Groep D, ronde 5

Op het moment van schrijven zijn we net 5 minuten onderweg. De E/F/G/H (maar vooral de laatste twee groepen) maken er een snelschaakwedstrijd van ook al hebben ze meer dan genoeg bedenktijd om het eens rustig aan te doen, maar “gelukkig” nemen de D-categorie spelers toch lekker de tijd om mooie zetten te verzinnen.

Ook al zitten hier zo'n 100 kinderen, afgezien van wat gekraak van de stoelen en rondslenter-geluid is het toch opmerkelijk stil hier. Soms hoor je wel eens twee deelnemers overleggen over een notatiezet; “hee, ik ben een zet vergeten!” en dan na wat zoeken komen ze erachter waar de fout zat. Snel bijwerken en weer verder schaken!

Tot nu toe, en we zijn inmiddels al vier rondes verder, zijn er nog weinig waterflesjes vergeten bij de borden: er staat slechts een grote bidon met een S. op de wedstrijdtafel. Ik vermoed dat deze van iemand is wiens naam begint met een S... Sam (van Dongen) misschien?

Na een tijdje zijn Eva van Harten en Xander Joosse klaar met hun partij. Eva is 10, komt uit Leiden en kent u misschien nog wel van haar NK-E titel in 2012. Met deze titel mocht zij naar het EK in Praag, waar ze, geheel terecht, erg trots op is. Xander is 11 en woont in Oost-Souburg, dat ligt vlakbij Middelburg. Op de vraag van wie de dame en heer nog wel eens schaaktraining willen krijgen, antwoordt Eva "de beste speler ter wereld!" wat dan Magnus Carlsen zou moeten zijn, maar Xander antwoordt heel wijselijk "ik wil van de beste trainer ter wereld les hebben, want de beste speler hoeft niet per se de beste trainer te zijn!" Zo. Denk daar maar eens over na :-) Over hun partij weten ze te vertellen dat het een lange tijd gelijk op ging, maar dat Xander in het toreneindspel het ineens voor elkaar kreeg om mat te zetten. Eva - Xander 0-1 dus.

Xander Joosse

Eva van Harten

Ik kan jullie inmiddels melden dat één van de favorieten voor de eindzege, Mick van Randtwijk, gesneuveld is tegen Dries Wedda. Als een soort David en Goliath trad Dries vanmiddag aan op bord 1, maar al vrij snel werd duidelijk dat Dries de goeie kaarten in zijn hand had: al op zet 8 won Dries een stuk. Toen Mick vervolgens met zijn dame op het ongelukkige b7 ging staan maakte Dries het ook eigenlijk direct uit:

Inmiddels is het 5 voor half 6 en is de laatste partij net geëindigd. Deze laatste partij was de wedstrijd tussen Jonas en Dries van Malder, en voor de eindspelfreaks onder ons zeker de moeite waard: Jonas laat zien dat hij het driehoekje draaien (en het voorkomen hiervan) prima onder de knie heeft, kijkt en rekent u mee?

Als de allerliefste wedstrijdleider Jan Hummel even later mij de lijst met uitslagen geeft, valt meteen op dat er geen enkele remise gevallen is deze wedstrijd. Geen theekransjes en salonremises deze middag, er wordt gewoon geschaakt! Jonas en Dries W. hebben dus gewonnen en zij houden hun 100%-score, en tevens staan zij een punt los van een groep van 7 jongens die 4 punten hebben. In het damesklassement wisselt het voortdurend van leidster: waar Pascalle de ronde nog als beste meisje begon, daar hebben na deze ronde Anna en Annelies haar nu weer ingehaald. Morgen wordt weer een spannende dag voor zowel het dames-als het algemeen klassement! 

Voor nu: fijne avond iedereen, geniet van het mooie weer (tenminste, ik hoop dat het mooi weer is..), lekker slapen en tot morgen!