Dagverslagen groep E

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten.
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.


Groep E ronde 12 en 13

Strijd om Meisjeskampioenschap spannend tot laatste ronde

Leek enkele rondes geleden het kampioenschap bij de jongens gespeeld en leek het te gaan om wie de plaatsen 2 en 3 zouden gaan veroveren - bij de meisjes bleef het tot de laatste partij spannend. Na afloop van ronde 12 stonden Mariyam en Kathleen nog bovenaan met een half punt voorsprong op de concurrentie.... Het kon dus nog alle kanten op.

De beslissing viel dus pas in de laatste ronde. Veronique en Janneke eindigden in totaal klassement met ieder 7 punten. En zijn daarmee eerste in het meisjeskampioenschap. Veronique is op basis van weerstandspunten de uiteindelijke kampioene. Gefeliciteerd!

De absolute nummer 1 van het E-kampioenschap is Miguel. Hij leverde dit toernooi slechts een half punt in. Klasse! Kasper en Nils ruilden na de laatste ronde van plaats en nemen eervol plaats 2 en 3 in.

 

Hier de laatste partij van Miguel.

Groep E ronde 11

Slaat de vermoeidheid toe?

Dat Selma precies bij het startsein of later relaxt naar haar bord wandelde, was ik inmiddels gewend... ;-). Nu zaten echter meedere spelers op hun tegenstander te wachten. Ook viel in deze ronde op dat partijen sneller beslist werden. Zo langzamerhand gaat het er niet alleen meer om wie de beste schaker is maar ook wie 't grootste uithoudingsvermogen heeft. Het zijn lange dagen met relatief lange partijen. Werden en in ronde 11 meer fouten gemaakt waardoor de beslissingen eerder vielen of had het puur te maken met de kwaliteit van de tegenstand?

Uiteindelijk werd alleen op bord 2 nog geschaakt en wel tussen Nils (w) en Job. Nils is onderweg om dit toernooi in de top 3 te eindigen. Winst van deze partij brengt hem weer dichter bij een podiumplaats.

Op het moment dat ik weer naar hun bord loop, lijkt de partij echter nog niet beslist...

 

Wat is het verhaal achter deze foto?...

Groep E ronde 10

 

Miguel stevig in het zadel

Ook in ronde 10 wist Miguel een vol punt te halen en blijft derhalve de lijst aanvoeren. Hij wordt gevolgd door Nils en Kasper die beide de stal ruiken en volgen met ieder 8 punten. De strijd in de top lijkt nu met namen  te gaan om de plaatsen 2 en 3....
 

 

 

Strijd om meisjes kampioenschap nog lang niet beslecht

Bij de meisjes in groep E kunnen nog meerdere speelsters aanspraak maken op het kampioenschap. Wie heeft de langste adem, wie maakt een eindsprint?... Alles is nog mogelijk in deze fase.... Na ronde 10 is de stand bij de meisjes: Plaats 7 : Kathleen Plaats 10: Mariyam Plaats 12: Veronique Plaats 15: Janneke Plaats 18: Selma Plaats 24: Stella Plaats 28: Roos Met slechts 1 punt verschil tussen plaats 7 en 18....

  

 

 

 

 

Groep E ronde 9

De dames komen eraan

Je zou bijna vergeten dat er ook nog een strijd woedt om het meisjes kampioenschap. Ronde 9 geeft prima aanleiding om hier aandacht aan te geven. Na ronde 9 staan er namelijk 3 dames in de top 10:  Mariyam op plaats 8, Veronique op plaats 9 en Kathleen op plaats 10. Met nog 4 rondes te gaan, kan er natuurlijk nog van alles gebeuren maar de stijd om het meisjes kampioenschap lijkt vooralsnog tussen deze drie te gaan.

  

 

Ondertussen op bord 1...

Loopt Miguel 1,5 punt uit op de concurrentie na winst op kandidate voor de meisjes titel.


 

 

 

Groep E ronde 8

De wens van de verslaggeefster

Terwijl op de eerste borden de strijd om het kampioenschap wordt gestreden, valt mijn oog op bord 14. Roos Bouman speelt met wit tegen Wouter Zandsteeg. Vroeg ik me in het vorige dagverslag nog af of bij Miguel de 100% score doorbroken zou worden, nu rijst de vraag of en wanneer Roos 't eerste punt haalt.

Geconcentreerd en voor het oog rustig speelt ze haar partijen. Nu ook in deze ronde. Het zou toch mooi zijn als het deze ronde lukt. Begrijp me niet verkeerd.... niet dat ik het Wouter niet gun...

De wens van de verslaggeefster komt niet uit.... maar wat vindt Roos er zelf eigenlijk van? Toch voorzichtig maar eens vragen met welke verwachting ze naar dit toernooi is gekomen... 'Eigenlijk helemaal geen verwachting... ik vind dit een leuk toernooi' Je kunt als verslaggeefster een probleem zien dat er helemaal niet is.... en toch blijf ik hopen...

 

 

Groep E ronde 5, 6 en 7

De vraag van vandaag

Wie doorbreekt de 100% score? Miguel en Constantijn troffen elkaar in ronde 5, zoals verwacht, in een onderling duel. Miguel kwam met winst uit deze titanenstrijd en nam de leiding in het klassement. Gevolgd door Constantijn, Youri, Veronique, Kasper en Jan met ieder 4 punten.

Let even op de opmerkelijke paardwandeling - 5 sprongen achter elkaar - vanaf zet 15.

Ook in ronde 6 zou Miguel de 100% score vasthouden. Constantijn staat op dat moment nog steeds tweede met 5 punten en Jan heeft zich naar plaats 3 geschaakt met eveneens 5 uit 6...
Zou hij dan...?

En ja, aan Jan Casur de eer om Miguel van een vol punt af te houden. Hiermee ontstaat een top 3 met slechts een 1/2 punt verschil tussen de nrs 1 en 2 en 2 en 3.... Mooi uitgangspunt voor een spannende vijfde schaakdag.

Groep E ronde 3 en 4

De top 3 na ronde 3

1. Constantijn
2. Nils
3. Miguel

Broederstrijd in ronde 4

Na afloop van ronde 3 zijn er, zoals hierboven genoemd, 3 schakers met ieder 3 uit 3. Gevolgd door een aantal spelers met 2 punten uit 3. Vooralsnog staan Constantijn, Nils en Miguel bovenaan in het klassement. Is één van deze spelers zaterdag de gelukkige die de eerste prijs in ontvangst mag nemen? We zijn nog niet op de helft van het toernooi... Alle reden om de ontwikkelingen in het klassement nauwgezet te volgen. Deze ronde ging de aandacht van de reporter echter niet naar de eerste 3 borden...

Op bord 12 troffen namelijk de tweelingbroers Niek en Joost van der Noordaa elkaar. Ze begonnen, ieder met 1 uit 3, hun onderlinge partij ontspannen. Er werd nog met elkaar gesproken en ook de notering werd even besproken. Maar gaandeweg de partij werd toch wel enige rivaliteit zichtbaar.... Hoewel ze ook enige tijd gelijk op leken te gaan. Zelfs de klok liet gelijke tijden zien De vraag diende zich aan of de partij wellicht voorbesproken was. Was er remise afgesproken of was het erop of er onder? Al gauw bleek het laatste het geval. Na afloop van de partij bleek dat er voor Joost wellicht nog net even wat meer vanaf hing dan voor Niek. Waren er in de beginfase ontspannen gezichten te zien, tijdens het midden- en het eindspel gingen de mondhoeken afwisselend naar boven en naar beneden. Joost mocht na afloop een punt laten bijschrijven. Ik stelde de voor de hand liggende vraag: 'Spelen jullie vaker tijdens toernooien tegen elkaar?' Dat bleek inderdaad het geval te zijn. 'En hoe is  de onderlinge score?' Joost: 'Tijdens toernooien wint mijn broer eigenlijk altijd...' Gevolgd door een trots 'Maar vandaag heb ik gewonnen!'

  

En dan toch even terug naar de eerste borden. Na ronde 4 staan Constantijn en Miguel, met ieder 4 uit 4, bovenaan het klassement. Inmiddels gevolgd door een flinke groep met 3 uit 4. Grote kans dat beide heren elkaar in ronde 5 zullen treffen...

 

Groep E ronde 2

Wachten op je tegenstander...

Op dag twee van het ONJK ging voor groep E om 9:00 uur de tweede ronde van start. Direct aan het begin ontstond lichte paniek... Bijna alle handen bij de digitale borden gingen omhoog.... De klokken deden het niet. Gelukkig werd dit probleem snel opgelost en kon ronde twee echt beginnen.

 

Voor Stella aan bord 10 begon de partij met wachten. Tegenspeelster Selma had zich nog niet gemeld. Terwijl de klok voor Selma doortikte, keek Stella wat om zich heen. Dan toch liever de spanning van een echte partij. Gelukkig schoof Selma, met nog 29 minuten op de klok alsnog aan. Ondertussen was er ook al een partij afgelopen. Op bord 12 won Joost van Roos. Stella kon het tijdvoordeel niet in voordeel op bord 10 omzetten. Misschien toch uit de concentratie geraakt door het wachten? Selma won al snel kwaliteit en met nog 30 minuten op de klok zette ze mat met dame en pion. Toch maar eens vragen waarom Selma zo laat was. 'Had je je verslapen?''Nee, dat geloof ik niet, alles ging gewoon wat langzamer vanochtend...' Misschien morgen dan ook maar wat later beginnen...

 

Aan bord twee werd een spannende partij gespeeld door Constantijn (w) en Veronique (z). Lange tijd ging het gelijk op. In de eindfase stond wit een kwaliteit voor maar winst was op dat moment zeker nog niet vanzelfsprekend. Nadat Constantijn een pion kon laten promoveren was de partij gespeeld en zette hij mat met loper en dame.

  

Met uitzondering van bord 4 waren inmiddels alle partijen van groep E in ronde twee gespeeld. Op bord 4 was een schaakthriller gaande tussen Youri (w) en Duncan (z). In het eindspel had Duncan nog 2 pionnen en een toren op het bord tegen Youri  5 pionnen. De witte pionnen werden door Duncan vakkundig opgeruimd... Wit dreigde echter met één van zijn laatste twee pionnen te promoveren. Door steeds schaak te geven met de toren, werd dat gevaar even afgewend. Toen wit toch wist te promoveren tot dame, verloor hij  daarbij wel zijn laatste pion. Zwart wist de partij vervolgens met Toren en pion tegen dame uit te spelen.

  

Groep E ronde 1

Groep E enthousiast van start

Terwijl een aantal schakers al ongeduldig klaar zat, renden anderen nog vrolijk rond. Het geduld werd even op de proef gesteld doordat de eerste ronde iets later dan gepland begon. Het geroezemoes verstomde snel toen het startsein werd gegeven. De ingespannen koppies verraden opperste concentratie.

De beschikbare tijd werd in groep E goed gebruikt. Al hadden sommige moeite om de concentratie tot het eind vast te houden. De dames aan bord 14 leken na verloop van tijd gekke bekken naar elkaar trekken als extra wapen in de strijd te gooien. Het is uw verslaggever even ontgaan of deze afleidingstactiek Mariyam uiteindelijk ook de overwinning heeft gebracht of dat 't toch te danken was aan de kwaliteit op het bord... ;-)

 

Aan bord twee werd een andere tactiek toegepast.... Noteren op de grond.... want stel je voor dat je tegenstander ziet wat je opschrijft.... of was plaatsgebrek de reden van deze bijzondere manier van noteren door Nils? Hij won uiteindelijk de partij van Joost. Volgens beide heren was het een mooie partij. In de beginfase had Joost het het Nils wel even moeilijk gemaakt maar in het eindspel werd al snel duidelijk de de winst naar Nils zou gaan... 'Toen hij voor de tweede keer kon promoveren,kon hij mij zo mat zetten', aldus Joost.

Aan bord acht speelde Thijs met wit tegen Job. Op basis van rating zou je verwachten dat Job de partij naar zich toe zou trekken maar Thijs speelde gedecideerd richting mat. Zo zie je maar weer dat ook in het schaken niets zeker is.

 

Ongetwijfeld zijn er nog meer leuke, bijzondere en/of spannende feiten en/of gebeurtenissen uit ronde 1 te melden en ook de komende rondes zal ik niet alles kunnen zien. Ik word dus graag gevoed met informatie uit groep E.

Kijk HIER voor meer foto's.