Groep D, ronde 8

Al vroeg in de ochtend was het alweer chaos in 't Wooldrik: de EFGH (het gezamenlijke toernooi) begint vandaag, en de spelers moesten zich hier eerst opnieuw voor aanmelden. Vervolgens moest er voor deze groep een indeling gemaakt worden, moesten de briefjes worden uitgeprint en geknipt en moesten die briefjes, samen met de naambordjes, bij de tafels komen. Dit alles leidde tot wat vertraging, ook voor de D-spelers, waardoor het startsein pas 11 minuten later kon worden gegeven.

Snel nog even de uitslagenbriefjes knippen en op volgorde leggen

Op bord 1 vinden we deze ronde de kraker Mick – Jonas, de wedstrijd waar uw verslaggeefster toch wel stiekem naar heeft uitgekeken. De winnaar van deze partij acht ik in staat om het hele toernooi te winnen (uitzonderingen, zoals ziekte, daargelaten), dus de jongens zullen gaan strijden tot het einde. Bij een remise blijft Jonas een half punt voor op Mick, en dan kan Mick alleen nog kampioen worden als Jonas daarna nog een misstap begaat en Mick diezelfde ronde wel een positieve score weet te behalen.

Bord 1: Mick van Randtwijk - Jonas Hilwerda

5 minuten spelen en de eerste speler komt alweer richting de wedstrijdtafel. Het is Ivo Weidema, die zo fout heeft lopen noteren dat hij een nieuw notatieblaadje nodig heeft. Ongeveer op hetzelfde tijdstip komt uit de EFGH alweer het eerste resultaat binnen – gelukkig spelen de D-spelers niet op zo'n sneltreinvaart :-)

Ik heb dit nog niet eens goed en wel doordacht en op papier gezet of Tygo Tiemens en Lennart Molanus komen hun uitslag inleveren. Lennart dacht dat het paard van Tygo ongedekt stond en sloeg 'm dus ook, maar net op het moment dat Lennart's dame het paard van Tygo aanraakte, zag Lennart dat Tygo's dame het paard dekte! Tsja, en de schaakregels zijn dan onverbitterlijk: de zet móet uitgevoerd worden en zo kwam Tygo aan een dame voorsprong en even later dus aan de overwinning. Tygo speelt vandaag in het zeer herkenbare gele shirt van het S.V. Spijkernisse-kamp. Deze schaakvereniging heeft een eigen kleedkamer geclaimed, te herkennen aan het blaadje met S.V. SPIJKERNISSE wat op de deur hangt. Tygo is 11 jaar, woont in Spijkernisse en mocht voor het eerst aan het schaakspel proeven toen hij ging schoolschaken. Vervolgens is hij naar de club gegaan, en nu zit hij in stap 2 en doet hij mee met het ONJK. Tygo is een echte adrenaline junkie zoals ze dat noemen; hij vindt achtbanen heel cool en hij durfde zelfs in de Space Mountain in Euro Disney! Later wil Tygo graag zelf computergames maken, maar voor nu speelt hij toch liever spelletjes als Minecraft.

Tygo Tiemens (foto van gisteren)

Even later zijn de Hengelose Linet Boghossian en haar tegenstander uit Den Bosch, Koen Langerak, klaar. Voor Linet is dit ONJK in Borne een thuiswedstrijd, maar Koen moet toch van wat verder komen en is daarom op schaakkamp met zijn club, HMC Den Bosch. Op de vraag van wie de dame en heer nog eens les zouden willen hebben, antwoordt Koen meteen "nou niet van mijn moeder...niet omdat ze niet aardig is hoor! Maar mijn vader kan beter schaken. Maar als ik echt alle keus had, zou ik natuurlijk voor Magnus Carlsen gaan!" Linet kiest toch liever voor Kasparov. Ook geen slechte keus, hij heeft Magnus Carlsen ten slotte aan het wereldkampioenschap geholpen :-) Koen heeft wilde plannen voor wat hij later wil worden: misschien leraar, maarrr...hij wil liever "kriebelbeestjesonderzoeker" worden - insectoloog dus! Hoe vaak hoor je dat nou op verjaardagen voorbij komen ;-) Koen vindt mieren het stoerst, ze zijn heel klein maar toch heel sterk en grappig. Linet wil graag een eigen bedrijf oprichten in de kledingbranche, of misschien rechter worden. In hun partij won Linet door een slimme combinatie van zetten en uitschakelen verdediging een loper, maar even later vergat ze even dat haar koning op h1 wel erg vast stond en dat Koen na Dxh3 Linet mat had gezet! Oepsie...

Linet Boghossian

Koen Langerak

Edit 13:43 uur: om Koen alvast aan het insectoloog-zijn te laten wennen voeg ik hieronder een foto toe van hoe het later misschien wel zal zijn...:-)

Ennnnn weer terug naar het rondeverslag :-):

Tommy Tran en Anna Martinez mochten deze ronde op bord 7 tegen elkaar. Anna wint op zet 18 een kwaliteit, maar vervolgens is het Tommy die zich een weg terugknokt en binnen 10 zetten de stelling compleet domineert met zijn lichte stukken. Dit gaat nog zo'n 42 zetten door, en als Tommy op zet 71 de laatste zwarte pion eraf slaat, mag hij gaan laten zien hoe goed hij "matzetten met loper en paard" beheerst. Kijk en leer (en geniet vooral)!

Op de topborden zijn inmiddels al een aantal uitslagen gevallen. Rembrandt Bruil wint met een toren voorsprong van Gilian Honkoop, Colin Wouters weet met een vrijpion door te stormen en wint zo van Sam van Dongen, en op bord 2 houdt Thijmen Bourgonjen het voor gezien als Dries Wedda op het punt staat door de witte stelling heen te beuken. Mick en Jonas houden het nog even spannend, na een turbulente openingsfase zitten ze nu in wat "rustiger vaarwater" met een gelijke-loperseindspel, waarin Mick een pionnetje meer heeft. Als ik net weer terug ben in de redactiekamer zie ik dat Mick gewonnen heeft door twee dames te halen en daarmee mat te zetten. Dit betekent dus dat Mick nu een half punt voor staat op Jonas! Dit gaat nog een zéér spannende eindstrijd worden. 

In het damesklassement zijn er weer flink wat verschuivingen te melden. Eva van Harten, die het toernooi begon met 2 uit 5 maar zich nu enorm aan het terugvechten is met een knappe 100%-score over de laatste 3 rondes, staat nu op 5 uit 8 en is hierdoor via de achterdeur ineens bovenaan het meisjesklassement gekomen! Een half puntje achter Eva vinden we vier dames: Annelies, Anna, Ilse en Pascalle, en in de ranglijst is dit heel makkelijk te herkennen door de vijf V'tjes die pal onder elkaar staan. Vanmiddag wordt er niet meer geschaakt in de D-categorie, de spelers hebben een middag vrij en kunnen bijvoorbeeld meedoen aan het voetbaltoernooi. Hierdoor zal het toernooi morgenochtend pas hervat worden, de dag waarop we zullen zien of Mick zijn voorsprong behoudt of dat toch Jonas, Dries Wedda of Rembrandt Bruil (die alledrie een half puntje achter Mick staan) het stokje van Mick over zal gaan nemen in de strijd om de eerste plaats.