Groep C - ronde 8: Drie koplopers en Lena meisjeskampioen

In de verslagen van groep C is er nog niet eerder aan gerefereerd, maar in elke groep is er uiteraard naast het algemeen klassement ook een meisjesklassement. In groep C is de meisjekampioen na ronde 8 bekend. Het is Lena de Kraker van schaakclub Moira Domtoren uit Utrecht. Vanmiddag won ze van Torsten van Ham en werd ze met 5.5 punt onbereikbaar voor haar concurrentes. Lena mag zich tooien met de titel ‘Open Meisjeskampioen C van Nederland 2013’. Gefeliciteerd! 

Aan de top is het dringen geblazen. Waar we na ronde 5 een enkele lijstaanvoerder mochten begroeten, zijn we na ronde 8 weer terug bij af. Eelke, Sourav en Rolf leiden de dans met 6.5, Max heeft er 6 en het viertal Joris, Lena, Bas en runner-up Bart Dubbeldam (nog niet eerder genoemd in deze verslagen, hij wint zijn laatste drie partijen!) volgen met 6. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen verdeeld. Indien een titel in het geding is beslist achtereenvolgens het onderling resultaat, WP, SB en loting (dit is wat ik lees in artikel 6 van het toernooireglement).

De partij die de meeste aandacht trok was die tussen Rolf en Max op bord 1. Gedurende meer dan drieënhalf uur voerden zij hun titanengevecht op. Remise was een woord dat beiden niet leken te kennen. Rolf wilde winnen om in de laatste ronde maximaal om de hoofdprijs mee te kunnen strijden. Max leek er, na de remise van medekoploper Eelke tegen een sterk spelende Joris, op gebrand om de laatste ronde als ongedeelde eerste in te gaan. Helaas voor hem, kreeg hij het deksel op de neus.

Met 34. ..,e4 overspeelt zwart zijn hand. Hij blijft een pion achter. Rolf laat vervolgens niet los en in de fase dat de extra 30 seconden welkome aanvullingen zijn op de bedenktijd is de partij zenuwslopend. Met 46. De3 biedt Rolf dameruil aan, maar Max weigert hardnekkig. De tijd is te kort om het juiste alternatief te vinden. Na 46. ..,Dd1 vindt Rolf met 47. Ta8 wel de genadeklap. Zwart kan niet de loper nemen op d2, omdat na wits Txf8+ mat in 4 of 5 zetten volgt. En dus moet zwart zijn loper verliezen, hoewel dit slechts uitstel van executie betekent. Rolf houdt het hoofd koel en maakt het af.

Morgen in dit theater de ontknoping.