Annelies Cuvelier, Open Nederlands Jeugd Meisjes Kampioen t/m 20 jaar

Annelies Cuvelier werd meisjeskampioen in de A-groep met 4 uit 9, ze bleef Xadya van Bruxvoort met twee punten voor. In het onderlinge duel won Annelies ook. Zelf was ze tevreden over haar toernooi, tegen de lagergerate spelers won ze en bij een paar partijen wist ze te presteren tegen hogere spelers. Naar eigen zeggen heeft ze ook geluk gehad in mindere stellingen, maar geluk dwing je af als kampioen.

Annelies met pupillen

Vooraf wist ze dat het spannend zou worden om beste meisje te worden, omdat ook Louise Beukema op de deelnemerslijst stond. De ratings in België zijn anders dan hier in Nederland, spelers met een lage rating zijn hier vaak sterker dan in België. In België is ze de afgelopen drie keer meisjeskampioen geworden, maar dat was omdat ze enige meisje was.

Ze overnacht in de Krikkenhaar, met haar clubgenoten van LSV-Chesspirant. Ongeveer acht jaar geleden heeft ze ook enkele keren meegespeeld aan het ONJK en altijd veel plezier gehad. Ze heeft het gevoel dat het toernooi vroeger groter was en er meer liveborden waren. Voor haar is het vooral leuk om hier te spelen omdat ze zo tegen andere tegenstanders komt te spelen, zo kan je met een andere instelling schaken.

Ze traint al 5 á 6 jaar niet meer en heeft weinig ambitie meer. Aan het trainen zelf beleeft ze meer plezier, wat ze nu ongeveer twee jaar doet. Jonge kinderen beter leren schaken vindt ze erg leuk.

Annelies woont in België, Merelbeke en dat ligt in de buurt van Gent, waar ze aan de universiteit Wiskunde studeert. Volgend jaar verwacht ze al af te studeren, wat vrij vroeg is aangezien ze nog maar 21 is. Vroeger heeft ze enkele klassen overgeslagen, wat het vroege afstuderen verklaart. Ze weet nog niet goed wat ze na het afstuderen wil gaan doen, “maar dat weten de meeste mensen nog niet op hun 20e”.

Voor Annelies is het de laatste keer dat ze mee mocht spelen, maar volgend jaar komt ze terug, dan als trainer.