Groep D, ronde 11

De alles-of-...iets minder dan alles-ronde! Als Jasper deze ronde zou winnen en Olivier of Sjoerd zou ergens een (half) punt laten liggen, dan was Jasper al voor de laatste speeldag Open Nederlands Kampioen van de D-categorie. Het deel waar Jasper zelf verantwoordelijk voor was gebeurde vrij snel: hij won in 22 zetten van Alex Maria Oproae. Nu was het wachten op de andere uitslagen. Jasper zat volgens mij niet nagelbijtend op deze uitslagen te wachten, want een enkele remise morgen zou hem ook al het kampioenschap opleveren. Olivier had deze ronde op bord 2 een flinke kluif aan Iris Schelleman. Over de eindstelling is flinke discussie ontstaan in de persruimte, want Iris heeft hier remise aangenomen, maar had wit niet beter door kunnen spelen? Bijkomend feit is wel dat wit in lichte tijdnood is, maar met 30 seconden per zet erbij kan je nooit in échte tijdnood komen (mits je wel zetten blijft doen). 

 

Thomas Kanger speelt zo'n beetje een thuiswedstrijd: hij woont in Hengelo. Hij is deze vakantie drie weken naar de Veluwe geweest, één week met zijn opa en oma en twee weken met zijn ouders. Verder is hij nog naar Walibi en het Dolfinarium geweest, en heeft hij een paar keer de hele stad doorgelopen op zoek naar bretels voor zijn zusje.  Hij wil op een dag zijn vader Ewout Kanger (arbiter bij EFGH) verslaan, maar mocht vanmiddag tegen Griffin Dharmoputro zijn tanden laten zien. En of hij dat deed! Na een lange partij mocht Thomas, die met wit speelde, dan toch zijn handtekening onder de 1-0 zetten. 

Deze ronde mocht de Enschedese Levi Nies tegen mevrouw blauwe-pet Ilse Geene. Levi is deze vakantie op kinderkerk-kamp geweest in Loon op Zand. Later wil hij graag zakenman of ondernemer worden, hij weet het verschil niet tussen de twee. Na een korte uitleg besluit hij toch dat het leuker is om eigen baas te spelen en wil hij ondernemer worden. Zijn beste prestatie is zijn tweede plek bij het NK-E. Tijdens zijn partij weet Ilse ineens heel handig met haar loper op b2 te slaan, waarna de toren van Levi in staat. Een tijdje later moet Ilse de toren ook weer inleveren, maar ze houdt een gevaarlijke vrijpion over. Met haar kennis over toreneindspelen in haar achterhoofd weet ze behendig de pion naar zijn promotieveld te krijgen en zo te winnen.

Levi Nies

In de wandelgangen tref ik Remy en Ming Dao, die net klaar zijn met hun partij. Nouja, eigenlijk trof ik alleen Remy, maar toen ik hem vroeg naar zijn partij stuiterde Ming Dao er ineens tussen want ik mocht niet weten hoe de partij ging: Remy had gewonnen namelijk. Even later vraagt hij aan mij of ik met hem een potje wil schaken, en natuurlijk wil ik dat. Tijdens ons vriendschappelijke potje vertelt Ming Dao dat hij de neef is van niemand minder dan de Tannetjes! De Tannetjes, wie zijn dat? Ik bedoel dus Matthew, Kevin en Jonathan Tan (zo heb ik  zo ongeveer wel de meest bekende opgenoemd) en of ik ook bekenden had in mijn familie...nee die heb ik niet .... 

Een uurtje later komt Tony Werten de persruimte voorzichtig ingelopen. Hij heeft een tip voor het verslag (uw reporter is meteen één en al oor): de partij tussen Sjoerd van Roon en Joppe Kroon. Niet zozeer omdat hij de vader is van Sjoerd, maar omdat het een prachtige partij was met een grappig maar enigszins ongelukkig einde voor één van twee. Nadat ik de partij bekeken heb, kan ik niets anders zeggen dan dat ik het er volledig mee eens ben. Maar goed, kijk en oordeel zelf: 

 

 

Op bord 5 vandaag de kraker Joppe Visch - Sebastiaan Janse. Degene die wint kan nog aansluiting vinden bij de top van het klassement, de verliezer kan zich nog bovenin de subtop plaatsen. Joppe woont in Amsterdam, heeft daar eens een GP gewonnen en speelt naast schaken graag een potje voetbal. Hij wil graag nog een keer van Gary Kasparov winnen, maar dan moet hij wel eerst Gary weer achter het bord zien te krijgen;) Voor zijn rating doet de jonge Sebastiaan Janse het dit toernooi behoorlijk goed: hij heeft 1090 maar heeft een TPR van 1410 en een W-We van + 4,41. Als hij die score weet vast te houden krijgt hij er in november een flinke sloot ratingpunten bij! Deze ronde wint Sebastiaan van Joppe, dus morgen zien we Sebastiaan terug op een livebord! 

Sebastiaan Janse

Als laatste nog even de stand in het meidenklassement. Iris heeft dus remise gespeeld vanmiddag, waardoor ze nu met 7.5 uit 11 op een gedeelde vierde plek staat. Ting Ting heeft tevens remise gespeeld tegen Tomas Steenman, dus het gat blijft 1.5 punt. Als Iris morgen nog één punt scoort is ze sowieso meisjeskampioene. We gaan het allemaal zien morgen!