Groep C - ronde 1: Geen verliezers

door Sake Jan de Boer

Augustus, hartje zomer, hartje vakantie … Dat betekent: een nieuwe aflevering van het ONJK! Dit jaar zal ik proberen verslagen te schrijven voor de C-groep.

Even een kleine introductie van mijzelf. Schrijver dezes is vader van Eelke, deelnemer in de C-groep (en niet van Sipke, immers met dezelfde achternaam en spelend in dezelfde groep), mijn belofte is dat ik over hem alleen zal schrijven als het echt niet anders kan … Sinds enige jaren (even een stukje reclame) schrijf ik verslagen voor SC De Paardensprong uit Groningen (http://www.scdepaardensprong.nl/) en zo nu en dan publiceer ik een schaakverhaal op een blog (http://www.schaakvaderverhalen.blogspot.nl/). Kennelijk was dit voldoende reden voor de ONJK-organisatie om mij te vragen voor een verslaggevingsfunctie. We gaan het zien.

Een tweede complicatie en verontschuldiging: mijn eigen niveau van schaken is beduidend lager dan dat van de toppers in de C. Doorwrochte schaakanalyses zal ik dus niet kunnen geven, maar als het moet roep ik daar de hulp voor in. Dus C-spelers: jullie kunnen niet - onder het motto er is toch niemand die het ziet - er met de pet naar gooien. Maar natuurlijk zal niemand dat ook doen. Bij dezen een oproep aan jullie wanneer je een leuke partij hebt gespeeld of anderzins dit aan mij te melden, dan is er een misschien leuk verhaaltje van te maken.

Bord 1: Max Warmerdam en Stefan Guendisch trappen af

Met wat vertraging kan de eerste ronde dan om 3 uur beginnen.  In de C-groep met  maar liefst 29 borden, de grootse groep in dit ONJK.  De spelers met de hoge rating spelen tegen degenen met de lage. De eerstgenoemde hebben veel te verliezen en weinig te winnen, bij hun hun tegenstanders is het net andersom. In een warme zaal toont een ieder zich van zijn of haar beste kant.

Zowie Zijdemans, Lars van Schooten, Thijs Luttikhuis en Wattez Djo mogen zich de grote winnaars noemen, zij zijn vandaag de meerdere van hun op papier sterkere tegenstanders. Lars Bertsch en Martijn Linssen mogen ook trots zijn op hun remises. Aan de 5 topborden die live te volgen zijn geen verrassingen, al behoren Rolf Corstjens en Bas de Feijter daarmee tot de laatsten van hun groep die bezig zijn.

Borden 2 en 3 moeten diep gaan

Verliezers? Zijn die er ook dan? Welnee, als je verloren hebt is dat de perfecte aanloop tot een mooie tweede dag!