Laura Decruyenaere komt uit Gent, ze is 10 jaar. Haar tegenstander in ronde zes, Alexander van Oeffel is ook 10 jaar en komt uit den Dolder. Dat is een klein plaatsje naast Zeist. Voor beiden is het de eerste keer dat ze aan het ONJK meedoen. Voor Alexander is het zelfs de eerste keer dat hij een toernooi speelt. Samen met zijn broertje Ferdinand die in de G groep speelt en zijn vader logeert hij bij vrienden in Hengelo. Daar heeft hij deze week al lekker gebarbecued en macaroni gegeten. Hopelijk staan er vanavond pannenkoeken op het menu.

 

Laura is hier met haar moeder en haar twee broers. Victor speelt mee in de G groep, Robbert in de D groep. Ze verblijven deze week met nog andere schakers van de club LSV-Chesspirant in natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Voor de voorbereiding en analyses wordt gezorgd door Ward van Eetvelde en Annelies Cuvelier. Annelies speelt zelf ook mee in de A groep. Ook de interviewer is door deze groep geadopteerd. Als het aan Laura ligt eten we vanavond lasagne, en dat vindt de interviewer een goed plan!

Alexander heeft leren schaken van zijn ouders en daarna is hij naar de schaakclub gegaan. De jeugdafdeling in Den Dolder is vorig jaar opgericht, dus precies op het goede moment voor Alexander. Er zijn ongeveer 20 kinderen lid. Marnix de Ridder geeft les. In het nieuwe seizoen begint Alexander met stap 2. Laura heeft leren schaken op de club, Philippe heeft het haar geleerd. Nu krijgt ze les van Joris Verhelst. Na de zomer gaat ze stap 3+ doen.

Laura heeft naast schaken verschillende dingen die ze doet, maar capoeira en breakdance zijn het leukst. Alexander gaat het liefst voetballen. Op de club maar ook gewoon met vriendjes op straat. Of beter gezegd misschien: gewoon met vriendjes op de club, want Alexander woont naast de voetbalclub en die is altijd open.

Alexander wil graag nog een keer winnen van Ed Oosterlaken. Dat is een hele sterke schaker en bovendien is hij de baas op het werk van zijn moeder. Laura wil graag een keer winnen van haar broer Robbert, maar omdat hij twee jaar ouder is spelen ze op toernooien nooit tegen elkaar. Wel speelt ze soms op toernooien tegen Victor, maar dat is eigenlijk best vervelend.