Groep D, ronde 13

De aller- aller- aller- allerlaatste ronde van dit ONJK 2014! Het is nog enorm spannend in zowel het algemeen- als in het damesklassement; in deze ronde worden pas de winnaars bepaald!

Inmiddels is de wedstrijdtafel al weer aardig bezaaid met verloren voorwerpen. Wie is er een grijze bidon, een pakje Wicky (geel) of een blauw-oranje pet kwijt? Deze kunt u tot het einde van deze ronde ophalen bij de wedstrijdtafel!

 In deze laatste ronde gaan de beslissingen pas vallen. Anna M., Annelies, Ilse en Pascalle hebben allevier 7 punten, dus er zal moeten worden gewonnen wil één van deze dames de titel op gaan eisen (en eventueel een ticket naar het gesloten NK verdienen). Anna M. en Ilse spelen deze ronde tegen elkaar, en ze zijn na iets meer dan een uurtje spelen klaar. Anna heeft gewonnen, en door deze winstpartij maakt zij dus een enorm goeie kans om kampioene te worden! 

Op bord 30 spelen deze laatste ronde Mark Warnaar en Lennart Molanus. Lennart won de vorige ronde nog van Jarno Bruins, maar moest deze keer toch het hoofd buigen voor Mark. Jarno daarentegen heeft zijn laatste wedstrijd gewonnen van Tetske Hofstra en komt daarmee op een mooie 4.5 punt!

Lennart Molanus

Jarno Bruins

Mark Warnaar

Tetske Hofstra

Om 13:00 uur zijn Annelies en Pascalle nog bezig. Annelies speelt tegen Quinten Salomons. Ze verliest net op dit moment een kwaliteit (die stomme lopers ook altijd..), maar ze geeft de moed niet op en probeert zich dapper een weg door de witte stelling te banen. Pascalle speelt een paar borden verder tegen Levi Nies. Ze staat een kwaliteit voor, maar de wedstrijd is nog zeker niet beslist. Wordt vervolgd dus.

Mick op bord 1 heeft een snelle remise gespeeld tegen Tim Grutter, en hiermee heeft hij het kampioenschap veilig weten te stellen, gefeliciteerd Mick! Doordat Mick donderdag gewonnen heeft van Jonas Hilwerda en onderling resultaat als eerste geldt, is Mick dus alsnog kampioen ook al zou Jonas nog evenveel punten scoren als Mick. 

Tommy Tran is vandaag lekker bezig. Won hij vanochtend nog van Levi Nies, vanmiddag werd ook Dries Wedda aan de zegekar gebonden. Zo komt Tommy op 9.5 punt uit, wat, gezien het feit dat Rembrandt en Job Emans remise hebben gespeeld, genoeg is voor een vierde plaats. 

Robbert Decruyenaere en Abedin Heij maken er een lange partij van: Robbert komt snel naar de wedstrijdtafel toe gerend om nog wat notatieblaadjes te halen. Maar net op het moment dat Robbert van plan is aan het tweede blaadje te beginnen, geeft Abedin toch maar de strijd op. 

Ilse Geene kwam eerder vandaag met een hele slimme vraag richting de wedstrijdtafel. Waarom moeten de spelers eigenlijk het witte notatievel inleveren en mogen ze de gele houden en niet andersom? De gele is veel minder goed leesbaar (doordrukvel), dat is irritant met analyseren! Tsja...nou, wedstrijdleider Thomas zocht het even uit en kon deze ronde een antwoord aan Ilse presenteren: de notatieblaadjes zijn en blijven in wezen van de organisatie, en de organisatie wil graag de witte blaadjes houden voor publicatiedoeleinden...dus, mocht iemand het zich ooit nog afvragen, hierom dus :-)

Op het moment dat ik de zaal uit wil lopen, kijk ik nog even snel op de borden van Annelies en Pascalle. Annelies staat inmiddels een volle toren achter en moet proberen met koning en loper de witte stukken af te houden. Dit kan dus nog hoogstens eindigen in remise, niet genoeg om Anna M. bij te halen. Pascalle staat nog steeds haar kwaliteit voor (en ze heeft een pionnetje meer), dus ze heeft goeie kansen om deze wedstrijd met positief resultaat af te sluiten, wat ze even later ook doet.

Omdat Pascalle en Anna niet tegen elkaar gespeeld hebben, gaat het nu om weerstandspunten. Anna heeft er drie meer dan Pascalle, en hiermee is Anna kampioene geworden! Een eerste reactie van Anna: "ik wil iedereen graag bedanken voor het winnen voor hun partijen zodat ik meer weerstandspunten kreeg" :-)