De C-kampioenen

Xander Pauwels: Open Nederlands Kampioen tot en met 14 jaar!

Xander Pauwels heeft groep C van het ONJK 2014 gewonnen met een score van 8.5 uit 9! Met deze geweldige score staat hij een punt los van de nummer 2, Derk Kouwenhoven. Ik heb Xander even kort geïnterviewd.

Xander is 14 jaar en heeft schaken van zijn vader geleerd, die hij inmiddels qua niveau al voorbij is. Hij woont in Ruiselede, dat in West-Vlaanderen, België ligt. Zijn club De Drie Torens heeft een samenwerkingsverband met de Nederlandse club Landau Axel, dat in Zeeuws-Vlaanderen(helemaal in het zuiden van provincie Zeeland) ligt, vlak tegen België aan. Xander zit op de middelbare school in België, en moest mij het scholensysteem daar even uitleggen. Hij doet de Rechten/Latijn-variant van het Algemeen secundair onderwijs (als ik het goed gehoord heb). Xandes hobbies naast schaken zijn computeren en tijd met zijn vrienden doorbrengen. Op het laatste Belgische Kampioenschap is hij 3e geworden, iets dat mij erg goed in de oren klinkt, maar Xander vond zelf dat hij 2e had moeten worden. Xander heeft als doel om een van de beste Belgische Grootmeesters te worden. Hij traint een paar uur in de week met onder andere Nick Dubbeldam als zijn trainer. Verder steekt hij voor training minimaal een half uur per dag in het schaken. Zijn voorbeelden zijn Gary Kasparov en Mikhail Tal, het tactische genie met al zijn offers. Xander heeft duidelijk geleerd van zijn voorbeelden, want hij heeft in zijn partijen meerdere malen offers gevonden die de partij beslisten.

Xander’s mooiste partijen vindt hij die van de laatste ronde tegen Sjoerd van Roon en die van ronde 3 tegen Iris Schelleman. Over de laatste partij heeft Xander te zeggen dat hij vond dat hij goed gespeeld had, en er vanaf de pion voorsprong vertrouwen in had dat het goed ging komen. Xander schrok nog wel van Sjoerds 34e zet La5, maar na goed rekenen kwam hij er achter dat hij geen gevaar liep en de partij won. De partij is bijgevoegd:

 

Ook de partij tegen Iris vond hij goed. Hij geeft toe dat Iris grote kansen had om de partij te winnen, maar Xander was ook erg tevreden over zijn eigen spel, toen hij eenmaal uit de problemen was. Vooral de onderpromotie tot een paard was erg knap gevonden. Ook deze partij is nog even bijgevoegd:

Xander Pauwels in ronde 9

Iris Schelleman: Open Nederlands meisjeskampioen tot en met 14 jaar!

Iris Schelleman is op het laatst nog met de hakken over de sloot Open Nederlands kampioene geworden op in groep C van het ONJK. Iris stond bij de meisjes een lange tijd onbetwist bovenaan, maar met een minder einde van haar kant en een sterk einde van Ting Ting Lu werd het nog erg spannend. Iris dacht na het verlies van haar laatste partij dat ze geen kampioen was geworden. Ting Ting Lu, waar ze met de rug naar toe speelde, stond namelijk al de hele partij veel beter en leek op een vol punt af te stevenen. Toen die partij eenmaal afgelopen was had Iris aangenomen dat Ting Ting gewonnen had. Ting Ting had echter erg ongelukkig pat gespeeld, waardoor beide meiden op 5.5 punt eindigden. Toen Iris daar achter kwam, was de opluchting groot, ze wist namelijk wel dat ze veel meer weerstandpunten had dan Ting Ting, en dat de stand op weerstandpunten bepaald ging worden.

Iris is 13 jaar, speelt bij Landau Axel en bij de Drie Torens in Gent. Ze is clubgenoot van algemeen kampioen Xander Pauwels, waar ze ook tegen gespeeld heeft. Ze zit in klas 2 van het gymnasium op SSG de Rede. Haar hobbies zijn fietsen, boeken lezen en natuurlijk schaken. Iris krijgt een paar keer in de week les, zowel individueel als in groepen. Haar trainers zijn Nick Dubbeldam en Wim Sinke. Hoeveel zelfstudie ze kan doen hangt af van hoe druk ze het heeft op school. Als ambitie heeft Iris gesloten Nederlands kampioene te worden, wat ze volgend jaar in mei weer kan proberen. Iris heeft per 1 mei 2014 een grote ratingsstijging gehad(+315 ratingpunten voor de KNSB rating), en is daarmee in haar leeftijdsklasse op het NK een van de favorieten.

Iris is tevreden over haar spel, en als een echte schaakliefhebber heeft ze haar partij tegen Xander Pauwels(hierboven weergegeven in het interview met Xander) als mooiste gekozen. Die partij verloor ze, maar mede door de mooi gevonden zetten van Xander vindt ze die partij duidelijk boven de andere uitsteken. Helaas sloeg aan het einde van het toernooi de vermoeidheid toe bij Iris. Ze speelde ongeveer elke ronde erg lange partijen, die soms wel langer dan 4 uur duurden. In haar partij tegen Bart Dubbeldam blunderde ze zomaar haar extra pion weg, en tegen Derk had ze misschien wel remise kunnen houden vond ze. Ook de laatste ronde tegen Lars had ze zeker niet hoeven verliezen als ze gewoon torens had geruild. De pionnendoorbraak van Lars vond ze goed gevonden, al baalde ze wel dat ze verloren had.

Iris tijdens de partij


De 2 kampioenen tegen elkaar