Groep EF/GH - ronde 12

De laatste dag alweer! Hoofd wedstrijdleider Aart Strik trapt af met een paar mededelingen van huishoudelijke aard en dan kunnen de klokken worden aangezet. Het zal de oplettende toeschouwers niet zijn ontgaan dat we sinds gisteren geen 'byes' meer hebben. Dat komt omdat Daan Hubers zich niet goed genoeg voelde om nog verder te schaken. Beterschap, Daan!

Iemand die vandaag letterlijk boven de rest uit stijgt is Timo Luiten (foto). Volwassenen kunnen zich niet voorstellen dat je überhaupt zo kunt zitten, maar voor de kinderen is het kennelijk een ontspannen zit. Bovendien hebben ze meer overzicht over het bord. We zullen zien of het Timo ook de overwinning brengt. Die overwinning komt er uiteindelijk, maar niet nadat Kimmily een kans op een koninklijke paardvork over het hoofd heeft gezien (1-0). Tim Warnaar en Hugo Eijkelkamp zijn al vroeg remise overeen gekomen. Hugo stond weliswaar een loper voor maar Tim dreigde met een promotie. Uw verslaggever heeft het gevoel dat Hugo in dit toernooi heeft ontdekt dat partijen ook in remise kunnen eindigen, want hij vindt het maar wat interessant!

Arjuna Bertholee is in het EF-meisjesklassement voorbij Alisha Warnaar gegaan en ze speelt vandaag tegen Lu LiQin. Als ze deze partij weet te winnen, zijn haar vooruitzichten voor de meisjestitel uitstekend.

Arjuna Bertholee Lu LiQin

Lu speelt hier 1...c5?? waarmee hij zijn loper weggeeft: 2. Dxa3. Arjuna weet haar voordeel steeds verder te vergroten en zij wint de partij. Omdat ook Alisha haar partij wint, blijft het tot en met de laatste ronde spannend wie de EF-meisjeskampioen wordt.

In de top van het klassement wint Rembrandt Bruil zijn partij tegen Daniel Kutchoukov. Rembrandt mag nog steeds hopen op een eindklassering bij de eerste 5. Daniël had voor deze ronde nog Miguel Angel Garceran Wang in het vizier voor de eerste prijs in de GH-groep. Miguel Angel heeft nu nog maar een half puntje uit de laatste twee partijen nodig om niet meer ingehaald te kunnen worden. Hoe staat Miguel Angel er voor tegen Jonas Hilwerda?

Jonas staat een pion voor, maar wat voor één. De partij vervolgt nog met 45. Ke1 Rxd4 46. Kxe2 e5 47. Rd3 Rxd3 48. fxe5+ Kxe5 49. Kxd3 d4 50. Kd2 Ke4 51. Ke2 d3+ 52. Kd2 Kd4 53. Kd1 Ke3 54. Ke1 d2+ 55. Kd1 Kd3 en aangezien de koning niet meer kan zetten, moet Miguel wel een pionzet doen. Dat loopt mat in een paar zetten en die hoeft Miguel Angel niet te zien (0-1).

Gilian Honkoop komt op 8,5 punt door te winnen van Quinten Salomons. Siem van Dael bewijst zichzelf een goede dienst door voor de derde keer op rij te winnen, dit keer van Benjamin Faybish. 

[red: de rest van het verslag is door een computerstoring verloren gegaan]