Groep D, ronde 9

It's friday!! Zo werd ik vanochtend begroet door de radio. Zouden de spelers er net zo over denken? Of zouden ze, net als ik, toch stiekem al een beetje kwijt zijn welke dag van de week het is ... Maar dat het nu vrijdag is betekent dus ook dat er vandaag weer een lange dag op het programma staat met drie partijen. Drie partijen waarin weer een hoop kan gaan gebeuren, want geen enkele plaats in het klassement is al bepaald - de ranglijst kan er aan het eind van de dag heel anders uit gaan zien dan aan het begin! 

De speelzaal

Ook de ouders volgen de partijen aandachtig...vanaf het balkon!

Zo rond 9 uur komt lieftallige wedstrijdleider Paul Peters in gebrekkig ABN en goed Limburgs de kinderen weer even op het hart drukken dat ze spannende wedstrijden door moeten geven aan de even lieftallige verslaggeefster Nadia, waarna de handen weer geschud mogen worden en de klokken mogen worden aangezet. Opnieuw is vandaag iedereen aanwezig, er zijn nog geen zieken, zwakken of om een andere reden afwezigen te melden, toppie! 

Na het maken van wat foto's en het opstarten van mijn laptop ga ik even later weer bij de D kijken. Net op dat moment komt Stefan Vleming door de catacomben rennen: "hee Stefan! Wat heb je gedaan?" "GEWONNEN!" en zoef, Stefan is weer weg. Kim Meijer komt erachteraan sjokken, Stefan heeft van haar gewonnen ... ik ga met de twee even bij ome Fetze de partij invoeren en analyseren. De stelling is in het begin in evenwicht, maar Stefan weet op een handige manier een stuk te winnen. Doordat Kim vervolgens haar stukken niet actief genoeg neerzet om nog even tegengas te geven, krijgt Stefan de tijd om zijn grafsteen (zijn toren op a8) tot leven te wekken en zo de partij naar zich toe te trekken. Ik moet er nog wel even bij vermelden (dit is speciaal voor de ouders van Kim en Stefan) dat ze heel lief en alles behalve agressief geschaakt hebben:-) Als ik daarna nog even met Kim praat, kom ik erachter dat Kim, naast schaken, piano spelen en jongleren als hobby's heeft. Ze jongleert nog niet met fakkels en messen en al dat soort gevaarlijke dingen, maar ze is recentelijk met kegels begonnen. Vorig jaar heeft Kim zelfs met het circus opgetreden in Ahoy! Haar vader is de welbekende Dolf Meijer (hij geeft STER-trainingen bij de KNSB), van hem, maar ook van haar moeder, heeft Kim schaken geleerd. 

Kim Meijer

De allerliefste zoon van de allerliefste arbiter, Thomas, tipt mij even later dat er maar liefst drie partijen zijn die het label spannend gekregen hebben, dus hieronder wil ik even wat partijmomentjes uitlichten:

Deze ronde spelen op bord 18 Chantal en Alisha tegen elkaar. De dames openen met een vierpaardenspel, maar in het middelspel krijgt Alisha de kans om met haar zware stukken richting de witte koning te trekken. Als vervolgens Chantal een gaatje in haar stelling laat vallen met 27. g3, kan Alisha het meteen afmaken. Wie ziet een betere zet dan 29...gxf2+? ;-)

Op de topborden ook spannende partijen deze ochtend. Mick, die gisteren nog van Jonas won en daardoor nu een half puntje voor staat op zijn achtervolgers, speelt deze ochtend tegen Colin Wouters. Al vroeg in de opening stormt Mick door de witte stelling heen, en als hij dan een loper voor komt te staan houdt Colin het ook snel weer voor gezien. Op bord 2 speelt Dries Wedda tegen Rembrandt Bruil. Rembrandt, een speler van mijn oude club De Toren Arnhem, speelt een zeer goed toernooi waar hij tot nu toe slechts in Mick zijn meerdere moest erkennen - hij heeft op dit moment 6.5 uit 8! Aangezien het een livebord is, kan ik vanuit de redactiekamer de partij volgen. Als ik op een gegeven moment weer een blik werp op de partij, is er ineens 22...gxf1=Q+ geregistreerd door het livebord! Huh?! Op zet 22 al een dame halen? 

Met behulp van de aanval die Rembrandt opzet op de koningsvleugel, komt hij een kwaliteit voor te staan. Als hij even later nog wat pionnetjes mee kan snoepen, gooit Dries de handdoek in de ring. Omdat op bord 3 Jonas gewonnen heeft van Levi Nies, kunnen we in de volgende ronde de clash Rembrandt - Jonas gaan verwachten. Wie van deze twee mannen gaat Mick nog afhouden van zijn kampioenschap?

Op bord 4 opent Gilian Honkoop al snel de aanval op de stelling van Robbert Decruyenaere. Op het moment dat de aanval doorslaat vliegen de stukken je letterlijk om de oren, maar Gilian houdt het hoofd koel en komt er met een toren meer uit. Niet veel later weet hij dan ook met zijn twee torens mat te zetten. 

Robbert Decruyenaere

In het damesklassement heeft Annelies het stokje weer overgenomen van Eva van Harten. Eva stond gisteren nog een half puntje voor op de andere dames, maar ja, het indelingssysteem is onverbitterlijk en door de goeie score van Eva van de afgelopen dagen werd ze daarom vanochtend "naar boven" ingedeeld - tegen een sterkere speler dus. Annelies, Pascalle en Anna Martinez hadden gisteren alledrie verloren en daardoor kregen zij vanochtend een makkelijkere indeling. Annelies won en Pascalle en Anna speelden remise (nee, ze speelden niet tegen elkaar). Als die eerste plaats zo heen en weer blijft gaan tussen de dames wordt het nog immens spannend de komende rondes! 

In het algemeen klassement heeft Mick zijn voorsprong kunnen behouden. Jonas en Rembrandt volgen met een half puntje achterstand, en achter deze twee mannen komt een groep met 4 spelers met 6.5 punt. Spannend spannend spannend!!