Bord 13

Mihi Vlad is naar Nederland gekomen toen hij vier jaar oud was. Daarvoor woonde hij in Roemenië. Nu in Haarlem waar hij lid is van ChessCool. Daar krijgt hij training van Ad Gorissen. Afwisselend behandelen ze onderwerpen uit stap 3+, 4, 4+, 3 vooruitdenken en 4 vooruitdenken. Hij speelt in de laatste ronde tegen zijn clubgenoot Stella Honkoop die in Assendelft woont. Zij doet op de club stap 3+ en stap 3 vooruitdenken. Samen volgens ze ook nog de stertraining die gegeven wordt door Sietske Greeuw.

Stella gaat elke maandag korfballen en ook soms schaken bij de club in haar woonplaats. Op vrijdag gaat ze naar de clubavond van ChessCool. Mihi speelt basketbal en doet aan breakdance. Soms gaat doet hij op woensdag mee aan de freerun. Op de andere dagen houdt hij van computeren en ook speelt hij met loombandjes. Zijn trampoline staat niet in de tuin maar op een groot veld. Alle kinderen van de straat mogen daarop spelen. De trampoline van Stella stond wel in de tuin, maar is nu verkocht. Daardoor is er meer plaats om te voetballen. Toch is het wel jammer dat de trampoline er niet meer is.

Stella heeft leren schaken van haar vader. Haar broers Mark (C groep) en Gilian (D groep) doen ook mee aan het toernooi. Haar moeder probeert ook te leren schaken. Zij oefent met stap 2. Ook Mihi heeft leren schaken van zijn vader, maar die is niet zo goed. Zijn moeder kan helemaal niet schaken. Omdat Mihi thuis enigst kind is heeft hij geen broers en zussen die meedoen aan het toernooi.

Deze week verblijven ze op de camping, maar niet op dezelfde. Mihi heeft zijn tent opgezet op camping Mooi Delden. De Caravan van Stella staat bij camping Molke. Daar zit ook Luuk van Steenoven, maar over hem later meer.

Stella zou het liefst hebben dat haar moeder aardappelschijfjes met wortel en worst klaarmaakt. Bij Mihi is zuurkool met gehakt favoriet. Ook de volgens Mihi Roemeense Boeuf salade is erg lekker. Daar zit veel mayonaise en biefstuk in .

Stella wil graag haar juf leren schaken en ze denkt dat de juf wel heel goed kan worden. Mihi wil graag tegen zijn moeder schaken, maar dan moet hij het haar eerst leren. Beiden willen ze graag winnen van hun clubgenoot Luuk van Steenoven. Dat is een goede vriend van Mihi en bovendien een goede schaker. Stella heeft al een keer van hem gewonnen maar zou dat graag nog eens over doen.

Eva van Harten zit dit toernooi voor de derde keer aan bord 13, maar ze is nog niet geïnterviewd omdat telkens de tegenstander al eerder in het toernooi geïnterviewd was of de interviewer net die ronde andere dingen te doen had. Daarom nu wel een interview met Eva. Ze speelt tegen Ilse Geene, maar daar gaan we geen vragen meer aan stellen. Dat hebben we gisteren al gedaan.

Eva doet al voor de zesde keer mee, dit jaar voor het eerst in de D groep. Vroeger rende ze door de zaal, nu is ze een stuk rustiger zodat ze de anderen niet stoort. Bij Op Eigen Wieken krijgt ze les van Pim Braggaar en Leonore Braggaar. De lessen zijn op het niveau van stap 4+ en stap 5.

Schaken heeft Eva geleerd van haar familie. Hoewel haar ouders het niet zo heel goed kunnen. Broers Maarten (A-groep) en Lucas (C-groep) doen ook mee aan het toernooi. Met de club zitten ze in een hotel. Leonore is daar ook bij en ook Reinoud zorgt voor de begeleiding. De moeder van Eva kookt, maar soms gaan ze ook naar een restaurant. Vanavond blijven ze nog in het hotel slapen en gaan ze eten bij het wokrestaurant. Morgen hoopt Eva thuis spaghetti te eten.

Met judo heeft Eva de groene band. Toch denkt ze dat het moeilijk is de interviewer omver te werpen. De interviewer is daarvoor te zwaar. Eva wil misschien gaan wedstrijdzwemmen, maar daar is ze nog niet helemaal over uit. Wel heeft ze de afgelopen drie weken elke dag in het zwembad gelegen. Eerst op vakantie en nu bij het hotel. Als ze thuis tijd over heeft gaat ze voetballen op een veldje bij haar in de buurt. Het maakt dan niet uit of het droog is of dat het regent.

Eva zou graag zien dat haar moeder beter leert schaken want dan kunnen ze thuis spannende partijen tegen elkaar spelen. Nu zijn de partijen tegen haar moeder veel te makkelijk. Tegen haar broers is het dan weer veel te moeilijk. Vooral Maarten is veel te goed. Als ze thuis tegen elkaar spelen wint Maarten altijd. Gelukkig hoeven ze op toernooien niet tegen elkaar te spelen.

Marios Loutragotis woont in Westerbeek. Dat is een klein dorpje op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het ligt in de buurt van Venray, Boxmeer en Helmond. Marios is niet in ons land geboren. Twee jaar geleden is hij vanuit Griekenland hierheen gekomen.

In Griekenland zijn sommige dingen heel anders dan in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld schooldagen veel langer en krijg je veel meer huiswerk. Wel zijn de vakanties langer. Ook het eten is anders, en Marios vindt het eten uit Griekenland lekkerder dan het Nederlandse eten. Bij de schaakclub in Griekenland werd niet met de stappenmethode gewerkt.

Marios speelt tegen Marrit Adema die geboren is in Amsterdam en na wat omzwervingen door verschillende provincies nu in Meppel woont. Daar speelt ze bij MSV. Ze krijgt les van Roel Donker, die ook privéles geeft via skype. Op de club heeft ze stap 3 gehaald en is ze bezig met stap 4. Via skype komen verschillende dingen aan bod. Soms worden die door Roel verzonnen, soms ook door Marrit.

Marios heeft geen club in zijn woonplaats. wel is er een club in Boxmeer, maar daar gaat hij niet heen. Hij gaat namelijk naar het Kasteel in Wijchen. Daar is de club wat groter. Hij krijgt er les in stap 4 van Henk Rutten. Marios heeft leren schaken van zijn broers Dimitrios (A-groep) en Paris (B-groep).

Marios en Marrit rijden allebei elke dag naar huis. Dat is een uurtje rijden, maar wel gaan ze verschillende kanten op. Thuis zijn het de ouders die koken. Marrit hoopt dat er pasta of taco’s op tafel komen. Marios gaat ook voor pasta.

Marrit gaat na de zomer naar de survivalclub in Havelte. Daar leer je allemaal leuke dingen. Marios voetbalt bij Excellent in Oploo. Beide kinderen gaan ook als het goed weer is graag buitenspelen met de kinderen uit de buurt.

Marios wil zijn ouders leren schaken. Hij hoopt dan dat ze net zo goed worden als hij en zijn broers. Bij Marrit in de familie kan al bijna iedereen schaken. Alleen tante Fenfen nog niet, daarom wil Marrit het haar leren. Graag wil ze winnen van oom Wilfred. Haar broertje Wessel (G-groep) wint daar altijd van en zelf lukt dat haar niet. Marios heeft het moeilijk met twee oudere broers. Daar wil hij graag eens van winnen. Thuis spelen ze vaak tegen elkaar voor de lol. Als ze op toernooien tegen elkaar moeten is dat niet zo leuk.

Voor Ilse Geene en Marlinde Waardenburg is het dit jaar al de derde keer dat ze op een NK tegen elkaar spelen. Op het NK D in Rijswijk en NK C in Rotterdam speelden ze ook al tegen elkaar. Beiden wonnen één keer. Vandaag zaten ze aan bord 13 en kwam er een remise bij.

Marlinde komt uit Coevorden. Die plaats heeft wel een schaakclub, maar de jeugd is niet zo goed. Daarom speelt Marlinde ook op vrijdagavond bij de volwassenen, met een aangepast speeltempo. Omdat vrijdag de clubavond is speelt ze alleen als ze op zaterdag geen toernooi heeft. Ilse woon in Voorburg, vlak bij den Haag. Daar is wel een club maar ze speelt in Delft. Er zijn veel clubs in de buurt en Ilse weet nog niet precies waar ze volgend seizoen gaat spelen. Soms valt ze in bij het jeugdteam dat in de volwassenencompetitie speelt. En dat is meestal niet zo leuk voor de volwassenen want Ilse heeft een goede score. Vaak zijn deze wedstrijden op doordeweekse avonden en dat is niet zo handig als je de volgende dag naar school moet.

Ilse heeft vrij veel huiswerk, maar gelukkig is er ook tijd om leuke dingen te doen met vriendinnen. Een ijsje halen bijvoorbeeld, of naar de bioscoop gaan. Ook de stad is aantrekkelijk en bij iemand thuis gewoon gezellig zitten kletsen is ook niet verkeerd. In de vakanties logeren de vriendinnen graag bij elkaar. Marlinde heeft nog geen huiswerk en is ook veel met vriendinnen te vinden. Bij iemand thuis, in de stad, een ijsje halen. Het kan allemaal. Marlinde speelt één keer in de week badminton en Ilse doet aan hockey. Wedstrijden zijn meestal op zaterdag, soms op zondag. Als er tegelijk ook een schaaktoernooi is kiezen beide dames voor schaken.

Marlinde heeft toen ze acht jaar was leren schaken van haar oudste zus Lisanne die in de B groep meespeelt. Hun andere zus Feline speelt in de C groep. Bram Klapwijk is haar trainer. Hij komt bij de familie thuis en ook op de club in Hardenberg geeft hij training. De stof is op stap 3+ en stap 4 niveau. Bram maakt ook veel eigen materiaal. Verder bekijken ze veel partijen en openingen. Ilse heeft leren schaken van haar broer Joris, die in de A groep meespeelt. Ilse was toen zes jaar. Op de club en thuis krijgt ze afwisselend les van Ted Barendse en Pauline van Nies. Die gebruiken zowel de stappenmethode als eigen materiaal. Ook bekijkt vooral Ted de gespeelde partijen.

Deze week verblijft Ilse op Camping Twentse Es, waar ze nog geen andere schakers heeft gezien. Ze is daar samen met haar broer en haar vader. Die zorgt voor het eten. Het liefst eet ze friet met een kroket en mayonaise. Ilse denkt dat er vandaag spaghetti op het menu staat. Marlinde heeft het liefst pizza, maar dat zit er niet in want logé Gerbrich Kroon lust geen kaas. Daarom gaat de vader van Marlinde vanavond bami maken. Marlinde slaapt deze week gewoon thuis.

Marlinde wil graag haar vriendin Eileen leren schaken, want ze zou het leuk vinden als haar vriendin ook goed kan schaken. Ilse wil haar vriendin Veerle schaken leren, gewoon omdat dat gezellig is. Graag wil ze winnen van haar broer Joris, gewoon omdat ze hem dan kan uitlachen. Op toernooien spelen ze eigenlijk nooit tegen elkaar. Marlinde wil graag winnen van haar oudste zus Lisanne, maar daar speelt ze niet zo vaak tegen. Wel speelde ze de afgelopen twee keer tijdens het NK C tegen Feline. Vorig jaar in de laatste ronde. Dit jaar in de eerste ronde. Dat laatste is prettiger want dan heb je het alvast gehad.

Tristan de Haas zit deze ronde weer aan bord 13. Dat is niet zo handig voor de interviewer. Daarom wordt random een ander bord gekozen en komen we uit bij Laura Tiggelman en Timo Luiten. Laatstgenoemde is eigenlijk vorig jaar al gestopt met schaken maar speelt nog wel af en toe een toernooitje. Vooral het ONJK wilde hij graag bij zijn. Hij woont in Almelo en heeft schaken geleerd van zijn vader en van broer Reinier, die in de C groep meespeelt. Op de club in Almelo regelt de vader van Timo de competitie, Reinier geeft er les.

 

Laura komt uit Vlissingen. Daar is wel een schaakclub, maar daar is ze geen lid van. Ze is lid van SK Souburg, waar ze les krijgt van Martin Koolhoven en van haar vader. Laura is bezig met stap 2+. Haar broertje Vincent speelt in de F groep. Deze week slaapt ze met 32 man in een vakantiehuis. Vincent en haar vader zijn ook mee, haar moeder past thuis op de honden en katten. Vanaf het vakantiehuis is het ongeveer 10 minuten rijden met de auto.

Timo slaapt gewoon thuis. Zo ver is Almelo niet van Borne vandaan. Omdat zijn moeder en zus op vakantie zijn is het Reinier die deze week kookt. Timo hoopt dat ze vanavond patat gaan eten. Als hij niet schaakt voetbalt hij graag met vrienden op straat of kijkt hij tv, eigenlijk naar alles wat leuk is. Laura speelt ook graag buiten en ook doet ze aan paardrijden. Als ze wat tijd over heeft tekent ze ook graag, maar er is niet iets wat ze vaak tekent. Altijd verschillende dingen.

Laura wil haar moeder ook aan het schaken krijgen. Ze heeft al een keer geprobeerd haard de regels te leren maar dat is toen niet goed gelukt. Timo wil graag dat Milan, een vriend uit de buurt, leert schaken. Dat is een aardige jongen, maar schaken kan hij nog niet.

Timo wil graag nog eens winnen onze landskampioen. In een simultaan heeft hij daar al eens tegen gespeeld maar toen verloor hij. Laura zoekt het iets hogerop en wil graag winnen van de wereldkampioen. Of dat de wereldkampioen bij de vrouwen of bij de mannen is maakt niet zo veel uit. Het mag ook alletwee natuurlijk!  

Hugo Eijkelkamp woont in Hengelo en speelt daar bij jeugdschaakvereniging Minerva. Ook speelt hij bij de senioren bij HSC Stork, ook in Hengelo. Schaken heeft hij geleerd van zijn vader, die deze week meehelpt het toernooi te organiseren. In het begin van de week schreef de vader van Hugo de rondeverslagen van de G/H groep. Ook is hij de penningmeester. Hugo krijgt les in stap 2+ van Thomas Hummel, die tijdens dit toernooi wedstrijdleider is.

Voor Jessie Mang en haar familie is het een drukke week. Dinsdag verhuisden ze van Almere naar Bilthoven, dus staan er nog allemaal dozen in het nieuwe huis die uitgepakt moeten worden. Het nieuwe huis is wel mooier dan het vorige. Vanwege de verhuizing overnacht de familie niet hier in de buurt, maar rijden ze heen een weer vanuit Bilthoven. Dat is iets meer dan een uur rijden.

Schaken heeft Jessie geleerd van haar vader. Daarna is ze naar de schaakschool in Almere gegaan. Daar kreeg ze les van meester Ron Bruins. Inmiddels is ze ook lid van de schaakclub Almere. Ook daar kreeg ze les van Ron. Na de zomer gaat Jessie beginnen met stap 4. De jongere zus van Jessie heet Dalya. Zij speelt deze week mee in de G groep.

Ook Hugo gaat elke dag naar huis, maar voor hem is het niet zo ver als voor Jessie. Zijn broer en zus kunnen niet schaken.  Zijn moeder zorgt elke dag voor het eten en het liefst ziet Hugo dat er patat op tafel komt. Dat heeft hij echter gisteren al gegeten, dus hoopt hij vandaag op spaghetti. Bij Jessie is het haar vader die kookt. Hopelijk eten ze vandaag Foe Yong Hai.

In de week van Jessie is vooral de maandag erg druk. Ze speelt piano en krijgt daarin les van Eline Bergmann. Daarvoor moet Jessie wel naar Amsterdam. Ook de schaakclub in Almere, waar ze lid blijft, speelt op maandag. De andere dagen oefent ze met pianospelen en verder doet ze aan paardrijden en wil ze gaan tennissen.

De week van Hugo is een stuk rustiger. Hij is inmiddels van voetbal af en heeft nog niet in gedachten wat daarvoor in de plaats moet komen. Ook speelde hij vroeger keyboard, maar die is ondertussen verkocht. In de vrije tijd speelt Hugo op zijn kamer of met de tablet. Ook gaat hij buitenspelen met de kinderen van de straat.

Beiden willen ze hun moeder leren schaken. Bij Hugo is dat vooral omdat hij dan thuis tegen zijn moeder kan schaken. Bij Jessie is het omdat dan de hele familie schaakt. Jessie wil graag winnen van Daniël Kutchoukov, omdat ze daar nog bijna nooit tegen gewonnen heeft. Soms spelen ze tegen elkaar op toernooien. Hugo wil graag winnen van Thomas Kanger. Daar speelt hij heel vaak tegen en meestal wint Thomas.

Pascalle Monteny speelt bij SV Spijkenisse, de club in haar woonplaats. De club heeft deze week hun kamp opgetrokken in een scoutinghuis in Hengelo. Daar zitten ongeveer 30 mensen waarvan er 16 meespelen met het toernooi. Die zijn niet allemaal van SV Spijkenisse, er zijn ook gasten bij. Ze speelt deze ronde een lange partij tegen Tristan de Haas uit Oisterwijk. Hij speelt niet bij de club in zijn woonplaats, want daar zitten bijna alleen maar beginners. Tristan speelt bij HMC in den Bosch.

HMC zit ook in een scoutinghuis. Dat weet de interviewer al want dat is ook waar Niels van Roon zit. Tristans broer Lars is daar ook bij, hij speelt in de C groep. Net als Niels wil ook Tristan graag pizza eten, maar hij zal het met Mexicaans moeten doen.

Bij HMC krijgt Tristan les in stap 4+. Deze lessen worden verzorgd door Mike Kroon. Wie na de vakantie zijn lesgever is weet Tristan nog niet. Ook Pascalle weet nog niet van wie ze na de vakantie les gaat krijgen. Ze kreeg les van Rick Lahaye, maar die gaat er mee stoppen omdat het te veel tijd kost en hij druk is met andere dingen. In de lesgroep zaten alleen maar meisjes. Rick deed herhaling van stap 3 en stap 4 met de meiden. Ook maakte hij veel eigen materiaal op stap 4 en 5 niveau. Rick is ook mee naar het ONJK maar deze week is Catheleijne Sanders de begeleider van de meiden.

Pascalle houdt van dansen en dan met name hiphop. Als ze een kwartiertje over heeft vindt ze het leuk om te gaan tekenen of te computeren. Het spel Minecraft is hierbij haar favoriet. Tristan doet aan voetbal en speelt piano. Ook is hij elke week in het zwembad te vinden want hij speelt waterpolo. Omdat het allemaal wel erg veel tijd kost speelt hij hierbij geen wedstrijden, maar doet hij alleen de trainingen mee. In de vakantie gaat hij graag zeilen met zijn familie.

Het zusje van Tristan kan ook een beetje schaken, maar vindt het spelletje (nog) niet zo leuk. Graag zou Tristan het haar verder leren, maar dat kan natuurlijk alleen als ze er zelf ook zin in heeft. Pascalle heeft een keer geprobeerd haar moeder te leren schaken, maar die kon er de concentratie niet voor opbrengen en had bovendien niet zo veel zin om de opgaven te maken.

Graag zou Pascalle een serieuze partij winnen van Rick Lahaye. De leerling wil dus de meester verslaan. Als dat lukt zou Rick dat denk ik heel leuk vinden. Dan heeft hij in ieder geval goed lesgegeven. Tristan wil graag van zijn broer winnen, maar op toernooien spelen ze niet voor elkaar, want Lars is ruim 2,5 jaar ouder en dus spelen ze in verschillende leeftijdscategorieën.

Niels van Roon speelt in deze ronde aan bord 13. Zijn tegenstander heeft geen zin in een interview, dus hadden we een gesprek met Niels alleen. Niels woont in Hintham dat vlak bij Den Bosch ligt. In den Bosch is ook een schaakclub, waar hij heengaat. Namelijk HMC. Niels heeft leren schaken van zijn vader. Voor de zomer kreeg hij les in stap 3 van Thomas Mollema, na de zomer gaat hij beginnen met stap 3 extra.

Deze week slaapt Niels samen met 8 andere schakers van HMC in een scoutinggebouw. Eén van die andere schakers is de broer van Niels, Sjoerd die in de C groep meedoet. Luuk Bekkers is mee voor de begeleiding en vanaf vandaag is ook Brent Burg erbij. Ook de oudere jeugdspelers helpen bij de begeleiding van de jonkies. Tony en Elke, voor Niels beter bekend als “papa” en “mama”, zorgen voor het eten. Dat wil zeggen: Meestal kookt Elke, maar de pannenkoeken werden gebakken door Tony.

Het zou Niels vanavond pizza eten, maar dat levert hevig protest op van zijn ouders. Na een dag patat en een dag pannenkoeken is het tijd voor iets met wat meer groenten. Natuurlijk kun je veel groenten op de pizza doen, maar dat is niet helemaal wat de ouders bedoelen. Niels denkt even na en vertelt dan dat Mexicaans ook lekker is, en daar zitten wel groenten in. Laat dat nou net zijn wat zijn ouders vandaag gaan klaarmaken.

Bij het scoutinghuis wordt door de kinderen graag gepokerd, gewoon voor de lol. Zelf zit Niels ook op scouting en verder houdt hij van zingen en computeren. Met zijn vrienden gaat hij graag buitenspelen. De laatste tijd zijn loombandjes erg in trek en ook Niels is door dit virus gepakt.

Bijna de hele familie van Niels kan schaken, maar tante Helga nog niet. Daarom wil Niels haar graag leren schaken. Winnen wil Niels graag tegen Siem van Dael. Ze hebben nog niet zo vaak tegen elkaar gespeeld. Niels kent Siem van de toernooien waar hij aan meedoet. 

Zofyra Joosse is een meisje uit Souburg. Ooit ging haar broer Xander, die nu in de D groep speelt, met een vriendje mee naar de schaakclub en een week later ging ze zelf ook mee. Daarvoor had ze op school al de spelregels geleerd. Ze speelde deze ronde tegen Liqin Lu uit Capelle aan de IJssel, die het schaken van leraar Jan Sijbesma op school heeft geleerd. Inmiddels is meester Jan met pensioen maar geeft hij nog wel schaakles op school. Liqin speelt bij SSV-Klimop in zijn woonplaats.

 

Daar krijgt hij nog steeds les van Jan Sijbesma. Hij is bijna klaar met stap 4+. Samen met ongeveer 10 anderen van de club is hij hier op schaakkamp. Zijn zus Ting Ting doet mee in de C groep. Hun ouders zijn thuis van de rust aan het genieten. Tu Tran, de vader van Tommy en Kimmily zorgt voor het eten. Hopelijk staan er aardappels met vissticks op het menu.

Zofyra krijgt op de club les van Martin, die niet echt de stappenmethode volgt. Af en toe bespreekt hij een onderwerp uit stap 3 maar vaak ook bespreken ze gespeelde partijen. Deze week logeert ze in een groot huis waar 32 mensen in passen. Alle bedden zijn ook echt vol, voornamelijk met mensen van de Drie Torens en Landau-Axel. Ongeveer 20 doen er mee aan het toernooi. De rest is er voor de begeleiding. Twee ouders zorgen, soms met wat hulp van anderen, voor het eten. Frietjes zijn natuurlijk altijd lekker, maar dat heeft Zofyra gisteren al gegeten.

De ouders van Zofyra verblijven in een hotel in de buurt. Af en toe komen ze even kijken. Thuis heeft ze twee konijnen die een wel heel groot hok hebben. Ze mogen namelijk door de hele tuin lopen. In de tuin staat ook een kleiner hok, zodat de konijnen kunnen schuilen als dat nodig is. De pianojuf van Zofyra is gestopt met lesgeven dus binnenkort krijgt ze les van iemand anders.

Als het mooi weer is gaat Liqin lekker buitenspelen met zijn vrienden. Daar heeft hij best veel tijd voor want naast schaken heeft hij geen andere clubs waar hij lid van is. Als het slecht weer is gaat hij schaken trainen zodat hij nog beter kan worden.  Graag wil hij winnen van Lucas Nguyen want die heeft een hoge rating. Ze spelen vaak tegen elkaar en de vorige keer won Liqin maar dat was omdat Lucas een blunder maken. Nu wil hij winnen zonder dat Lucas blundert. Zofyra wil graag winnen van Magnus Carlsen, al kon ze even niet op zijn naam komen. Winnen van de wereldkampioen. Ja, wie wil dat nou niet?

Mei Jing Garceran Wang komt helemaal uit Hong Kong om mee te doen met dit toernooi. Haar vader is Spaans en haar moeder Chinees. De voornaam is Chinees, terwijl de voornaam van haar broer Miguel Angel juist Spaans is. Toch kan het interview makkelijk in het Nederlands want op school krijgt Mei Jing Nederlandse les. In de tweede ronde speelde ze tegen Cato de Zoeten, die in Voorschoten woont.

 

Beide meisjes hebben de schaakregels van hun vader geleerd. Cato ging daarna naar de club in haar woonplaats waar ze les kreeg van Igor Damen. Na de zomer gaat ze naar stap 4. In Hong Kong zijn ook schaakclubs en Mei Jing gaat naar Caïssa. Daar geeft haar vader schaakles. Deze week zit ze samen met haar ouders, haar opa en Miguel Angel, die ook in de EFGH groep speelt in een hotel.

Cato zit deze week op de camping. Haar ouders zijn daar ook, net als haar jongere zusje Jet die eerder deze week kampioene werd in de H groep. Trainers Roderick van Kempen en Marcus Driessen zorgen ervoor dat de partijen goed geanalyseerd worden.

Beide meisjes houden van buitenspelen met vriendinnen. Ook spelen ze allebei piano. Als het slecht weer is gaat Mei Jing computeren of met de lego spelen. Ook speelt ze tennis en ping-pong. Cato speelt graag hockey.

Cato weet al wat ze vandaag gaat eten. Er zullen pannenkoeken worden gebakken vanavond. Het liefst ziet ze in de loop van de week nog een keer pizza op haar bord verschijnen. Mei Jing houdt heel erg van snoepen, maar dat is natuurlijk geen avondeten. Daarom hoopt ze dat er vanavond schnitzel op het menu staat.

Mei Jing wil graag nog een keer winnen van haar broer, omdat hij altijd van haar wint en ze best vaak tegen elkaar spelen. Cato zou graag winnen tegen Bart of Ivo, de zonen van de schaakleraar bij haar op school. Deze twee jongens hebben stap 5 al gehaald.

Job Segers woont in Leiden en heeft schaken geleerd via de computer. Daarna is hij naar Op Eigen Wieken gegaan, waar hij les kreeg van Harry. Het afgelopen seizoen kreeg Job op de club les van zijn vader. Dit was stap 4. Na de zomer begint hij aan stap 5. Deze ronde speelde Job tegen Wouter Kokje, die op een vertrouwd plekje zit. Al 2x eerder speelde hij aan bord 13, maar toen was de interviewer druk met andere dingen. Nu dus wel een interview.

Schaken heeft Wouter geleerd van zijn vader en daarna via school waar schaaktrainer Tony les gaf. Wouter is wel lid van Moira Domtoren, maar daar komt hij niet zo vaak. Wel volgt hij stertraining bij Pascal Losekoot en ook krijgt hij van Pascal af en toe thuis training.

Wouter logeert samen met zijn ouders, zusje Marlijn en broer Joris die in de A meespeelt bij zijn oma in Haaksbergen. Oma zorgt voor het koken. Het liefst eet Wouter frietjes, maar dat heeft oma gisteren al klaargemaakt. Hij hoopt dat er nog een keer macaroni op tafel komt.

Bij Job zijn het de vaders die voor het eten zorgen. Samen met 3 andere schakers zit hij in een appartement in Bad Boekelo. De rest van de club zit in de appartementen eromheen. In het begin van de week was het de vader van Tijn de Jong die voor het eten zorgde. Vanaf vanavond komt de vader van Job de jongens begeleiden. Het liefst zou Job Chinees eten.

Job is vorige zomer gestopt met het spelen van korfbal. Schaken is veel leuker en bovendien kostte het korfballen veel tijd. Job gaat ook graag roeien in het kanaal waaraan hij woont. Als het weer niet zo goed is speelt hij graag met de i-pad.

Wouter speelt voetbal bij Hercules in Utrecht. Als we hem vragen van wie hij graag nog eens zou willen winnen stelt hij de wedervraag of dat met schaken moet zijn. Uiteraard hoeft dat niet. Met voetbal zou Wouter graag een keer winnen van Ajax terwijl hij zelf het shirt draagt van Hercules of Sparta. Als het om schaken gaat wil hij graag eens winnen van zijn broer, maar ze spelen niet zo vaak tegen elkaar.

Job zou graag een keer willen schaken, maar dan wel als die op zijn best speelt. Niet als zijn vader hem laat winnen. Dat kan nog best lastig worden want de vader van Job heeft in 1985 het ONJK gewonnen!

 

De interviewer heeft besloten om deze ronde het interview ook echt te laten plaatsvinden met de spelers van bord 13. Daar vinden we Kobus Michielsen uit Leuven en Noud Hoentjen uit Den Bosch. Gisteren speelden ze ook al tegen elkaar, maar dat was met omgekeerde kleuren. Kobus is een beetje nerveus, want in het eerste toernooi heeft hij niet zo goed gespeeld vindt hij zelf. Wel won hij gisteren van Noud.

 

Ook vandaag won Kobus, die schaakt bij de Dolle Toren in Leuven. Daar krijgt hij les van Rein Verstraeten. Na de zomer gaat Kobus beginnen met stap 6. Stap 5 heeft hij in twee weken doorgewerkt. Hij heeft schaken geleerd op school waar Rein Verstraeten les kwam geven. Daarna is Kobus naar de club gegaan.

Noud heeft leren schaken van zijn vader. Toen hij de regels had geleerd is hij naar HMC Calder gegaan. Daar kreeg hij in het begin les van Ben. Nu is Luuk zijn leraar. Na de zomer gaat Noud naar stap 4. Samen met ongeveer 10 andere kinderen verblijft hij in het schaakkamp van HMC, dat begeleid wordt door Luuk, Tony en Elke. Elke avond kookt Elke en Noud hoopt dat er nog eens pizza op tafel komt. Vooral de Hawaii heeft zijn voorkeur. Vanavond zit dat er niet in. Er zullen pannenkoeken worden gebakken.

Kobus zit met zijn ouders, zus Lies die in de D speelt, en broertje Wiebe die over enkele jaren misschien ook mee gaat doen in een huisje in Ootmarsum. Daar zitten voor zover Kobus weet geen andere schakers in de buurt. Het liefst eet Kobus lasagne, maar vanavond zal er gebarbecued worden.

Als Kobus niet schaakt zit hij veel te spelen met de tablet of met zijn legorobot. Ook is hij naar de circussschool geweest. Daar leerde hij onder andere eenwieleren, steltlopen en jongleren. Noud speelt piano en ook voetbalt hij bij RKVV Wilhelmina in zijn woonplaats.

Graag zou Noud nog een keer winnen van zijn opa, maar dat zal helaas nooit meer gebeuren want opa wandelt niet meer over deze aarde. Ook wil hij graag een keer winnen van Kobus. Daar heeft hij namelijk twee keer van verloren. Kobus heeft de scalp van zijn trainer Rein Verstraeten op zijn verlanglijstje staan.

Laura Decruyenaere komt uit Gent, ze is 10 jaar. Haar tegenstander in ronde zes, Alexander van Oeffel is ook 10 jaar en komt uit den Dolder. Dat is een klein plaatsje naast Zeist. Voor beiden is het de eerste keer dat ze aan het ONJK meedoen. Voor Alexander is het zelfs de eerste keer dat hij een toernooi speelt. Samen met zijn broertje Ferdinand die in de G groep speelt en zijn vader logeert hij bij vrienden in Hengelo. Daar heeft hij deze week al lekker gebarbecued en macaroni gegeten. Hopelijk staan er vanavond pannenkoeken op het menu.

 

Laura is hier met haar moeder en haar twee broers. Victor speelt mee in de G groep, Robbert in de D groep. Ze verblijven deze week met nog andere schakers van de club LSV-Chesspirant in natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Voor de voorbereiding en analyses wordt gezorgd door Ward van Eetvelde en Annelies Cuvelier. Annelies speelt zelf ook mee in de A groep. Ook de interviewer is door deze groep geadopteerd. Als het aan Laura ligt eten we vanavond lasagne, en dat vindt de interviewer een goed plan!

Alexander heeft leren schaken van zijn ouders en daarna is hij naar de schaakclub gegaan. De jeugdafdeling in Den Dolder is vorig jaar opgericht, dus precies op het goede moment voor Alexander. Er zijn ongeveer 20 kinderen lid. Marnix de Ridder geeft les. In het nieuwe seizoen begint Alexander met stap 2. Laura heeft leren schaken op de club, Philippe heeft het haar geleerd. Nu krijgt ze les van Joris Verhelst. Na de zomer gaat ze stap 3+ doen.

Laura heeft naast schaken verschillende dingen die ze doet, maar capoeira en breakdance zijn het leukst. Alexander gaat het liefst voetballen. Op de club maar ook gewoon met vriendjes op straat. Of beter gezegd misschien: gewoon met vriendjes op de club, want Alexander woont naast de voetbalclub en die is altijd open.

Alexander wil graag nog een keer winnen van Ed Oosterlaken. Dat is een hele sterke schaker en bovendien is hij de baas op het werk van zijn moeder. Laura wil graag een keer winnen van haar broer Robbert, maar omdat hij twee jaar ouder is spelen ze op toernooien nooit tegen elkaar. Wel speelt ze soms op toernooien tegen Victor, maar dat is eigenlijk best vervelend.

In de F groep spelen op woensdagochtend volgens de indeling Janne Allaart en Guuske Kouwenhoven tegen elkaar. Voor dit interview wil laatstgenoemde ook even haar volledige naam vermelden. Guuske Anne Kouwenhoven dus. Omdat dit verder te veel werk is houden we het verder gewoon bij Guuske. Guuske woont in Vijfhuizen. Dat is een dorpje vlak bij Haarlem waar inmiddels de naam niet meer van klopt. Er is sinds de naam verzonnen is aardig wat bijgebouwd. Een tweede huis staat op de grens van Drente en Friesland. De buren wonen in het Drentse Zorgvlied, het huis van de familie Kouwenhoven staat in het Friese Boijl. Janne woont met haar familie in Best, vlak bij Eindhoven.

 

Deze week logeren ze vlak bij elkaar. Janne slaapt samen met haar vader, moeder, broer Jesse (D-groep, broertje Joppe (H-groep) en nog een jonger broertje en zusje die niet meespelen in Natuurvriendenhuis de Krikkenhaar. Guuske zit met haar ouders en twee oudere broers (Derk speelt mee in de C groep, Geert speelt niet mee) in het huisje daarnaast.

Guuske heeft leren schaken van haar broer Derk. Op de schaakclub in Vijfhuizen is Rob haar schaakleraar. Ook gaat ze soms naar Chesscool in Haarlem, maar dat kan niet altijd want dat wordt te laat op de avond. Na de zomer gaat ze beginnen met stap 3. Janne is al iets verder en gaat na de zomer beginnen met stap 3+. Ze heeft leren schaken van haar vader en van Jesse. Op de club kreeg ze eerst les van Anne Haast, die nu in Noorwegen de Olympiade speelt. Janne probeert de partijen van Anne wel na te spelen. Na de zomer gaat ze beginnen met stap 3+.

Naast schaken doet Janne aan atletiek, maar daar gaat ze mee stoppen omdat het te veel tijd kost. Ook voetbalt ze, maar ook dat wordt lastig want de trainingen zijn volgend seizoen op maandag en woensdag en op maandag moet ze ook al schaken. Guuske speelt hockey en piano. De piano in de Krikkenhaar heeft ze nog niet ontdekt, maar misschien gaat ze er vanavond wel op spelen.

Als Janne mag kiezen wat er op tafel komt dan eet ze frietjes, met een kroket. Saus als mayonaise of ketchup hoeft daar niet bij. Guuske is vegetariër dus zal ze zeker niet hetzelfde kiezen als Janne. De frietjes wel, maar dan met iets anders erbij. Of gewoon iets heel anders natuurlijk. Bloemkool, en dan het liefst met de zelfgemaakte kaassaus van haar moeder. Guuske wil graag nog ens winnen van Janne of van Sara Martinez, haar schaakvriendinnen. Janne heeft het niet zo op Belgen zo lijkt het. Ze wil graag winnen van Igor Vanduyfhuys of Constantijn Beukema.

Het vierde interview is helaas een solo-interview. De tegenstander van Tom van Egmond uit Nieuwegein had geen zin om geïnterviewd te worden.

Schaken heeft Tom geleerd van zijn vader en daarna van zijn opa. Daarna ging hij 1x in de week naar de schaakschool van schaakmeester-p. Op de vrijdagavond speelt Tom bij Magnus Leidsche Rijn. Daar krijgt hij les van Gert-Jan. Voor de vakantie heeft hij stap 1 gehaald, dus na de vakantie wordt begonnen met stap 2.

Samen met zijn vader verblijft Tom deze week in een hotel. Daar zitten verder geen bekenden. Wel kwam hij in de lobby Ibrahim Ali Khadiyev tegen. Deze jongen uit Azerbaijan speelt ook in de H groep. Tot laat in de avond speelden ze partijen tegen elkaar. Partijen die meestal door tom gewonnen werden. Tom en zijn vader eten elke avond in het restaurant van het hotel, maar Tom hoopt dat zijn vader hem deze week nog een keer meeneemt naar de McDonalds.

Tom doet ook aan atletiek, en net als met schaken doet hij dat best aardig. Bij alle wedstrijden waaraan hij meedeed won hij een prijs, of zoals Tom zelf zegt: “Ik heb nog nooit geen prijs gewonnen”.

Net als de meeste kinderen die eerder geïnterviewd zijn wil Tom graag winnen van Magnus Carlsen, want die is de beste van de wereld. Die interviewer hoopt op een origineler antwoord tijdens het volgende interview. Of is het beter om die vraag te vervangen?

De vierde ronde speelt een tweeling tegen elkaar. Dat is genoeg reden voor een interview natuurlijk. Het gaat om Joost en Niek van der Noorda uit Hardenberg, die beiden op 1 uit 3 staan. Tijdens deze ronde komt daar voor Niek een puntje bij. Op de meeste toernooien spelen ze gelukkig niet tegen elkaar maar toevallig moesten ze wel vorig jaar op het ONJK elkaar bestrijden. Toen won Joost, dus het staat nu 1-1. Thuis spelen ze natuurlijk wel tegen elkaar.

 

Schaken hebben ze geleerd van hun opa, die perfect heeft uitgelegd dat lopers schuin bewegen en torens alleen rechtdoor kunnen. Toen ze voor het eerst naar de schaakclub gingen waren hun oudere broers Daan, die in de C groep meespeelt, en de inmiddels met schaken gestopte Jasper al lid. Ze krijgen daar les van Bram Klapwijk.

Vanuit Hardenberg naar Borne is het ongeveer 40 minuutjes rijden, daarom slapen de broers gewoon thuis. Niek hoopt dat zijn ouders deze week nog een keer burito’s gaan klaarmaken. Patat is trouwens ook goed. Joost heeft het liefst Chinees.

Net als hun oudere broers spelen Joost en Niek korfbal. Ze zaten altijd bij elkaar in het team maar omdat de club meerdere teams ongeveer even sterk wil maken worden ze nu gesplitst. Joost gaat in de E1 spelen, Niek in de E2. Dat lijkt me overigens voor de ouders niet zo heel handig. Voor de coaches natuurlijk wel, zo zijn ze beter uit elkaar te houden!

Het liefst willen ze winnen van Timo of Onno , die hier ook aan het toernooi meedoen. Ook winnen van trainer Bram staat op het verlanglijstje.

De loting heeft uitgewezen dat er geïnterviewd mag worden aan het zevende bord van de E groep. Sara Martinez uit Wageningen en Kelvin Kanne uit Vleuten hebben beiden uit de eerste twee partijen één punt gehaald. Voor Kelvin is het de eerste keer dat hij aan het ONJK meedoet. Hij is hier samen met zijn zus Santi, die meespeelt in de C groep, en zijn ouders. Natuurlijk werd ook de hond niet vergeten.

Ze hebben een trekkershut gehuurd op een camping in delden, waar ook clubgenoot Lucas Vervoort verblijft. Sara is voor de tweede keer in Borne en verblijft samen met haar zus Anna, die meespeelt in de D groep, en haar moeder in een hotel in Hengelo. Haar vader heeft ze hierheen gebracht en heeft nu thuis het rijk alleen.

Sara heeft leren schaken van haar moeder en meerdere trainers, zowel in Wageningen als in Arnhem, hebben aan haar schaakontwikkeling bijgedragen. Op dit moment krijgt ze les van Tjerk Sminia. Ook heeft ze les (gehad) van o.a. Jeroen van Onzen, Erwin Oorebeek en Stefan Kuipers. Kelvin heeft het schaken niet van zijn ouders geleerd maar op school, waar schaakmeester-p (Pieter Jan Mellegers) de schaaklessen verzorgde. Op dit moment krijgt hij op de club les van Bas van Es. Ook krijgt hij privéles bij Bas thuis. Zowel Sara als Kelvin zijn bezig met stap 4.

Naast het schaken gaat Kelvin graag zwemmen, als er tenminste tijd voor is, want hij moet ook naar pianoles. Sara speelt dwarsfluit. Beiden lijkt het niet zo’n goed idee om samen muziek te gaan spelen. Ze denken dat piano en dwarsfluit samen niet goed zullen klinken. Verder doet Sara aan judo en binnenkort gaat ze ook beginnen met paardrijden. Op school vind ze rekenen het leukst.

 

Sara zou graag winnen van Magnus Carlsen, want als je van de wereldkampioen wint dat kun je zelf wereldkampioen worden. Voor Kelvin ligt dat anders. Hij zou graag nog een keer winnen van Lucas Nguyen (waar Sara in de eerste ronde tegen speelde) omdat hij al vaak tegen Lucas gespeeld heeft en meestal verliest. Eén troost voor Kelvin, ook de interviewer kon niet winnen van Lucas!

Net als vorig jaar worden ook weer dubbelinterviews gehouden. De bedoeling was om wederom de kinderen te interviewen die aan bord 13 spelen, maar omdat de E/F/G/H groepen nu gesplitst zijn is bord 13 in de meeste groepen niet aanwezig. Daarom wordt dit jaar door loting bepaald welke borden er worden geïnterviewd. Gisteren was de interviewer druk met het maken van foto’s, vandaag kon hij echt beginnen.

 

Het eerste bord dat uitgeloot werd was in de G-groep. Vandaag speelden aan het tweede bord Tim Warnaar uit Leiderdorp en Eline Roebers uit Amsterdam. Beiden hadden de eerste twee ronden gewonnen. De partij van vandaag werd gewonnen door Tim. Nadat het lang gelijk op ging overzag Eline dat haar dame aangevallen stond. Tim zag het wel en dat was voor Eline reden om de partij op te geven.

Tim en Eline zijn beide 8 jaar en hebben ook allebei schaken geleerd van hun vader. Tim was 5 toen hij schaken leerde, Eline was 7. Na de zomer gaat Tim beginnen met stap 4, hij krijgt les van Leonore Braggaar. Eline begint binnenkort met stap 2. Deze week slapen ze niet thuis, maar ergens hier in de buurt. Eline zit samen met haar vader, moeder, broertje en zusje in een hotel. Zij is de enige van de familie die meedoet. Haar broertje en zusje zijn jonger. Misschien gaan ze in de toekomst wel meedoen.

Tim logeert in Bad Boekelo. Daar zit hij samen met zijn broer Mark en zus Alisha, die beiden in de D spelen. Ook zitten er veel kinderen van zijn club Op Eigen Wieken. Voor begeleiding wordt gezorgd door o.a. Leonore Braggaar. Naast het schaken gaat Eline graag zwemmen in het meer, Tim speelt voetbal en maakt muziek op zijn keyboard. Tim hoopt dat er deze week nog een keer pizza mozzarella op het menu staat. De voorkeur van Eline gaat naar frietjes, met ketchup!

Tim wil graag nog een keer winnen van Matthijs Salomons, die bij hem in de klas zit. Ze spelen al heel vaak tegen elkaar en zelfs dit toernooi hebben ze al tegen elkaar gespeeld. Eline wil graag een keer winnen van Magnus Carlsen. Ik denk dat Tim iets meer kans heeft dat zijn droom uitkomt, want Carlsen is natuurlijk wel heel erg goed!