Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 t/m 20 jaar: Zyon Kollen

Zyon Kollen wist met een score van 7 uit 9 zijn titel Open Nederlands Jeugd Kampioen tot 20 jaar te prolongeren. Zijn concurrenten Adriaan de Jongh en Ricardo Klepke bleef hij een half punt voor. In de laatste ronde volstond remise aangezien Adriaan en Ricardo ook gelijkspeelden.

Vorig jaar had ik ook al de eer om Zyon te interviewen. Vooraf aan het toernooi had Zyon zelf niet zulke hoge verwachtingen, hij had een jaar wat minder geschaakt en in Dieren niet goed gespresteerd. Toch komt zijn titel niet als een verrassing, dit is de 5e keer dat Zyon het ONJK wint van de 10 keer dat hij mee heeft gespeeld. Zyon heeft het nooit makkelijk gehad om kampioen te worden, vandaag kwam hij goed weg met remise, maar ook vorig jaar toen hij de laatste ronde nog remise aanbood tegen Nick Maatman. Nick weigerde dit en verloor, waardoor Zyon alsnog kampioen werd.

Over zijn toernooi was hij in het begin erg tevreden. Zijn favorietenrol heeft hij weinig over nagedacht, je weet nooit hoe het toernooi gaat. De cruciale partij tegen Adriaan verloor hij, maar was zich er van bewust dat het kon gebeuren.

In de laatste ronde stond hij slecht tegen Daniël Zevenhuizen en hij moest remise aanbieden.

Zyon heeft het afgelopen jaar minder aan schaken besteed in verband met zijn examens. Nu de examens achter de rug zijn en hij geslaagd is traint hij 1 uur per dag. Tot vorig jaar was Frank Kroeze zijn trainer, maar dit is gestopt tijdens zijn examenjaar. Volgend jaar gaat Zyon alleen zelfstudie doen, behoefte aan en geld voor een trainer is er niet meer.

Komend jaar gaat Zyon Europese talen en culturen studeren in Groningen. Hij kiest hierbij om Frans te gaan studeren en eventueel een andere taal als Minor. Enkele weken terug is hij verhuisd naar Groningen en hij woont daar nu op kamers. Op de vraag wat hij met zijn prijzengeld gaat doen: “2 maand huur, haha.”

Zyon luistert in zijn vrije tijd graag naar klassieke muziek, een instrument spelen doet hij niet.

Het toernooi vond hij vorig jaar leuker, er zijn minder bekende gezichten en het toernooi is zwakker bezet. Dat laatste maakte het voor hem absoluut niet makkelijker, dat valt ook wel te zien aan zijn score. Vorig jaar werd hij nog kampioen met 7,5 uit 9. Om het toernooi leuker te maken zouden bijvoorbeeld de Mr. en Mrs. ONJK en de Wist-je-datjes weer ingevoerd kunnen worden. Hij heeft het idee dat het toernooi wat kleiner wordt, ook met de concurrentie van het toernooi in Vlissingen, waar veel jonge spelers meespelen om ervaring op de doen tegen sterke spelers. De keuze om aan het ONJK mee te doen en niet aan Vlissingen heeft er vooral mee te maken dat dit een thuiswedstrijd is. Zijn ouders wonen in Boekelo, een plaatsje in de buurt van Enschede.

Van de jonge jongens in de A-groep vindt hij het erg knap van dat deze mee kunnen komen. Bijvoorbeeld Kevin Nguyen, vorig jaar nog kampioen in de D, werdf nu 4e. In de hoofdgroep hebben ze meer concurrentie dan ze in hun eigen groep zouden hebben, ze kunnen hier veel leren.

Afgelopen jaar is Zyon met ESG Dr. Max Euwe kampioen geworden in de 1e klasse, volgend jaar speelt hij dus Meesterklasse.

De schaakambitie van Zyon is om ooit grootmeester te worden. Ondanks dat hij in Dieren en hier wat rating heeft verloren, wil hij volgend jaar Fidemeester worden. Met het schaken in Duitsland voor SK Nordhorn-Blanke stopt hij. De studie heeft in eerste instantie voorrang, mocht hij meer tijd hebben dan wil hij dit wel weer oppakken.

Volgend jaar is het nog niet zeker of Zyon zijn titel gaat verdedigen. Mocht hij niet meespelen dan gaat hij eventueel Vlissingen spelen of bij het ONJK wedstrijdleider worden of iets dergelijks.