D-Groep Dag 5

Ronde 9

Ajakkes….

In de EFGH groep is vandaag iemand jarig. De verslaggever heeft alleen niet kunnen verstaan wie er weer een levensjaar voltooid heeft. Wel hoorde hij kinderen zingen. Als koor optreden moeten deze schakers maar niet samen gaan doen. Dat zou niet goed zijn voor het gehoor van de luisteraars. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat enkelen zelf een zangcarrière kunnen beginnen.

Daan van der Noordaa heeft vanochtend niet zijn mooiste shirt uit de kast getrokken. Wellicht hoopte hij met zijn shirtkeuze Rotterdammer Simon Groenendijk uit zijn evenwicht te brengen, maar Simon geeft aan dat hij ook deze lelijke shirts verkiest boven de in zijn stad gangbare shirts. Wel jammer is dat aan het shirt van Daan te zien is dat het een oud shirt betreft. Er staan namelijk geen drie maar twee sterren op. Bij navraag kwam Daan met de slappe smoes dat zijn FC Twente shirt in de was zit.

Overigens doen de meeste goede voetballers niet mee aan de Olympische spelen. Althans, bij de mannen. Bij de vrouwen is de opkomst wel zeer sterk. De finale was zelfs dezelfde als die op het afgelopen WK. De uitslag was wel anders. Dit keer won de USA wel van Japan. De mannen spelen morgen hun finale pas. De winnaar is in ieder geval een land dat nog nooit Olympisch kampioen is geweest. Mexico en Brazilië spelen in de finale tegen elkaar. Het gekke is wel dat er in een team maar drie spelers van boven de 23 jaar mogen meedoen. De rest moet 23 of jonger zijn. Er is geen enkele andere sport waar spelers te oud zijn om mee te mogen doen. Bij turnen kan je wel te jong zijn!

De nieuwe notatieformulieren zijn niet voor iedereen even handig. Weliswaar zijn de vakjes om de zetten te noteren groter dan bij de vorige formulieren. Er ontbreken soms wat lijntjes. Robin Reichardt zet daarom maar zelf de benodigde verticale lijnen op papier. Terwijl hij dat doet is een bord naast hem Samuel Vandeputte niet aan zijn bord bij de start van de ronde. Zijn notatieformulier heeft hij al wel ingevuld, dus hij is aanwezig. Hij is alleen niet in de zaal. Het vermoeden bestaat dat hij kort voor de partij nog even een sanitaire stop moest maken.

Twee keer kort na elkaar valt het licht in de zaal een halve seconde uit, en dat is maar goed ook want dat houdt de verslaggever weer eventjes wakker. De schakers hebben er gelukkig nauwelijks last van en spelen gewoon hun partij verder.

Esther ter Stal was gisteren haar voetbal vergeten mee naar huis te nemen. Vandaag heeft ze het ronde ding, dat gelukkig door de wedstrijdleiders goed bewaard was, weer terug. Ze hoefde er niet eens een formulier voor in te vullen, en dan de achterkant daarvan, en dan ook nog eens tot morgenochtend wachten. Gelukkig is een voetbal geen paarse krokodil. Wel is het zo dat de verslaggever gisteren een foutje heeft gemaakt door Esther niet te noemen bij de lijst van achtervolgsters, dus bij dezen.

GSIGGV is een van de favoriete onderwerpen van vele schaaktrainers, vooral omdat dit eigenlijk gewoon de mooiste afkorting is die gebruikt wordt in de stappenmethode. Waar de afkorting voor staat bewees Jasper Beukema, die Joris Kokje een paard aftroggelde.

Jasper kon hier gewoon het witte paard slaan. Dat daarbij zijn eigen dame geslagen wordt is geen probleem, want daardoor kan hi ook de witte dame slaan. Een gepend stuk (in dit geval de pion) is geen goede verdediger!