Dagverslagen groep A

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten.
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


Groep A ronde 9 (slot)

Beukema kampioen
 
Wat een slotronde, wat een slotronde! Hoogstaand was het allemaal niet, maar de spanning vergoedde alles. De slinger bleef alle kanten uitslaan en toen-ie eindelijk tot rust kwam, wees hij Jasper Beukema aan als winnaar.
 
Bij uw verslaggever, die de nodige ochtenturen beleefde op weg naar de speelzaal, spookten alle mogelijke scenario’s door het hoofd. Wat als Beukema en Bas Haver gelijk zouden eindigen? Wie was er dan kampioen? Het onderlinge duel was in remise geëindigd. Dan moesten de weerstandspunten uitkomst bieden. Haver had 3½ weerstandspunt meer en dat was een marge die waarschijnlijk niet te overbruggen was door Beukema, aangezien ze in het toernooi veelal dezelfde tegenstanders hadden gehad.
 
Beukema moest dus winnen om zeker te zijn van de titel en Haver moest winnen om een eventuele misstap af te straffen. Beide titelpretendenten speelden in de laatste ronde een uitwedstrijd: Beukema ging op bezoek bij Jonas Hilwerda, terwijl Haver in het stadion van Jasper Zwirs speelde. Ze kozen allebei ook voor dezelfde tactiek door al gauw een ongebalanceerde stelling na te streven en al snel verwierven ze het voordeel van het loperpaar. Paardenliefhebber Jonas Hilwerda gaf zelfs beide lopers op tegen Beukema, terwijl Jasper Zwirs alleen zijn zwartveldige loper afstond.
 
Helemaal gratis hadden hun tegenstanders het loperpaar natuurlijk niet opgegeven. Vooral de paarden van Zwirs bezorgden Haver hoofdbrekens. Het witte initiatief zag er vervelend uit, vooral omdat zwarts stelling vervelend speelde. Beter had Beukema het voor elkaar, al kon hij ook niet echt een voordeeltje claimen tegen wits gecentraliseerde paarden. Na wat vereenvoudigingen was de stelling gelijk en de stand op de klok zwaar in het voordeel van Beukema.
 
Het werd nog beter voor Beukema toen Haver lang rokeerde, waarna wit meteen een koningsaanval op touw kon zetten. Mat ging het niet, maar nadat zwart een pion op d4 had gesnoept, won wit een kwaliteit. Kampioenschap beslist, Beukema kampioen. Of niet? Want Zwirs accepteert het remiseaanbod van Haver! Op vrijwel hetzelfde moment geeft Beukema een stuk weg. Binnen enkele seconden is de situatie in het kampioenschap volledig omgedraaid.
 
Beukema liet het hoofd niet hangen en ging op zoek naar tegenkansen. Inderdaad moet Hilwerda na dit toernooi nog maar eens wat oefenen op het gebied van koningsveiligheid, want nadat hij eerder dit toernooi tegen Bas Haver (!) een vol punt verspeelde door mat in twee te missen, verspeelde hij nu een half punt door eeuwig schaak in twee te missen. Beukema dus alsnog kampioen!
 
 
Zwart heeft net de dame naar g3 gespeeld. Wit heeft niet veel tijd om te reageren. Hilwerda zal vermoedelijk iets hebben gedacht als: “De pion op g2 is gedekt door de dame, dus zwart dreigt niet eens wat. Hoe maak ik de partij simpel uit? Slaan op c6 met de toren wint nog een pion en ruilt of de toren op g6 of de toren op e8. Ja, dat ziet er overtuigend uit. Spelen maar!” 39. Txc6? Te1+ Au! 40. Txe1 Dxe1+ en zwart houdt eeuwig schaak, waardoor de spelers direct handjes konden schudden. Dat was waarschijnlijk ook gebeurd als wit een zet als 39. Pf5 had gespeeld, maar dan was er een andere kampioen geweest.
 
De ongedeeld derde plaats was uiteindelijk nog een prooi voor Kevin Nguyen. De jongen met de moeilijke achternaam speelde een toernooi dat als schoolvoorbeeld van de term ‘Zwitsers gambiet’ kan dienen, want na een start van 1½ uit 4 kwam hij uiteindelijk toch nog op 6 punten uit en dat is zeker wel een applausje waard. Tegen Quinten Ramackers ging het echter helemaal niet zo gemakkelijk, want hij werd vanuit de opening behoorlijk overspeeld. Hij benutte de mogelijkheden van zijn stelling echter optimaal, waardoor hij de partij nog in een overwinning om wist te buigen.
 
Felicitaties aan de winnaars en tot volgend jaar! 

Groep A ronde 8

Beukema op poleposition voor toernooiwinst
 
In een toernooi waarin de top goed aan elkaar gewaagd is, is een beetje geluk onontbeerlijk om voor de hoogste prijzen mee te doen. In de één-na-laatste ronde deed Jasper Beukema goede zaken, want hij won, terwijl concurrent Bas Haver op remise bleef steken.
 
Door het kleine deelnemersveld zorgde het Zwitserse indelingssysteem ervoor dat alle topwedstrijden al halverwege het toernooi hadden plaatsvonden. Van de koplopers mocht dan ook verwacht worden dat ze met wit zouden winnen, waardoor de slotronde ongemeen spannend zou worden. Maar stiekem hoopten de spelers natuurlijk op een misstap van hun concurrent.
 
Aanvankelijk zag het er voor Bas Haver gunstig uit: nadat tegenstander Joris Kokje zich had vergrepen aan de pion op b2, had hij de partij vrijwel meteen kunnen beslissen:
 
 
Na 8... Db4+ was 9. Ld2 Dc5 10. Pc7+ Kd8 11. Pb3 zo goed als winnend. Na het gespeelde 9. Dd2 was er niet veel aan de hand voor zwart.
 
Na de gemiste kans zat er niet meer voor hem in dan een remise, maar op dat moment leek het niet heel erg, want net als in de vorige ronde zag het er slecht uit voor Jasper Beukema. Jannes Carpentier lijkt dit toernooi met de partij beter te worden, want zonder veel moeite kreeg hij een goede stelling. Helaas voor hem vergreep hij zich toen aan een pion op f6 en dat werd hem meteen fataal:
 
 
Beukema greep direct zijn kans met 24. Dd6, waarna het mat niet meer te voorkomen was. Beukema dus ongedeeld aan de leiding met 6½ uit 8, een halfje boven Bas Haver.
 
Het betekende dat het peloton was uitgeschakeld voor de titel, maar dat maakte ze niet minder strijdlustig. Zo waren Daan Haver en Quinten Ramacker nog heel erg lang elkaar aan het uittesten in een toreneindspel. De hele partij had Haver een klein plusje, maar zelfs nadat hij een pion in de schoot kreeg geworpen, was het toreneindspel niet te winnen. Na 94 zetten nam Haver eindelijk genoegen met remise.
 
Kevin Nguyen rukte verder op in de subtop door een gedegen overwinning op Josse Chaerle, wiens Morragambiet weerlegd werd. De winstvoering was interessant: uiteindelijk werd wits enige toren op a6 op non-actief gezet, waarna zwarts toren wits stelling kaalplukte. Ook Jonas Hilwerda kwam op 5 punten na een leuke overwinning op Yordi de Block (die er waarschijnlijk wat minder hartelijk om kon lachen). Zwarts paard op e7 werd door de dame op f6, de loper op f8 en een paard op g6 belaagd. Uiteindelijk wist De Block er nog met kwaliteitsverlies vanaf te komen, maar dat was onvoldoende om de partij te redden.
 
Morgen de slotronde, waarin Beukema ten koste van Jonas Hilwerda het toernooi zal proberen te winnen. Bas Haver mag dan eveneens met zwart en wel tegen Jasper Zwirs. De rest doet niet meer mee voor de titel, maar wel voor het prijzengeld van 100 euro voor de derde plaats.
 

Groep A ronde 7

Alles blijft bij het oude
 
Een van de voordelen van in de periferie wonen is dat je je spullen iets minder nauwlettend in de gaten hoeft te houden. In een grote stad als Amsterdam jatten ze bij wijze van spreken je fiets onder je kont vandaan en dat is hier in Twente niet aan de orde. Of toch wel? Verslaggever Fons van Hamond keek vanochtend toch wel raar op toen hij tot de ontdekking kwam dat, uitgerekend op deze regenachtige ochtend, de ruitenwissers van zijn auto waren gejat.
 
Desondanks werd het een vredelievende ronde op de schaakborden. Op de topborden draaiden maar liefst vijf van de zes partijen op remise uit. Ironisch genoeg was de enige overwinning aan de topborden een partij die in eeuwig schaak leek te eindigen. Slachtoffer was, hoe kon het ook anders, Daan Haver. Na zijn gemiste kans op eeuwig schaak van gisteren, kwam nu zijn eigen koning onder vuur te liggen. De speler van FC Kip dook met zijn koning de verkeerde hoek in, waarna Jannes Carpentier met een stil zetje de executie voltrok.
 
 
21… Kg8? In plaats van de zetten te herhalen kwam heel sterk 22. Tg1! Kh8 23. Le4 en zwart gaat mat. Beter was 21… Ke7, maar ook dan is de koning nog lang niet veilig.
 
De strijd aan kop is nog steeds een nek-aan-nekrace tussen Bas Haver en Jasper Beukema. Bas Haver speelde met zwart tegen Kevin Nguyen. Hij kwam acceptabel uit de opening en besloot wel eeuwig schaak te houden. Daar kon hij op dat moment wel blij mee zijn, want op het eerste bord werd Jasper Beukema met zwart flink aan de tand gevoeld door Quinten Ramacker. Optisch had wit een plusje, maar in de praktijk stelde het weinig voor. Toen zwart aan meer dan remise kon denken, ging hij opzichtig in de fout met 27… De8:
 
 
Wit profiteerde niet, want hij deed 28. Lc5?, waarna de partij gauw remise werd gegeven. Natuurlijk werkt 28. Lxf6? Dxe3+ 29. Kh1 Txf6 niet, maar 28. Txf6 Txf6 29. Lxf6 Dxe3+ 30. Kf1 Dc1+ 31. Kf2 Dxc2+ 32. Kg3 Db3+ 33. Kh4 kan gewoon. Door de remises blijft de stand aan kop onveranderd: Bas Haver en Jasper Beukema blijven een punt los van de rest van het veld.
 
De andere remises hadden ook niet heel veel om het lijf. De supervlieggewichten Joris Kokje en Jonas Hilwerda deelden elkaar een paar meppen uit, maar rookten al gauw de vredespijp. Interessanter was de partij tussen Yordi de Block en Jasper Zwirs, waarin de koningen op tegengestelde vleugels waren ondergebracht. Wit viel aan over de h-lijn, zwart verdedigde over de zevende rij. Remise dan maar. Josse Chaerle en Joël van der Werf waren het langst bezig. Met twee pionnen minder vond wit het niet erg dat zijn tegenstander de zetten ging herhalen.
 
Minder geluk had Jip Damen, de held van gisteren, die Erwin Kalle ondersteboven probeerde te lopen. Kalle verdedigde netjes en won. Hetzelfde deed Lisanne Waardenburg tegen Christian Emil Frambøl na een kwaliteit te hebben verorberd. Ook Steyn de Lange (tegen Arno van den Bosch) en Mathijs Dubbeldam (tegen Jeroen Langie) maakten een halfje goed op de koplopers.

Groep A ronde 6

Bananenschillen
 
Door de stappenmethode krijgen schakers al op jonge leeftijd een heel arsenaal trucs aangeleerd om partijen op grove wijze in hun voordeel te beslissen. Jeugdspelers zijn daarom vaak ook levensgevaarlijk. Dat betekent niet dat ze de mogelijkheden van de tegenstander altijd (op tijd) onderkennen, zoals in de zesde ronde duidelijk bleek. Zelfs de kleinste bananenschillen maakten slachtoffers.
 
Het ‘grootste’ slachtoffer van een bananenschil was Jonas Hilwerda tegen Bas Haver. De partij had wel iets weg van een voetbalwedstrijd, want de stukken werden rondgespeeld zonder dat er nou veel gebeurde. Wel kreeg Hilwerda langzaam een veldoverwicht en een numerieke meerderheid. Helaas gleed hij daarna uit over de enige bananenschil die op het veld lag, waarna Haver de weg naar het vijandelijke doel meteen had gevonden.
 
Heel wat minder gelukkig was de andere Haver, die het eerste bord had veroverd op zijn broer. Hij kwam tegen medekoploper Jasper Beukema met zwart iets beter te staan, maar speelde toen wat te roekeloos, waardoor Beukema vernietigend op f7 in kon slaan. Haver kon het paard van Troje niet aannemen en moest met twee pionnen minder door het leven. Hij gooide de handdoek niet in de ring en na wat al te roekeloos spel van Beukema had hij zowaar eeuwig schaak. Kennelijk probeerde hij er nog een winst uit te peuren, want in plaats van schaak te blijven geven haalde hij een toren bij de aanval. Dat gaf wit de tijd om de dame bij de verdediging te roepen, waarna de partij beslist was.
 
Regelmatiger waren de andere twee partijen aan de liveborden, waar Quinten Ramacker en Yordi de Block al na zes zetten aan de rustdag begonnen. Jasper Zwirs en Josse Chaerle speelden een iets langere partij, maar nadat de zetten werden herhaald, hielden ze het ook voor gezien.
 
De leukste partijen werden op de lagere borden gespeeld. Onder de radar werd er gevochten om leven en dood. Zo kreeg Joël van der Werf al gauw een aanval over zich heen tegen Jannes Carpentier, terwijl Joris Kokje tegen Mathijs Dubbeldam een geofferd paard met rente terugkreeg, waarna hij de witspeler ook nog een bananenschil voor de voeten wierp. Nadat wit een vergiftigde pion sloeg, gaf een vrolijk hinnikend paard hem de genadeklap. Iets zwaardere kost was de partij tussen Rembrandt Bruil en Jip Damen. De zwartspeler behaalde zijn eerste zege van het toernooi, maar had daarvoor wel stalen zenuwen nodig:
 
 
1... Dd4+ 2. Kh1 Df2 Dreigt mat en wits schaakjes zijn verrassend snel uitgeput: 3. Txf7+ Kh6 4. Txh7+ Kg5 en zwarts koning is in veiligheid, in tegenstelling tot de witte monarch.
 
Steyn de Lange was voor de verandering een keer als laatste klaar. Tegen Kevin Nguyen refereerde hij met enige zelfspot aan zijn weinig gelukkige partij van de vorige ronde. Ditmaal was hij wat zuiniger op zijn pionnetjes en kwam de stelling al gauw potdicht te zitten. Nguyen vond de tijd rijp voor een Bokito-hour en ging er in de verlenging eens goed voor zitten. Hij duwde wat op de koningsvleugel, daarna op de damevleugel en bereikte een erg lastig paardeindspel met een pion meer. De Lange werd steeds verder teruggedrongen en gaf de moed op:
 
 
1. Pxf4? exf4 was onzin. Moeilijker had wit het zijn tegenstander kunnen maken met 1. Pg1. Het idee is om g5 lastig te vallen. Een mogelijk vervolg: 1… Kc5 2. Ph3 g2 3. Pg1 Kd4 4. Pe2+ Kd3 5. d6 Kc4 6. Kxg2 Kc5 7. Kf3 Kxd6 8. Pc1 Pd7 9. Pb3 Pc5 10. Pd2 Pa4 11. Pc4+ Ke6 12. Pd2 en zwart mag een winstplan gaan zoeken. 2... Pe8 is misschien beter, maar dan is 3. Pxg5 Pd6 4. Pe6+ Kc4 5. g5 Pxe4 6. g6 Pf6 7. d6 Kd5 8. d7 Pxd7 9. Pc7+ Kd4 10. Pe8 e4+ 11. Kg2 e3 12. g7 e2 13. g8D e1D nog verdraaid lastig te winnen. Met een beetje pech hadden de spelers dus de hele middag verder moeten zwoegen.
 

Groep A ronde 5

De partij die je wist dat zou komen
 
Het ONJK vordert gestaag en bijna ongemerkt zijn we weer over de helft van het toernooi gekomen. De A-groep heeft dit toernooi al heel wat moois laten zien en hopelijk wordt de tweede helft net zo mooi. Helaas kan het niet altijd feest zijn. Met de rustdag in het vooruitzicht deden de spelers het in de vijfde ronde rustig aan.
 
De toon werd gezet door het topbord, waar de gebroeders Haver eindelijk tegen elkaar speelden. Gezien hun vorm was het onvermijdelijk dat ze elkaar een keer zouden tegenkomen. De invulling van de onderlinge partij was voorspelbaar: al snelschakend brachten ze een bekende zetherhaling op het bord, waarna ze in alle rust konden toekijken welke concurrenten dichterbij kwamen.
 
 
Heel lang hoefden ze daar overigens niet op te wachten: aan het tweede bord won Jasper Beukema van de aan liveborden-faalangst lijdende Steyn de Lange, die binnen 16 zetten een ruïne had gecreëerd en die de rest van de middag niet meer wilde zien. Door zijn overwinning schoof Beukema door naar de gedeeld eerste plek met 4 uit 5.
 
In het Belgische onderonsje tussen Jannes Carpentier en Quinten Ramacker had Carpentier niet bepaald een lekkere witbeurt. Hoewel zijn 1. b3 geen partij à la Larsen – Spassky opleverde, liep er al gauw van alles in het honderd. Ramacker peuzelde steeds meer witte stukken op, zonder zijn tegenstander nog ergens tegenkansen te geven. Zodoende nadert hij het leidende trio tot op een half punt. Diezelfde score van 3½ punt heeft Jonas Hilwerda, die Mathijs Dubbeldam versloeg.
 
Het andere Belgische onderonsje op de liveborden, tussen Yordi de Block en Josse Chaerle, eindigde in remise. Hierdoor haken beide spelers weer eventjes af in de titelstrijd, wat vooral voor laatstgenoemde zonde is nadat hij de vorige ronde remise gaf in een gewonnen eindspel (het livebord had het dus fout). Jasper Zwirs voegde na zijn avonturen in de vorige ronde eveneens een halfje toe aan zijn totaal. Tegen Joris Kokje stond hij gedrukt, maar was zijn stelling solide genoeg om nog een halfje te scoren. Met 3 uit 5 staat hij in de subtop.
 

Groep A ronde 4

Goed bezig!
 
Het heeft eventjes geduurd, maar na vier ronden is er niemand meer zonder puntverlies. Jasper Beukema had de eer om Bas Haver zijn eerste halfje af te snoepen. Doordat Daan Haver wel van de andere Jasper won, staan de broers nu gedeeld aan kop.
 
Het zal u misschien zijn ontgaan, maar gisteravond werd er in het café een heus snelschaaktoernooi gespeeld. Uiteindelijk schreven maar liefst dertien vijftallen zich in en daardoor kon het toernooi als een succes bestempeld worden. Het team goedbezig.nl wist de inaugurele editie van het toernooi te winnen. De organisatie was ook van de partij en legde beslag op de derde plaats. Uw verslaggever droeg zijn steentje bij door in de troostfinale vanuit een belabberde stelling van Jasper Beukema te winnen. De Brabantse topschaker mocht het in het reguliere toernooi opnemen tegen de koploper. Interessant genoeg kwam dezelfde opening op het bord die uw verslaggever de avond daarvoor tegen Stefan Beukema op het bord had. Zwarts achtste zet was ongebruikelijk en waarschijnlijk ook niet echt goed. Wit won een aantal tempi en kreeg een gevaarlijk initiatief. Dat initiatief gebruikte hij om een pion te winnen, maar daarna kwam zwart er goed uit met zijn loperpaar en moest wit op zijn tellen gaan passen. 
 
 
Haver leverde hier zijn loperpaar in met 13. Lxc6? De andere loperzet was beter: 13. Lf6 en zwart staat nogal aangelijnd. 13... bxc6? De andere loper slaan was sterker: 13... hxg5 en zwart staat beter. 14. Lxe7 Dxe7 15. Te1 Lf5 16. Pg3 Le6 17. Txc6 en wit had een pion gewonnen. Zwart heeft tegenkansen met zijn loperpaar en nadat wit zich vergreep aan de pion op c7 liep de partij gauw naar remise.
 
Het betekende dat de linkshandige Haver op gelijke hoogte kon komen als hij van Jasper Zwirs zou winnen. Na een wat tamme opening besloot hij een kwaliteit te winnen:
 
 
25. Lc5 Txc5 26. bxc5 Pxc5 27. Pc6 Te8 28. Lc2 leverde een kwaliteit tegen een pion op. Zwart heeft echter meer dan genoeg compensatie en kon zelfs een voordeeltje claimen als hij de stelling dicht had gehouden. Dat deed hij niet, waardoor er een eindspel van toren tegen loper met aan beide kanten randpionnen op het bord kwam. Zwirs had geen zin om nog een uur op de pijnbank te liggen en bedacht een ingenieuze patval… die niet werkte.
 
Wat u waarschijnlijk niet zal zijn ontgaan was het ontluisterende optreden van Ajax, dat in de eigen ArenA niet zo goed bezig was tegen Rapid Wien. Vooral voor Rembrandt Bruil moet de uitschakeling in de Champions League hard zijn aangekomen. Tegen Arno van den Bosch kwam hij eveneens met 2-0 achter, waarna hij zich naar de 2-2 knokte. Het verschil was dat hij die stand wel tot het laatste fluitsignaal vast wist te houden.
 
Opmerkelijke remises waren er nog op de andere liveborden te bewonderen. Zo vergat Steyn de Lange zich te belonen tegen Yordi de Block doordat hij weigerde zijn toren achter zijn vrijpion te zetten, waarna de crimineel werd ingerekend en de vrede kon worden getekend. Nog opmerkelijker was de remise die Josse Chaerle en Jonas Hilwerda tegen elkaar gespeeld schijnen te hebben. Het livebord gaf 1-0 aan en dat leek in overeenstemming met de slotstelling die gewonnen lijkt voor wit. Desondanks werd de partij als remise verwerkt. Wordt misschien nog vervolgd.
 

Groep A ronde 3

Paarden die de haver verdienen…
 
De hele zaal was al leeg, alleen in de hoek werd er op de liveborden van de A-groep nog volop gevochten. Op de drie topborden vonden enorme uitputtingsslagen plaats, waarin de spelers in de beruchte eeuwige tijdnood al hun vindingrijkheid moesten aanwenden om de moeilijke eindspelen te winnen, dan wel remise te houden. Er moesten zelfs nog extra notatieformulieren op (of onder!) de tafel verschijnen voordat de beslissingen vielen. Toen de rookwolken waren opgetrokken, bleken de gebroeders Haver de beste zaken te hebben gedaan. Bas Haver is daardoor nu de ongedeelde koploper, terwijl Daan Haver en de Jaspers op het vinkentouw zitten.
 
De kortste partij op de liveborden was die tussen Jonas Hilwerda en Quinten Ramacker, ofwel klein tegen groot. Op het schaakbord hielden ze elkaar echter in evenwicht. Heftiger ging het eraan toe aan het hoogste bord, waar Yordi de Block Bas Haver in de opening flink aan de tand voelde. Door een matdreiging op h7 kon wit wat verzwakkingen aan de zwarte koningsstelling afdwingen, maar heel veel leverde dat niet op. Zwart counterde in het centrum en kreeg goed spel. Op de dertigste zet miste hij zijn kans:
 
 
Na 30… Lf3+ 31. Kd2 Te2+ 32. Txe2 dxe2 33. Te1 Td8+ 34. Ke3 Td1 35. Kf2 stond wit helemaal om de pion heen gekronkeld. De pion viel echter ten prooi aan de witte stukken, waarna er een erg ingewikkeld eindspel overbleef. Eenvoudiger was daarom waarschijnlijk 30… Txe1+ 31. Kxe1 c4 32. Pd4 Kf7 33. a4 Th8 35. Kd2 Th2+ 36. Ke3 Kf6, waarna de vrijpion netjes gedekt is en gevaarlijk wordt als wit op pionnenjacht gaat. In de partij moest Haver zijn eindspeltechniek laten zien. Hij demonstreerde dat zijn loper in de open stelling wits paard de baas was. Het paard probeerde zich nog tegen zwarts g-pion op te offeren, zodat wit met remise zou ontsnappen omdat zwart dan de loper van de verkeerde hoek zou overhouden. Haver liet dat niet toe en maakte de partij gedecideerd uit.
 
Aan het tweede bord speelden de Jaspers tegen elkaar. Jasper Zwirs speelde de opening met wit wat passief, waardoor Jasper Beukema het betere van het spel leek te krijgen. Daarna ging het spelbeeld wat op en neer, waardoor eerst Jasper en daarna Jasper in het voordeel had kunnen komen. Uiteindelijk hield zwart het loperpaar over tegen wits paardenpaar, maar ditmaal hield de paardpartij stand. Ook nu werd een zwarte pion op e2 ingerekend en dit keer was dat genoeg voor remise.
 
Aan bord 3 een duel tussen twee spelers die samen al anderhalf verliespunt hadden. Daan Haver bleef in het peloton na een zwaarbevochten overwinning op Joris Kokje, die een behoorlijke ongeluksdag had. Via een zetverwisseling kwam er een soort Siciliaan op het bord waarin wits dame op h6 in de zwarte stelling stond te koekeloeren. De stelling bleef echter gesloten en daarom was de positie van de zwarte koning in het centrum ook niet zo’n handicap. Pas in het eindspel sloeg de vlam in de pan toen zwart over de a-lijn infiltreerde en een stuk won:
 
 
Het nauwkeurigst was 40… hxg4 41. hxg4 Pc5, want na het gespeelde 40… Pc5?! koos wit voor zijn beste praktische kans: 41. gxh5! Txc1 42. h6 Pg6 43. Txb6 Pcd7 44. Ta6 Tc8 45. Ta7 Pf8 46. b6. Ineens heeft wit twee vrijpionnen en doet de loper ook weer mee. Vooral de h-pion is een klier voor de zwarte paarden. Het witte tegenspel is echter net niet genoeg en met nauwkeurig spel kan zwart uit de omsingeling ontsnappen, zoals in de partij gebeurde. Uiteindelijk hadden zwarts paarden het hoogste woord. Voor de schaakliefhebber een partij om de vingers bij af te likken.
 
Onderin kwamen Christian Emil Frambøl en Joël van der Werf van de nul af door onderling remise te spelen, waardoor Jip Damen, die in Kevin Nguyen opnieuw een tegenstander van formaat trof, nu de rodelantaarndrager is.

Groep A ronde 2

Een heleboel regen en nog maar vier koplopers
 
De tweede ronde van het toernooi is de eerste ochtendronde in de hogere categorieën. Tot omzichtig spel of lelijke blunders leidde dat ditmaal niet: op alle borden werd er volop gestreden en alle partijen werden tot het bot afgekloven. Van vermoeidheid bij de spelers leek totaal geen sprake te zijn. Alleen uw vermoeide verslaggever was niet helemaal bij de les: hij was zijn ‘badge’ vergeten en werd zelfs tot tweemaal toe verzocht de speelzaal te verlaten.
 
Doordat iemand een regendans had gedaan, was er van de hitte van gisteren weinig meer over. De deur van de speelzaal was zelfs opengezet omdat het binnen warmer was dan buiten. Prima schaakweer derhalve, maar voor de buikglijbaan van morgen en het voetbaltoernooi van donderdag is het wel te hopen dat het mooie weer terugkomt.
 
Na de eerste ronde waren er nog negen koplopers, na de tweede nog maar vier. De gebroeders Haver speelden aan de eerste twee borden, allebei met wit. Toch gingen ze ieder hun eigen weg: Daan bouwde op het tweede bord een huisje tegen Jonas Hilwerda en leek wat beter te staan. Waarschijnlijk was het niet zo handig om zwart op c3 binnen te laten komen, want nadat zwart een paar pionnen had gesnoept, moest wit afwikkelen naar remise.
 
Betere zaken deed Bas, die in een Siciliaan veel ruimte veroverde op Quinten Ramacker. Hij wist echter niet meer te bereiken dan een iets beter dubbeltoreneindspel, waar hij nog wat van probeerde te maken. De zwartspeler zag zijn pionnen op de koningsvleugel ineens zwak worden, waarna hij het eindspel ook niet meer kon redden.
 
Meer succes hadden de zuiderburen aan bord 3 met Yordi de Block, die Joris Kokje in een modelpartij versloeg. In het Hollands zadelde hij zijn jonge tegenstander op met een dubbele f-pion, waarna hij zwarts pionnenstructuur verder fixeerde, zodat het zwarte loperpaar niet uit de verf kwam. Kokje ruilde de verkeerde stukken en bleef zitten met een slechte loper tegen een sterk paard, waarna hij een ware martelgang onderging.
 
De Jaspers kenden eveneens een voorspoedige ronde: Jasper Zwirs was succesvol tegen Kevin met de moeilijke achternaam. In een Maroczy-bind had zwart wits pionnenmeerderheid op de damevleugel vastgelegd. Ook had hij het loperpaar. Toch had Zwirs actief tegenspel en in wederzijdse tijdnood trok hij aan het langste eind toen Nguyen een loper niet kon terugslaan vanwege mat. Eveneens succesvol was Jasper Beukema. Hij versloeg Arno van den Bosch in een Grand Prix-aanval:
 
 
18. g4 Ten aanval! 18… Pc6 19. f5 Pe5 20. Th3 exf5 21. gxf5 Db5 22. Dg2 Pg4 Dreigt iets vervelends op f2. 23. Tf3 Pe5 24. fxg6 hxg6 25. Tf5 Door de penning op f7 is g6 het zwakke punt in zwarts stelling, dus gaat wit de verdedigers van dat punt uitschakelen. 25… Db6 26. Lf4 Pd3 27. Lc7 Dc6 28. Ld5 en opgegeven, want na 28… Dxc7 29. Dxg6+ Lg7 30. Tg1 is het einde oefening.
 
Minder succes met dezelfde opening had Erwin Kalle overigens, die zijn meerdere moet erkennen in Rembrandt Bruil, die de eerste ronde had moeten laten schieten. Zijn deelname zorgde voor een oneven aantal deelnemers en daarvan werd Mathijs Dubbeldam het eerste ‘slachtoffer’ (hij kreeg een bye).
 
Spannend werd de partij tussen Jip Damen en Jannes Carpentier. Daar leek het in de opening nog niet op: in het Frans verloor de witspeler een kostbare pion. Zwart speelde het daarna niet heel handig en moest gokken op een stukoffer voor een sterke aanval. De witte stelling kraakte in al haar voegen, maar het is me niet helemaal duidelijk of zwart ook echt gewonnen stond. Niet dat dat uitmaakte, want uiteindelijk liep wit na een kwaliteitsoffer mat.
 
In ieder geval gaan Bas Haver, Jasper Beukema, Jasper Zwirs en Yordi de Block de derde ronde in met een honderdprocentscore. Zij worden op een halfje gevolgd door Daan Haver en Jonas Hilwerda. De rest heeft één punt of minder.
 

Groep A ronde 1

Zweten!
 
Onder tropische temperaturen is het ONJK van 2015 van start gegaan. Zo’n 270 deelnemers zullen in acht categorieën strijden voor de titels en het bijbehorende prijzengeld. In het compacte veld van de A-categorie is gemiddeld 25 euro per deelnemer te verdelen. De grootste kanshebbers op de hoofdprijs van 250 euro lijken op voorhand de gebroeders Haver, Kevin Nguyen en Joris Kokje te zijn. De niveauverschillen zijn echter gering in de A-groep en dus hadden ze het aan de liveborden niet allemaal even makkelijk. Na veel zweetdruppels was Nguyen de enige die een halfje moest afstaan.
 
De kortste partij op de liveborden was eigenlijk al afgelopen voordat-ie goed en wel begonnen was: Steyn de Lange verspeelde wat tempi en opende vervolgens de stelling, waarna Daan Haver ineens materiaal over de c-lijn won.
 
Meer moeite had zijn broer met Jannes Carpentier, die de stelling wijselijk gesloten hield. Met een torenoffer wist Haver zich een weg naar de witte koning te banen:
 
 
Voor Kevin Nguyen verliep de opening niet helemaal naar wens: hij splitste zichzelf een geïsoleerde d-pion in de maag zonder dat hij daar veel actief stukkenspel tegenover kon stellen. Erwin Kalle haalde rustig de d-pion van het bord. Nguyen won de pion later weer terug, waarna Kalle uiteindelijk tot in een pionneneindspel standhield.
 
Dat Joris Kokje van Josse Chaerle zou winnen, daar twijfelde niemand meer over nadat de zwartspeler zich aan wits b-pion had vergrepen en een stuk in kon leveren. Ondanks de numerieke minderheid bleef hij dapper doorvechten. Een tijdlang maakte de witspeler weinig klaar met zijn passieve stukken, maar na dameruil trok hij de vis toch op het droge.