Groep D, ronde 4

De vierde ronde; de laatste ronde van vandaag! De top van het klassement begint zich te vormen, want er zijn nu nog maar vijf spelers met de volle 100%: Derk, Colin, Olivier, Jasper en Luuk. Eens kijken wie er na deze ronde nog steeds op 100% staat.

Dit keer geen missende klokken, dus iedereen begint na het startsignaal meteen met spelen. Het is een tijdje rustig bij de wedstrijdtafel, dus ik ga even verder om in de persruimte met mijn laptop te stoeien. 

Als ik terugloop naar de speelzaal, zijn Rens Stigter en Marlinde Waardenburg net klaar met hun partij. Rens vertelt vol enthousiasme dat het een hele spannende partij was en dat hij blij is dat hij remise heeft. Dit wil de reporter natuurlijk graag zien! Tijdens het analyseren (of eigenlijk, voor het analyseren) kom ik nog het een en ander te weten over Rens en Marlinde. Zo heeft Rens sinds kort Whatsapp en vindt hij het leuk om daarmee berichten te verzenden, maar daarnaast schaakt en sport hij graag en kan hij ook nog een mooi liedje op de gitaar spelen. Marlinde komt uit Coevorden en afgelopen jaar is ze vijfde geworden op het NK D voor meisjes, waar ze heel trots op is. Ook heeft ze een hamster Pukkie, en die krijgt de nodige liefde en aandacht van Marlinde. Ze wil graag nog een keer haar grote zus Lisanne verslaan, en Rens hoopt nog een keer Rob Bertholee, zijn trainer, mat te kunnen zetten. 

Marlinde Waardenburg

Terug naar de partij. Her en der zijn er wat leermomentjes voor beide spelers, maar ze hadden het allebei goed toen ze zeiden dat het een spannende partij was: de ene keer staat wit beter, en twee tellen later zwart weer! Na wat getouwtrek in het middenspel eindigen ze in een eindspel waarin wit (Marlinde) wat verbonden vrijpionnen heeft, maar Rens een kwaliteit voorstaat en met zijn a- en b-pion nog kan proberen naar de overkant te rennen. Zover komt het niet, na wat stukken ruilen neemt Rens genoegen met remise, maar beide spelers zijn er in de analyse toch van overtuigd dat zwart beter stond op dat moment.

Hierboven een fragment uit de partij Marlinde - Rens. Marlinde dreigt de zwarte loper te vangen, maar er is een mooie manier hoe Rens zijn loper toch nog kan redden. Zien jullie 'm? Met 16..a5 wordt de loper toch nog gered, want 17. bxa5 Txa5 en de loper staat gedekt. Na 17. Ta1 volgt 17..axb4 en na 17. b5 komt 17..a4. De loper is dus (voor even) veilig!

Na deze analyse loop ik nog even snel terug naar de speelzaal om wat uitslagen op te halen. Wat me meteen opvalt, is dat bijna alle spelers met drie punten het vierde punt niet wisten te bemachtigen: Colin en Derk spelen remise, en ook Sebastiaan deelde het punt met de enige Spanjaard in de groep: Alex Maria Oproae. Robin Reichardt wint van Luuk Baselmans, waarmee Robin op 3.5 komt. Alleen Jasper en Olivier zijn nog bezig, maar Jasper heeft op dat moment een paard en dame tegen twee torens en dreigt mat op b2. Tien minuten later hoor ik van wedstrijdleider Jan dat Jasper inderdaad gewonnen heeft. Dit betekent dus dat de enige die nu 4 uit 4 heeft, Jasper is. Wie zal Jasper morgen stoppen?

Opvallend vandaag is dat er twee meisjes zijn die hetzelfde leuke shirtje aanhebben: Meri Bahadoer en Ting Ting Lu. Na een kort interview blijkt dat ze met nog wel meer dingen 'hetzelfde' zijn: ze zijn allebei 12 jaar, hebben tot nu toe in de vakantie gezwommen, geshopt en gechilld en op de vraag 'op welke prestatie ben jij het meest trots' antwoordden ze alle twee dat ze trots zijn dat ze op een toernooi van Giselle Fransen gewonnen hebben. Maar gelukkig zijn er ook nog verschillen. Meri vindt het leuk om boeken te lezen, haar favoriete boek is 'Het leven van een loser of het dagboek van een muts', terwijl Ting Ting het toch leuker vindt om op de computer spelletjes te spelen. Meri hoopt op een dag Kevin Nguyen (speler uit de A) te verslaan, en Ting Ting wil graag nog eens van Magnus Carlsen winnen. Wie wil dat nou niet ;)

Meri (l) en Ting Ting