Groep C - ronde 7: Een voorbeeld voor iedereen

De laatste hatelijke nul op het ONJK is van het scorebord. Bij Aert-Willem Stigter wilde het tot vandaag niet goed lukken. Gisteren had hij bijna zijn eerste halve punt te pakken Hij kreeg een eindspel van dame tegen dame + pion (van zijn tegenstander) op het bord. Omdat hij een röntgenaanval toestond ging die kans helaas verloren. Vandaag moet hij het opnemen tegen Lucas van Harten. Voor een schaker die nog geen punten heeft behaald zit je niet direct te wachten op een tegenstander met die achternaam, ik verwijs naar de verslagen van groep B.

Op het onderste bord: links Aert-Willem tegen Lucas, die net heeft geopend met het koningsgambiet

Als ik het goed heb zijn er in de D en EF/GH t/m ronde 8 twee spelers die hun enige punt via een bye hebben binnengehaald. In groep C is die mogelijkheid er niet, omdat daar met een even aantal deelnemers gespeeld wordt. Hier moet je elk punt, elk half punt, zelf verdienen.

Aan zijn houding aan het bord is te zien dat Aert-Willem zich niet laat kennen. Hij is een vechter en een keiharde werker en als je dat doet word je uiteindelijk beloond. Dat hij daar tot de zevende ronde voor heeft moet wachten, dwingt dan alleen maar meer respect af. Dit is de partij die hij aflevert:

   

 Het remiseaanbod wordt door zijn tegenstander geaccepteerd.

Ook een partij op het onderste bord trekt geinteresseerde aandacht, mooi!

Het tekent hem dat hij na afloop niet de boel de boel laat. Nee, samen met clubgenoot Martijn Linssen (die in deze ronde ook remise gespeeld heeft, en wel tegen Thomas Berghuis) gaat hij zijn partij uitgebreid analyseren. Zijn ambitie is in elk geval een rating van 1000 te halen. Maar de eerste uitdaging ligt bij 800, omdat je dan op zijn club Mat-Ador een certificaat sticker uitgereikt krijgt.

Altijd willen blijven leren!

Wat opvalt bij Aert-Willem is zijn strijdbaarheid, al zal het resultaat van de laatste ronde daar gedeeltelijk aan bijdragen. “Mijn doelstelling is anderhalf punt”, zegt hij aan het einde van ons gesprekje. We gaan het in de gaten houden. Met zijn instelling is Aert-Willem in elk geval een voorbeeld voor iedereen hier op het ONJK en zelfs voor iedere sporter!

We gaan weer naar de andere kant van de stand waar ook genoeg gebeurt. Sourav verzuimt in deze ronde het klassement naar zijn hand te zetten, waarmee de spanning in de groep totaal is. De stand: Eelke en Max op 6, Sourav en Rolf op 5.5 en Joris en Alexander op 5. Nu al is zeker dat in deze groep de spanning tot de laatste dag zal blijven. Voor een schaaktoernooi is dat het liefste wat je wenst.