Max Warmerdam, Open Nederlands Jeugd Kampioen t/m 20 jaar

Max Warmerdam werd open Nederlands kampioen tot 20 jaar, met 7,5 punt bleef de nog maar 14 jarige Max Zyon Kollen en Thomas Mollema met een punt voor. Het bleef tot op het einde spannend, Max speelde remise en bij een overwinning van Thomas zou Thomas, op weerstandspunten, eerste zijn.

 
Max na zijn laatste partij

Over het hele toernooi is Max wel tevreden, op zijn laatste twee partijen na. Naar eigen zeggen komt dit misschien door vermoeidheid. In de laatste ronde nam hij genoegen met remise in een lastige stelling, ook kijkende naar het bord van Thomas, die iets minder stond.

Max vindt het ONJK altijd een leuk toernooi, vanwege het voetballen en het snelschaken tussen de partijen door. Hij overnachte in de Krikkenhaar, wat georganiseerd was vanuit Topsport Brabant. Hier zat geen trainer bij, hij moest alles zelf analyseren en voorbereiden.

Boris Friesen is zijn privétrainer, waar hij eens in de twee weken mee traint. Bij de KNSB trainingen is Petra Schuurman zijn mentor. Komend seizoen switcht hij van privétrainer, dit wordt Frank Erwich. Ambities heeft hij niet met schaken, “ik zie het wel”. Deze zomer speelt hij waarschijnlijk nog een weekendtoernooi in Goch, 4-7 september.

Max woont in Tegelen en schaakt voor Venlo SV. Afgelopen jaar speelde hij in de 3e klasse en mocht hij enkele keren invallen in het eerste team, 1e klasse. Komend seizoen zal hij vast in het eerste team zitten, echter is dit team gedegradeerd, Max is komend seizoen dus te vinden in de 2e klasse.

Op school gaat hij volgend jaar naar 3 TVWO, TVWO is tweetalig onderwijs. De meeste lessen krijgt hij dan ook in het Engels. Ondanks dat hij goed is in Engels, is hij beter in de exacte vakken, zoals Wiskunde en Natuurkunde, Scheikunde heeft hij nog niet.

Met zijn overwinning verdient Max een vrijplaats voor de A-groep bij het gesloten NK. Of hij hier daadwerkelijk gaat spelen weet hij nog niet, op deze manier is het lastig om een EK-ticket te verkrijgen, waar hij graag naartoe gaat. Het is dus nog niet zeker op Max bij het gesloten NK in de A- of de B-groep meespeelt.