Groep D, ronde 6

Dingdingding, de zesde ronde is begonnen! Inmiddels is iedereen van de 0 af, da's altijd fijn om te weten. De Belgische Jasper Beukema domineert met 5 uit 5 het klassement, maar Derk Kouwenhoven zit hem op de hielen met 4.5 uit 5. Onder Derk staan zes spelers met 4 punten, te weten Mark Honkoop, Sebastiaan Janse, Olivier Verheyen (ook een Belg!), Ruben Bourgonjen, Sjoerd van Roon en Joppe Visch. De indeling vertelt ons dat dit groepje in deze ronde tegen elkaar mag, dus dit gaat een spannende ronde worden met hopelijk veel vuurwerk op het bord (figuurlijk dan heah, we mogen hier geen vuurwerk afsteken).

Derk Kouwenhoven

In deze ronde spelen Ilse Geene en Piet-Hein Droogh tegen elkaar. Ilse, is vorig jaar op het ONJK meisjeskampioene bij de E geworden. Eén van de hobby's van Ilse is roddelen, wat mij niet heel erg verbaast want ze staat vaak te roezemoezen met haar vriend(inn)en. Ilse wil graag nog een keer revanche nemen op haar verloren barrage (om een EK-plek) tegen Pascalle Monteny. In haar partij tegen Piet-Hein komt Ilse al snel een stuk achter te staan, ze was even vergeten dat haar loper ongedekt stond. Piet-Hein weet wel raad met een stuk voorsprong en buigt dit behendig om in de winst.

Tijdens het toernooi zie ik Ilse vooral veel optrekken met 'birthdayboy' Justus van Klaveren en met Tomas Steenman. Justus komt uit Den Haag, was gisteren nog 10 jaar en heeft als hobby's (komt-'ie): schaken, voetbal, piano, tennis, hockey, lezen en gamen. Waar hij de tijd vandaan haalt is mij ook een raadsel ;). Justus wil later psycholoog worden, maar als ik hem vraag waarom doet hij heel geheimzinnig (een echte psycholoog in de dop). De Maastrichtse Tomas is op vakantie geweest naar Mauritius en Dubai, want zijn ouders zijn op Mauritius getrouwd. Tomas weet ook al wat hij na de middelbare school wil gaan doen: hij wil aan een technische universiteit robotica gaan studeren. Omdat het buiten nu toch slecht weer is, hier een foto van Mauritius: 

Deze ronde hebben Justus en Tomas allebei goede zaken gedaan: ze winnen allebei!

Opvallend trouwens is dat de 'killersmentaliteit' echt heerst in de D-categorie. Er wordt weinig genoegen genomen met remise: deze ronde waren er slechts twee partijen die in remise eindigden! De spelers vechten door tot het bittere einde, want ja, misschien komt er dan toch een mogelijkheid dat je ineens mat kan zetten, het zal niet voor het eerst zijn dat dat gebeurt.

Jasper is bijna niet meer te stoppen! Directe concurrent Derk Kouwenhoven is in deze ronde afgeschud door Jasper, die nu eenzaam en alleen bovenaan staat met 6 uit 6. Welke dappere schaker of schaakster kan Jasper nog stoppen? Een bord lager, op bord 2, was Mark Honkoop, net als Ilse, ook even vergeten dat zijn loper ongedekt stond. Sebastiaan Janse geeft Mark vervolgens geen kans meer en zo komt Sebastiaan op 5 uit 6. Op bord 3 krijgt de Belgische Olivier Verheyen het voor elkaar om de zwarte koning van Ruben Bourgonjen het bord over te jagen en vervolgens op d2 mat te zetten. Iris Schelleman heeft haar partij tegen Colin Wouters gewonnen. Ze staat nu eerste bij de meisjes, want haar directe concurrente Pascalle Monteny heeft van Luuk Baselmans verloren.

Als afsluiter wil ik jullie het "mat door toegang"  van Ivo Warmerdam tegen Mick van Randtwijk niet onthouden. Mick zette, na het onschuldig lijkende 17. Lc4+, zijn koning naar h8. Maar Ivo had hier stiekem al op gehoopt... Dit offer kan zo in de stappenboekjes!