D-Groep Dag 4

Ronde 8

Tijdstraf!

Gisteren hadden we het over kwijtgeraakte notatieformulieren. Vandaag gaan we daar nog even mee door, want ook Simon Groenendijk heeft zijn briefje ergens laten slingeren. Een beetje jammer als je je eigen partijenverzameling compleet wilt maken natuurlijk. Fong Li Caljé, tegen wie hij die partij speelde, heeft haar versie vandaag niet mee. Als ze het niet vergeet kan Simon morgen de partij overschrijven.

De vloer in de sporthal is dit jaar nieuw, maar zo ziet hij er na een aantal dagen schaken niet meer uit. Overal liggen propjes, lege zakjes, flesjes en ander vuil en ook de korrels van het kunstgrasveld zijn niet op de vingers van 1 hand te tellen. Voortaan dus voeten vegen voor je naar binnen gaat (waar ligt de mat eigenlijk?) en je eigen vuil in de prullenbak gooien.

En natuurlijk op tijd komen! Ook dat blijkt voor sommige spelers een van de moeilijke dingen tijdens dit toernooi. Luuk Weidema verdient vandaag een moreel strafpunt door pas na de opening de zaal binnen te lopen. Kim-Luca Wasielewski presteert het zelfs om voor de tweede keer niet op tijd te zijn. Onduidelijk is nog of zijn klok misschien verkeerd staat of dat hij of zijn begeleider niet op tijd uit bed kan komen.

Nathaniël Faybish neemt het opruimen wel heel serieus. Hij vindt op de grond een stukje hout, maar weet niet zo goed waar hij het naartoe moet brengen. Na grondig bestuderen blijkt het stukje hout een witte pion te zijn, behorend bij een van de borden in de EFGH groep. Gelukkig leidt het Nathaniël verder nauwelijks af van zijn eigen partij.

Jasper van der Noordaa heeft vandaag zijn dag niet helemaal, want hij doet twee keer een onreglementaire zet. Dit stelt een van de wedstrijdleiders wel voor een probleem want hij weet niet hoe hij de twee minuten die Bas van Doren er nu bijkrijgt er op de klok bij kan toveren. Gelukkig komt zijn jongere collega aangestrompeld. Voor hem is het veranderen van de kloktijden geen enkel probleem.

Tijdstraf kreeg ook de Britse triatleet Jonathan Brownlee. Hij was na het zwemmen op de fiets gestapt in een zone waar dat nog niet mocht. Daarom kreeg hij een straf van vijftien seconden. Uiteindelijk maakte die straf niet zoveel uit want hij won de bronzen medaille. De man op de tweede plaats was 20 seconden voor hem. De gouden medaille ging naar Jonathans oudere broer, Alistair Brownlee, dus het was best wel een beetje een familiefeestje.

Ook Bas van Doren had de extra tijd niet echt nodig, want hij eindigde zijn partij met nog ongeveer veertig minuten op de klok. Omdat Jasper van der Noordaa zoals al eerder gezegd niet helemaal bij de les was mocht Bas het punt bijschrijven.

Je loper op een veld zetten waar hij geslagen kan worden door een pion is meestal niet handig. Toch is het de zet die Cas Koeman speelde. Met de combinatie won hij een kwaliteit en zag Fong Li Caljé zich genoodzaakt de strijd te staken.

Aan het eind van de achtste ronde is het weer eens tijd om de stand op te maken en te kijken wie er nog kans maakt op de hoofdprijs en de andere prijzen. Kevin Nguyen heeft nog steeds al zijn partijen gewonnen en staat nu anderhalf punt voor op Max Warmerdam, die eenzaam op de tweede plaats staat. Ook eenzaam is het op de derde plaats, en wel voor Marijn den Hartog die zes punten heeft. Daaronder is het wel dringen want de vierde plaats wordt gedeeld door zeven spelers die 5,5 punt hebben: Jasper Beukema, Dimitrios Loutragotis, Geert van Hoorn, Joris Kokje, Ruben Bourgonjen, Cas Koeman en Sofie Hüttl zullen er alles aan doen om nog op het podium te komen.

kevin nguyn
Kevin Nguyen, niet te kloppen!?

Met Sofie hebben we dus ook de koploopster bij de meisjes al genoemd. Zij heeft net als Kevin een ruime voorsprong van anderhalf punt op haar concurrenten. Fong Li Caljé en Feline Waardenburg hebben dus een score van 50% en zullen nog heel wat werk hebben als ze Sofie willen kloppen.