Dagverslagen groep C

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten. In 2014 bestond dat team uit: Robin Bos (groep A), Fons van Hamond (B), Bram Klapwijk (C), Nadia Bloemendaal (D), Henk Jan Paalman (E, F en EFGH), Regobert Eijkelkamp (G, H) en Jarno Witkamp (Bord 13 en Opa vertelt).
Reacties en tips zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


De C-kampioenen

Xander Pauwels: Open Nederlands Kampioen tot en met 14 jaar!

Xander Pauwels heeft groep C van het ONJK 2014 gewonnen met een score van 8.5 uit 9! Met deze geweldige score staat hij een punt los van de nummer 2, Derk Kouwenhoven. Ik heb Xander even kort geïnterviewd.

Xander is 14 jaar en heeft schaken van zijn vader geleerd, die hij inmiddels qua niveau al voorbij is. Hij woont in Ruiselede, dat in West-Vlaanderen, België ligt. Zijn club De Drie Torens heeft een samenwerkingsverband met de Nederlandse club Landau Axel, dat in Zeeuws-Vlaanderen(helemaal in het zuiden van provincie Zeeland) ligt, vlak tegen België aan. Xander zit op de middelbare school in België, en moest mij het scholensysteem daar even uitleggen. Hij doet de Rechten/Latijn-variant van het Algemeen secundair onderwijs (als ik het goed gehoord heb). Xandes hobbies naast schaken zijn computeren en tijd met zijn vrienden doorbrengen. Op het laatste Belgische Kampioenschap is hij 3e geworden, iets dat mij erg goed in de oren klinkt, maar Xander vond zelf dat hij 2e had moeten worden. Xander heeft als doel om een van de beste Belgische Grootmeesters te worden. Hij traint een paar uur in de week met onder andere Nick Dubbeldam als zijn trainer. Verder steekt hij voor training minimaal een half uur per dag in het schaken. Zijn voorbeelden zijn Gary Kasparov en Mikhail Tal, het tactische genie met al zijn offers. Xander heeft duidelijk geleerd van zijn voorbeelden, want hij heeft in zijn partijen meerdere malen offers gevonden die de partij beslisten.

Xander’s mooiste partijen vindt hij die van de laatste ronde tegen Sjoerd van Roon en die van ronde 3 tegen Iris Schelleman. Over de laatste partij heeft Xander te zeggen dat hij vond dat hij goed gespeeld had, en er vanaf de pion voorsprong vertrouwen in had dat het goed ging komen. Xander schrok nog wel van Sjoerds 34e zet La5, maar na goed rekenen kwam hij er achter dat hij geen gevaar liep en de partij won. De partij is bijgevoegd:

 

Ook de partij tegen Iris vond hij goed. Hij geeft toe dat Iris grote kansen had om de partij te winnen, maar Xander was ook erg tevreden over zijn eigen spel, toen hij eenmaal uit de problemen was. Vooral de onderpromotie tot een paard was erg knap gevonden. Ook deze partij is nog even bijgevoegd:

Xander Pauwels in ronde 9

Iris Schelleman: Open Nederlands meisjeskampioen tot en met 14 jaar!

Iris Schelleman is op het laatst nog met de hakken over de sloot Open Nederlands kampioene geworden op in groep C van het ONJK. Iris stond bij de meisjes een lange tijd onbetwist bovenaan, maar met een minder einde van haar kant en een sterk einde van Ting Ting Lu werd het nog erg spannend. Iris dacht na het verlies van haar laatste partij dat ze geen kampioen was geworden. Ting Ting Lu, waar ze met de rug naar toe speelde, stond namelijk al de hele partij veel beter en leek op een vol punt af te stevenen. Toen die partij eenmaal afgelopen was had Iris aangenomen dat Ting Ting gewonnen had. Ting Ting had echter erg ongelukkig pat gespeeld, waardoor beide meiden op 5.5 punt eindigden. Toen Iris daar achter kwam, was de opluchting groot, ze wist namelijk wel dat ze veel meer weerstandpunten had dan Ting Ting, en dat de stand op weerstandpunten bepaald ging worden.

Iris is 13 jaar, speelt bij Landau Axel en bij de Drie Torens in Gent. Ze is clubgenoot van algemeen kampioen Xander Pauwels, waar ze ook tegen gespeeld heeft. Ze zit in klas 2 van het gymnasium op SSG de Rede. Haar hobbies zijn fietsen, boeken lezen en natuurlijk schaken. Iris krijgt een paar keer in de week les, zowel individueel als in groepen. Haar trainers zijn Nick Dubbeldam en Wim Sinke. Hoeveel zelfstudie ze kan doen hangt af van hoe druk ze het heeft op school. Als ambitie heeft Iris gesloten Nederlands kampioene te worden, wat ze volgend jaar in mei weer kan proberen. Iris heeft per 1 mei 2014 een grote ratingsstijging gehad(+315 ratingpunten voor de KNSB rating), en is daarmee in haar leeftijdsklasse op het NK een van de favorieten.

Iris is tevreden over haar spel, en als een echte schaakliefhebber heeft ze haar partij tegen Xander Pauwels(hierboven weergegeven in het interview met Xander) als mooiste gekozen. Die partij verloor ze, maar mede door de mooi gevonden zetten van Xander vindt ze die partij duidelijk boven de andere uitsteken. Helaas sloeg aan het einde van het toernooi de vermoeidheid toe bij Iris. Ze speelde ongeveer elke ronde erg lange partijen, die soms wel langer dan 4 uur duurden. In haar partij tegen Bart Dubbeldam blunderde ze zomaar haar extra pion weg, en tegen Derk had ze misschien wel remise kunnen houden vond ze. Ook de laatste ronde tegen Lars had ze zeker niet hoeven verliezen als ze gewoon torens had geruild. De pionnendoorbraak van Lars vond ze goed gevonden, al baalde ze wel dat ze verloren had.

Iris tijdens de partij


De 2 kampioenen tegen elkaar

De beslissing

Aan het eind van het toernooi begint de vermoeidheid langzaam toe te slaan bij sommige spelers, zo kwam bij veel partijen de beslissing al vroeg.  Omdat dit de C-groep is, zijn er (gelukkig) nog niet zo veel sallonremise na een paar zetten, maar wordt er gestreden om het volle punt.

Zo stond bij Bart Dubbeldam en William Boudry al vroeg het bord in brand. William koos een zeer gewaagde opening waarmee hij aangaf aan Bart voor het volle punt te gaan. Bart kon geen grip krijgen op de ongewone pionnenstructuur van William en werd al snel onder de voet gelopen door het zwarte leger. Jammer voor Bart, die zo al vroeg op de dag op 6.5 blijft steken. William voegt zich bij Bart met 6.5 punt. De partij is bijgevoegd:

Ook Thijs de Bock werd overompeld door een zet van Mark Honkoop die hij niet zag aankomen en Olivier Verheyen drong Ruben Bourgonjens stelling binnen en dwong hem op de knieën. Ook wat lager in het klassement vielen er snelle beslissingen. Julia de Roo kon een kwaliteit voorsprong tegen Kamiel Ferson snel uitschuiven en Nicolien Boekhoudt deed hetzelfde in een SBO-onderonsje tegen Eva Zijdemans.

Remmelt Hofstra kwam goed uit de opening tegen Zowie Zijdemans en won zelfs een stuk. Helaas wilde hij iets te snel deze voorsprong uitbouwen, en miste dat zijn gepakt kon worden. Na de damewinst schoof Zowie met zijn ervaring de partij uit.

Dat betekent dat Remmelt helaas op nul punten is blijven steken. Remmelt speelt nog maar net een jaar bij zijn club in Leek, speelt hier op het ONJK voor het eerst mee samen met zijn broer (B-groep) en zusje (D-groep). Zijn doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig, want elke ronde zat hij gewoon weer met nieuwe moed op zijn achter het bord, en hij wil volgend jaar gewoon weer meedoen. Leuk dat je meedeed Remmelt, en veel succes volgend jaar!

Remmelt Hofstra(wit) in grote concentratie tegen Zowie Zijdemans

Om de 1e plek bij zowel het algemeenklassement als bij de meisjes waren de laatste beslissende borden lang bezig. Xander Pauwel kreeg op het bord veel verzet van Sjoerd van Roon, die zichzelf waarschijnlijk nog wel graag in de prijzen zag vallen met 7 uit 9. En ook Iris heeft het lastig tegen Lars de Haas, terwijl Ting Ting Lu, haar achtervolger, erg goed stond tegen Oseb Merkon.

Ondanks het goede spel van Sjoerd wist Xander stukje bij beetje de kleine foutjes af te straffen. 1 pion voorsprong werd uitgebouwd naar 2, en na een massale aanval waar Sjoerd op alles op niks speelde wist Xander zich te handhaven en het volle punt binnen te slepen. Daarmee is Xander met 8.5 uit 9 onbetwist de nieuwe Open Nederlands Kampioen in Groep C! Gefeliciteerd

Bij de meisjes was de spanning te snijden. Uiteindelijk is Iris op weerstandpunten meisjeskampioene geworden in de C-groep. Iris verloor na een goede partij in het eindspel. In plaats van de torens af te ruilen koos Iris voor een extra pionwinst. Waarschijnlijk geen ramp, maar bij torenruil was ze vrij zeker van winst. Even later ging het mis voor Iris toen Lars een mooie doorbraak vond. Aan de 2 extra pionnen had Iris niks, want de vrijpion van Lars was alleen te stoppen door een torenoffer. Lars schoof het netjes uit.

De grootste pech had Ting Ting Lu tegen Oseb Merkon. Al vanuit de opening stond Ting Ting beter en was winst erg dichtbij. Net toen Ting Ting dacht dat ze er helemaal doorheen was, trapte ze in een pat-truuc van Oseb. Helaas voor Ting Ting werd het dus remise, en geen winst. Hierdoor kwam ze op gelijke hoogt met Iris, wat niet genoeg was voor de titel.

De eindstand in de top is alsvolgt:

1e Xander Pauwels met 8.5 uit 9

2e Derk Kouwenhoven met 7.5 uit 9

gedeeld 3e met 6.5 uit 9: Bart Dubbeldam, William Boudry en Lars de Haas

Ronde 8: Xander doet goede zaken

Zoals verteld in het vorige verslag, stond Xander voor deze ronde een vol punt voor op 5 concurrenten. Van die 5 concurrenten had hij er 2 nog niet gehad, namelijk Oseb Merkon en Simon Elgersma. In deze ronde mocht Xander met wit tegen Oseb aantreden. Vanuit de opening leek Oseb best prima te staan, met druk op de centrumpion van Xander. Na combinatie waarbij veel werd afgeruild kon Xander binnenkomen met een toren op de 7e rij van Oseb. De geïsoleerde trippelpion die deze actie Xander opleverde werd geen groot probleem, aangezien hij Oseb geen kans gaf deze aan te vallen. Het werd teveel voor Oseb toen die trippelpion(of op z'n ''echt Engels'' Triple Pawn) op de c-lijn een rol ging spelen bij het kraken van zijn stelling. Er sneuvelden veel pionnen van Oseb, en Xander tikte dit goed uit. Xander komt hiermee dus op 7.5 uit 8(!!), een erg comfortabele score. Maar wat deed de concurrentie van Xander?

Op bord 2 speelden Simon Elgersma en Bart Dubeldam tegen elkaar. Tot mijn verbazing(en vast ook wel die van Simon) gooide Bart vrolijk 18 zetten theorie er uit, want toen ik na 18 zetten bij het bord kwam was er al veel gebeurd, en had Bart 1 uur en 35 minuten op de klok, 5 minuten meer dan de starttijd. Een goede voorbereiding of gewoon een uitzonderlijke theoretische kennis van die variant, in principe nekte deze theorie Simon niet. Na die 18 zetten was het een speelstelling die alle kanten op kon, maar zeker niet minder was voor zwart. Uiteindelijk wist Bart Simon een lichte kwaliteit afhandig te maken, waarna de 2 lichte stukken de toren begonnen te domineren. Simon werd steeds verder weggedrukt, en toen Simon de toren dreigde te verliezen, gaf hij op. De partij is bijgevoegd vanaf zet 19 na de theorie, om het samenspel van de stukken te illustreren:

 

Op bord 3 streden Iris Schelleman en Derk Kouwenhoven als laatste van de directe achtervolgers om de aansluiting te behouden. En een strijd was het. De partij ging al vrij snel uit de gebaande wegen van de theorie (in tegenstelling tot bord 2) omdat Derk een unieke opzet koos tegen de opening van Iris. Iris besloot deze opzet aan de kaak te stellen door op de koningsvleugel massaal met de pionnen naar voren te stormen. Hoewel er zeker niet optimaal gespeeld werd, vonden beide spelers creatieve voortzettingen. Derk merkte goed op dat de damevleugel van Iris een beetje onderontwikkeld was en nadat hij de aanval op de koningsvleugel had afgeslagen begon hij te stormen op de damevleugel. Dit leidde tot een versnippering van Iris’ structuur en ook een pionwinst voor Derk. Na de pionwinst, die tevens een gedekte vrijpion opleverde voor Derk, ging de partij de fase van het eindspel in met enkel nog 2 torens en wat pionnen. In dit moeilijke eindspel wist Derk uiteindelijk alles af te ruilen en zelf 1 pion over te houden, die de partij besliste.

 

Ook Sjoerd deed goede zaken door vanmiddag te winnen van Thijs de Bock. Na de opening zag het er allemaal niet zo goed uit voor Sjoerd, omdat er wat gaten op de witte velden in zijn stelling zaten. Toch wist hij zich hier uit te redden en een sterke aanval op te zetten. Toen Thijs een aftrekaanval miste (die Sjoerd mooi opzette de zetten daarvoor), was de partij gespeeld.

 

Net naast de topborden werden er ook een aantal spannende partijen gespeeld. William Boudry wist een pion te winnen tegen Tim Schuttevear, die evenlater nog de fout inging bij het opspelen van een pion. Er kwam een penning op het bord die evenlater Tim een stuk kostte.

Joppe Kroon stond waarschijnlijk de hele partij wel wat beter tegen Julia de Roo, maar laatstgenoemde verdedigde erg taai. Toen de dame van Julia Joppes stelling binnenkwam, leek het alsof er Julia weer helemaal terug in de wedstrijd was. Aan beide kanten werden er wat pionnetjes gesnoept, maar Joppe zette een geniepig valletje. Julia was zich van geen kwaad bewust en pakte 1 pionnetje te veel. Ze kon hierna snel opgeven, omdat Joppe een dubbele aanval in de stelling had gebracht tussen de toren van Julia en een matveld wat niet meer was op te lossen.

Julia aan zet tegen Joppe

Olivier Verheyen en Thomas Kanger lieten lang in het midden wie er ging winnen, maar toen Oliviers koning eenmaal voorbij de pionnestelling van Thomas was binnengedrongen was de partij snel voorbij. Ook Giselle Fransen en Santi Kanne speelden een lange partij. Waarschijnlijk had Giselle het idee dat het winnen met wat pionnetjes meer makkelijker zou moeten gaan dan het in de partij ging. Beide dames hadden nog een dame op het bord, en Giselle een paar extra vrijpionnen. Stuk voor stuk wist Santi pionnetjes af te pakken en schaakjes te geven. Toch hield Giselle het hoofd koel en wikkelde af naar een eindspel met 2 pionnen tegen 1 en beide nog een koning. Toch nog een punt voor Giselle na een lange partij.

Klaas Jan Koedijk won erg netjes van Nicolien Boekhoudt door een mooi torenoffer op de koningsstelling, waarna hij een paar zetten later een dame kon incasseren. Daarna was de partij snel gespeeld.

Klaas Jan, denkend over het vervolg

Stijn Klapwijk en Kamiel Ferson speelden een lange partij waarbij Stijn in het middenspel een paar pionnetjes meer naast het bord kon zetten dan Kamiel. Na lang zweten en goed aanhouden wist Stijn de partij te winnen. Een goede dag voor de remisekoning.

Na deze ronde is de stand in de top alsvolgt:

7.5 uit 8:              Xander Pauwels

6.5 uit 8:              Bart Dubbeldam & Derk Kouwenhoven

6 uit 8:                  Sjoerd van Roon

5.5 uit 8:              Oseb Merkon, Iris Schelleman, William Boudry, Simon Elgersma & Lars de Haas

 

In theorie hebben al deze spelers nog kans op een top 3 klassering omdat . Xander Pauwels is al zeker van een prijs, terwijl de rest nog kan vechten om een prijs.

Bij de meisjes staat Iris op 5.5 uit 8 en is Ting Ting Lu omhooggekropen(of meer omhooggeschoten) naar 5 uit 8. Beide hebben dus nog kans op de meisjesprijs.

Ronde 7: Xander blijft aan kop

Voordat ik met het verslag begin, wil ik Dominique Kroon van harte feliciteren met haar 13e verjaardag! Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt vandaag!

De jarige Dominique Kroon!

De dag leek goed te beginnen voor Dominique, want ze speelde een goede partij tegen Jesper Post. Helaas ging het toch nog fout in het eindspel voor Dominique, waardoor Jesper het volle punt kreeg.

Zou de volgende tegenstander haar wel een punt (cadeau) geven?

Thijs de Bock viel al snel de koning van Tycho Bruggink lastig. Voor Thijs is is het plan altijd duidelijk: waar de koning van de tegenstander staat, daar moeten de stukken naar toe. Niks mis mee. Tycho verdedigde niet helemaal optimaal, waarna Thijs met de dameoffer de partij afmaakte.

Lucas van Harten overdonderde Klaas Jan Koedijk met een paardoffer. Waarschijnlijk was Klaas Jan zo geschokt door het offer dat hij de juiste verdediging miste en een paar zetten later mat liep. Lucas kon in de analyse opgelucht ademhalen, want als Klaas Jan de juiste verdediging had gevonden, had Lucas gewoon met een stuk minder gespeeld.

Santi Kanne pakte netjes een punt tegen Eliza de Jong door materiaal te winnen en daarna rustig op afruil te spelen. Toen Eliza zag dat de dames ook nog geruild gingen worden, gaf ze op. Helaas heeft Eliza nu 4 nullen op rij gepakt na haar geweldige start. Succes Eliza!

Op de bord 1 en 2 werden 2 remises gespeeld. Op bord 1 speelden Xander Pauwels en Derk Kouwenhoven tegen elkaar. Xander speelde een interessante variant in het Frans waarna Derk probeerde te bewijzen dat die variant niet optimaal was. Beide spelers kregen kleine kansjes om voordeel te krijgen, maar benutten deze niet. In een gelijke stelling werd tot remise besloten.

Op bord 2 leek Iris Schelleman wel goed uit de opening te komen tegen Bart Dubbeldam, maar Bart hield het hoofd cool en zette zijn stukken actief neer. Na een grootschalige ruil werd tot remise besloten.

Op bord 3 en 4 deden Simon Elgersma en Oseb Merkon goede zaken door te winnen, en daarmee zich weer aan te sluiten bij de achtervolgingsploeg op Xander Pauwels. Oseb Merkon speelde een dubieuze variant waarmee zijn tegenstander Mark Honkoop een lichte kwaliteit had kunnen winnen. Mark greep deze kans echter niet, waarna Oseb in lijn met de rest van het toernooi een erg sterk middenspel speelde en de partij won.

Simon had tegen Sang Nguyen een pittige partij waarbij er met tegengestelde rokades koningsaanvallen werden voorbereid. Sang leek eerder te zijn, maar Simon sneed plotseling door de koningsstelling van Sang heen met een paardoffer. Het einde van de partij is toegevoegd:

Na deze ronde staat Xander nog aan kop met 6.5 uit 7. Xander heeft 5 achtervolgers met 5.5 punt, namelijk Oseb Merkon, Simon Elgersma, Iris Schelleman, Derk Kouwenhoven en Bart Dubbeldam. Thijs de Bock en Sjoerd van Roon staan daar vlak achter met 5 punten.

 

België neemt de leiding over!

In het kader van de schaakolympiade die momenteel gehouden wordt in Tromsø (Noorwegen) waar landenteams tegen elkaar strijden, en ook de strijd op bord 1 tussen Xander Pauwels (Belg) tegen Bart Dubbeldam (Nederlander), zoomen we vandaag even in op de match Nederland-België. In totaal doen er 7 Belgische deelnemers mee in groep C, en in de 6e ronde spelen alle Belgen tegen een Nederlander.

Het eerste punt kon al snel toegekend worden aan België: Giselle Fransen vergiste zich even door een eigen loper in de penning te zetten. Helaas is een gepend stuk geen goede verdediger, iets dat Thijs de Bock snel doorhad, want het paard van Giselle dat net nog gedekt werd door de loper stond al snel naast het bord. Na nog even tegenstribbelen gaf Giselle op. 1-0 voor België!

Al vrij snel scoorde Olivier Verheyen tegen Daan van der Noordaa de 2-0 voor België. Daan gaf een vol stuk weg, wat al snel einde partij betekende.

De partijen tussen Kamiel Ferson tegen Mark Honkoop en William Boudry en Lars de Haas eindigden in remise, waardoor de stand inmiddels al op 3-1 voor België kwam.

De genadeklap van de Belgen kwam van Xander Pauwels op bord 1 tegen Bart Dubbeldam. Bart bleef na de opening zitten met een onontwikkelde loper op c8 die tegen eigen pionnen aankeek. Xander wist deze loper goed op zijn plek te houden, waardoor Bart virtueel met een loper en toren minder speelde. Xander drong de zwarte stelling in en na een truuc won hij de dame van Bart. Reden tot opgave, stand 4-1 voor België…

De Nederlandse eer kon helaas ook niet gered worden in de partij tussen Samuel Vandeputte tegen Sarah van Rooden. In een middenspel dat gelijk leek, maar alle kanten nog op kon speelde Samuel het beter dan Sarah, waardoor de Belgen inmiddels op 5-1 staan.

Als laatste in de zaal speelden Derk Kouwenhoven en Thomas Moerman nog een spannende partij. Naast de eer om voor je land te spelen, spelen de spelers ook (voornamelijk) voor eigen belang. Derk staat op 4 uit 5, Thomas daar vlak achter met 3.5. Het was een erg spannende partij, waarbij Derk duidelijk lef toonde door zijn dame te offeren voor een toren en een licht stuk. In een veel te ingewikkelde stelling begon voor Thomas de tijdnood een rol te spelen, en de tijd van Derk begon langzaamaan ook al op te raken. De problemen voor Thomas verwijnen als hij zijn toren offert voor een paard en de vrijpion van Derk, waarna er een moeilijk maar waarschijnlijk prima eindspel voor Thomas op het bord komt. Net als er nog wat wordt afgeruild en zwart minimaal gelijk moet staan, gaat Thomas door zijn tijd. Erg jammer voor Thomas. Derk redt daarmee de eer van Nederland (stand 5-2, gefeliciteerd België), en ook zijn plek op de ranglijst.

 

29.Dxb6!? Zo kan het ook! Het rustige 29.Ta2 en dan verdubbelen op de a-lijn sprak Derk blijkbaar niet aan, na de tekstzet zal Thomas in ieder geval even geschokken zijn. Thomas en Derk spelen na het dameoffer beide vrij goed zonder grote fouten, maar zoals eerder aangegeven gaat Thomas plotseling door zijn tijd na zet 45 van Derk.

Derk(wit) tegen Thomas in een lege zaal

Naast de België-Nederland match maakten ook Nederlanders het elkaar moeilijk. Op bord 2 speelden SBO’ers Simon Elgersma en Oseb Merkon een snelle remise in een stelling waar Oseb misschien nog wel even door had kunnen spelen.

Iris Schelleman liet tegen Sjoerd van Roon zien dat ze niet alleen meisjeskampioen wil worden, maar ook gewoon algemeen kampioen. Na haar verlies tegen Xander heeft ze alweer 3 hele punten op rij gescoord. Vandaag was Sjoerd de ongelukkige tegenstander. In een al iets mindere stelling bludert Sjoerd een vol stuk weg, waarna het voor Iris een koud kunstje blijkt de zwarte koningsstelling binnen te dringen.

Na deze ronde staat Xander Pauwels met een perfecte score van 6 uit 6 bovenaan. Achter hem zitten 3 achtervolgers met 5 punten, namelijk Derk Kouwenhoven (Xanders volgende tegenstander), Bart Dubbeldam en Iris Schelleman (ook tegenstanders van elkaar in ronde 7). Simon Elgersma en Oseb Merkon staan nog in de buurt van de koploper met 4.5 uit 6. Morgen zijn er weer 2 ronden, wat betekent dat je dan goede zaken kan doen om in de top te komen of te blijven!

 

 

 

 

Net wel net niet

Voor sommige spelers was de partij van deze ronde gewoon even net niet. Wat betekent dat het voor de tegenstander gewoon net even wel was.

Op bord 2 ging het plotseling helemaal mis voor Lars de Haas tegen Xander Pauwels. Xanders stelling was al wel aardig, maar de zet 20…e4 was net even te veel van het goede. Xander zag snel dat de zet niet goed was, ruilde wat pionnen en won er nog 2 bij. Xander deed daarna niet moeilijk, ruilde nog meer af en won in een toreneindspel. Daarmee komt Xander op 5 uit 5!

Op bord 3 speelde Oseb Merkon tegen Joppe Kroon. De opening van Oseb oogde een beetje gammel, maar op de een of andere manier wist Oseb het klaar te spelen om naar een goed eindspel af te wikkelen. In dat eindspel, waar misschien nog wel remisekansjes lagen voor Joppe, speelde Oseb het erg sterk en moest Joppe zich toch nog na een lange partij gewonnen geven.

Ook voor Nicolien was het net niet. Na een goede ochtendpartij zette ze opnieuw een erg sterke partij neer tegen Sang Nguyen. Terwijl Sang druk de aanval aan het voorbereiden was, zette Nicolien haar verdediging neer. Stukje bij beetje wist Sang ruimte te winnen en Nicolien haar stelling binnen te dringen. Nicolien zette nog een paar vallen voor Sang, maar die trapte er niet in. Uiteindelijk waren het de stukken van Nicolien die bijna allemaal gevangen waren in penningen. Knap en beheerst gespeeld van Sang.

Voor Stijn Klapwijk, broertje van ondergetekende, is het hele toernooi tot nu toe nog een beetje net wel, net niet. Na de 1e ronde net verloren te hebben in het eindspel, werden alle volgende 4 partijen geremiseerd in het soms verre eindspel. De winst is er dus nog net niet, maar verlies kon gelukkig voor Stijn een paar keer net voorkomen worden. Zo ook vanmiddag tegen Daan van der Noordaa(clubgenoot van Stijn), waar Stijn ergens in het middenspel een stuk verliest, en daarna de rest van de partij druk verdedigt en de stelling zoveel mogelijk dicht probeert te houden. Na lang proberen geeft Daan toe aan remise. Voor Daan dus net niet, voor Stijn net wel.

We zouden nog wel even door kunnen gaan over de ‘’net wel, net niet-‘’ partijen: Feline Waardenburg kwam er net niet doorheen bij Olivier Verheyen, terwijl Lorena Kalkman nog net voor het vallen van de vlag wist te winnen van Rens Stigter. Jesper Post zette de hele partij druk op de stelling van Giselle Fransen, maar ging in het eindspel net even te ver met de vrijpion en verloor daarna nog de partij.

Van de ‘’net wel, net niet-‘’ partijen moet als laatste nog even genoemd worden de partij tussen Sjoerd van Roon en William Boudry. William offert ogenschijnlijk met opzet een kwaliteit voor 2 pionnen. In het eindspel weet hij daar nog een paar pionnen bij te winnen, waardoor hij meer dan voldoende compensatie heeft. Met weinig tijd op de klok speelt William vanaf zet 43 een paar mindere zetten, waardoor Sjoerd sterk terug kan komen en evenlater de partij afmaakt.

Tot slot wijk ik nog even af van het thema, dit doe ik omdat op bord 1 Bart Dubbeldam een erg regelmatige winst scoorde op Derk Kouwenhoven die niet ongenoemd mag blijven. Bart zette in het Spaans een erg sterke koningsaanval op, waar Derk in verdedigend opzicht niet veel tegen kon doen. Derk richtte zich daarom op zijn beurt op de damevleugel, om daar voordeel te behalen. Helaas voor Derk sloeg dit niet door, terwijl de aanval van Bart juist erg sterk was en doorsloeg. Met een loper voorsprong wikkelde Bart af naar het eindspel, waar hij erg netjes de partij uitschoof. De partij is bijgevoegd:

 

Morgen strijden de 2 5-punters (Xander en Bart) tegen elkaar!

Nog maar 3…

In de ochtend werd er weer fel gestreden om de punten, zowel aan de topborden, als daaronder. Er gebeurde eigenlijk weer zoveel, dat het teveel is om in 1 verslag te zetten. Er waren veel interessante eindspelen, waarbij er bij sommige spelers laat in de partij nog even wat mis ging. Zo had Julia de Roo een Dame, Toren en Loper tegen een Dame, Loper en veel pionnen van Thomas Kanger. Julia had de koning van Thomas bijna te pakken, maar verloor toen plots een kwaliteit. Na dameruil waren de pionnen van Thomas de loper van Julia te machtig.

Ook Daan van der Noordaa was er dicht bij tegen Ruben Bourgonjen. Vanuit de opening stond Daan erg goed, maar hij kwam er niet doorheen. Ruben zette aan en begon met een massale opmars van de pionnen. Daan behandelde dit goed en wikkelde af naar eindspel van 6 pionnen met een paard (Daan) tegen 5 pionnen en een paard(Ruben). Het vervelende voor Daan was, dat zijn pionnen mooi op paardsprong-afstand van elkaar stonden, wat uiteindelijk heeft geleid tot het verliezen van de partij. Jammer voor Daan, die er dus dichtbij was.

Olivier Verheyen zal ook niet gedacht hebben dat hij zou verliezen toen hij met zijn 6 pionnen tegen 5 van Nicolien begon te stormen. Nicoliens stukken had Olivier goed vastgezet, en ook de vrijpion van Nicolien aan de andere kant van het bord was niet erg gevaarlijk. Olivier stond dus best aardig. Maar oke, de pionnenstorm liep niet helemaal volgens plan voor Olivier. Nicolien reageerde erg alert en wist het zo te spelen dat Olivier een dubbelpion overhield, en zij een vrijpion! Knap gedaan van Nicolien, die met die vrijpion de partij naar zich toe wist te trekken!

Bas van Doren speelde erg sterk tegen Simon Elgersma: Bas wist een half-open g-lijn te creëren tegen de koning van Simon, terwijl Simon op de damevleugel ook begon met zijn aanval. Uiteindelijk speelde Bas iets te enthousiast een loper de stelling in van Simon, een zet die gebaseerd was op een correcte truuc(als Simon hem zou pakken). Bas had waarschijnlijk even geen rekening gehouden met een tussenzet van Simon, waarna de loper wel te pakken was. De loper ging verloren, en na goed verdedigen van Simon was de partij over.

Op bord 6 speelden Iris Schelleman en Tycho Bruggink een spannende partij. In een toreneindspel leek Iris’ toren even verdwaald in de witte stelling op a3, maar evenlater stond de toren ‘’gewoon’’ weer op a7. Iets dat opzich al best interessant is, als je bedenkt dat de toren de pion op a2 heeft gepakt, en daarna om alle pionnen (samen nog 11 of 12) weer terug in de eigen stelling is gekomen. Enfin, Tycho kwam met zijn koning in Iris’ stelling, waarna het leek dat hij wel goede kansen had om minimaal remise te houden. Hij speelde echter op winst door een vrijpion te maken, die hij vervolgens expres weg gaf, in de veronderstelling daarna alle pionnen op de damevleugel te gaan winnen met zijn koning. Hij had helaas voor hem even geen rekening gehouden met een pionnendoorbraak van Iris, waarna hij ook meteen kon opgeven. Dit betekent dat Iris zich weer heeft hersteld van de vorige ronde en weer vol in de achtervolging zit.

Uit alle partijen op de topborden kwam een winnaar. Sjoerd van Roon offerde een pion om daarna de winst te verdriedubbelen: een mooie loper van Eliza. Evenlater kwam de dame voor wat materiaal er ook nog achteraan, wat betekende dat Sjoerd een punt kon bijschrijven. Derk wist al vrij snel wat pionnen te snoepen van William (die zich daar overigens gisteren zelf aan schuldig maakte). De nauwkeurige tussenzetjes van Derk moeten William een machteloos hebben doen voelen.

Derk Kouwenhoven die druk bezig is de gezichtsuitdrukking van zijn tegenstander te ontrafelen

Na lang puzzelen wist Xander Pauwels door te breken door de falanx van Thomas Moerman:

Op het topbord speelden Oseb Merkon en Bart Dubbeldam een studieachtig eindspel (ook al een eindspel). Bart had vanuit de opening een voordeeltje gekregen en nadat hij begon met doorbreken had Oseb een paar keer net iets nauwkeuriger moeten spelen om nog tegenspel te kunnen krijgen. Dit deed Oseb helaas niet, waarna Bart beslissend materiaalvoordeel kreeg.


Oseb Merkon achter de witte stukken tegen Bart Dubbeldam

Er zijn nu nog 3 koplopers: Bart Dubbeldam, Derk Kouwenhoven en Xander Pauwels. Alle drie 4 punten, gevolgd door een groep van 8 spelers met 3 punten.

 

 

 

Groep C ronde 3: Lange ochtend, korte middag?

Toen ik om half 4, een uurtje na de aanvang van de middagpartij, de zaal in kwam lopen, was ik in de veronderstelling dat ongeveer alle partijen nog wel bezig zouden zijn, net als met de ochtendpartij. De 1e partij van de dag had namelijk veel lange partijen waar enorm veel gebeurde, eigenlijk te veel om in 1 verslag te zetten.

In deze ronde was dat dus anders, want toen ik de zaal binnen kwam waren ongeveer de helft van de partijen al afgelopen, en van de overige helft die nog bezig was zat er al een groot gedeelte in het eindspel. Gelukkig worden (uiteraard) alle partijen keurig ingevoerd door de deelnemers zelf, dus kon ik even bij de computers in de analysezaal de partijen naspelen. Mijn dank als verslaggever is groot naar jullie als deelnemers, mijn verzoek is dan ook om zo door te gaan en als je het vandaag vergeten was, morgen weer je partijen in te kloppen!

Bij het bekijken van de partijen kwam ik er achter dat er een aantal deelnemers waren, zoals Jesper Post en Thomas Kanger een snelle remise hadden genomen. Niet vreemd of onverstandig na een lange ochtendpartij van meer dan 3 uur. Lorena Kalkman en Giselle Fransen hadden eveneens een (erg) lange ochtendpartij gehad, en besloten om zo lang mogelijk symetrisch te blijven spelen. Vlak nadat de symetrie verbroken werd, werd de vrede getekend (de tegenstander had immers óók een erg goede stelling).

Naast de snelle remises waren er ook partijen die snel beslist werden door fouten van een van beide partijen. Ook hier was te zien dat spelers die een lange ochtendpartij hadden gehad, wat minder presteerden (hoewel dat niet voor alle partijen opgaat).

Maar waren er dan ook nog lange partijen? Zeker wel! Feline Waardenburg en Eliza de Jong hadden een lange partij waarbij Eliza in een ongelijk-loper eindspel toch nog aan het langste eind trok, omdat ze 2 pionnen meer had dan Feline. Deze pionnen had Feline weggegeven voor een aanval, maar na iets gemist te hebben liep de aanval dood en stond ze 2 pionnen achter. Eliza schoof het daarna met geduld uit.

Verder mag Derk Kouwenhoven ook in de gaten gehouden worden. Sneaky kruipt hij van bord 6, naar bord 5, naar bord 4 deze middag. Op dit laagste livebord won hij ook redelijk geruisloos van Mark Honkoop. Morgen maakt hij een sprong naar bord 2!

De partijen die lang duurden, duurden dan ook echt lang. Sang Nguyen verloor langzaam in een toreneindspel met een pion minder van Bart Dubbeldam. William Boudry verzamelde een heel leger zwarte pionnen van zijn tegenstander Niels Schelleman naast het bord, terwijl hij zijn eigen leger witte pionnen gewoon op het bord hield en Oseb Merkon wist in het middenspel pionnen af te pakken van Sjoerd van Roon, die hij in een toreneindspel ook goed wist te verzilveren. Knap van Oseb, die hiermee ten koste van de nummer 3 geplaatst op 3 uit 3 komt.

Oseb Merkon

Als laatste waren Xander Pauwels, de nummer 2 geplaatst, en Iris Schelleman nog bezig. Iris gooide er even wat scherpe theorie tegenaan en kreeg daarna de kans van Xander om haar stelling erg te verbeteren. Rond zet 25 stond Iris zelfs zo goed, dat waarschijnlijk een winnende voorsprong kon krijgen. Deze miste ze, waarna Xander goed terug kwam in de partij. Uiteindelijk, na een erg lange strijd (qua tijd en qua zetten), trok Xander toch nog aan het langste eind. Er mag gezegd worden dat Iris en Xander een groot aantal computerzetten hebben gevonden in erg moeilijke stellingen, petje af voor beide spelers dus. De partij is met een beetje analyse bijgevoegd:

 

Xander Pauwels hard aan het nadenken tegenover een rustige Iris Schelleman

Voor de stand na 3 ronden betekent dit dat er nog 5 koplopers zijn met 3 uit 3, namelijk: Xander Pauwels, Derk Kouwenhoven, Oseb Merkon, William Boudry, Bart Dubbeldam. Bij de meisjes staat Iris Schelleman samen met Eliza de Jong bovenaan met 2 uit 3.

 

Groep C ronde 2 ‘’Russian Roulette’’

Voordat ik in ga op de partijen van deze ronde wil ik nog wat toevoegen aan het verslag van ronde 1, ik heb daar namelijk vergeten Julia de Roo te noemen. Julia was namelijk ook een van de spelers die een half punt van een sterkere tegenstander wist af te pakken. Thomas Moerman moest zelfs alle zeilen bijzetten om de pion die hij in de opening had verloren weer terug te winnen. Helaas voor Julia verloor ze in ronde 2 van Zowie Zijdemans.

Julia de Roo in ronde 2 tegen Zowie Zijdemans

Russian Roulette, een spel waarbij er 1 kogel in een revolver wordt gedaan, en spelers omstebeurt de trekker overhalen. Wanneer je de trekker overhaald en je krijgt de kogel, dan ‘’verlies’’ je. Sommige spelers deze dag moeten zich een beetje gevoeld hebben als bij het spel Russian Roulette: Ineens gaat het fout, terwijl het ook volledig anders had kunnen gaan.

Bij sommige spelers kwam de kogel al erg vroeg, nog in de opening:

Op bord 23 speelden Remmelt Hofstra en Daan van der Noordaa tegen elkaar. Er ging iets goed mis bij Remmelt, want al vrij snel stonden er wat stukken van hem naast het bord.

Niels Schelleman truucte Meri Bahadoer in de opening, waardoor Niels eerst 1 stuk voor kwam, en later nog 1.

Op bord 6 werd er een Belgisch onderonsje gespeeld tussen Olivier Verheyen met wit en William Boudry met zwart. Vanuit een Caro-Kann kwamen Olivier en William in een structuur van een doorschuif-frans terecht, met het grote voordeel voor William dat zijn witveldige loper al ontwikkeld was (in tegenstelling tot de gewone doorschuifvariant van het Frans, waar de loper nog op c8 staat). Dit leverde William al snel een paar pionnen op, je zou kunnen zeggen dat dit al beslissend was voor de partij, maar William maakte het ook nog rustig en goed af. Het begin van de partij is bijgevoegd:

Dan op bord 1, daar ging het er hard aan toe. Thijs de Bock speelde met wit tegen Simon Elgersma. Vanuit het Frans werd de ‘’Russian Roulette’’- variant gespeeld, zoals GM Viktor Moskalenko hem noemt in zijn boek ‘’The Flexible French’’. Russian Roulette is waarschijnlijk een aardige titel voor deze partij, want beide spelers hadden grote kans de kogel te krijgen. En net als met het echte spel Russian Roulette, komt de kogel op een onverwacht moment, in dit geval voor Simon op het allerlaatste moment. De partij is bijgevoegd:

 

 

Xander Pauwel schuift voor de volgende ronde door naar bord 1 na zijn winst tegen Joppe Kroon. Sjoerd van Roon won tegen Tycho Bruggink en ook Sang Nguyen wist te winnen. Na ronde 2 zijn er nog 11 spelers met een 100% score.

Bij de dames staat alleen Iris Schelleman nog op 100%

 

 

Groep C ronde 1

In groep C werd de 1e ronde gestart met 48 deelnemers, waarvan er maarliefst 15 meisjes om de meisjestitel strijden. Ratingfavoriet is de Almeloër Simon Elgersma(1922), met op een aardige ratingafstand Xander Pauwels(1794) en Sjoerd van Roon(1774). Bij de meisjes is op papier Iris Schelleman(1599), meisjeskampioen van de D’tjes vorig jaar, de favoriet. We zullen aan het eind van het toernooi zien of rating ook echt bepalend is voor de eindstand!

Op de topborden hadden niet alle favorieten het even makkelijk:

Op bord 1 won Simon Elgersma al snel materiaal tegen Tim Schuttevaer, die de opening niet helemaal goed behandelde, waarna Simon het rustig afmaakte in het eindspel.

Op bord 2 kreeg Xander Pauwels een afruilfrans op het bord, wat betekent dat het spel de eerste paar zetten niet super scherp gaat worden, misschien wel een slimme keuze van Ting Ting Lu. De partij ging een lange tijd redelijk gelijk op, waarna er op het oog wat fout ging bij Xander, omdat hij een kwaliteit verloor. Gelukkig voor Xander kon hij wat pionnetjes meesnoepen, die de kwaliteit achter erg goed compenseerden. Uiteindelijk toch nog een winst voor Xander.

Op bord 3 ging Sjoerd van Roon meteen vol er in tegen Thomas Kanger. Sjoerd combineerde goed  rekenen met een paar basisprincipes van het schaakspel zoals: de pion loopt rechtdoor, afruilen als je voorstaat en nieuwe stukken in de aanval betrekken. De partij is bijgevoegd:

 

Op bord 4 speelde Sang Nguyen erg rustig op een voordeeltje tegen Torsten van Ham. Er vielen wat gaatjes in de pionnenstelling, waarna Sang eerst 1 pion, en evenlater de 2e pion ophaalde. Torsten verdedigde kranig, maar vond 2 pionnen achterstand wel genoeg en gaf op.

 

Op de overige borden hadden de ratingfavorieten het ook lang niet altijd eenvoudig. Op bord 5 ging het in een goede stelling fout voor Ruben Bourgonjen tegen Zowie Zijdemans, waarna hij in remise moest berusten.

Eliza de Jong, Gerbrich Kroon en Meri Bahadoer wisten zelfs een vol punt af te pakken van hun hoger gerate tegenstanders.