EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 10

Regobert Eijkelkamp

 De tiende ronde is nog maar net begonnen of het eerste miniatuurtje wordt bij de wedstrijdleiding ingeleverd. Mat op f7, waar hebben we dat eerder gezien. Dit keer is het in de partij op bord 24 tussen Mark Warnaar (wit) en Santos Bril:

foto1We hebben het al vaker gezegd: kinderen hoeven in deze groep niet te noteren, maar het mag wel. Noteren moet je ook leren en voor sommige kinderen is een notatieformulier nieuw. En ja, hoe schrijf je dan je zetten op. doe je dat zo, Hugo?

Sam van Dongen en Sven ter Stal besluiten op het eerste bord dat je je punten beter tegen de mindere goden kunt verdienen: remise. Siem van Dael wil gewoon elke keer winnen en ook deze ronde doet hij het weer, dit keer met de zwarte stukken van Joppe Kroon. Na deze ronde is het wel duidelijk dat Siem een serieuze kandidaat is voor de titel in de GH groep en misschien óók wel de EF groep! Op het derde bord heeft levi Nies (foto) het moeilijk tegen Jonas Hilwerda. Jonas staat een paard voor en het beest lijkt vastbesloten om de witte pionnen van Levi als middageten te gebruiken.

foto2
(Levi Nies beleeft een moeilijke middag tegen Jonas Hilwerda)

Alisha Warnaar en Noud van der Togt komen druk pratend naar de wedstrijdtafel gelopen. Hun partij is net in remise geëindigd. Alisha: “het was best wel irritant, want we konden elkaar niet mat zetten.” Noud: “ik kwam wel voor te staan en toen dacht ik dat ik ging winnen, maar op het laatst hebben we maar remise afgesproken.” Nieuwsgierig geworden gaan we toch maar eens kijken naar één van de kritieke momenten in de partij:

Alisha speelt met zwart en zij heeft net met 9…Pxd4 een pion terug geslagen. “Aha,” moet Noud hebben gedacht, “dat levert stukwinst op!” Maar is dat ook zo, vragen wij ons af. Het antwoord vind je onder aan dit verslag.

Als het twee uur geweest is, zijn er nog twee partijen gaande in de zaal. Op het derde bord heeft Levi Nies de gifbeker bijna helemaal leeg gedronken: twee verbonden vrijpionnen van Jonas Hilwerda zijn inmiddels opgestoomd naar de zesde rij en worden geruggensteund door hun grote leider, de ZKH De Koning. Een paar zetten later weet Jonas de partij in stijl te beëindigen met een minor-promotie tot toren en mat.

foto3

En zo ziet dat er dus uit als je als laatste een strijd achter het bord aan het uitvechten bent. Er is inmiddels ruim twee uur gespeeld en Pascalle Monteny verdedigt zich met de zwarte stukken hardnekkig tegen het witte leger van Oele Dijkhuis. Oele staat drie vrijpionnen voor en dat is voor hem voldoende om de partij te winnen. Onze complimenten aan beide spelers voor deze dappere titanenstrijd!

Antwoord op de vraag bij de stelling uit de partij tussen Noud van der Togt – Alisha Warnaar: het lijkt er op alsof wit met 10. Dxb4 een loper voor komt te staan. Echter, zwart kan dan 10… Pc2+ spelen en met deze paardvork wint zij de witte dame op de volgende zet.