Groep B - ronde 7

Met 21...Lxe4 begint een grote kaalslag in het centrum. Net als die achter de rug is mist Quinten 29.Lxg7!, waarmee hij een gezonde pion zou winnen (29...Kxg7 30.b3). Na 29.Le5 is er nog niks verknoeid, maar 32.Pxf7 is te optimistisch, want na 32.Dc8 heeft wit opeens een probleem. Er is niets beters dan dameruil en wat overblijft is een verloren eindspel.


Maarten van Harten: gebrek aan tegenstand...

Veron Roesink bereikte de ongedeelde tweede plaats door een overwinning op de Duitser Mikeler. Marcel, zoals die van voren heet bouwde weliswaar lichte druk op over de g-lijn tegen de zwarte K, maar het hergroeperen van zijn lichte stukken duurde zo lang dat Veron inmiddels de f-lijn en daarmee de gehele stelling in een ijzeren greep had. Na 36.Lf5?? staan er twee pionnen gepend: de zwarte op g6 (36...gxf5 37.Dg7 mat), maar helaas de witte op e4 ook (36...T8xf5 37.exf5 LxKh1). 

 

De remise waarmee David Jongste en Jip Damen elkaar en zichzelf uitschakelden voor een topklassering was er wel een met veel spektakel. Speel de partij nog maar eens na! Vanuit de diagramstelling staat wit een twintigtal zetten gewonnen, maar zwart blijft goed terugvechten en bereikt met hulp van wits tijdnood nog net de remisehaven.

Louise Beukema liep uit in het Meisjesklassement. Ze heeft nu een vol punt voorsprong op Lisanne Waardenburg en 1½ op Dewi Vermeulen en Villa Siu.