A-groep, ronde 4: Rustochtend voor de toppers

Voordat er überhaupt ook maar iets was gebeurd, werd op bord 1 en 2 remise overeen gekomen. Een ochtendje rust dus voor de heren Thomas Mollema, Max Warmerdam, Zyon Kollen en Renzo Finkenflugel. Op bord 1 bood Thomas het aan, waar Max het idee had weinig spel te hebben met zwart. Op bord 2 bood Zyon het zelf aan, Renzo had de opening sterk gespeeld en Zyon vond dat hij minder tot gelijk stond.

Laten we er verder geen woorden vuil aan maken; deze resultaten bieden kansen voor andere spelers om nadrukkelijker in het verslag te komen, bijvoorbeeld voor Jasper Zwirs.

18. Pd5! Pc5 zwart kan niet nemen, wit wint gelijk het stuk terug en als de e-lijn opengaat blijft er weinig over van zwart 19. Pxe7 Kxe7 20. f5 e5 21. f6+! gxf6 22. gxf6 Ke8 als zwart de pion slaat gaat de f-lijn open en staat de zwarte koning helemaal onveilig. 23. Txd6 Jasper heeft een pion en een stelling meer, de rest is slechts een formaliteit.

Jasper Zwirs meldt zich bij de koplopers Max en Thomas

Een andere partij die snel klaar was, was Daniel Borkent tegen Yannic Husers. Met een penning verloor Yannic een stuk en de partij.

Gelukkig waren er behalve de partij Jasper – Daniel nog voldoende interessante partijen en combinaties.

Op het laatste bord won Martijn van den Belt won zijn eerste partij. Met een fraai dameoffer was het gelijk mat.

26. Dxg6! hxg6 27. Th8# een fraaie combinatie.

Maarten van Harten stond de hele partij beter en misschien zelf gewonnen tegen Kevin Nguyen. Kevin verdedigde sterk en aan het eind moest Maarten zelfs eeuwig schaak houden om niet te verliezen. Erwin Kalle won in een knappe partij van Frank van Hoorn, het is duidelijk niet zijn toernooi.

Er waren nog twee partijen waar snel remise overeen werd gekomen. Op bord 10 kon Rik Suurmond het ongelijke lopereindspel met een pion meer niet winnen van Robin Wooter, en Maarten Smit kwam op bord 13 niet verder tegen Nico Meyer.

De Belg Jasper Beukema boekte een knappe overwinning op zijn leeftijdgenoot Joris Kokje, beide geboren in 2001 en Joris al een rating van 1972.

29. … Dxe4 valt de toren aan en behoud de dekking op e6 en c4 30. Tb2 Kh8! maakt op de g-lijn ruimte voor de zwarte toren 31. f3 De3+ behoud het initiatief 32. Tf2 Tg8+ 33. Lg2 Pxf4 met alle stukken naar de zwarte koning is mat onvermijdelijk 34. Dxc4 Ph3+ 0-1

Zhi Yang Fan ging er tegen Steven de Wilde vanaf de opening vol in. Na negen zetten stond de volgende stelling al op het bord:

De zwarte koning ligt gelijk onder vuur; 10. hxg6 fxg6 11. Lxg7 Kxg7 12. Dh6+ Kf7 in het restant bleef de zwarte koning in het midden en uiteindelijk won Zhi Yang de zwarte dame.

Jouke Bakker en Steffen Pohl speelden zo’n 30 zetten lang een toreneindspel waar uiteindelijk remise overeen werd gekomen.

49. … Tc5+! zwart heeft een dolle toren waar wit niet meer uit kan lopen.

Dimitrios Loutragotis kwam tegen Jip Damen heel dicht bij de winst met een fraaie koningsaanval. In het resterende eindspel met dame tegen twee torens ging Jip voor een herhaling van zetten met ongeveer één minuut op de klok, terwijl juist hij hier goede winstkansen had.

In het meisjeskampioenschap staat Annelies nu anderhalf punt voor op Xadya, in het onderlinge duel won Annelies een pion en in het eindspel de partij.

Nu er op de hogere borden rustig aan is gedaan, kunnen we vanmiddag vuurwerk verwachten. Gelukkig werden er op de overige borden leuke partijen gespeeld en dus voldoende om over te schrijven.