Bord 13, ronde 5

Tijdens dit toernooi zullen we in de EF/GH-groep een paar keer een dubbel interview houden met de spelers die op bord 13 hebben gespeeld (of daarbij in de buurt). Vandaag is het de beurt aan Circe Janse en Stella Honkoop.

 

Circe Janse Stella Honkoop
Circe Janse Stella Honkoop

Wie zijn jullie en hoe oud zijn jullie?

Circe: "Ik ben Circe Janse en ik ben 8 jaar."

Stella: "Ik ben Stella Honkoop en in ben 6 jaar."

Verslaggever: “Goh, Stella, dan ben jij dus een van de jongste deelnemers!” [red: Stella wordt 7 in oktober]

 

Waar komen jullie vandaan?

Circe: "Ik kom uit Rotterdam "

Stella: "Ik kom Assendelft "

 

Bij welke club schaken jullie?

Stella: "Weet ik niet."

Vader van Stella: “Ze zit op de schaakclub SC Assendelft.”

Circe: "SSC Klim Op uit Capelle aan de IJssel "

 

In welke stap zitten jullie?

Circe: "Ik doe het stappenboek thuis en als we op vakantie gaan. Dan neem ik mijn Stappenboekje mee. Dat doen mijn broers ook. O ja, ik doe het ook op vrijdagavond op de club. "

Stella:  "Ik ben net in stap 3 begonnen.”

 

Hoe ging jullie partij?

Circe: "Ik heb gewonnen, maar Stella deed het best goed. Ze trapte in een dubbele aanval. En toen speelde ik mijn paard weg en toen viel mijn Toren een pion aan want die stond achter het paard. Ik denk dat Stella dat niet gezien had."

Stella: "Ik vond het leuk om tegen Circe te spelen."

Vader van Stella: “als ze op de 10e zet een andere zet had gedaan, had ze een dame kunnen winnen, maar dat had ze niet gezien. Volgende keer beter!”

De vader van Stella vertelt dat ze op het NK E ook al tegen elkaar hebben gespeeld. Nu ging het al weer een stuk beter.

Circe: “Stella moet wel heel goed op de diagonalen letten. Want ik kon met mijn dame een aanval uitvoeren over een diagonaal en dat had ze niet gezien. Maar voor haar leeftijd speelt Stella heel goed!”

 

Wat vinden jullie leuk aan dit toernooi?

Circe: "Heel erg leuk! IK heb hiervoor in Frankrijk gespeeld en dat was een volwassenen toernooi. Daar spelen ze andere openingen. Hier speel ik tegen jeugdspelers en dat is heel anders."

Stella: "Ik vind het zwembad op de camping heel erg leuk."

 

Wat doen jullie eigenlijk als je klaar bent met spelen?

Vader van Stella: "Eerst ga ik naar papa, dan eten en drinken en dan spelen in de analyseruimte. Gisteren was Stella op het vierling-schaakbord aan het schaken."

Stella: “Dat was leuk!”

Circe: "Dan ga ik eerst naar mijn moeder en dan naar mijn schaakmeester en met hem ga ik de partij analyseren op de computer. Dan gaat mijn schaakmeester (Jan Sijbesma) de partij opslaan. Dat vind ik echt heel erg leuk en daar leer ik ook veel van. We gaan ook altijd zwemmen na de partij, maar dan moet wel iedereen klaar zijn."

 

Waar overnachten jullie?

Circe: "Wij zitten in een hotel met een zwembad. Daar zitten nog veel meer kinderen die ik ken en die ik leuk vind. Een keer hebben we weerwolven gespeeld maar toen moesten we naar bed (om negen uur)."

Stella: "In een caravan, op een camping."

 

Hebben jullie ook nog broers of zussen die schaken?

Circe: "Ik heb twee broers die ook schaken."

Verslaggever: “En die kunnen er niets van?”

Circe:  “Jawel hoor, ze zijn beter dan ik. Sebastiaan speelt nu in groep D, Alexander speelt in de C-groep. Ze doen het best goed in hun groep.”

Stella: "Ik heb twee broers. Mark speelt in de D-groep en Gilian speelt bij mij in de EF-groep."

Ondertussen tijdens het interview komt Kimmily Tran even aanschuiven. Kimmily is in juni kampioen bij de meisjes geworden in de H-groep, Stella was tweede. Dat zijn hele goede resultaten! De dames doen even gezellig met elkaar en dan kan het interview verder.

Circe: “Ik was vierde bij de meisjes op het NK E, en bij NK F was ik eerste!”

 

Laatste vraag: stel je gaat alleen naar een onbewoond eiland. Wat zou je dan meenemen?

Circe: "O ja. Ehm. Schaakbord, schaakstukken natuurlijk. Tandenborstel, kleren, onderbroeken, knuffels. Dan nog m’n  moeder, vader en m’n broers. En nog wat digitale dingen als laptop, TV, iPad, en dat is het wel zo’n beetje. O ja, en nog wat eten voor als ik uithonger."

Stella: "Dat weet ik niet zo goed. Misschien wel m’n knuffels."

 

Dank jullie wel en veel plezier met dit toernooi!