Groep D, ronde 2

Is het jullie al opgevallen wat voor een mooie gekleurde naambordjes er dit jaar zijn? Zo samen met al die gekleurde (schaakkamp)shirts wordt het een vrolijke boel hier in de sportzaal.

Deze ronde hebben we twee dames aan de liveborden – Anna Martinez op bord 3 en Ilse Geene op bord 4. Ze zijn allebei niet de sterkere speler, maar dat moet ze er natuurlijk niet van weerhouden om er een spektakelwedstrijd van te maken!

In deze tweede ronde zijn Laurens Ekker en Stef Valk als eerste klaar met hun partij. Laurens en Stef zijn allebei 11 jaar, Laurens woont in Venlo en Stef in Ommen. Stef reist elke dag op en neer vanuit Ommen, maar voor Laurens is Borne toch iets verder weg en daarom logeert hij in een hotel – tenminste, dat denkt hij, want eigenlijk weet hij niet precies waar hij logeert. Stef heeft wel eens gekanoëd op een rivier met stroomversnellingen, en later wil hij graag piloot worden. Laurens wil later graag een keer les hebben van Anish Giri, want die is te verstaan. Over de partij zijn de jongens kort maar krachtig: Laurens won snel stukken en kon daarna Stef matzetten.

Laurens Ekker

Als ik daarna de zaal weer in loop, zie ik het meisje met de mooie rossige haren Clara van Hille met een notatiebriefje in haar hand richting de uitgang lopen. Ze is net klaar met haar partij tegen Colin Wouters. Clara woont in Brecht, wat vlakbij Antwerpen ligt. Ze overnacht tijdens het ONJK in een natuurvriendenhuis. Ze schaakt bij schaakvereniging Schoten en wil later graag paardrijlerares worden – zelf zit ze ook al heel lang op paardrijden. Colin woont in Apeldoorn en is trots op dat hij vorig seizoen bij FC Twente op bezoek mocht. Maar niet als supporter, neehee, Colin speelde zelf mee bij Jong FC Twente! Later wil hij dan ook graag profvoetballer worden, of anders schaakgrootmeester. Hij is in de vakantie al naar Denemarken geweest en gaat na het ONJK ook nog even naar Malta op vakantie. Deze ronde won Colin van Clara doordat hij een opening speelde die zij niet kende. 

Clara van Hille

Het handige aan liveborden is dat ik lekker vanuit de redactiekamer, waar ik stroom heb en mijn laptop dus ook niet om de 10 minuten dreigt uit te vallen, de partijen kan volgen. Om 17:05 uur zijn er 2 van de 4 partijen al afgelopen: volgens de liveborden heeft Jonas Hilwerda van Tommy Tran gewonnen – wit staat ook mat dus dat geloof ik wel, maar op het tweede bord is wat vreemds aan de hand: de stelling lijkt erop dat wit een plusje heeft, maar de uitslag zegt 0-1? Gelukkig is dit een halfuurtje later toch gecorrigeerd en heeft wit ook daadwerkelijk de wedstrijd weten te winnen.

De dames Anna en Ilse hebben op bord 3 en 4 toch wel voor een klein stuntje weten te zorgen: ze spelen allebei remise tegen een hoger gerate speler! Al had Anna misschien zelfs nog wel voor de winst kunnen gaan door in de eindstelling (zie hieronder) niet voor eeuwig schaak te gaan met 35. Kc2 Dd3+ maar door wellicht iets als Pf2+ te proberen - d3 is een mooi veld voor een paardvork, zeker omdat die dame nog op b4 staat ...Desalniettemin heeft Anna zich goed door de wedstrijd heen gevochten en op het einde nog mooie kansen gecreeërd, chapeau!

 

Anna Martinez