D-Groep Dag 3

Ronde 7

Kent u de Chinese minister van sport?

Kent u het verhaal van de drie lege tafeltjes? Welnu, vanaf deze ronde zijn die er niet meer. Kennelijk waren de wedstrijdleiders tijdens de pauze in een wat overijverige bui en hebben ze besloten om dit overtollige materiaal netjes op te bergen. Zo ontstond er wat meer ruimte in de overigens toch al zeer ruim opgezette zaal.

Op de Olympische spelen, of in aanloop daar naartoe, worden atleten soms gediskwalificeerd vanwege het gebruik van verboden middelen. Wij kregen een telefoontje van de Chinees Do Ping dat er ook op het ONJK in de D-groep verdachte drankjes op tafel zouden staan. Onzin natuurlijk al ziet het blauwe drankje wat Teun van der Klugt bij zich heeft er wel heel eng uit en ook het gele spul dat naast Pieter Verhoef staat is nou niet bepaald een alledaags drankje. Bij het onderzoeken van de flesjes zien we gelukkig dat het gewoon om een sportdrank gaat.

Ook anderen hebben een sportdrank bij zich, maar de favoriete drank in deze groep is toch wel een drankje dat wel iets weg heeft van de thee die de verslaggever elke avond drinkt. Hoe de deelnemers die thee dan zo lang warm houden is weer een andere vraag. Of zouden ze het koud ook lekker vinden?

Huis-, tuin-, en keukenwater staat ook naast veel schakers op de toch wel krappe tafel. Dit simpele drankje is overal verkrijgbaar en heeft in ieder geval geen nadelige gevolgen voor je prestatie. Het schijnt enorm gezond te zijn en bovendien voorkomt het dat je uitdroogt. Misschien is water eigenlijk wel het beste prestatiebevorderende drankje.

Naast alle vreemde exotische drankjes is er nog iemand die een verdachte voedingsbron bij zich heeft. Piet Hein Droogh zit namelijk de hele tijd op een houtje te bijten. Laten we hopen dat het hem in ieder geval goed smaakt!

Partijen noteren is verplicht in deze groep. De organisatie kan dan als de ronde klaar is alle partijen invoeren, als er tenminste leesbaar is genoteerd, en ze na het toernooi op de website zetten. Toch is het niet handig om je eigen blaadje te verliezen want dan kan je na de partij niet meer met je tegenstander of je trainer de partij bekijken. Gelukkig werd een zoekgeraakte partij door Lorena Kalkman op de gang gevonden. Ze vond het niet zo slim dat iemand het blaadje zomaar liet slingeren… totdat ze erachter kwam dat het haar eigen blaadje was. Oeps!

Adrian Kuiper speelt een wat ongebruikelijke opening tegen Kevin Nguyen. Het resultaat is dat zijn stukken wat in de verdrukking komen te staan. Als compensatie hiervoor heeft Adrian wel een witte pion weten te bemachtigen. Kevin profiteert wel van Adrians inactiviteit. Dit doet hij door een kwaliteit te offeren. Hiermee krijgt hij wel twee vrijpionnen op de zesde rij. Deze zijn nog wel af te stoppen door Adrian, maar alleen door een verloren eindspel in te gaan. Kevin blijft dus op 100%.

Marijn den Hartog geeft in zijn partij tegen Max Warmerdam een kwaliteit om daar nog enkele pionnen, waaronder een sterke vrijpion op e3, voor terug te krijgen. Ondanks de ongelijke materiaalverhouding lijkt de stelling perfect in evenwicht. Toch krijgt Max kansen wanneer Marijn vergeet zijn belangrijke pion gedekt te houden. Zonder dit boertje krijgen de koning en toren van Max vrij spel. Max raapt wat pionnen op om uit te komen in een eindspel waarin hij een toren plus randpion heeft tegen de loper van Marijn. Dit eindspel voert Max vakkundig naar winst.

Voor het dagelijkse diagram gaan we naar de partij van Esther ter Stal. Zij toonde aan dat het vaak niet handig is om de koning in het midden te laten staan. De koning van Zowie Zijdemans werd zwaar onder vuur genomen, wat uiteindelijk tot mat leidde.