Dagverslagen groep C

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten.
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


Groep C ronde 9 (slot)

Luuk Baselmans en Iris Schelleman B-kampioenen

De koplopers Luuk Baselmans en Thijs de Bock streden in de laatste ronde tegen elkaar voor de eerste plaats. Luuk wist een pion buit te maken en maakte het Thijs lange tijd lastig. Maar uiteindelijk wist Thijs na een lange verdediging het eindspel met een pion minder nog remise te houden.

Hierdoor kregen Vlad Omata en Job Emans de kans om de koplopers in te halen. Job had het eigenlijk de hele partij heel zwaar tegen Colin Wouters. Colin speelde een sterke partij en Job moest een kwaliteit offeren om in de partij te blijven. Voor deze kwaliteit kreeg hij een beetje compensatie in de vorm van een tegenaanval, maar Colin bleef erg goed staan. Toen kreeg Job een cadeautje:

Wouter viel in deze stelling met 31.g3 het paard van Job aan, en stond na 31...Ph3# mat!

Vlad Omata [foto] speelde ondertussen een sterke aanvalspartij tegen Matthias Goddé. Dankzij een mooi paard op e4 en zijn pion op f5 kon hij rustig al zijn stukken in de aanval betrekken. De witspeler was eigenlijk zo goed als machteloos. Vlad had op zet 17 de genadeslag al uit kunnen delen.

Hij liet na om zijn aanval direct in winst om te zetten met 17...Txf2! 18.Dxf2 (na 18.Txf2 speelt zwart 18...Pg3#) Pxf2+ 19.Txf2 Pe4! In plaats daarvan speelde hij 17...Tf7. Ook hier bleek de witte stelling na een paar zetten niet meer te redden.

Dit betekent dat we in de C-groep vier winnaars hebben: Luuk Baselmans, Thijs de Bock, Job Emans en Vlad Omata. Deze spelers haalden een prachtige 7 punten uit 9 partijen. De titel Open Nederlands Jeugdkampioen 2015 gaat naar Luuk, omdat hij van het duo met de hoogste onderlinge score binnen het viertal de meeste weerstandspunten heeft.

Iris Schelleman hield haar koppositie vast en is Open Nederlands Meisjeskampioen 2015.

Groep C ronde 7 en 8

Na de halve rustdag van Donderdag Voetbaldag stond op vrijdag weer een dubbele ronde op het programma van de C-groep. Wie daar kwa score ongeschonden doorheen komt doet goed zaken in het klassement.

Het Ten Boer-kamp werd geconfronteerd met een ongelukkige indeling: de vriendinnen Gerbrich Kroon [1e foto links] en Ilja de Goede [idem 2e van rechts] vonden troffen elkaar aan weerszijden van het bord. Ik citeer Roelof Kroon: "Vandaag een bewogen dag. In de ochtend de strijd tussen Ilja en Gerbrich. Niet zo leuk als clubgenoten tegen elkaar moeten, maar het wordt pas echt vervelend als je ook nog naast elkaar in een tent slaapt. Wat doe je dan? Moet je ze voorbereiden op elkaar? Gerbrich en ik besloten het bij het doorspreken van de situatie te laten. En voor Gerbrich niet nieuw: ze heeft al meerdere malen tegen Marlinde moeten spelen om een NK-ticket of op het NK. Ze besloot er gewoon voor te gaan. De partij werd beslist door een pionoffer (of was het een blunder?) van Gerbrich."

 

Onno Elgersma trok tegen Mark Honkoop met 12...g5 op een originele manier ten aanval. Die dappere zet maakt de eigen koningsstelling immers wat luchtig. Maar het pakte goed uit, zwart kreeg een langdurige initiatief op de (half)open f-en g-lijnen waar Mark 40 zetten later aan ten onder ging.

Omota Vlad kwam alleen aan kop door het topduel tegen Thijs de Bock te winnen.

Wat jullie misschien nog niet weten is dat de KNSB op voorspraak van het NOC*NSF heeft besloten om naast een Meisjeskampioenschap ook het Kampioenschap der Linkshandigen te laten verspelen in het ONJK. In dit klassement bestaat de kopgroep nu uit Matthias Goddé, op slecht een half punt gevolgd door Kylian Bijvanck, Ruben Bourgonjen en Robin Duson.


In ronde 8 werd aan kop weer stuivertje gewisseld: De Bock won van Schilay terwijl Vlad verloor van Baselmans. Met nog een ronde te gaan hebben maar liefst 9 spelers nog kans op de titel.
Ook in deze ronde een onderlinge: de kraker Hofstra-Hofstra vond plaats aan bord 25 [foto links]. Tetske Won met wit van Remmelt.

   

Foto's 2 en 3: tijdens het ONJK worden ook anders spelletjes gedaan!
In het Meisjesklassement gaat Iris nog aan de leiding, maar er zijn 5 achtervolgers op een half punt.
Kijk HIER voor meer foto's van de deelnemers aan de C-groep.

Groep C ronde 5 en 6

 

In ronde 5 heroverde Thijs de Bock de koppositie. Doordat hij als enige van de top 10 won hoeft hij hem nu met niemand meer te delen.

   

In ronde 6 werd het aantal directe achtervolgers uitgedund tot één: alleen Omota Vlad won.

Het Meisjesklassement wordt nog steeds aangevoerd door Iris Schelleman, al liet zij in ronde 6 een puntje liggen. Ting Ting Lu, Giselle Franssen en Lorena Kalkman volgen met 4 uit 6 op een half punt.

Groep C ronde 3 en 4

In ronde 3 raakten alle 7 koplopers hun 100%-score kwijt, alle topborden eindigden in remise.
Bij Iris Schelleman tegen Thomas Kanger ging dat niet zonder slag of stoot. Thomas offerde een stuk tegen 3 pionnen (de slag). Volgens Euwe is dat niet genoeg en wit kreeg ook nog een mooie aanvalsstelling in handen. 23.La7 echter gaf zwart de gelegenheid tot de droge tegenstoot Dxb5 en twee zetten later besloten de spelers tot remise.

In ronde 4 miste Klaas Jan Koedijk een mooie kans om mede-koploper te worden. Tegen Iris speelde hij al zijn paarden naar f5. De verzwakte zwarte koningvleugel had met 20.Lxg5 gekraakt kunnen worden. Pion f6 is overbelast, want op g5 terugslaan met de h-pion faalt op 21.Pg6+ Pxg6 22.Dh5 mat! Dus moet 20...fxg5 en dan dreigt na 21.Txe5 vernietigend 22.Txe7 gevolgd door (weer) Pg6+. Na het wel gespeelde 20.Lxb6 raakte wit gaandeweg het initiatief kwijt en belandde in een toreneindspel met minuspion dat nog verloren ging ook.

Zoals jullie weten zijn de meisjes in het ONJK bevoorrecht, zij dingen namelijk mee naar twee kampioenschappen. In het Meisjesklassement komt nu ook enige tekening in de stand: Iris Schelleman gaat niet onverwacht aan de leiding met 3½ uit 4, maar Anna Martinez en Ting Ting Lu zijn met een halfje minder nog volop in de achtervolging.

 

Girl power in de C-groep: links Merel Muller - Lorena Kalkman; rechts Pascalle Monteny - Ilja de Goede (ronde 1)

Groep C ronde 1 en 2

"Onder tropische temperaturen is het ONJK van 2015 van start gegaan."
Mooier dan deze eerste zin, van de hand van collega-schrijver De Groote, kan ik het niet maken. Makkelijker ook niet trouwens.

Ook dit jaar had het bestuur van Stichting Caïssa weer zijn best gedaan een originele openings- en kleurlotingsceremonie te bedenken. Bij een buitentemperatuur van 32 graden mocht een aantal kinderen onder toeziend oog van Bornes wethouder van sport Martin Velten proberen om pingpongballetjes in witte of zwarte glazen te mikken. Na een zorgvuldig geregisseerde reeks missers belandde het eerste rake balletje op zwart, waardoor Bas Haver, de hoogst geplaatste deelnemer van het ONJK 2015, met zwart mocht beginnen.

Daarmee was het 41e Open Nederlands Jeugdkampioenschap geopend. Voor alweer de vijfde keer biedt het Sportcomplex ’t Wooldrik te Borne ons gastvrijheid. Het deelnemertal zit na en aantal jaren weer wat in de lift: ruim 270. Al is Meneer Aart geloof ik nog steeds aan het tellen, want er waren wat no-shows.

 

Kwa rating zijn de kanshebbers in de met 58 deelnemers goed gevulde C-groep de Duitser Lorenz Schilay (1760), de Nederlandse Iris Schelleman (1758). Daarna lopen de ratings gestaag omlaag tot 101. Met zulke relatief grote ratingsverschillen zijn de uitslagen in de eerste ronde in hoge mate voorspelbaar. Zo ook nu. Er was slechts één anomalie: aan bord 16 moest Ivo Warmerdam een half punt afstaan aan Xander Joosse.

In de C-categorie is een opvallend hoog percentage van de deelnemers afkomstig uit één regionale bond: de NOSBO. Twee Noordelijke jeugdtalenten troffen elkaar.

In de tweede ronde, waarin veel kinderen altijd weer even moeten wennen aan vroeg opstaan, wordt de kopgroep altijd flink uitgedund. Nu wel heel flink want er vielen maar liefst zeven remises tussen de één-punters. Zodoende bleef een zevental op 100%, waaronder de twee genoemde favorieten.De fotografiesectie in het organisatiecomité is nog niet warmgedraaid, excuses. Een verslag zonder foto's is geen verslag, dus na ronde 3 komt het eerste...