Dagverslagen groep D

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten.
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


Groep D dag 6 (slot)

WING KI KWONG kampioen!

Wing Ki Kwong uit Hong Kong is Open Nederlands Kampioen in groep D geworden. Hij eindigde gelijk met Gilian Honkoop, maar werd kampioen op basis van zijn winst in hun onderlinge partij  (zie verslag dag 5).
Nathaniel Faybish werd derde, Tim Grutter vierde en Leon Reina (W-We +2.59) vijfde.
Janne Allaart werd meisjeskampioen en in het totaalklassement knap tiende (W-We +2.06).
De D-groep bestond uit 63 deelnemers en was dan ook de grootste van het toernooi. Met 28 schakers met een rating boven de 1000, waarvan 13 boven de 1250 een behoorlijk sterke groep. Twee schakers uit Hong Kong, vijf uit Belgie, vier uit Duitsland, een uit Denemarken en Spanje onderstreepten het Open karakter van het toernooi.

Janne Allaart meisjeskampioen!

In de op een na laatste partij van Kwong ging het fout op zet 22 voor zijn tegenstander Elmar Roothaan. Doordat Wing Ki Kwong daarna met zijn toren op de 2e rij komt blijkt zijn zwartveldige loper het loperpaar van Elmar te kunnen neutraliseren, te meer omdat de zwartveldige loper van Elmar nu ook ongelukkig staat.

Groep D dag 5

WAT IS HET SPANNEND IN GROEP D!

Wing ki kwong going strong........

Het is spannend in groep D. Op zich logisch want het einde nadert. Met nog 2 ronden te gaan leidt Wing Ki Kwong met een score van 9,5. Op de voet gevolgd door Gilian Honkoop, Elmar Roothaan en Nathaniel Faybish.

Bord 1: Wing ki Kwong-Gilian Honkoop in ronde 9. Pas op met pionnen naar voor schuiven, ze kunnen namelijk niet terug . Er kunnen velden voor paarden vrijkomen! Zie partij:

Wing Ki speelde na 16...g4 17.Ph4 natuurlijk. Na 17...c5? werd de toch al niet zo'n rooskleurige stelling voor zwart nog slechter. Wing Ki had toen twee superpaarden. Bovendien liet d5-d6 niet lang meer op zich wachten, 1-0 (zie verder verloop van partij).

Bord 2 in de negende ronde: Thijmen Bourgonjen - Tim Grutter. Na een degelijk niet bijzonder actieve italiaanse opening, liet het middenspel ook niet veel vuurwerk zien. Al moet ik zeggen dat door beiden steeds kanp de meest voor de handliggende zet gedaan werd.

Thijmen liet zwart het loperpaar houden en na 33.b4 c5 volgde deze typische stelling. Het loperpaar zou een voordeel moeten zijn. Ik denk toch vanuit deze stelling dat deze twee jonge getalenteerde schakers terecht remise zijn overeengekomen. Wellicht zal er door betere schakers dan ik nog langer doorgerekend en gezocht worden, ik hoor het graag.

En dan op bord 1 in ronde 10: Leon Reina - Wing Ki Kwong. Een Morra-gambiet, dat bij de jeugd dit toernooi veel gespeeld wordt (ook in de FGH-groep heb ik gezien). Ze kwamen remise overeen maar er had voor Wing Ki meer ingezeten, zie partij.

16.Pg4? Pxg4! 17.Dxg4 b4! 18.Pe2 a5 19.Kh1 zwart staat nu duidelijk beter.
Men kwam in de partij bij zet 18 remise overeen, er volgt uiteindelijk f5.

Groep D dag 3

Er gaan er nu weer vier aan kop!

Er hebben nu 4 spelers met 6 uit 7 na weer een boeiende dag 3. Er zijn er twee die stand blijven houden gedurende het toernooi tot nu toe in de top-5, dat zijn Victor Muntean en Tim Grutter. Zij speelden tegen elkaar in ronde 6 en kwamen, na een wel zeer rustig guioco piano die wel tot een best spannend dame eindspel leidde, tot remise omdat zwart niet eeuwig schaak uit de weg kon gaan.

 In ronde 5 zette Clovis Kien en Tim Grutter een authentieke Italiaanse opening met c3 op bord 3. Na het bekende 11. Da4 (de eerste zetten waren keurig theorie) Speelde Tim 11...c6 en er volgde 12. Dc2 Pxc4 13. Pxc4 0-0 14. 0-0 Le6 15. Te1 Te8 16. Tad1 Pb4 17. Da4? a5!

15. Pce5 mocht niet baten; de dame werd gedwongen naar een verkeerd veld a3. Zo kwam Tim een kwaliteit voor en won tenslotte de partij, 0-1.

Victor Muntean (speelt met wit) kwam tegen mede koploper Kobus Michielsen in de opening meteen positioneel sterker te staan. Victor profiteerde daar niet direct van maar Kobus verslikte zich in de stelling na 16. Ld2:

16...Pxc4? (beter was 16...Txc4). Zo kwam Victor een stuk voor en zette uiteindelijk pas in zet 46 mat, 1-0.


In ronde 7 kwam Gilian Honkoop op bord 4 tegen Elmar Roothaan op zet 22 een pion voor na een siciliaanse opening. Kort erna kwam hij zelfs een kwaliteit voor.

Na 37..Lg4 speelde Gilian 38. Td7+ . Die vervelende wit-veldige loper ruilen tegen de toren kun je je hier wel permitteren, het werd ook 1-0. Toch was Td6 hier beter geweest (38. Td6 Lf3+ 39. Kh2 Lg7 40.c5! exf4 41. gxf4 Lxe4 42 c6! en de pion loopt door).

Groep D dag 2

 Belgie aan kop!

Het was een zware dag, de dinsdag. De sterksten beginnen elkaar tegen te komen. Drie partijen in groep D. Op het einde van de dag wist alleen Tim Grutter stand te houden van de mensen in de top 5 van het klassement aan het begin van de dag. Klassement op zijn kop dus.  En Kobus Michielsen uit België knap aan de leiding met 4 uit 4! Op de voet wordt hij gevolgd door Victor Muntean uit Eindhoven ook 4 uit 4. Een vermeldingswaardige runner up is Clovis Kien uit Parijs. Een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij is in Nederland lid van SV Klimop.

In ronde 4 trad Clovis op bord 3 aan tegen Daniel Kudlicka met zwart. Er volgde een guioco piano opening met een bajonet aanval door Daniel. Al spoedig viel de g-lijn open en beide heren beslotenterecht tot een lange rokade.

Stelling na 41.. Ta7  42 Ld3 . Wit staat hier duidelijk het best, beter was misschien hier meteen al 42 Td7xb7. Maar Daniel won een stuk uiteindelijk en stond het na 56 …c5+ zo. 

57 Ka3? Ai, en zo werd het remise. “Een lange partij is altijd in mijn voordeel “,aldus Clovis. In “Frankrijk ben ik alleen maar gewend lange partijen te spelen. Standaard Rapidpartijen bij jeugdtoernooien is “’bij ons’’ zeker niet aan de orde.”

Diego Kaarsenhout liet Kobus Michielsen een Franse opening op bord 2 zetten. Dat moet je bij Belgen niet doen. België grenst nl. aan Frankrijk. Hij speelde die opening dan ook kundig.

Na 21. g4 staat wit toch wel gewonnen. 21…Dxf6 22. gxf5 exf5? (Pxf5) 23 Dxh6 en zwart had niks meer. 1-0

Zet 20 bracht Victor Muntean op bord 1 tegen Jessie Mang een gezonde plus pion, waar na zwart bijna verplicht was zijn dame te ruilen. Meteen neutraliseerde Victor de open c- lijn, en ruilde gretig na 23…Tc7. Hij had nl. toch de open e-lijn. Die gebruikte hij bekwaam.

Na 25…Tc2 26. Te8+! Kf7 27. Tb8 Pa4 ( hier had zwart met Pc4 nog kans op gelijkspel) 28. Pg5+! Kg7 29 Tb7 Kh6? (Kg8 bood nog kans) 30. h4 ( f4 kan ook) en het liep mat. 1-0

 
 

Groep D dag 1

We zijn begonnen!

Het was even wachten in de hitte op de strijd in groep D.

Het is begonnen. Op een mooie zomer. Om precies te zijn 34 graden boven nul. Weer om te schaken is het niet echt dus. Gelukkig is het in de sporthal goed uit te houden. Iedereen was er klaar voor en zat te wachten. Helaas moest er in verband met late aanmelders een paar keer een indeling opnieuw gemaakt worden. Dit is altijd het probleem van de eerste ronde in een groot toernooi. Zeker als je als toernooi leiding niemand wilt teleurstellen...
Groep E en D speelden 1 ronde vandaag. De spelers met de hoogste rating op bord 1-4 van de D-groep deden wat ze moesten doen.
Op bord 1 ging het snel. Gilian Honkoop met zwart probeerde de goede loper van Chantal van Schooten te ruilen. Zij speelde echter 11 Dh5 (?). Zo kon zwart een rooklift doen na dat hij gemakkelijk f4 kon spelen. Wit speelde uit eindelijk in zet 15 Df5 . Die bleek later daar toch niet zo goed te staan. Haar dame werd al in zet 18 gevangen, 1-0.
Wing Kie Kong won ook snel van Tijn de Jong op bord 2, na de goede Db3 van de witspeler moest Tijn tot overmaat van ramp zijn dame inleveren.
Op bord 3 zette Victor Muntean al snel de koningsstelling van Eva van Harten onder druk. Hij kwam een kwaliteit voor en Het loper paar en maakte het kundig af.
Thijmen Bourgonjen verdedigde en manoeuvreerde zijn geïsoleerde pion op bord 4 handig nadat de dames van het bord waren, en zijn koning nog in het midden stond. Hij ging naar een gewonnen eindspel met één pion voor en maakte het rustig af.

Op de overige borden waren er behoudens enkele uitzonderingen geen verrassingen.
De kop is er af. Morgen uiteraard meer.

(tekst:  Stephan van der Hagen)

+++

Dear ONJK organisers,
I noticed that there was no "Dagverslag" for group D on the first day.
Here is a small text in English which you could consider posting under "Dagverslagen groep D" with a picture attached of Clovis Kien and Oliver Trier taken today at 9:00 am before the start of their game plus an illustration from Olivers game yesterday.
 
4 nationalities at one table

Today 4 nationalities was represented at table 8 in group D as Clovis Kien who is both Dutch and French played the white pieces against Oliver Trier who holds a Danish and Japanese passport.
Clovis has already participated in many international tournaments and being born in 2005 could have opted to play in group E but in order to learn more and get more skilled opponents chose to play with the older kids in group D. His first match against Hugo Eijkelkamp from the Netherlands was however over after very few moves.
Oliver who has a current Danish rating of 1322 had to use 40 moves to overcome Finn Wetzels from Germany with a national rating of 777 in round 1 and only did so thanks to a miss judgement by Finn on move 36 - a very close game which showed that German, Dutch and Danish ratings are not easy to compare.
 
 
 
After Finn played Qb1 with the immediate threat to capture the bishop on e1 Olivers 37. Rf7 wins the game. After 37...Qxe1 Oliver found the mate in 3.

It took 36 moves and 1 hour and 40 minutes to decide the outcome of the game between Clovis and Oliver today. Oliver sacrificed a rook early in the game for an attack but Clovis defended well, exchanged a lot of pieces and eventually won the game.

 
Best regards,
Jakob Trier