Groep EF/GH - ronde 1

Als het 14.30 is staan 80 kinderen in de EF/GH groep te popelen om te beginnen. Maar ja, zoals dat gaat, de indeling loopt een beetje vertraging op (de printer is kapot) en we moeten met z'n allen nog heel even geduld hebben.

De scheidsrechterstafel wordt bijkans overlopen, maar tot nu toe gedragen de kids zich nog redelijk. Hopelijk gaat het niet nog veel langer duren! Daar gaat Jan Hummel, de wedstrijdleider van de D-groep op tafel staan. Er is een foutje gemaakt in de indeling en die moet nu opnieuw worden gemaakt. Jammer genoeg gaat het dus nog even iets langer duren.

Misschien zullen we het dan maar even hebben over de kanshebbers dit jaar in de EF en de GH groep. Zonder de pretentie overigens om compleet te zijn! Om te beginnen zijn er een paar spelers met een hele hoge rating. Denk dan aan Jonas Hilwerda, Rembrandt Bruil en Siem van Dael. Dit zijn spelers met een rating van 1400 tot bijna 1600! Dan is er nog een aantal spelers met een rating van 1300 en meer, zonder meer ook kanshebbers om dit toernooi te winnen. Jonas was vorig jaar gedeeld eerste (helaas voor hem was Sven ter Stal net iets beter). Siem werd vorig jaar kampioen bij de GH-groep en nu gaat hij op voor het 'grote' werk. 

Tot zover de voorbeschouwing (later meer), de hoofdscheidsrechter kondigt aan dat het toernooi kan gaan beginnen! Iedereen zit er klaar voor en Aart Strik legt uit waarom het allemaal zo lang duurde.

En dan kunnen we beginnen! Meestal duurt het niet lang voordat de eerste partijen klaar zijn. Ook dit jaar is dat weer het geval. De eerste partij die klaar is, is die tussen Timo Luiten en Thijs Geelhoed: Thijs heeft in 8 zetten gewonnen met mat. Dat kan gebeuren, gelukkig voor Timo heeft hij nog 12 ronden om het goed te maken!

Misschien is het wel goed om op te merken dat de krachtsverschillen in de eerste ronde het grootst zijn. We werken met het Zwitserse systeem wat inhoudt dat de bovenste helft van de ratinglijst tegen de onderste helft speelt. Daarmee willen we bereiken dat er zo snel mogelijk een schifting wordt gemaakt. 

Daar komt het derde paartje al aan met hun uitslag. Aan de scheidsrechterstafel wordt nog even het notatiebriefje verder ingevuld. Een telefoonnummer weten ze niet (?!?) maar dat is geloof ik ook niet nodig?? Toevallig is het Frits Geelhoed die gewonnen heeft van Dana Faybish. De familie Geelhoed heeft dus niet alleen een uitstekende score gehaald, maar ze kunnen ook nog op tijd aan het avondeten beginnen!

Omdat de wedstrijdbriefjes nog niet uit de printer zijn gerold, moeten de kinderen nu nog even een blanco briefje ophalen bij de wedstrijdleiding. Kimmily Tran komt bescheiden vertellen dat zwart gewonnen heeft. Zwart, dat blijkt haar broer Tommy te zijn. Hoe is het toch mogelijk dat je in een toernooi met 80 deelnemers gelijk tegen je broer/zus moet spelen? Maar ja, de computer deelt in en die maakt het echt niets uit.

Inken Meijerink (Duitsland) komt melden dat ze remise heeft gespeeld. Nu toch nog even een sprintje trekken terug naar het bord om samen met haar tegenstander het wedstrijdbriefje in te vullen!

Mijn zoontje (Hugo) speelt ook mee in de EF groep en als hij naar de wedstrijdtafel komt kan ik de uitslag al op z'n gezicht aflezen. Nou ja, vanavond zonder eten naar bed. :-)

We zijn nu al zeker een half uur onderweg en er wordt nog steeds op opvallend veel borden geschaakt. Drie van de vier topborden zijn nog bezet. Tofic Israfilov uit Azerbeijdjan komt een beetje overstuur naar de wedstrijdtafel omdat hij iets niet duidelijk kan maken aan zijn tegenstander. In dit geval is het toch wenselijk dat zijn moeder er even bijkomt voor de vertaling. Niet veel later wordt er weer geschaakt aan bord 16.

Het is inmiddels kwart voor vier en nu begint het wel merkbaar rustiger te worden in de zaal. Nog op zo'n bord of 10 wordt gespeeld. Een flink aantal borden op de hogere nummers maar ook achterin de zaal (onder de ogen van de ouders en begeleiders). Wedstrijdleider Thomas Hummel heeft net een bijna leeg wedstrijdbriefje ontvangen met alleen de uitslag en één handtekening daarop. Daar heeft hij natuurlijk niet genoeg aan, maar gelukkig zijn de vogels nog niet gevlogen en het briefje wordt alsnog keurig ingevuld. Hopelijk hebben we morgen 'gewoon' geprinte briefjes, dan hoeven de kids in elk geval een hoop niet te onthouden.

Op bord 11 speelt Sara Martinez (foto) haar partij tegen Benjamin Faybish. Ze heeft nog 45 minuten op de klok staan (we beginnen met 40), dus de kans dat ze door de klok gaat is vandaag niet zo groot. Twintig minuten later heeft ze dan toch verloren.

Siem van Dael is klaar met zijn partij tegen Rutger Smulders. Hij heeft gewonnen, maar hij zal vooraf niet hebben gedacht dat Rutger vandaag zo'n geduchte tegenstander was!

Het gaat al naar half vijf als de zaal bijna leeg is. Dat wil zeggen: alleen op de borden 2, 3 en 4 wordt nog gespeeld. Dat mag een verrassing heten, omdat juist hier de ratingverschillen het grootst zijn. Rembrandt Bruil wint uiteindelijk een zwaar bevochten strijd tegen Miguel Angel Garceran Wang. Met de zwarte stukken heeft Rembrandt een loper meer en een pion op g2. De loper zorgt ervoor dat de witte pionnen niet verder kunnen oprukken en promotie is onafwendbaar. Toch veel lof voor Miguel dat hij het zo lang heeft volgehouden tegen een van de sterkste spelers in het veld!

Klokslag vijf uur wordt ook de laatste partij beslist, die tussen Nathaniel Faybish met wit tegen Martijn Schelleman. In een pionneneindspel had Nathaniel 6 pionnen tegen de twee van Martijn en dat was voor Martijn iets te veel van het goede. Zie hierover voor de volledige partij.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van de eerste dag en de eerste ronde. Morgenochtend om 9.00 mogen alle kinderen weer aanschuiven voor een nieuwe dag, een nieuwe partij en een nieuwe kans op succes.