De beslissing

Aan het eind van het toernooi begint de vermoeidheid langzaam toe te slaan bij sommige spelers, zo kwam bij veel partijen de beslissing al vroeg.  Omdat dit de C-groep is, zijn er (gelukkig) nog niet zo veel sallonremise na een paar zetten, maar wordt er gestreden om het volle punt.

Zo stond bij Bart Dubbeldam en William Boudry al vroeg het bord in brand. William koos een zeer gewaagde opening waarmee hij aangaf aan Bart voor het volle punt te gaan. Bart kon geen grip krijgen op de ongewone pionnenstructuur van William en werd al snel onder de voet gelopen door het zwarte leger. Jammer voor Bart, die zo al vroeg op de dag op 6.5 blijft steken. William voegt zich bij Bart met 6.5 punt. De partij is bijgevoegd:

Ook Thijs de Bock werd overompeld door een zet van Mark Honkoop die hij niet zag aankomen en Olivier Verheyen drong Ruben Bourgonjens stelling binnen en dwong hem op de knieën. Ook wat lager in het klassement vielen er snelle beslissingen. Julia de Roo kon een kwaliteit voorsprong tegen Kamiel Ferson snel uitschuiven en Nicolien Boekhoudt deed hetzelfde in een SBO-onderonsje tegen Eva Zijdemans.

Remmelt Hofstra kwam goed uit de opening tegen Zowie Zijdemans en won zelfs een stuk. Helaas wilde hij iets te snel deze voorsprong uitbouwen, en miste dat zijn gepakt kon worden. Na de damewinst schoof Zowie met zijn ervaring de partij uit.

Dat betekent dat Remmelt helaas op nul punten is blijven steken. Remmelt speelt nog maar net een jaar bij zijn club in Leek, speelt hier op het ONJK voor het eerst mee samen met zijn broer (B-groep) en zusje (D-groep). Zijn doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig, want elke ronde zat hij gewoon weer met nieuwe moed op zijn achter het bord, en hij wil volgend jaar gewoon weer meedoen. Leuk dat je meedeed Remmelt, en veel succes volgend jaar!

Remmelt Hofstra(wit) in grote concentratie tegen Zowie Zijdemans

Om de 1e plek bij zowel het algemeenklassement als bij de meisjes waren de laatste beslissende borden lang bezig. Xander Pauwel kreeg op het bord veel verzet van Sjoerd van Roon, die zichzelf waarschijnlijk nog wel graag in de prijzen zag vallen met 7 uit 9. En ook Iris heeft het lastig tegen Lars de Haas, terwijl Ting Ting Lu, haar achtervolger, erg goed stond tegen Oseb Merkon.

Ondanks het goede spel van Sjoerd wist Xander stukje bij beetje de kleine foutjes af te straffen. 1 pion voorsprong werd uitgebouwd naar 2, en na een massale aanval waar Sjoerd op alles op niks speelde wist Xander zich te handhaven en het volle punt binnen te slepen. Daarmee is Xander met 8.5 uit 9 onbetwist de nieuwe Open Nederlands Kampioen in Groep C! Gefeliciteerd

Bij de meisjes was de spanning te snijden. Uiteindelijk is Iris op weerstandpunten meisjeskampioene geworden in de C-groep. Iris verloor na een goede partij in het eindspel. In plaats van de torens af te ruilen koos Iris voor een extra pionwinst. Waarschijnlijk geen ramp, maar bij torenruil was ze vrij zeker van winst. Even later ging het mis voor Iris toen Lars een mooie doorbraak vond. Aan de 2 extra pionnen had Iris niks, want de vrijpion van Lars was alleen te stoppen door een torenoffer. Lars schoof het netjes uit.

De grootste pech had Ting Ting Lu tegen Oseb Merkon. Al vanuit de opening stond Ting Ting beter en was winst erg dichtbij. Net toen Ting Ting dacht dat ze er helemaal doorheen was, trapte ze in een pat-truuc van Oseb. Helaas voor Ting Ting werd het dus remise, en geen winst. Hierdoor kwam ze op gelijke hoogt met Iris, wat niet genoeg was voor de titel.

De eindstand in de top is alsvolgt:

1e Xander Pauwels met 8.5 uit 9

2e Derk Kouwenhoven met 7.5 uit 9

gedeeld 3e met 6.5 uit 9: Bart Dubbeldam, William Boudry en Lars de Haas