Nog maar 3…

In de ochtend werd er weer fel gestreden om de punten, zowel aan de topborden, als daaronder. Er gebeurde eigenlijk weer zoveel, dat het teveel is om in 1 verslag te zetten. Er waren veel interessante eindspelen, waarbij er bij sommige spelers laat in de partij nog even wat mis ging. Zo had Julia de Roo een Dame, Toren en Loper tegen een Dame, Loper en veel pionnen van Thomas Kanger. Julia had de koning van Thomas bijna te pakken, maar verloor toen plots een kwaliteit. Na dameruil waren de pionnen van Thomas de loper van Julia te machtig.

Ook Daan van der Noordaa was er dicht bij tegen Ruben Bourgonjen. Vanuit de opening stond Daan erg goed, maar hij kwam er niet doorheen. Ruben zette aan en begon met een massale opmars van de pionnen. Daan behandelde dit goed en wikkelde af naar eindspel van 6 pionnen met een paard (Daan) tegen 5 pionnen en een paard(Ruben). Het vervelende voor Daan was, dat zijn pionnen mooi op paardsprong-afstand van elkaar stonden, wat uiteindelijk heeft geleid tot het verliezen van de partij. Jammer voor Daan, die er dus dichtbij was.

Olivier Verheyen zal ook niet gedacht hebben dat hij zou verliezen toen hij met zijn 6 pionnen tegen 5 van Nicolien begon te stormen. Nicoliens stukken had Olivier goed vastgezet, en ook de vrijpion van Nicolien aan de andere kant van het bord was niet erg gevaarlijk. Olivier stond dus best aardig. Maar oke, de pionnenstorm liep niet helemaal volgens plan voor Olivier. Nicolien reageerde erg alert en wist het zo te spelen dat Olivier een dubbelpion overhield, en zij een vrijpion! Knap gedaan van Nicolien, die met die vrijpion de partij naar zich toe wist te trekken!

Bas van Doren speelde erg sterk tegen Simon Elgersma: Bas wist een half-open g-lijn te creëren tegen de koning van Simon, terwijl Simon op de damevleugel ook begon met zijn aanval. Uiteindelijk speelde Bas iets te enthousiast een loper de stelling in van Simon, een zet die gebaseerd was op een correcte truuc(als Simon hem zou pakken). Bas had waarschijnlijk even geen rekening gehouden met een tussenzet van Simon, waarna de loper wel te pakken was. De loper ging verloren, en na goed verdedigen van Simon was de partij over.

Op bord 6 speelden Iris Schelleman en Tycho Bruggink een spannende partij. In een toreneindspel leek Iris’ toren even verdwaald in de witte stelling op a3, maar evenlater stond de toren ‘’gewoon’’ weer op a7. Iets dat opzich al best interessant is, als je bedenkt dat de toren de pion op a2 heeft gepakt, en daarna om alle pionnen (samen nog 11 of 12) weer terug in de eigen stelling is gekomen. Enfin, Tycho kwam met zijn koning in Iris’ stelling, waarna het leek dat hij wel goede kansen had om minimaal remise te houden. Hij speelde echter op winst door een vrijpion te maken, die hij vervolgens expres weg gaf, in de veronderstelling daarna alle pionnen op de damevleugel te gaan winnen met zijn koning. Hij had helaas voor hem even geen rekening gehouden met een pionnendoorbraak van Iris, waarna hij ook meteen kon opgeven. Dit betekent dat Iris zich weer heeft hersteld van de vorige ronde en weer vol in de achtervolging zit.

Uit alle partijen op de topborden kwam een winnaar. Sjoerd van Roon offerde een pion om daarna de winst te verdriedubbelen: een mooie loper van Eliza. Evenlater kwam de dame voor wat materiaal er ook nog achteraan, wat betekende dat Sjoerd een punt kon bijschrijven. Derk wist al vrij snel wat pionnen te snoepen van William (die zich daar overigens gisteren zelf aan schuldig maakte). De nauwkeurige tussenzetjes van Derk moeten William een machteloos hebben doen voelen.

Derk Kouwenhoven die druk bezig is de gezichtsuitdrukking van zijn tegenstander te ontrafelen

Na lang puzzelen wist Xander Pauwels door te breken door de falanx van Thomas Moerman:

Op het topbord speelden Oseb Merkon en Bart Dubbeldam een studieachtig eindspel (ook al een eindspel). Bart had vanuit de opening een voordeeltje gekregen en nadat hij begon met doorbreken had Oseb een paar keer net iets nauwkeuriger moeten spelen om nog tegenspel te kunnen krijgen. Dit deed Oseb helaas niet, waarna Bart beslissend materiaalvoordeel kreeg.


Oseb Merkon achter de witte stukken tegen Bart Dubbeldam

Er zijn nu nog 3 koplopers: Bart Dubbeldam, Derk Kouwenhoven en Xander Pauwels. Alle drie 4 punten, gevolgd door een groep van 8 spelers met 3 punten.