Dagverslagen groep GH

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten. In 2014 bestond dat team uit: Robin Bos (groep A), Fons van Hamond (B), Bram Klapwijk (C), Nadia Bloemendaal (D), Henk Jan Paalman (E, F en EFGH), Regobert Eijkelkamp (G, H) en Jarno Witkamp (Bord 13 en Opa vertelt).
Reacties en tips zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


Verslag EFGH Ronde 7

Klokslag 12 uur begonnen de matadoren aan de laatste ronde. Eva was bijna als eerste klaar. Ze had echter 1 probleempje. Ze wilde een pion promoveren , maar de torens en dame stonden nog op het bord. Gelukkig vond verslaggever Jarno nog ergens een dame en kon Eva de partij uitmaken.

Aan kop bij de meisjes gaat Kimmily Tran. Zij had een half puntje voorsprong op haar vrouwelijke concurrenten en zou bij winst in de laatste ronde op Liqin Lu kampioene zijn. Het liep echter anders. Liqin was een maatje te groot en Kimmily moest na lang spelen opgeven.

Nina de Putter (op de foto in het blauw) en Janne Allaart wisten hun partij wel te winnen en gingen op de valreep Kimmily voorbij. Hierdoor is op weerstandspunten Nina de Putter kampioen geworden bij de meisjes in de EFGH groep.

Van de koplopers waren Victor en Kylian als eerste klaar. In een echte aanvalspartij was het Victor die zijn tegenstander sloopte.

 

links:

Muntean - Bijvank

rechts:

Faybish - Beukema

 

Benjamin Faybish won van Constantijn Beukema:

 

Lucas Nguyen speelde een goede partij tegen Onno Elgersma. Ondanks ernstige buikkrampen kreeg Lucas toch nog een gewonnen stelling. Hij kon echter niet de winnende voortzetting vinden en maakte remise. Benjamin en Victor kwamen daarmee uit op een score van 6 uit 7.

Uiteindelijk bleek dat Benjamin Faybish de meeste weerstandspunten had en kampioen is van de EFGH groep.

Verslag EFGH Ronde 6

De gebroeders Kudlicka mochten tegen elkaar spelen. Geen van beiden wilde verliezen, dus was een snelle remise niet meer dan logisch.

Ook de beide koplopers speelden tegen elkaar. Benjamin Faybish werd meteen onder druk gezet door Kylian Bijvank en kon zodoende zijn favorietenrol niet waarmaken. Nadat beide spelers alleen nog paard en dame overhielden, werd tot remise besloten.

Hugo Eijkelkamp besloot deze ronde om ook maar remise aan te bieden voordat hij weer per ongeluk zijn tegenstander zou matzetten...

 

Florian Molanus had zijn favoriete popje meegebracht (zie foto). Volgens hem bracht het geluk. Florian won uiteindelijk wel zijn partij. Maar of dat nou door die pop kwam durf ik te betwijfelen.

Op bord 20 speelden Sara Martinez en Lucas Vervoort een wel heel erg spannende partij. Lucas kon op 4 verschillende manieren zijn tegenstander mat zetten. Helaas voor hem was Sara aan zet. Na een aantal schaakjes van Sara, was het even later Lucas die mat stond!

 

Noud had een nieuwe sport bedacht: schaakvoetbal. Of hij ook met voetballen van Inken heeft gewonnen is niet bekend.

 

Door dat de koplopers vanmorgen gelijk hebben gespeeld. Konden de andere kanshebbers voor de titel weer aanklampen. In de laatste ronde gaan de 6 (!) nieuwe koplopers uitmaken wie zich kampioen van de EFGH groep 2014 mag noemen. Bij de meisjes zijn er 4 die aan de leiding gaan.

Verslag EFGH Ronde 5

Kimmily mocht deze ronde tegen haar kleine neefje schaken. Ze wist precies wat ze moest spelen en won snel.

Florian Molanus speelde deze ronde met doping. Hij had een grote bak druiven naast zijn bord staan.Blijkbaar hielp het wel. Aan het einde van de partij was de bak leeg en stond de tegenstander mat. Wij zijn benieuwd wat hij morgen mee gaat brengen.

Luuk van Steenoven maakte een foutje in de opening, maar had geluk dat zijn tegenstander het te laat zag. Vervolgens maakte Luuk het beheerst af.

Constantijn Beukema kwam in zijn partij tegen Jessie Mang in een toreneindspel. Beide spelers lieten een pion tot dame promoveren. Constantijn had blijkbaar net 1 zet verder gerekend en won.

Ook Kylian Bijvank blijft het goed doen. Hij won met zwart van koploper Kelvin Kanne. De andere koploper, Benjamin Faybish, had aan Lucas Nguyen een zware dobber. Zo zwaar dat op een gegeven moment geen van beiden meer wist wie er nou eigenlijk aan zet was. Nadat arbiter Hummel uitgelegd had dat zwart aan zet was, gingen ze weer verder. Als allerlaatste waren ze klaar. Geen van beide zag nog winstkansen, dus werd er besloten tot remise.

Dit betekend dat Faybish en Bijvank nu aan de leiding gaan met 4,5 uit 5.

 

 

Verslag EFGH Ronde 4

20 minuten later dan gepland konden we vanmiddag dan eindelijk beginnen aan de 4e ronde. Jamie Thai nam het op tegen Joppe Allaart.Het was eigenlijk meer praten dan schaken. Joppe probeerde een herdersmat te krijgen, maar op het juiste moment vroeg Jamie "Ga je me nu mat zetten op f7?". Joppe zei "Nee hoor". Jamie stak hier een stokje voor en wist alle dreigingen te parreren. Uiteindelijk wist hij de partij te winnen en heeft hij nu een prima 50% score.

 

Stella Honkoop speelde een hele spannende partij. Ze offerde eerst haar eigen dame om vervolgens d.m.v. een kleine combinatie de dame van haar tegenstander te winnen. Het pakte echter anders uit en ze bleef een stuk achter.

Op bord 24 kon Lucas Hesse zijn stelling niet langer aanzien en riep iets tegen zijn tegenstander. Zijn tegenstander, Guuske Kouwenhoven, verstond er helemaal niets van en besloot de arbiter er maar bij te halen. Het commentaar van Lucas was "Ich habe aufgegeben".

Op bord 1 wist Onno Elgersma dit keer niet te winnen. Zijn torens raakten in de knel en in paniek vond hij niet de beste voortzetting en besloot hij de kwaliteit te geven. Genoeg compensatie kreeg hij er echter niet voor en verloor na 48 zetten.

Medekoploper Luuk van Steenoven leek lange tijd af te koersen op 4 uit 4. Hij overspeelde zijn hand en verloor een toren. Hij gaf meteen op. De andere koplopers op bord 3 speelden remise, waardoor er nu nog maar 2 zijn met een 100% score: Benjamin Faybish en Kelvin Kanne.

Verslag EFGH Ronde 3

 

 

Ondanks het voetbaltoernooi van gistermiddag, was iedereen weer topfit om vanmorgen aan de 3e ronde te beginnen. Mihi Vlad , vermomd als een echte soldaat,  greep in de partij zijn tegenstander direct naar de keel en won.

Ook Hugo Eijkelkamp had zijn tegenstander mat gezet. Hij beweerde zelf dat dat per ongeluk ging.

Guuske Kouwenhoven zette haar tegenstander mat in 17 zetten. Haar commentaar bij het uitvoeren van haar laatste zet was "Is dit mat??"

Dat er snel gespeeld werd blijkt wel uit de kloktijden. Zo beginnen alle spelers met een bedenktijd van 40 minuten, maar hebben sommigen aan het eind van hun partij meer dan een uur bedenktijd over!

Op bord 21 speelden de beide kampioenen tegen elkaar. Kimmily Tran kampioene bij de meisjes van groep G tgen Janne Allaart, de kampioene bij de meisjes in groep F. De kleine Kimmily wist een grote prestatie te leveren door haar oudere rivaal overtuigend te verslaan

Opvallend was de verrassende overwinning van Kylian Bijvank op David Toval. David, de speler met de hoogste rating in deze groep, maakte een rekenfoutje en verloor 2 pionnen. Deze bleken niet meer tegen te houden te zijn. Vlak voordat ze promoveerden gaf David op.

 

 

Dat de partijen op de voet gevolgd worden, blijkt wel uit de volgende foto:

 

Doordat er in groep D een hele lange partij was, begint de 4e ronde om 12.00 uur.

 

Verslag EFGH Ronde 2

Op bord 1 speelde Wahe Boghossian tegen David Toval. Wahe vroeg alvast van te voren voor de zekerheid aan de arbiter wat 'aanraken is zetten' in het Duits nou eigenlijk was. Alleen maar voor het geval dat. De arbiter begon met een lange "uhhhh...." en legde uit dat dat vast niet ter sprake zou komen.

Gedurende de partij won zwart een pion en leek gemakkelijk te winnen. Wahe zag echter nog een sterke zet over het hoofd. Als hij geen 58.Td1, maar Tf8! had gespeeld had er nog remise ingezeten.

Constantijn Beukema speelde tegen Selma Bertholee. Opvallend detail is dat de witspeler exact 2 dagen ouder is dan Selma. In de partij wist de witspeler het minimale leeftijdsverschil uit te drukken in een klein stellingsvoordeeltje. Na een Schotse opening waarmee beiden  klaarblijkelijk bekend waren, was het Constantijn die het volle punt binnenhaalde.

Sara Martinez en Victor Muntean gingen ook als een speer. Na een half uur spelen haalde Sara al weer nieuwe notatiebiljetten aangezien ze al bijna 60 zetten hadden gedaan!

 

Jet de Zoeten wist haar stunt van vanmorgen niet te herhalen. Ze verloor haar dame, won vervolgens de dame van haar tegenstander, maar moest uiteindelijk toch toekijken hoe haar tegenstander de partij uitmaakte.

De speler met waarschijnlijk de langste naam, Miguel Ange Garceran Wang, was als 1 van de laatste klaar. In een eindspel waarin zijn tegenstander een paard meer had, wist hij alle pionnen weg te happen en er zo toch nog remise van te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laura eet nog maar een brood(je) terwijl Marthijn zijn tegenstander probeert bang te maken met de opdruk WARNING!! En nu op naar het voetbaltoernooi!

Verslag EFGH Ronde 1

 

Iets na 9 uur begonnen we aan de 1e ronde van de gezamenlijke EFGH groep. Door de grote ratingverschillen op alle borden duurde het dan ook niet lang voordat de eersten klaar waren.

Local hero, Onno Elgersma, wist al snel met een slimme truc de dame van zijn tegenstander te veroveren.

Ook Jamie Thai deed weer mee. De 5-jarige gladiator mocht van zijn ouders kiezen tussen pretpark en schaken. Natuurlijk koos hij ervoor om lekker mee te doen in de EFGH groep.

Opvallend was dat juist de hoge borden de langste partijen hadden, maar uiteindelijk wisten de meeste favorieten toch te winnen.

 

 

Nieuw dit toernooi is Lana van Dongen. Zij besloot het eerste toernooi over te slaan en alleen in de EFGH groep mee te doen. Helaas voor haar mocht ze meteen aantreden tegen de kersverse kampioene Janne Allaart. Janne wist overtuigend te winnen.

Ook de andere meisjes kampioene , Jessie Mang, begon met een overwinning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jet de Zoeten wist ook een persoonlijk succesje te boeken. Zij speelde remise tegen de op papier sterker geachte Wessel Adema.

De langste partij was tussen Lucas Nguyen en Nina de Putter. Na een lang gelijkopgaande partij wist Nina materieel voordeel te behalen. In tijdnood besloten de spelers tot remise.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cato was dicht bij een verrassing. Ze begon erg sterk tegen Hugo Eijkelkamp, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

En zo wist Yichen Han van Eva Molanus te winnen.

Doordat de partij tussen Lucas en Nina zo lang duurde, begint de 2e ronde een half uur later dan gepland.

 

 

 

 

 

 

Groep G, ronde 7

In deze groep is het makkelijk. Yichen Han heeft een voorsprong die niet meer te overbruggen is. Toch wil hij nog wel even zijn best doen want 100% scoren op een toernooi is natuurlijk altijd leuk. Al snel dirigeert hij zijn stukken naar voren, en dat levert damewinst op. Daarna was het niet moeilijk meer.

De strijd om de meisjestitel was een stuk spannender. De ronde begon met Lyne Bruggink als koploopster. Zij werd op een half punt gevolgd door Eline Roebers, Kimmily Tran en Stella Honkoop. Omdat geen van deze dames tegen elkaar speelden hadden ook Eva Molanus en Mei Jing Garceran Wang nog een kansje op de titel. Dat kansje vervloog toen Kimmily haar partij tegen Florian Molanus winnend wist af te sluiten, waarmee ze op 4,5 punt komt.

Omdat Eline en Lyne niet wisten te winnen mag Kimmily zich kampioene noemen, hoewel Stella nog op gelijke hoogte kan komen door de langste partij van de dag in winst om te zetten. Kimmily won de onderlinge partij tegen Stella.

Groep H, ronde 7:

De H groep begon vanochtend met één koploper die 1,5 punt voorstond op de rest. Helaas ging het vandaag niet zo goed voor Lars Rutjens. In de laatste ronde ging de dame van Jet de Zoeten op avontuur. Het zou een mooi avontuur worden want al snel werd Lars mat gezet. Hiermee eindigen beide spelers op 5 punten. Jet is meisjeskampioene geworden met deze score.

Voor de algehele titel is het misschien ook net genoeg, maar dat hangt van de partij aan bord 2 af. Aan het laatste bord vinden we Sander Hilwerda en Nathan Tiggelaar terug. De zetten vliegen over het bord en aan het eind van de partij hebben beide spelers meer dan 50 minuten over. De eerste slag was voor Sander die een toren won. Wie de eerste slag wint, wint niet altijd de oorlog zo bleek. De broers van beide spelers vinden we ergens aan het eerste bord terug. Jonas, de broer van Sander in de D groep. Joas, de broer van Nathan in de G groep.

Remise aanbieden. Hoe doe je dat? Tom van Egmond deed dat door zijn hand uit te steken en het woord “remise” uit te spreken. Zijn tegenstander Ibrahim Ali Khidiyev uit Azerbaijan begreep het niet goed en dacht dat Tom opgaf. De wedstrijdleider besliste doorspelen en niet veel later had Ibrahim gewonnen.

Aan het tweede bord gaat de strijd tussen Jesse van Dongen en Thomas Kutchoukov lange tijd gelijk op. Er worden veel stukken geruild maar nadat Jesse de h-lijn opent kan hij mat forceren. Zo komt Jesse net als Lars en Jet op 5 punten. Weerstandspunten mogen beslissen wie de titel wint.

Groep G/H - ronde 6

Spelen hier de jeugdkampioen en de meisjeskampioen tegen elkaar? Bij winst kan het voor Yichen Han bijna niet meer mis gaan, maar voor Eline Roebers zijn er nog wel meer kapers op de kust. Zij wordt namelijk in het klassement op de voet gevolgd door Kimmily Tran en Lyne Bruggink. Hopelijk duurt hun partij lang genoeg om er verslag van te doen, maar die wens wordt niet vervuld. In snel tempo vliegen de stukken van de bord als of het een bullit-tempo is en Eline blijft met lege handen staan. Als niet veel later Tim Warnaar remise overeen komt tegen Florian Molanus, is het duidelijk dat Yichen zeker is van de eerste plaats!

In de H-groep waren we nog maar net op tijd op de volgende foto te maken:

Lars Rutjens heeft tot nu toe al zijn partijen gewonnen, maar in deze partij tegen Jesse van Dongen ziet hij een mat-in-één over het hoofd. Na14 zetten en 5 minuten kunnen de stukken in het doosje. Jammer dat het zwembad niet eerder open gaat...

Op het laatste live bord dat nog 'leeft' spelen Thomas Kutchoukov en Jamie Thai een chaotische partij. Thomas geeft zomaar een paard weg, en even later krijgt hij net zo onverwacht een loper terug. Geen trucs of slimmigheden, gewoon cadeautjes! Ook hier vliegen vervolgens de stukken razendsnel van het bord. Thomas is de laatste die een zet doet en daarmee zet hij Jamie mat. Daarmee wordt de competitie weer extra spannend, want Thomas staat nu slechts een half puntje achter Lars. De laatste ronde moet uitkomst brengen!

Een heel ander perspectief vanuit vogelvlucht, dit keer. Joas moest gisteren de laatste ronde missen en heeft zich helemaal opgeladen voor zijn partij tegen Matthijs Salomons. Met een beetje goede wil is op de foto de stelling te zien. Een gewonnen eindspel voor Joas, dat hij ook niet meer uit handen geeft.

 

 

Sven de Putter Dalya Mang

Op het laatste bord in de G-groep wordt deze ronde een van de langste partijen gespeeld, tussen Sven en Dalya. Beide spelers hebben tot nu toe één punt gehaald en na deze ronde mag Sven daar een punt aan toevoegen; hij wint de partij. Van ons krijgen ze een rondeprijs omdat ze hun tijd in elk geval hebben gebruikt! 

Groep G/H - ronde 5

De ronde is koud 20 minuten onderweg of er wordt in de G/H groep nog maar aan drie borden geschaakt!  In de G-groep heeft Han Yichen weinig werk aan zijn partij tegen Florian Molanus en daarmee is hij al bijna zeker van de overwinning in de G-groep. Op het tweede bord hebben twee dames (Kimmily Tran en Eline Roebers) besloten de punten eerlijk te delen.

Ook in de H-groep is de strijd om de eerste plaats niet heel spannend. Met zijn vijfde overwinning op rij kan Lars Rutjens vanavond al een klein feestje gaan vieren.

Na een half uurtje spelen hebben Stella Honkoop en Mei Jing Garceran Wang nog steeds een ingewikkelde stelling op het bord staan. Er is nog maar weinig afgeruild en het is helemaal niet duidelijk wie deze strijd zal gaan winnen. Tien minuten later is de stelling nog steeds ingewikkeld maar wordt het remise door herhaling van zetten.

Dan is het half vier geweest en blijkt dat sommige spelers niet zijn komen opdagen. Misschien vergist in het tijdstip van aanvang? Morgen beginnen we in elk geval weer om 9.00 uur!

 

 

 

Groep G/H - ronde 4

We gaan we van start met de vierde ronde. Bijna iedereen is keurig op tijd - Ibrahim komt als laatste binnen wandelen. In de G-groep wordt op het laatste bord gespeeld tussen Ferdinand van Oeffel en Martijn Kooistra. Martijn laat er geen gras over groeien en staat een pion voor met een goede stelling. Beide heren zouden misschien later in hun schaakcarrière de drie gouden regels ter harte kunnen nemen, want de dames aan beide kanten hebben in de opening al heel wat 'meters' gemaakt. Het duurt niet lang of Ferdinand raakt zijn dame kwijt en de rest van de witte stelling is ook een ruïne.

Snelle uitslagen op de hoogste borden in de H-groep, dat duidt meestal niet op salon-remises. Op het eerste bord lijkt het er op dat Lucas z'n mojo even kwijt is. Zijn paard vergallopperd zich op de 7e zet en drie zetten later is zijn loper ook de weg kwijt. Dat liep niet goed af voor Lucas. Op het tweede bord komt Jesse van Dongen huizenhoog gewonnen te staan tegen Jamie Thai die wel erg veel stukken weggaf. Jammer genoeg voor Jesse laat hij simpel zijn dame vangen. Luttele zetten later is het mat.

Pittige strijd op het 5e bord in de G-groep tussen Lyne Bruggink en Joas Tiggelaar. Joas heeft net een kwaliteit veroverd, maar heeft hij ook een plan wat hij daarmee kan doen? Lyne heeft nog drie lichte stukken ronddartelen op het bord en is nog zeker niet kansloos! Alsof het een afspraak is worden alle geslagen stukken vóór de klok gezet, die daarmee enigszins uit zicht staat. Een poosje later vliegen de stukken van Lyne van het bord en wint Joas de partij.

In de G-groep doet Yichen Han wederom goede zaken, ditmaal verslaat hij Tim Warnaar. Han heeft nu als enige nog een 100% score. Hij wordt wel op de voet gevolgd door Florian Molanus die een half puntje minder heeft. Deze twee heren kunnen zich op gaan maken voor een strijd tegen elkaar - en het zou zomaar kunnen dat één van deze gladiatoren het toernooi gaat winnen.

Wessel Adema heeft ook in deze ronde zijn draai nog niet kunnen vinden, hij verliest van Matthijs Salomons. Het is 12.52 en de ronde is afgelopen.

 

Groep G/H - ronde 3

Onze hoofdwedstrijdleider is dit jaar is Paul Peters, die bijna stipt 9.00 de aftrap geeft voor de derde ronde. Waar het gisteren nogal chaotisch was met kinderen, ouders en organisatoren, heeft nu iedereen z'n weg alweer beter gevonden.

In het kader van nieuwswaardige weetjes: géén van de H-spelers komt met zijn of haar voeten bij de grond! Vandaar zien we allemaal verschillende poses, variërend van staan, gehurkt (hoe houden ze het vol) of gewoon de voeten bungelend in de lucht.

Na 10 minuten hebben we een eerste score: Tim Warnaar wint van Eline Roebers in de G-groep. Beide spelers houden aan het eind van de partij bijna 10 minuten méér tijd over dan waar ze mee begonnen, dus wellicht is daar nog winst te halen? Ondertussen zijn Jamie Thai en Joppe Allaart ook klaar met hun partij maar beide spelers zijn ietwat verlegen om het uitslagenbriefje in te vullen. Geen nood, wedstrijdleider Thomas helpt een handje.

Thomas vertelde trouwens dat hij 12 jaar geleden als 10-jarige voor het eerst als speler mee deed aan het ONJK. Toen was hij een van de jongste deelnemers en moest hij meedoen in de D-groep. De E-groep en lager bestonden simpelweg nog niet. Wat een verandering als we zien dat er nu bijna 70 kinderen onder de 10 meedoen in het EFGH-toernooi! Inmiddels zijn oud-spelers als Thomas Hummel en Wouter Lardinois nog steeds betrokken bij het ONJK, maar nu als wedstrijdleiders.

Inmiddels zijn de laatste partijen bezig in de H-groep. Dan wint Lars Rutjens heel knap van Thomas Kutchoukov. Thomas en zijn broer zijn getalenteerde schakers die menig schaaktoernooi spelen in binnen en buitenland. Thomas heeft vorige week nog gewonnen in een vierkamp in Dieren - en daarbij ook overtuigend gewonnen van mijn zoon, Hugo (snif, snif). Gebroederlijk wordt het uitslagenbriefje ingevuld en daar stuiven de heren alweer weg.

Om 9.40 komt Ibrahim Ali Khidiyev met een bedremmelde vader de zaal binnen lopen. Ze waren vanochtend op de fiets naar de spelzaal gekomen maar waren daarbij volledig de weg kwijt geraakt. Wat een domme pech! Gelukkig kan wedstrijdleider Ewout ze gerust stellen: Ibrahim wordt de volgende ronde gewoon weer ingedeeld.

Ondertussen doet Han Yichen op het eerste bord in de G-groep goede zaken tegen Kimmily Tran. Hij staat een toren voor en zijn a-pion gaat weldra promoveren. Dat mag hij niet meer uit handen geven, en even later wint hij de partij. We zijn dan bijna een uur onderweg en er wordt nog op twee borden geschaakt. En hoe! De stelling op het bord bij Dalya Mang - Felix Muntean is ingewikkeld. Dalya staat een paard en wat pionnen voor, maar haar toren staat buitenspel. Felix heeft juist een hele actieve dame die nog voor veel overlast kan gaan zorgen.

Nog een ingewikkelde en onduidelijke stelling bij Nathan Kudlicka - Mei Jing Garceran Wang. Er dreigt van alles en met nog veel stukken op het bord is de materiaalverhouding ongeveer gelijk. Even later worden de stukken massaal afgeruild en blijft Nathan met een stuk méér over. Maar nog steeds is het niet gemakkelijk om de partij te winnen. Aan de tijd zal het niet liggen; Nathan heeft inmiddels 51 minuten op de klok en misschien spaart hij door totdat hij een uur heeft ;-) Voor het zover is heeft Nathan de partij (gelukkig) gewonnen en daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze derde ronde.

 

Groep G/H - Ronde 2

Aan het begin missen we jammer genoeg nog een paar spelers die vanochtend met autopech langs de kant van de weg zijn gestrand. Hopelijk lukt het ze om nog op tijd te komen, en anders wordt het morgen. Ondertussen mag Guuske Kouwenhove - die eigenlijk een bye had - alsnog op komen draven om een partijtje tegen Niek van der Noordaa te spelen.

En dan hebben we het eerste herdersmatje van dit toernooi, helemaal klassiek en binnen 3 minuten is de partij in de H-groep beëindigd. Hopelijk heeft de zwartspeler er van geleerd...

Op het tweede bord spelen Nathan Tiggelaar en Lars Rutjens om het snelst. Ze kunnen nog net op elkaars beurt wachten, maar dan heeft de ander al weer een stuk in de handen. In dit tempo hebben ze geen 3 dagen voor een 7-rondig toernooi nodig, maar redden ze het ook wel in een middagje. De gelukkigste in deze roulette blijkt Lars te zijn.

Ondertussen is op bord 6 in de G-groep een leuke partij gaande tussen Wessel Adema en Eva Molanus. Eva heeft een verrassende Koninklijke paardvork op het bord gelegd en Wessel gaat nu zijn dame verliezen. Op de foto kun je met een beetje moeite de prachtige stelling zien, en natuurlijk ook een stralende Eva.

Als alle deelnemers van de H-groep al in het zwembad liggen (of ergens anders zijn), spelen Stella Honkoop en Felix Muntean de laatste zetten van hun partij. Stella heeft een dame tegen een toren en het ziet er naar uit dat Felix aan het kortste eind gaat trekken. Weinig minuten later, het is nog geen half vijf, mogen ook hier de stukken in het doosje.

Groep G/H - ronde 1

Het is 5 minuten over één en dan kunnen de klokken worden aangezet! De wedstrijdleiding maakt zich wel een beetje ongerust over het feit dat best veel spelers er nog niet zijn. Ze zouden toch niet denken dat de wedstrijd later begint? Gelukkig komt het even later allemaal goed.

En dan is het - ook voor de organisatie - op de eerste dag nog wel even zoeken en uitvinden hoe het allemaal het beste werkt. Zijn alle ratings goed op de bordjes terecht gekomen, zijn alle last-minute aanmeldingen goed verwerkt? Immers, in het weekend voor het toernooi kwamen nog 14 aanmeldingen binnen.

In de zaal is het lekker rustig, althans wel in een zaal met zoveel jonge kinderen. Alleen al in de G groep spelen 20 kinderen mee, en in de H-groep zijn er 17 deelnemers. Zoals gebruikelijk bij de zeer jonge spelers vinden ze het maar lastig om al die zeeën van bedenktijd gebruiken. Binnen het eerste kwartier zijn er dan ook al overwinningen te noteren voor Nathan Tiggelaar en Jamie Thai (H-groep). Snelle punten ook voor Nathan Kudlicka en Hendrik Donders in de G-groep.

Stella Honkoop speelt in deze ronde tegen Eline Roebers. Ze komt een dame voor te staan en niets lijkt winst in de weg te staan. Verrassend genoeg weet Eline de partij later toch nog te winnen! Op een ander bord staat Tom van Egmond niet minder dan twee dames voor tegen Isabella Bertholee (foto). Dat zou hij toch moeten kunnen winnen en even later doet hij dat ook...

 

 

 

 

Ondertussen heeft Mei Jing Garceran Wang het met de zwarte stukken zwaar te verduren tegen Yichen Han. Yichen is een loper voor gekomen en het lijkt er op alsof dat voldoende is om de partij te winnen. Misschien is Yichen voor Mei Jing nu nog een maatje te groot...

Inmiddels is de eerste ronde al bijna een uur bezig en zijn er in de G- en H-groep de meeste partijen beslist. Alleen op de topborden in de G-groep wordt nog strijd geleverd. Op zich is dat verdienstelijk, omdat in de eerste ronde de krachtsverschillen het grootst zijn.

Wessel Adema heeft dapper strijd geleverd op het tweede bord en de stelling die hij heeft bereikt is in deze leeftijdsklasse nog best lastig uit te spelen. Jammer genoeg voor hem vindt Tim een hele goede torenzet waarmee hij zomaar een volle toren wint. Goed gespeeld van Tim!

Yichen en Mei Jing spelen als laatsten, maar de situatie is reddeloos voor Mei Jing. Met haar koning moet ze het opnemen tegen een heel leger van Yichen en het is slechts een kwestie van tijd voordat ze moet capituleren.

En dat was dan alweer de eerste ronde. De overwinning van Tim op Wessel mag wel de verrassing van deze ronde worden genoemd. Gelukkig voor Wessel en al die anderen is er later vanmiddag weer een kans op succes.