Groep A - ronde 9

Het leek even erg spannend te worden om het kampioenschap, Zyon had een slechte stelling tegen Daniël Zevenhuizen. Ricardo kwam goed uit de opening tegen Kevin Nguyen en kwam in een beter eindspel.

Adriaan had een gelijke stelling tegen Casper Schoppen, hij was ook als eerste klaar; remise. Het was een beetje apart dat hij remise aannam, als Adriaan naar het bord van Zyon zou kijken, zou hij zien dat die minder stond en hij nog (gedeeld) eerste kon worden.

Van de topborden was Zyon als 2e klaar. Daniël had een betere stelling, deze werd wat minder en Zyon kwam goed weg met remise.

Ricardo was bij een overwinning gedeeld eerste, Kevin verdedigde sterk in het eindspel en ook dit werd remise.

Zyon is dus kampioen! Hij wist zijn titel te prolongeren en voor de 5e keer kampioen te worden bij het ONJK. Tevens was dit ook zijn 10e deelname voor de Tukker.

Persoonlijk had ik gehoopt op een spannender slot in de A groep, maar hier zullen we het mee moeten doen.

Gelukkig werden er onder de topborden nog leuke partijen gespeeld, anders wordt mijn verslag ook zo saai.

Op bord 4 won Tobias Dreisler van zijn medebuitenlander Patrick Wenninger. Met een combinatie won Tobias de dame van Patrick. Met deze overwinning eindigt Tobias verdienstelijk gedeeld 5e.

Bent Schleipfenbauer had in de versnelde draak een mooi torenoffer.

Jouke Bakker zal verrast zijn geweest na 16. … Tc3! 17. Tc1 bxc3 gaat niet vanwege 17. … Dxa3 en wit gaat mat 17. … Tfc8 18. Thd1 Txa3! 19. bxa3 Lc3 op de volgende zet komt Dxa3 en wit gaat mat.

Een goede manier om het toernooi af te sluiten voor Bent, die ook gedeeld 5e werd,  met een overscore van 1,49.

Joris Genee en Filip Boe Olsen speelden 73 zetten, Joris miste de winst in het eindspel.

62. Pe7+? Pxh6+! is winnend, 62. … Kf8 63. Pf5 Pc5 64. h6 en wit promoveert met mat.

Wouter Lardinois speelde een mooie aanvalspartij tegen de ongelukkig spelende Yme Brantjes.

20. Pxd5! Lxd5 21. Pg5 h6 22. Lxd5 en wit heeft zijn stuk met rente terug.

Wouter eindigt hiermee op een minscore van -1,55 en Yme zelfs op -2,89.

Maarten Smit beëindigde zijn toernooi met een leuke combinatie.

18. Lh6 Kf8 g6 gaat niet vanwege 19. f4 Pc6 20. fxg6 fxg6 21. Txg6! en zwart gaat mat over de witte velden. 19. Lxg7+! Lxg7 20. Txg7 Kxg7 21. Dh6+ Kg8 22. f6 met ontdekbaar mat.

De beste prestaties dit toernooi waren van Michael van der Voorden en Filip Boe Olsen. Ze scoorden respectieve 2,42 en 2,33. Vooral voor Filip is dit erg knap, hij is nog maar 10!

Filip Boe Olsen

Opvallend was dat Zyon en Adriaan, nummer 1 en gedeeld 2e, allebei een minscore hadden.

 

Zyon prolongeert zijn titel dus, voor Adriaan en Ricardo. Adriaan wist wel ongeslagen te blijven, hij wist van Zyon te winnen maar speelde 5 remises, wat hem de kop kostte. Zyon speelde slechts 2 remises en verloor dus van Adriaan. Ricardo heeft het goed gedaan, hij wist zowel Zyon als Adriaan een halfje af te snoepen en verloor alleen van Igor Damen.

We hebben dit toernooi, ondanks een minder sterk deelnemersveld dan de afgelopen jaren, veel mooie combinaties gezien. Dat maakt het leven van een verslaggever toch een stuk makkelijker.

Ik hoop jullie volgend jaar weer te zien!

 

Robin Bos