Groep D, ronde 1

Terwijl de zon schijnt en de thermometer aangeeft dat het buiten 28 graden is, zijn binnen in 't Wooldrik 51 D-spelers aan het vechten om de eerste plek in hun groep. Deze kinderen komen uit verschillende landen. Zo hebben we, naast de Nederlandse spelers, kinderen uit België, Duitsland, Spanje en zelfs Azerbeidzjan!

Wat meteen opvalt als je de speelruimte voor de D inloopt, is dat de stoelen zo kraken. Maar aan de geconcentreerde gezichten te zien merken de kinderen niet zo veel van al dat gekraak en gepiep.

Met dit warme, zonnige weer zijn er veel kinderen die een petje dragen. Maar sommige kinderen vergeten dat binnen de zon niet schijnt, en zij dragen dan ook binnen nog hun petje. Of is het mode om tegenwoordig binnen petjes te dragen? Bij Ilse Geene is de pet wel heel laag gezakt, zou ze de partij nog wel kunnen zien? Dominique Kroon heeft een handige oplossing gevonden zodat ze én haar pet kan dragen, én het bord goed kan zien: gewoon de pet opzij dragen!

  

Ilse Geene Dominique Kroon

De favoriet in deze groep is de Belgische Jasper Beukema met een rating van 1816. Jasper komt uit een schakersfamilie: zijn broertje Constantijn en broer Chris spelen ook mee hier in Borne, en zijn andere broer Stefan speelt op dit moment in Vlissingen. Op een dag hoopt Jasper beter te zijn dan Stefan, maar wat hij verder wil worden weet hij nog niet. Jasper begint niet bepaald onvoorbereid aan dit toernooi: hij heeft in de zomervakantie al het Belgisch Kampioenschap voor senioren gespeeld en het ONK in Dieren. Jasper denkt dat hij van Luuk en Robin de meeste concurrentie krijgt.

Vandaag mocht Jasper op bord 1 tegen Mark Honkoop. Beide heren begonnen goed aan de partij en ontwikkelden goed hun stukken. Maar Jasper kreeg op een gegeven moment de kans om een kwaliteit te winnen, en een paar zetten later stond hij zelfs twee torens tegen een loper voor! Mark vond het toen wel welletjes en zo won Jasper zijn eerste partij.

Op bord 15 mocht Colin Wouters aantreden tegen Wouter Kokje. Wouter begon vrij actief tegen meneer Wouters, maar nadat er wat stukken afgeruild werden, bleek dat de dame van meneer Wouters toch wat meer pionnetjes kon snoepen dan die van Wouter! Wouter kreeg het nog wel voor elkaar om de dame van meneer Wouters te ruilen tegen twee torens, maar hier wist meneer Wouters ook wel raad mee: als een malle begon de c-pion van meneer Wouters te rennen en deze wist Wouter niet meer te stoppen. Meneer Wouters won dus van Wouter.

Inmiddels (het is al bijna 5 uur) zijn er nog twee partijen bezig in de D-categorie. De EFGH, die in dezelfde zaal spelen als de D, zijn allemaal al klaar dus is het wat rustiger in de zaal. Op bord 13 speelt Tomas Steenman met wit tegen Griffin Dharmoputro. Tomas heeft een aantal pionnen weten door te schuiven, maar Griffin heeft zijn koning handig neergezet en houdt zo de pionnen tegen. Aan de andere kant van het bord heeft zwart nog wat pionnen, waarmee Griffin misschien nog kan doorbreken en zo kan winnen. Alleen kiest Griffin tijdens de doorbraak voor de verkeerde zet, en zo wint Tomas, na een lange partij, alsnog.

De andere twee spelers die nog bezig zijn, zijn Robin Reichardt en Lorena Kalkman. Lorena, die met zwart tegen de veel sterkere Robin speelt, heeft de hele partij lang haar rug recht weten te houden en nu zitten ze in het eindspel. Lorena moet proberen om met haar paard, toren en koning de drie vrijpionnen van wit tegen te houden. Na wat geploeter krijgt ze dit dan ook voor elkaar, en met een mooi torenoffer weet ze de remise veilig te stellen.

Ruben en Lorena zijn als enigen nog bezig. 

Naast deze remise waren er nog een paar andere opmerkelijke uitslagen. Zo wist Thomas Kanger knap te winnen van Justus van Klaveren, en won Fardin Hematyar van Daniel Wiemann.

Voor nu wens ik jullie allemaal een fijne avond toe, en graag tot morgen bij de tweede ronde!