Dagverslagen groep B

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten.
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


Groep B ronde 9 (slot)

Xander Pouwels en Lydia Dubbeldam B-kampioenen
 
In 1970 verloor de Deense grootmeester Bent Larsen van de toenmalige wereldkampioen Boris Spasski in slechts zestien zetten. Toevallig (of niet) was de partij op het eerste bord in de laatste ronde van de B-groep precies hetzelfde. Thomas Moerman, die bij dezelfde bond schaakt als zijn tegenstander en bij winst nog in aanmerking kwam voor een podiumplek, won op dezelfde fraaie wijze van Xander Pouwels, voor wie het kampioenschap toch al was veiliggesteld. Opvallend was dat op kritieke momenten werd vrij snel gespeeld en op rustige momenten juist vrij lang nagedacht.
 
 
Bas de Feijter, die zelfs bij winst te weinig weerstandspunten had om nog gelijk te komen, speelde in acht zetten remise tegen Lydia Dubbeldam. Deze beslissing was echter niet zonder risico, want bij winst van haar concurrente Feline Waardenburg zou deze haar nog kunnen inhalen. Zij verloor echter waardoor Lydia alsnog meisjeskampioen werd.
 
Tegen Fabio de Block verloor Feline met zwart teveel tijd in de opening. Haar koningspaard legde de volgende route af: g8-f6-h5-f6-d5-f4, een behoorlijk aantal sprongen daar de partij slechts zestien zetten duurde. Net na haar laatste paardzet had wit een aftrekschaak waardoor zwart mat ging op h7, omdat het paard niet terug kon slaan op f6 om zo h7 te dekken…
 
Christiaan Beukema liet tegen Sam Baselmans een stuk insluiten, dat hij vervolgens offerde voor twee pionnen om toch nog aanval te krijgen. Sam had echter weinig moeite zich te verdedigen en sleepte het punt binnen.
 
Alle winnaars gefeliciteerd en hopelijk tot volgend jaar!

Groep B ronde 7 en 8

Blunder en glunder
Zyon Kollen

Waar de favorieten van gisteren korte partijen speelden, werd dat in ronde 7 gecompenseerd met lange zettenreeksen en diepe eindspelen.
Xander Pouwels kreeg tegen Bas de Feijter al vrij snel het initiatief en wist met enkele rake stoten op een kwaliteit voorsprong te komen. Zwart had het loperpaar en verdedigde taai, maar moest na een lange strijd uiteindelijk opgeven.
 
De partij Fabio de Block - Christiaan Beukema werd gekenmerkt door opeenvolgingen van zowel blunders als zeer precieze zetten. Er is niet echt een kritiek moment, de partij als geheel is interessant genoeg.
 
 
Toen op bord 4 het middenspel ten einde liep, offerde Geert van Hoorn een pion tegen Feline Waardenburg om de e-lijn in handen te krijgen. De druk werd zo groot dat zwart een stuk moest offeren voor enkele pionnen. Wit had echter in plaats van terugslaan een sterk tegenoffer. Dat zag Geert echter over het hoofd, waarop Feline sterke winstkansen kreeg. Even ontglipte het initiatief haar in het eindspel waardoor Geert beter kwam te staan, maar ook hij gaf het voordeel terug in de stelling waarin tot remise werd besloten terwijl ze nog prima op winst had kunnen spelen.
 
Na een rustig begin offerde wit in de partij Casper Wouters - Sam Baselmans in een vrij statische stelling een kleine kwaliteit voor twee pionnen. Zwart kon echter oprukken op de koningsvleugel en kreeg winstkansen toen hij een kwaliteit heroverde, maar slaagde er niet in de winst te verzilveren.

In ronde 8 streed op bord 1 Sam Baselmans tegen Xander Pouwels. Zwart had een slechtere structuur, maar verkreeg het loperpaar als compensatie en wist zijn ruimtevoordeel langzaam maar zeker uit te breiden waardoor de witte stukken in de knoei kwamen. In het eindspel was zwarts activiteit zo groot dat hij met zijn toren de hele tweede rij leeg kon snoepen en tenslotte afwikkelde naar een ongelijk lopereindspel dat hij met een nauwgezette techniek naar de overwinning dirigeerde.
Nadat Christiaan Beukema tegen Bas de Fleijter de opening onhandig speelde, wist Bas enkele pionnen buit te maken en maakte het soepel af.
Het SBO-duel op het vierde bord tussen Lars van Schooten en Feline Waardenburg eindigde in een snelle remise.
Op bord 3 vond een scherp duel plaats tussen Geert van Hoorn en Fabio de Block. In een klassieke doorschuif Frans/Caro-Kann veroverde Fabio als snel Geerts zwakke witte centrumpionnen en kreeg groot voordeel. Wit probeerde echter tegenspel te zoeken:
 
 
Aan kop staat nu Xander Pouwels met 7 uit 8, gevolgd door Bas de Feijter met een punt minder. Morgen de ontknoping.

Groep B ronde 6

Kort maar prachtig
Zyon Kollen
 
De toppartijen in de B-groep waren vandaag opvallend kort. Niet alleen snelle remises om de krachten te sparen voor het voetbaltoernooi, maar ook fraaie overwinningen.
Op bord 1 bracht het Belgische onderonsje weinig spanning. Even leek de stelling na een Caro-Kann scherp te worden, maar op zet elf werd de vrede getekend.
Bas de Feijter kreeg op bord 2 tegen Reinier Luiten snel het loperpaar en een sterke vrijpion, waarna hij sterke druk hield en weinig moeite had het voordeel in winst om te zetten. 
 
Sam Baselmans bouwde in een gesloten Siciliaan een mooie aanval op tegen Lucas Nguyen.
 
 
De verrassing Christiaan Beukema kreeg al vroeg een kans tegen Lydia Dubbeldam.
 
 
Aan kop gaan nu Bas de Feijter en Xander Pouwels, beiden met vijf uit zes. Morgen ontmoeten de heren elkaar op het eerste bord.

Groep B ronde 3

Snipperdag
 
Waar de spelers in de A-categorie nog tot de laatste snik vochten, waren de spelers in de B-categorie in een vredelievende bui. Vooral aan de liveborden hield men het snel voor gezien. Zo speelde hoogsteratinghouder Bas de Feijter met zwart al gauw remise tegen Fabio de Block, terwijl Lucas Nguyen het tegen de komeet Christiaan Beukema ook gauw voor gezien hield. Interessanter was de partij tussen Lars van Schooten en Sam Baselmans, met kwaliteitsoffers over en weer. Na al het gehak bleef er zo te zien een gelijkstaand eindspel over. Als het afgesproken werk was, dan hebben de spelers de spelers dat in ieder geval op een fantastische manier gecamoufleerd.
 
 
Door de vele remises pakte Xander Pauwels de ongedeelde koppositie. De manier waarop dat ging was een beetje een anticlimax, want door een eenvoudig grapje won hij meteen in de opening een dame van Tijmen Hofstra.
 

Groep B ronde 2

Favorieten maken geen fout
Na twee ronden zijn er nog zeven koplopers en zes spelers met twee gewonnen partijen. Bas de Feijter ging als een mes door de warme boter tegen Charlie Tang, terwijl Xander Pauwels knap profiteerde van suboptimaal openingsspel van Niels Schelleman. Meer angstmomenten moest Sam Baselmans doorstaan tegen Eva Schilay. Hij verloor in het Scandinavisch ineens twee pionnen, waarna Schilay plotseling een kleine kwaliteit weggaf, zodat het materiaal weer ongeveer in evenwicht was. In het vervolg bleken de paarden de torens volledig de baas. Dat was niet het geval bij Carsten van der Hoeven, die uiteindelijk vijf pionnen voor de kwaliteit had tegen Lars van Schooten en toch het schip in ging. Dat had niet gehoeven, maar na wits 35e zet was er ineens geen houden meer aan:
 
 
Ineens zit wit in een matnet: 35… Tc1+ 36. Ka2 Th1 (36... Pb4+ 37. axb4 Ta8# was al meteen uit) 37. Ph6 Tc8 38. Pxf7+ Dat was de vijfde pion. 38... Kh7 39. a4 Dit loopt mat. Na 39. b4 heeft zwart een eng aftrekschaakje, maar niks winnends. 39… Tc2 Nu ontsnapt de witte koning niet meer. Wit kan zijn ondergang alleen nog wat uitstellen: 40. Th5+ Kg7 41. Tg5+ Kf8 42. Pd6 Txb2+ 43. Ka3 Ta1#
 
Naast de eerdergenoemde winnaars hebben ook Fabio de Block, Christiaan Beukema en Tijmen Hofstra (na een bye) nog 2 uit 2.
 

Groep B ronde 1

Geen witvoordeel

Ook in de B-groep kregen de favorieten het niet cadeau. Bas de Feijter won aan het kopbord nog vrij eenvoudig van zijn naamgenoot Bas van Doren, die zijn paard naar a1 moest spelen. Aan het eind van de partij stond het paard er nog. Meer tijd had de winnaar van de C-categorie van vorig jaar nodig om tot hetzelfde resultaat te komen. Tegenstander Joost van Eenennaam offerde vrolijk een pion voor wat open lijnen op de koningsvleugel. Het idee kwam uiteindelijk toch niet helemaal uit de verf en in het eindspel won Xander Pauwels dankzij de pion die hem in de schoot was geworpen. Minder verging het Geert van Hoorn, die goed uit de opening kwam, maar verkeerd reageerde op een grappig stukoffer van Christiaan Beukema, waardoor hij een pion moest inboeten. Daarna ging hij opmerkelijk gauw het schip in. 

Ook niet echt gelukkig kon Lucas Nguyen zijn met zijn remise tegen Feline Waardenburg. Hij kwam in een Siciliaanse draak slecht te staan nadat hij verzuimde op d5 schaak te geven. En dat terwijl er zo’n mooi matje in de stelling zat als zwart verkeerd had gereageerd: