Groep EF/GH - ronde 10

Soms zie je kinderen openingen spelen waarvan je je afvraagt of de kinderen zelf enig idee hebben wat ze aan het doen zijn. Soms gaat het om de trucjes, of het gaat om openingen die volwassenen wél begrijpen. In het algemeen (en nu komt er een gewaagde uitspraak) snappen jonge kinderen weinig van gambieten. Maar er zijn uitzonderingen. Op het vierde bord laat Siem van Dael met de witte stukken zien dat hij het Evans gambiet uitstekend beheerst.

Wit offert een pion in ruil voor een snelle ontwikkeling en dat betaalt vrijwel direct uit: Tommy denkt met 13...Lh3? een matdreiging te creëren maar in plaats daarvan verliest hij een stuk: 14.Ph4 Dg4 15. Dxh3. Twee zetten later denkt Tommy in zijn enthousiasme een kwaliteit te winnen, maar hij ziet daarbij over het hoofd dat Siem een koninklijke paardvork heeft voorbereid. Na 35 zetten eindigt de partij in een heel aardig stikmat (1-0).

Op het derde bord speelt Thijs Geelhoed met wit tegen Rembrandt Bruil. Doordat Thijs nog niet zoveel op de hoogste borden heeft gespeeld is hij redelijk onopvallend opgekropen naar de top van het klassement. Hij staat een stuk voor maar het lijkt er op alsof Rembrandt dit gemakkelijk terug gaat winnen. Of toch niet?

Thijs haalt zijn toren uit de vervelende penning en als Rembrandt nu de tijd neemt om het paard te slaan gaat hij mat in 4. Wat een ontknoping in deze fase van de strijd. Rembrandt ziet het op tijd en maakt eerst even een gaatje voor de koning. Dat geeft Thijs de tijd om zijn paard in veiligheid te brengen. Rembrandt heeft nu wel de kans om twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel te creëren. Hij heeft dus compensatie voor het stuk.

Javidan Madjidov Kimmily Tran

Op bord 26 zitten Javidan Madjidov uit Azerbeidjan en Kimmily Tran tegenover elkaar. Kimmily staat een volle toren voor. Dan raakt ze verstrikt in een aantal schaakjes van Javidan en voor ze het weet is zij de toren al weer kwijt. Javidan staat dan nog twee gezonde vrijpionnen op de damevleugel voor, maar Kimmily krijgt nog één keer de kans om deze te verorberen. Dat ziet ze jammer genoeg over het hoofd en Javidan gaat er met het punt vandoor.

Op het tweede bord heeft Nathaniel zijn tegenstander Lucas Nguyen terug gedrongen naar de onderste rij. Het ziet er donker uit voor Lucas:

Wit wint een dame tegen toren op de 38e zet en het had nog meer kunnen zijn als hij 38. Dc4+! Kf5 39.Dxf7 had gespeeld. Het maakt allemaal niet zoveel uit, Lucas heeft wel genoeg gezien.

En dan. We dachten dat het niet meer kon, maar het is toch gebeurd: Jonas Hilwerda verliest zijn eerste partij van dit toernooi. Eens kijken waar het mis ging voor Jonas.

Wit heeft zojuist 27. Dd3 gespeeld en daarmee de penning van de pion op g6 in het spel gebracht. Jonas ziet dit totaal over het hoofd en hij speelt het ogenschijnlijk voor de hand liggende 27...Tc7?? waarna hij totaal verrast wordt door 28. Txc7 Dxc7 29. Lxh5 Nu zal hij tot zijn afgrijzen hebben ontdekt dat de loper niet terug genomen kan worden. De rest van de partij wordt door Benjamin heel beheerst uitgespeeld.

Ook een andere titelkandidaat verliest zijn partij:

De spelers hebben net torens afgeruild. Het plan voor wit is simpel: het paard beteugelt de zwarte pionnen op de damevleugel en vroeg of laat komt zwart in zetdwang. Daardoor gaat hij zijn g-pion verliezen en kan zijn witte tegenhanger promoveren. En fin, zo gezegd, zo gedaan. Een zure nederlaag voor Rembrandt die goede kansen had om dichter bij Jonas te komen.

Maken we de balans op van de tiende ronde, dan zijn de kaarten in de top van het klassement opnieuw geschud. Nathaniel én Benjamin Faybish hebben zich opnieuw geprofileerd als titelkandidaat, terwijl ook Thijs Geelhoed heeft bewezen dat we niet om hem heen kunnen. De verschillen in de top zijn erg klein; zeven kinderen hebben 7,5 tot 8,5 punten verzameld. De spanning is om te snijden!

Nog een laatste opmerkelijk wapenfeit in deze ronde: de partijen op de eerste 8 borden zijn deze ronde in 1-0 geëindigd.