dh4+. Nu dreigt er Dxe4+ en f3-f2. 39. Pf5 Dxe4+ 40. Tg2 f3 41. Ph4+ Zyon moet het stuk teruggeven Kg5 42. Pxf3+ Dxf3 43. h4+ Kf4 Max verhoogt de druk door met zijn koning naar het centrum te gaan.

54. … e2! Txe2 gaat niet vanwege Df1+ gevolgd door Dxe2 55. Tg1 De4 was een taaiere verdediging, lastig te zien met weinig tijd Td3+ 56. Kg2 Dd5+ 57. Kf2 Dc5+ Max offert zijn vrijpion, maar Zyon loopt mat 58. Kxe2 Dc2+ 59. Ke1 Dc1+ 60. Kf2 Td2+ 61. Ke3 Dc3+ 62. Kf4 Td4+ 1-0

Max schakelt Zyon hiermee zo goed als zeker uit voor het kampioenschap, Max staat twee punten voor.

Op bord 2 de achtervolger van Max; Thomas Mollema tegen Daniel Weber. In het Frans offerde Thomas een stuk voor een koningsaanval, waardoor het moeilijk verdedigen werd voor Daniel.

12. Lxg6 Tg8 na fxg6 13. Dxg6+ Kf8 14. Ta3 gaat zwart na de beroemde “rooklift” mat 13. Lxf7+ Kxf7 14. Dh5+ Tg6 15. Ta3 hiermee komt de toren alsnog in de aanval 15. … Dh8 16. Pf3 Kg7 17. Ph4 Le8 18. Pxg6 wit heeft zijn materiaal zo goed als terug en blijft initiatief houden, uiteindelijk werd het 1-0

Jasper Zwirs wist de aanval van Kevin Nguyen af te slaan, waarna Kevin in het eindspel promotie van Jasper niet meer kon voorkomen. Op bord 4 offerde Renzo Finkenflugel een dame voor eeuwig schaak.

27. … Lxe4 28. Dxb6 Txh3+ ½-½ 29. Kg1 Lh2+ Kh1 Lf4+ Kg1 en eeuwig schaak.

Yannic Husers won gisteren in acht zetten, Joris Kokje had vandaag maar zes zetten nodig. Met een vork op koning en loper van Robin Wooter werd gelijk opgegeven.

Jip Damen won met een combinatie van Daniel Zevenhuizen.

16. Pxe6! Txe6 17. Dd5 Pe5 opmerkelijk is dat Pf6! wel de dame insluit, het paard voorkomt dat wit Pd5 kan spelen. Wit blijft met twee torens tegen een dame over. 18. Dxa8 Pec6 19. Pd5 nu is Pd5 met tempo en kan zwart de dame niet insluiten. Na 27 zetten gaf Daniel op.

Jip Damen speelt alweer voor de 10e keer mee aan het ONJK, morgen mag hij het opnemen tegen Max

De spelers die verruit het meeste boven zijn rating speelt is Dimitrios Loutragotis, vandaag won hij van Daniel Borkent en staat op de gedeeld 4e plaats met een overscore van 2,77.

In de strijd om de meisjestitel won Annelies van Nico Meyer en moest Xadya genoegen nemen met remise tegen Martijn van den Belt. Annelies staat nu een punt voor op Xadya.

Na zes ronden staat Max nog altijd bovenaan met 5,5, 2e Thomas met 5 en 3e Jasper Zwirs met 4,5. Kan iemand Max nog tegenhouden?

A-groep, ronde 5: over de helft en een eenzame kopman

We zijn bijna over de helft, met drie koplopers moet het in de top nog losbranden. Max speelde met wit tegen Jasper Zwirs, Renzo Finkenflugel met wit tegen Thomas Mollema en Zyon moest met zwart tegen Daniel Weber proberen aan te haken bij de koplopers.

Het was de 2e middagronde van dit toernooi, wat dus ook inhield dat wederom enkele partijen snel klaar waren. Vier snelle partijen, Yannic Husers won na acht(!) zetten een stuk en de partij tegen Steyn de Lange. Zo heeft Yannic vandaag nog geen uur geschaakt, vanochtend verloor hij snel. Rik Suurmond sloot na 11 zetten met zwart een stuk in tegen Annelies Cuvelier, die direct opgaf.

Op bord 7 won Kevin Nguyen ook een stuk, tegen onze oosterbuur Steffen Pohl.

Behalve de partijen die snel klaar waren gebeurde er deze ronde, in tegenstelling tot de vorige, weinig spannends. Vandaar dit relatief korte verslag.

Zyon wist wederom niet te winnen, met zwart beet hij zich stuk op Daniel Weber, waarbij Daniel liever stukken ruilde dan initiatief nam.

Max wist te winnen van medekoploper Jasper en staat nu een vol punt voor op Zyon. In een scherpe siciliaan verbruikte Jasper meer tijd dan Max en uiteindelijk blunderde hij. Max had zelf het idee dat 23. f6 onnauwkeurig was en dat hij daarmee de controle verloor. In de analyse bleek dat het nog niet zo eenvoudig was en dat Jasper goede kansen had.

30. … Pf3? 31. Dc3 met vijf minuten op de klok verliest Jasper hier materiaal 30. … Df3! bood Jasper nog goede kansen 31. Dd4 Ta6 32. Tc1 Pg8 deze variant kwam tijdens de analyse naar voren, zwart moet erg nauwkeurig spelen, maar staan dan zeker niet minder.

Renzo Finkelflugel stond de hele partij beter tegen Thomas Mollema, na het remise aanbond van Renzo, in nog altijd betere stelling, kon Thomas niks anders dan het aannemen.

Thomas Mollema kwam niet verder dan remise, maar is wel de enige die aan kan poten bij Max

Erwin Kalle en Wessel Braggaar speelden een marathon partij van bijna 4,5 uur. In het dame-eindspel werd uiteindelijk remise overeen gekomen.

Joris Kokje won in een strakke partij van Nico Meyer, in het resterende eindspel was Nico kansloos.

Xadya pakte haar eerste punten, ze won met zwart van Arjen Bel, die helaas nog op nul punten staat. Steven de Wilde won in de koningsaanval van Maarten Smit.

We zijn nu over de helft en hebben een eenzame koploper; Max Warmerdam. Tot nu toe stond hij één halfje af aan directe concurrent Thomas Mollema en wist van de rest te winnen. Achtervolger is Thomas Mollema met 4 punten en een grote groep op 3,5. Morgen maar één partij, en daarna lekker voetballen.

A-groep, ronde 4: Rustochtend voor de toppers

Voordat er überhaupt ook maar iets was gebeurd, werd op bord 1 en 2 remise overeen gekomen. Een ochtendje rust dus voor de heren Thomas Mollema, Max Warmerdam, Zyon Kollen en Renzo Finkenflugel. Op bord 1 bood Thomas het aan, waar Max het idee had weinig spel te hebben met zwart. Op bord 2 bood Zyon het zelf aan, Renzo had de opening sterk gespeeld en Zyon vond dat hij minder tot gelijk stond.

Laten we er verder geen woorden vuil aan maken; deze resultaten bieden kansen voor andere spelers om nadrukkelijker in het verslag te komen, bijvoorbeeld voor Jasper Zwirs.

18. Pd5! Pc5 zwart kan niet nemen, wit wint gelijk het stuk terug en als de e-lijn opengaat blijft er weinig over van zwart 19. Pxe7 Kxe7 20. f5 e5 21. f6+! gxf6 22. gxf6 Ke8 als zwart de pion slaat gaat de f-lijn open en staat de zwarte koning helemaal onveilig. 23. Txd6 Jasper heeft een pion en een stelling meer, de rest is slechts een formaliteit.

Jasper Zwirs meldt zich bij de koplopers Max en Thomas

Een andere partij die snel klaar was, was Daniel Borkent tegen Yannic Husers. Met een penning verloor Yannic een stuk en de partij.

Gelukkig waren er behalve de partij Jasper – Daniel nog voldoende interessante partijen en combinaties.

Op het laatste bord won Martijn van den Belt won zijn eerste partij. Met een fraai dameoffer was het gelijk mat.

26. Dxg6! hxg6 27. Th8# een fraaie combinatie.

Maarten van Harten stond de hele partij beter en misschien zelf gewonnen tegen Kevin Nguyen. Kevin verdedigde sterk en aan het eind moest Maarten zelfs eeuwig schaak houden om niet te verliezen. Erwin Kalle won in een knappe partij van Frank van Hoorn, het is duidelijk niet zijn toernooi.

Er waren nog twee partijen waar snel remise overeen werd gekomen. Op bord 10 kon Rik Suurmond het ongelijke lopereindspel met een pion meer niet winnen van Robin Wooter, en Maarten Smit kwam op bord 13 niet verder tegen Nico Meyer.

De Belg Jasper Beukema boekte een knappe overwinning op zijn leeftijdgenoot Joris Kokje, beide geboren in 2001 en Joris al een rating van 1972.

29. … Dxe4 valt de toren aan en behoud de dekking op e6 en c4 30. Tb2 Kh8! maakt op de g-lijn ruimte voor de zwarte toren 31. f3 De3+ behoud het initiatief 32. Tf2 Tg8+ 33. Lg2 Pxf4 met alle stukken naar de zwarte koning is mat onvermijdelijk 34. Dxc4 Ph3+ 0-1

Zhi Yang Fan ging er tegen Steven de Wilde vanaf de opening vol in. Na negen zetten stond de volgende stelling al op het bord:

De zwarte koning ligt gelijk onder vuur; 10. hxg6 fxg6 11. Lxg7 Kxg7 12. Dh6+ Kf7 in het restant bleef de zwarte koning in het midden en uiteindelijk won Zhi Yang de zwarte dame.

Jouke Bakker en Steffen Pohl speelden zo’n 30 zetten lang een toreneindspel waar uiteindelijk remise overeen werd gekomen.

49. … Tc5+! zwart heeft een dolle toren waar wit niet meer uit kan lopen.

Dimitrios Loutragotis kwam tegen Jip Damen heel dicht bij de winst met een fraaie koningsaanval. In het resterende eindspel met dame tegen twee torens ging Jip voor een herhaling van zetten met ongeveer één minuut op de klok, terwijl juist hij hier goede winstkansen had.

In het meisjeskampioenschap staat Annelies nu anderhalf punt voor op Xadya, in het onderlinge duel won Annelies een pion en in het eindspel de partij.

Nu er op de hogere borden rustig aan is gedaan, kunnen we vanmiddag vuurwerk verwachten. Gelukkig werden er op de overige borden leuke partijen gespeeld en dus voldoende om over te schrijven.

A-groep, ronde 3: Zyon laat als eerste een halfje liggen

Het was duidelijk te zien dat ronde 3 een middagronde was. Binnen anderhalf uur waren de eerste vier partijen alweer klaar, met een maximum van 26 zetten. Vermoeidheid, of gewoon snel spel?

Joris Geene won knap van Rik Suurmond, die met een combinatie mat werd gezet in het midden.

22. Pe5! Dd6 23. Lxc6+ Lxc6 24. Dh5+ Kd8 25. Tb8#  Met deze fraaie combinatie maakte Joris het af.

Daniel Weber herstelde zich van zijn nederlaag van vanmorgen. Maarten Smit offerde in de Draak een toren, wat in deze variant niet correct was. Na dameruil kon Maarten opgeven.

Zyon was als eerste van de topborden klaar: remise. Na de opening dacht Zyon dat hij in ieder geval niet ging winnen en bood remise aan, wat Daniel Zevenhuizen aannam. Tijdens de analyse kwam nog een interessante variant ter sprake.

Zyon overwoog in plaats van 16…Tad8 met remiseaanbod 16…Dh5 te spelen. 17. Pe4! Pxe2+ 18. Txe2 Lxe2 19. Lxg7 Lxd1 (na Kxg7 komt Db2+ en wit wint) 20. Pf6+ Kxg7 21. Pxh5+ Lxh5 22. g4! Lxg4 23. Dd4+ en wit blijft een stuk voor. Jammer voor de toeschouwer dat zo’n variant niet op het bord kwam.

Max profiteerde van de remise van Zyon door zelf te winnen van Jouke Bakker. In een onbekende variant van het Frans kwam Jouke snel gedrongen te staan.

24. Ph6? Jouke miste hier de taaie verdediging Txh4! 24…Pf3 Tah1 Nu zwart een kwaliteit heeft gegeven is het opeens niet meer zo makkelijk, met vier pionnen voor het materiaal zou Max het hier nog lastig kunnen krijgen. Na de tekstzet is het snel uit.

Ook Jouke Bakker moest het onderspit delven tegen Max

Op bord 3 sloot Thomas Mollema zich aan bij koploper Max met een overwinning op Dimitrios Loutragotis. Morgen mag Thomas het met wit proberen tegen Max.

Mathijs Dubbeldam leverde een knappe prestatie met een overwinning op Wessel Braggaar, het ratingverschil was maar liefst 500 punten! Kevin Nguyen won tegen Daniel Borkent een toren en twee lopers tegen een dame en even later de partij.

Na twee dagen staan Max en Thomas bovenaan, met vier achtervolgers op een half punt. In de strijd om de titel "het beste meisje" staat Annelies een half punt voor op Xadya, die helaas nog nul punten heeft. De twee spelers die flink boven hun kunnen presteren zijn Dimitrios Loutragotis en Mathijs Dubbeldam, met een overscore van respectieve 1,60 en 1,76. Morgen dus de eerste echte topper, Thomas – Max en Xadya tegen Annelies in een onderlinge strijd om het meisjeskampioenschap.

A-groep, ronde 2: Revanche op de wereldtitel?

Ronde 2, de eerste ochtendronde. Er waren geen spelers veel te laat, wat altijd nog maar de vraag is bij een ronde die om 9 uur begint. De top-3 maakte gisteren geen fout, eens kijken hoe ze zich er vandaag afbrachten.

Joris Geene speelde gisteren op het 2e bord tegen titelverdediger Zyon Kollen en moest vandaag maar liefst op bord 15 spelen, dit keer tegen onze oosterbuur Nico Meyer. Nog in de opening werd Nico overlopen met een koningsaanval en de stukken konden op zet 20 in de doos.

Een andere oosterbuur in de A-groep, Daniel Weber, speelde in een buitenlands onderonsje tegen Dimitrios Loutragotis, een Griek. Dimitrios wist gisteren te verrassen tegen Kevin Nguyen en won vandaag ook van Daniel. De rating van 1690 die hij heeft is misschien wat laag voor de manier waarop hij speelt.

  

23. d5! Pb8 Na Kxd5 gaat zwart mat met zijn koning in het midden 24. Ld4 Tg8 25. Le5+ Nu moet zwart wel nemen op d5, of zijn dame geven, en het is meteen uit. Een prachtige combinatie waarbij gebruik werd gemaakt van ruimen, richten, vergiftigde pion en koning in het midden. Dimitrios, nog maar 14 jaar, is op dreef.

De drie hoogste borden waren tijdens het schrijven van het verslag plots binnen vijf minuten afgelopen. Max won met zwart van Rik Suurmond, op de damevleugel werd Rik vastgezet en Max drukte langzaam door. Na dameruil was promotie onvermijdelijk, 0-1.

Max Warmerdam presteert goed onder de druk van het eerste geplaatst zijn

Op het 2e bord won Zyon een pion tegen Wessel Braggaar in een soort Benoni. Het resterende eindspel is niet makkelijk te winnen met wit. De loper is beter dan het paard, maar Wessel verrekende zich.

25…Lxb2?? 26. Txb2 hier realiseerde Wessel zich waarschijnlijk dat wat hij berekend had niet klopt. 26...Txb2 27. Pxb2 Dc1+ 28. Pd1 Zwart wint het paard niet terug en blijft dus gewoon een stuk achter.

Op bord 3 verrekende Jip Damen zich ook. In de opening offerde hij een pion tegen Thomas Mollema waarmee zijn koning in het midden bleef.

21. Txf6+? gxf6 22. Df4 Pd5 23. e7+ Dxe7! deze zet zal Jip hebben gemist, beide dames staan nu in. Wit blijft een toren achter en moet opgeven.

Maarten van Harten herstelde zich na zijn remise van gisteren met een overwinning op Erwin Kalle, het eindspel dame + twee vrijpionnen tegen toren + loper wist hij eenvoudig uit te spelen.

De andere Maarten, Smit had een mooie slotcombinatie tegen Zhi Yang Fan.

51. Txh5! gxh5 52. Df5+ De zwarte koning wordt naar e8 gedreven, waarna het mat is op de onderste rij.

De 3e en laatste oosterbuur in de A-groep verloor op bord 4 van Daniel Zevenhuizen, op de liveborden stond lang een andere volgorde van de partij.

18…Pg4! 19.fxg4 Moet wel, de dame hangt en er dreigt mat 19…Dxg4+ 20. Dg3 Dxd1 zwart heeft hier een kwaliteit en twee pionnen meer, moet afdoende zijn. Volgens het livebord werd er 18…Pxe4? gespeeld, waarna wit met Txe4 een stuk voor kan komen te staan. De stelling klopte later dus wel, de volgorde niet.

In de middagronde nog geen favorieten tegen elkaar, eens kijken of iemand ze pijn kan doen. Opmerkelijk is dat alle Duitsers dus verloren deze ronde, revanche voor het WK?

A-groep, ronde 1: Favorieten maken geen fout

Om 13:29 begon de eerste ronde bij het ONJK van dit jaar. Dat is toch opmerkelijk, een minuut te vroeg, iets wat niet vaak voorkomt bij een schaaktoernooi. Dit leidde ertoe dat nog niet alle spelers achter zijn of haar bord zaten toen de klokken werden aangezet, waaronder alle dames in de groep.

Titelverdediger is tukker Zyon Kollen (2234). De afgelopen twee jaar wist hij Open Nederlands Jeugd Kampioen te worden en bij het afgelopen NK Jeugd werd hij 3e. Max Warmerdam (2244) is eerste geplaatst en huidig Nederlands Jeugdkampioen tot 14 jaar. Op papier zijn Zyon en Max de spelers die de dienst uit gaan maken, outsider Thomas Mollema (2154) zal proberen het ze lastig te maken.

Ter voorbereiding op dit toernooi speelden Zyon en Max beide in Dieren. Zyon scoorde 3,5 uit 9 en een TPR van 2180 en Max scoorde 1,5 uit 7 en een TPR van 1934, de laatste twee ronden speelde hij niet. Beide spelers zijn eigenlijk niet in vorm, wat misschien kansen biedt voor de andere spelers.

Dan de partijen. Op het eerste bord ging Max er gelijk vol in tegen Maarten Smit uit Almelo. In de Draak speelde Max een schijnoffer waarmee hij de koning van Maarten in het midden hield.

11. Pxe7 Kxe7 12. g5 b4 12. … Lb7 was nog 'bekend' of in ieder geval vijf maal eerder gespeeld. 13. gxf6+ Pxf6 14. Pa4 Tb8 15. 0-0-0 Lb7 16. e5! de pion op d6 raakt overbelast 16…dxe5 17. Lc5+ Ke8 18. Ld6 met kwaliteitwinst en snel 1-0.

Beiden waren niet bekend met dit schijnoffer; Max was als eerste klaar; een gemakkelijk begin van het toernooi dus voor hem.

Zyon won in een Siciliaan na onnauwkeurig spel van Joris Geene de belangrijke e4-pion en met een combinatie later de partij.

Thomas Mollema had in de opening veel tijd nodig in de Caro-Kann tegen Daniel Borkent. Hij won een pion en Daniel verdedigde taai. In het eindspel speelde Daniel enkele onnauwkeurige zetten waarna Thomas nog een pion won en Daniel kon opgeven.

Zhi Yang Fan miste de winst tegen Rik Suurmond.

19. Txd5! Le2  Na exd5 20. Lxd5 Dg6 (anders kost het de dame of gaat het mat) 21. Lxf7!+ Dxf7 22. Dxa8 Kd7 23. Td1+ gaat zwart aan alle kanten mat. 20. Td3? 20.Td8+! wint materiaal Txd8 21. Dxe2 de toren op a8 gaat verloren en wit heeft een stuk meer. Helaas zag Zhi Yang deze combinatie niet en hij moest in het eindspel opgeven.

Steven de Wilde liet de winst glippen tegen Maarten van Harten. Steven had in het toreneindspel twee pionnen meer, Maarten verdedigde behendig en nadat beiden promoveerden werd remise overeen gekomen.

De vorige twee jaren was er geen spanning in het Meisjeskampioenschap, er deden respectievelijk één en nul meiden mee. Dit jaar zijn het er al twee: de strijd gaat tussen Xadya van Bruxvoort (1594) en Annelies Cuvelier (1624). Aangezien Annelies uit België komt is Xadya dus eigenlijk al Nederlands Kampioen, maar het wordt alsnog spannend wie beste meisje wordt in deze groep.

Annelies speelde remise tegen Renzo Finkelflugel. Renzo had lange tijd een pion meer maar kon de partij niet buit maken. Xadya verloor van clubgenoot Jasper Zwirs in een rustige partij, waarin Jasper langzaam pionnen snoepte.

Overige verrassingen waren overwinningen van de Griek Dimitrios Loutragotis op Kevin Nguyen, Yannic Husers op Frank van Hoorn en Mathijs Dubbeldam op Jasper Beukema. Opmerkelijk is dat Jasper op het laatste moment besloot dat hij in de A-groep mee ging spelen, in plaats van de C-groep. Erwin Kalle speelde remise tegen Joris Kokje.

De Griek Dimitrios Loutragotis, de enige verre buitenlander dit jaar

In de eerste ronde maakten de drie hoogstgeplaatsten geen fout gemaakt en waren er zes verrassingen. Wie is de echte favoriet, de ervaren Zyon of de jonge Max?