Dagverslagen groep B

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten. In 2014 bestond dat team uit: Robin Bos (groep A), Fons van Hamond (B), Bram Klapwijk (C), Nadia Bloemendaal (D), Henk Jan Paalman (E, F en EFGH), Regobert Eijkelkamp (G, H) en Jarno Witkamp (Bord 13 en Opa vertelt).
Reacties en tips zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


De B-kampioenen

Siem van Dael Dewi Vermeulen

Hoe oud ben je? 10 jaar 16 jaar
In welke klas zit je? In groep 7. Ik ga naar 5 Havo.
Waar woon je? In Reuver dat ligt in Limburg. In Aalst, dat ligt bij Zaltbommel.
Waar logeer je tijdens het ONJK? In hotel Van der Valk met mijn moeder en vader. In het HMC-kamp bij de scouting in Holten.
Heb je al eerder aan het ONJK meegedaan? Ja, in de E-groep en ook in de D-groep. Ja, vorig jaar voor het eerst, ook in de B-groep.
Bij welke club speel je? Tegelen HMC Den Bosch
In welk team en klasse? In het 1e (LiSB). In het 6e, een jeugdteam.
Hoe lang schaak je al? Sinds mijn 4e jaar. Nog niet zo heel lang...
Hoe heb je schaken geleerd? Ik zag in een speelgoedwinkel een bord met stukken en toen ben ik het gaan proberen. (Red.: oeps, helemaal vergeten te vragen. Je mag het mij nog mailen, Dewi!)
Van wie krijg je training? Van Petra Schuurman en Boris Vrieze in Eindhoven, en eerder stertraining van de KNSB. Van Brent Burg en soms van René Olthof
Hoeveel tijd besteed je aan schaken? Zo'n 10 uur per week. Niet heel veel, andere dingen zijn ook belangrijk.
Heb je nog andere hobby's? Ja, ik vind voetbal ook leuk. Ja, volleybal, bij een club.
Wat was je beste of leukste partij van dit toernooi? (Red.: oeps, ook vergeten te vragen. Je mag het mij nog mailen, Siem!) Die tegen Chiel Koster, en die keer dat onze voorbereiding precies op het bord kwam.
Wat is je beste schaakprestatie tot nu toe? Nederlands kampioen cat. H (2x), NK cat. G, NK Rapid. De KNSB-jeugdclubcompetitie in Den Bosch.
Wat wil je later worden? Schaakgrootmeester! Iets met chemie, scheikunde.
En als dat niet zou lukken? Dan wil ik in een ziekenhuis gaan werken, als chirurg. Dat gaat lukken.
Wat is je volgende schaaktoernooi? Ik mag in oktober naar het EK jeugd in Batumi, dat ligt in Georgië. Ik heb nog geen plannen, school begint zo weer.

 

Groep B ronde 9

Siem van Dael en Dewi Vermeulen zijn zojuist de Open Nederlands Jeugdkampioenen 2014 in categorie B (geboren na 1997) geworden.

Siem was op onderling resultaat de beste van een driemanschap met Bas de Feijter en Geert van Hoorn, die alle drie hun laatste partij wonnen en daardoor op 7 punten kwamen.
Eelke de Boer werd ongedeeld 4e met 6½ uit 9.

Dewi verloor in de slotronde, maar haar concurrenten ook. Haar 5½ punt was genoeg voor het de Meisjestitel.

Misschien volgt later nog een kort rondeverslag en natuurlijk de interviews met de kampioenen...

Groep B ronde 8

Combineren

Goed kunnen schaken berust voor 10 procent op inzicht, voor 40% procent op openingskennis en voor de overige 50% op... rekenvaardigheid.
Zegt men wel eens.
Er zijn anderen die geheel andere percentages aanhangen, maar dat bespreken wij een andere keer misschien nog wel eens.

Van die rekenenvaardigheid zagen wij vanmiddag een fraai staaltje op bord 11. Of, eigenlijk meer bij de post-mortem van bord 11. Lars van Schooten had daar met gezond spel een zee van voordeel bereikt tegen Quirine Naber. Op zet 23 had hij dat voordeel eenvoudig maar saai kunnen omzetten in winst middels Dg5, waarna zwart het mat op g7 niet meer zonder materiaalverlies kan dekken. In plaats daarvan speelde Lars echter 23.Pd6(?!), waardoor Quirine de mogelijkheid kreeg om verwarring te zaaien met 23...Pe4! (zij speelde echter 23...Pd5 waarna de overblijvende zwarte toren geen partij meer was voor de drie witte stukken).
Het variantencomplex dat ontstaat na 23...Pe4 is bijzonder goed trainingsmateriaal. Wit is dan genoodzaakt om de dame in re ruilen voor drie stukken, of twee torens. Bij de post-mortem leek dat laatste het meest voor de hand liggend en daarom werd vooral 24.Pxe8 onderzocht. Daarna zijn er vele lange varianten, de een nog mooier dan de ander. En uiteraard veel te complex om hier allemaal te beschrijven, zie daarom de pgn-viewer, daar zijn de eerste paar varianten in verwerkt. Of nog beter: pak een bordje erbij en speel ze actief na.

Lars Quirine

In het Meisjeskampioenschap is na ronde 8 Dewi Vermeulen [zie foto in verslag 8] een punt los, sinds haar concurrenten Lisanne en Lydia verloren. Dewi prduceerde (uitgerekend een dag ná het verslag 'Girl Power') krachtig miniatuurtje met een optisch fraaie slotstelling. (Ja, ik weet het, de verslagen van de B-groep zijn dit jaar wat saaier dan voorheen, want met meer partijtjes en minder wist-u-datjes. Voor dat laatste kunt u beter bij de lagere groepen terecht.)

Foto's
Alle deelnemers van de B-categorie (van de A-groep ook trouwens en van de C een groot deel) zijn in de eerste dagen van dit toernooi vereeuwigd: kijk op de alternatieve ONJK-fotosite 2014.

Groet uit Tromsø vanaf de Olympiade

Heren en dames,

Ik weet niet of jullie aan het lezen van dit bericht toekomen, maar vandaag kan ik nog net de groeten doen!
Ik heb niet veel tijd gehad om het ONJK intensief te volgen. Niet alleen door mijn bezigheden maar vooral mede door beperkte verbindingen. 
In de ontbijtzaal werkt internet nu wel goed, dus dan maar op de manier die me van anderen zo vaak ergert....

Het zal vandaag bij jullie wel weer hectisch zijn. Hier ook maar heel anders.
Hoe dan ook een goede afloop gewenst! En ik hoop dat het weer mooie oorkondes worden.

Hartelijke groet van Aart (Strik, dé ONJK-hoofdwedstrijdleider) 

 

Groep B ronde 7

Girl Power

Op het ONJK wordt zoals jullie weten ook in iedere categorie ook om een Meisjeskampioenschap gespeeld.
Hoeveel meisjes doen er eigenlijk mee? Bij velen bestaat de indruk dat dat er dit jaar meer zijn dan voorgaande jaren. Dat zetten we dus even op een rijtje (aantal meisjes/aantal deelnemers):

 

Jaar	A	B	C	D	EF,GH	Totaal
2014:	2/34	7/34	15/48	18/62	19/64	61/242
2013:	0/30	8/35	10/58	12/51	19/77	49/251
2012:	1/37	6/42	 7/42	10/50	12/55	36/226

Het worden er dus inderdaad meer. Hoe valt deze trend te verklaren? Wie het weet mag het zeggen. In de B-groep ziet het meisjesklassement er na ronde 7 alsvolgt uit.

Nr  Naam			Sc	Rating	 TPR
 8. Waardenburg, Lisanne	4½	1666	1675
10. Vermeulen, Dewi		4½	1420	1731
15. Dubbeldam, Lydia		4	1588	1541
20. Naber, Quirine		3	1521	1534
22. Alsheimer, Lea		3	1614	1462
31. Kootstra, Anneke		1½	1111	1047
32. Groot Kormelink,Welmoed	1½	 712	 757

Dewi Vermeulen Anneke Kootstra

In het Jongenskampioenschap gaat na ronde 7 een driemanschap aan de leiding en de nummer 12 staat daar slechts een half punt achter. Er is dus nog van alles mogelijk, zoals men dat dat zegt.

Groep B ronde 6

Dringen aan de top

"De Boer alleen kop" luidde aanvankelijk de titel van mijn verslag van ronde 5. Ik had vaag het gevoel dat daar iets niet aan klopte, maar ik kwam er pas na het eind van ronde 6 achter wàt. En daar had ik Schaakvader de Boer nog voor nodig ook. Weliswaar had hij alleen de klok horen luiden, maar na enige gezamenlijke tekstanalyse ontdekten we de fout: het woordje 'aan' was weggevallen.
Hoe dan ook, dat foutje kan ik nu niet meer maken, want na de pré-voetbalronde gaat er niemand meer 'alleen aan kop'. 'De Boer' veroverde door subtiel spel tegen Bas de Feijter [foto] een verdwaalde witte loper (20.Lc5? en 23...d4!). Op zet 34 was de omsingeling voltooid, de loper viel eraf en het punt had eigenlijk binnen moeten zijn, maar Bas bleef vechten en creëerde aardig wat kansen op Eelkes verzwakte koningsvleugel. Op zet 43 had Bas zijn tegenspel kunnen bekronen middels Df3! (met de dreiging 44.Dh3+). De dappere witspeler koos echter voor het ook niet slecht ogende 43.Pe4 (onderbreekt de diagonaal en lonkt naar f6), maar juist dat gaf zwart de kans weer los te komen met 43...Pxb4. Drie zetten later echter ontglipte Eelke (in voortdurende tijdnood, hij had het al een paar keer op de laatste seconde laten aankomen) een verschrikkelijk grafzet: 46...Da6?? en het is opeens mat in vier.

Curieus is nog dat wit op de laatste zet op 3 manieren mat in één kan geven (huiskamervraag: noem de andere 2 en zeg welke jij gekozen zou hebben).

Rolf Antonio

In het gesloten Frans is het vaak een goed plan om je f-pion van f2 naar f5 te duwen. Niet in één beurt uiteraard, dat zou de wedstrijdleider op zijn beurt geen goed plan vinden. Rolf Corstjens nam er wel heel ruim de tijd voor: op zet 7 sprong de dappere verkenner naar f4, maar blijkbaar waren er nog 35 zetten voor nodig om het thematische veld f5 te bereiken. Als tussenspel werd een aantal diepzinnige manoeuvres met de h-pionnen uitgevoerd. Het verblijf op f5 was echter van korte duur, één zet later al vestigde de witte pion zich op f6. Daar had ie onmiddelijk moeten worden gearresteerd (43...Pxf6! met ruime compensatie. Dat gebeurde echter pas 9 zetten later - toen er in het zwarte kamp al geen hoop meer was.

Carsten Tijmen

Eén van de hoofdwetten van dit soort rondeverslagenschrijverij is dat je nooit meer dan 2x achter erkaar dezelfde figuren hoofdpersoon laat opdraven, en dat je niet continu de bovenkant van het klassement belicht. Vooral die laatste neiging is moeilijk te onderdrukken, maar vandaag is het in tweevoud gelukt.

Aan bord 14 had de zwartspeler heel listig zijn d-pion vergiftigd, kijk maar eens hoe fraai wit in de val loopt.

Aan het laatste bord tenslotte werd een een slecht getimed 10...Le6 van de zwartspeler kordaat afgestraft, waardoor hekkensluiter Tijmen ook van de nul af kwam.

Groep B ronde 5

De Boer alleen aan kop

Halverwege het toernooi lijkt het alsof de C-kampioen van 2013 Eelke de Boer orde op zaken heeft gesteld. Hij won van degene die tot dan toe alles gewonnen had, Siem van Dael, en gaat nu alleen aan de leiding. Stevent Eelke nu af op de B-titel?
Het ging van 'dik hout zaagt men planken'. 4.d4 is al een uitnodiging tot levendig spel, met 10...f6 maakt zwart er Open Huis van en na 20...Df5? is de sprong van een wit paard in twee zetten naar e6 niet meer te verhinderen.

Ricky Quirine

Quirine Naber deed geen goede zaken in het Meisjesklassement door een nederlaag tegen Ricky Schaap. Ricky's 16.gxf3?! is een originele poging om het spel en de tegenstander uit het evenwicht te brengen (16...Dxh3 faalt op 17.dxc7). Nog geen 10 zetten later zijn de gecombineerde dreigingen langs de halfopen g-lijn en de diagonaal d4-h8 niet meer allemaal tegelijk te pareren.

Geert Lisanne

Gelukkig voor Quirine hield Geert van Hoorn haar concurrente Lisanne Waardenbrug ook op de nul. Geert verplaatste op zijn dooie gemak zijn 19 zware Euwepunten naar de g- en h-lijn, tegenover de zwarte koning. Na 28.Pg4 is er al geen kruid meer tegen het witte geweld gewassen.

Groep B ronde 4

Van Dael stoomt door

Siem van Dael, de jeugdige verrassing van ronde 3, heeft ook na ronde 4 nog een 100%-score. Hij was daarmee na ronde 3 al de enige en is dat nu dus nog steeds. In zijn partij tegen de Belg Tibo Lachaert [foto] Siem op zet 25 een kwaliteit; de twee pionnen die Tibo ervoor kreeg waren in het eindspel niet genoeg.

Eelke de Boer, de andere deelnemer in deze groep die minstens twee leeftijdscategorieën lager had mogen inschrijven, snoepte Max Kanbier een eindspel af. Na 30.a4!? werd het opeens zo ingewikkeld dat Max misgreep met 30...e5 (een van de witte pionnen slaan was aangewezen). De rest was techniek.

In het Meisjesklassement komt nu ook enige tekening in de stand: Quirine Naber en Lisanne Waardenburg gaan met 3 uit 4 aan de leiding.

Om de ochtendronde af te ronden nog een partij uit de categorie 'als je zo nodig pionnen wilt offeren, doe dan dan niet voor je eigen koning'.

Groep B - ronde 3

Miniatuurtje

Wegens onvoorziene omstandigheden kan de vaste B-reporter niet aanwezig zijn bij de derde ronde. U zult het dus met een invaller moeten doen.

Dat betekent wel dat er deze ronde een oud-ONJK-winnaar minder aanwezig is in de het verslaggeversteam. Bovendien is de invaller niet zeker of er nu wel partijfragmenten op de site komen, hij heeft namelijk geen schaakprogramma op zijn laptop staan. In voorgaande jaren was deze invaller veelal actief als verslaggever in de D-categorie, toen schreef hij bij voorkeur over thema's als het kleurenscala van de frisdrankflesjes. Mocht dit verslag daardoor te kinderlijk overkomen, alvast excuses!

Dat er dit jaar een nieuwe hoofdwedstrijdleider is maakt overigens weinig verschil. Het openingspraatje aan het begin van de ronde is nog even saai als voorgaande jaren. De telefoons moeten nog altijd uit staan en de belangrijkste mededeling was dat het nog steeds mogelijk is om je op te geven voor het voetbaltoernooi van aanstaande donderdag.

In de ABC-zaal is het stiller dan in de zaal waar de jongere jeugd speelt. Je hoort hier zelfs de stoelen kraken! Dat betekent dus dat er stevig wordt nagedacht, maar dat het ook wel leuk zou zijn als er andere stoelen komen.

De doping lijkt dit jaar vooral te bestaan uit flesjes water. Hoewel sommige andere flesjes waarschijnlijk vakkundig verstopt zijn in de tassen die naast het bord staan. Of zit er gewoon iets in het water?

Bob de Wit is deze ronde de eerste die wint. Als de invalreporter na een half uur komt kijken heeft hij een paard meer in het toreneindspel. Net op dat moment is het mat in 3 en dat laat Tijmen Hofstra zich verder niet meer bewijzen.

Siem van Dael mag nog meespelen in de E-groep maar wilde het hogerop proberen, en dus schreef hij zich in voor de B. Op de dag van de toernooistart wilde hij dit nog wijzigen naar de A-groep, maar dat was de wedstrijdleiding te veel werk. Vandaag mag hij het eventjes aan het eerste bord proberen. Eventjes inderdaad want de partij is snel voorbij: tegenstander Bas de Feijter mist een tussenzet en Siem houdt een extra stuk over. Tijd voor beiden om snel naar huis te gaan dus en Siem staat op 3 uit 3.

Daarmee is Siem alleen leider want aan het tweede bord werd door Max Kanbier en Rolf Korstjens zonder al te veel strijd tot remise besloten. Ook remise werd het aan het derde bord. Quinten Ramacker keek echter verschrikt op toen hij de zaal in liep en merkte op dat hij wel erg veranderd was. Op zijn stoel zat namelijk Iris Schelleman, die een gezellig praatje hield met Quintens tegenstandster Lydia Dubbeldam. In de partij werd fel gevochten om het centrum, maar net toen daar de vrijpionnen waren gecreëerd werd besloten het punt te delen.

Tot slot nog het miniatuurtje van bord 1:

Groep B - ronde 2

Het ONJK is een van de zeer weinige schaaktoernooien die 's ochtends om 9 uur al met een ronde beginnen. Midden in de grote vakantie betekent dat voor veel kinderen, zeker voor degenen die niet in de buurt van Borne logeren, dat ze toch weer de wekker moeten zetten.
Toch leidt dat maar zelden tot echt te laat komen. Zo ook vandaag in de B-groep zat iedereen op tijd achter het bord. In de tweede ronde mogen de winnaars van de eerste ronde onder elkaar uitmaken wie tot de voorlopige kopgroep gaan behoren: de 100%-ers met twee punten. Aan het eind van de ronde bleken dat er nog maar 5 te zijn.

Uit deze ronde maar twee partijen, maar wel twee uitersten: een zeeslang en een miniatuurtje. De zeeslang werd geproduceerd door Bas de De Feijter en Jannes Carpentier. Bas won vlak na de opening een kwaliteit en na veel afruilen en een zwarte promotie resteerde er een eindspel van twee torens tegen een paard en drie verbonden vrijpionnen. De torens wonnen.

Het miniatuurtje kwam op naam van Siem van Dael en Geert van Hoorn. Het spreekt helemaal vanzelf, uw versalggever heeft daar niets meer aan toe te voegen

Groep B - ronde 1

Door de nieuwe opzet van het toernooi in de EFGH-categorieën begon het ONJK 2014 anderhalf uur eerder dan voorgaande jaren. Ondanks de hittegolf die ons land al tijden aangenaam in zijn greep houdt hebben toch weer ruim 250 deelnemers uit heel Nederland en omstreken de weg naar het lommerrijke Borne weten te vinden.
Iedereen was op tijd. En de organisatie ook, zodat om 12u30 de Bornse wethouder van Sport dhr Velten, geassisteerd door topzwemster Laura Hagreis, sportvrouw van het jaar van de gemeente Borne de kleurloting kon verrichten. Deze bestond uit het gooien van een groot uitgevallen damschijf naar en setje idem schaakstukken, waarbij het erom ging welk schaakstuk het eerst zou sneuvelen. Dat werd een witte pion, zodat Max Warmerdam, met 2244 de hoogst gerate speler van het toernooi wit kreeg. Nog geen tien minuten later had de nieuwe hoofdarbiter Paul Peters, de vervanger van Meneer Aart die momenteel op de Olympiade in Noorwegen aan het fluiten is, alle indelingen klaar.

Kwa rating zijn de kanshebbers in deze groep Bas de Feijter (1951) en Rolf Corstjens. Als gevaarlijke outsider tip ik Eelke de Boer, winnaar van de C-groep van vorig jaar en Yorick Postema, de winnaar van de B-groep van het Univétoernooi 2013. Van Maarten van Harten, C-kampioen van 2012 en B-kampioen van 2013 zullen ze geen last meer hebben, die gaat het nu in de A-groep proberen.

Eelke had een wat koude start. Weliswaar ontfutselde hij Carsten van der Hoeven vlot een kwaliteit (speel even na vanaf zet 14) maar hij werd zeer onaangenaam verrast door de eeuwig-schaakcombinatie 26.Txh6!. 26...Tf7 was niet de oplossing, want na 27.Dg6 moest Eelke ook nog zijn dame inleveren. Wat overbleef was een gewonnen eindspel voor Carsten, maar die gaf dat opgelucht remise.

Onze Belgische vriend Quinten Ramacker, ook vaste klant bij het ONJK, liet zien hoe je zo'n eerste ronde wel zonder kleerscheuren doorkomt: mat in 15 tegen Bob de Wit (met zwart).

Om het Meisjeskampioenschap in de B-categorie spelen 7 meisjes, waarvan Lisanne Waardenburg en de Duitse Lea Alsheimer de aanvoerders zijn. Lisanne kreeg alsvolgt een plusstuk-inktvis op e3.