Dagverslagen groep FGH

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende gebeurtenissen, partijen en leuke momenten.
Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom, ook na het toernooi, op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


FGH 2 - ronde 9

Stella Honkoop speelt tegen Oscar Klaren. Al snel weet Stella sterker op het bord te staan. Met ook wat stukken voorsprong probeert ze op haar allerbest deze uit te bereiden. Zeker op het moment dat Oscar een pion laat varen weet ze dit te doen. 

 
Echter wanneer ze haar voorsprong dreigt kwijt te raken wil ze haar pion niet offeren, Oscar en Stella staan drie maal in dezelfde stellen. Oscar claimt remise.
 
 
Mei Jing Garceran Wang speelt tegen Loek van der Hagen. Loek lijkt er in het begin erg goed voor te staan als zwart. Opeens geeft hij zijn voordeel weg: Hij verliest zijn loper! 
 
 
Gedurende lange tijd staat Mei Jing voor, ze staat drijgend met haar toren achter Loek zijn pionnenlinie. Maar dan trekt ze hem terug! Dan doet Loek ook een niet al te beste zet, dit zou ze kunnen afstraffen, maar in haar tijdsnood heeft ze niet het geduld de situatie rustig door te rekenen. Ze negeert Loeks misser waardoor hij een pion tot dame kan promoveren. Kort daarna verliest Mei Jing.

FGH 2 - ronde 8

Jinwen Bao speelt tegen Eline Roebers. Twee toppers tegen elkaar. Met enkel hun lopers en pionen ziet het er voor geen van beiden gewonnen uit. Het ziet er naar uit dat dit remise wordt. Jinwen heeft, als hij remise speelt 6,5 punten. Dat betekent dat als Karl en Alla geen remise spelen hij tweede staat. Anders staan Alla Karl en Jinwen gezamelijk op de eerste plaats.
 
 
Ondertussen gaat het ook tussen Alla en Karl gelijk op.
 
Iets later heeft Jinwen remise gekregen tegen Eline. Nu wordt voor hem de partij tussen Alla en Karl intressant. Hij wil graag kijken, maar omdat hij klaar is mag dat niet. Karl heeft een voorsprong van een loper. Met deze extra loper kan hij Alla's pionnen rustig van het bord opruimen terwijl hij zijn eigen pionnen behoudt. Karl offert een pion. Alla weet dat ze verloren heeft maar laat Karl nog wel netjes mat zetten.
 
 
Yilling Liu en Manasvita Basa zijn het nog aan het uitvechten op het bord. Manasvita staat iets voor en probeert haar laatste twee pionnen aan de overkant te krijgen. Yilling weert zich dapper. Dan weet Manasvita haar een-na-laatste pion door Yilling's verdediging te krijgen. Een extra dame wordt voor Yilling's verdediging te veel en ze verliest.
 
 
Lucas Hesse en Tom van Egmond doen hun eigen vorm van marthon-schaak! Een van de twee doet een zet, dan rent diegene alle borden langs en dan komt hij terug voor de volgende zet. Lucas lijkt meer gewend te zijn aan marathons lopen dan Tom. Zonder last te hebben van uitputting haalt hij de eerste plek binnen. En ik maar denken dat schaken een denksport was.
 

FGH 2 - ronde 4

Mandy Zheng speelt tegen Tim Warnaar. Tim staat voor, en zijn voorsprong behoudend vordert de partij. Dan, terwijl ik helaas bij een andere partij sta te kijken wint Mandy ineens van Tim. Een onverwachte uitslag.
 
 
Joppe Allaart mag deze partij gelukkig wel spelen. Hij speelt tegen Eline Roebers en het gaat gelijk op. Beiden proberen de pionnen te promoveren en helaas voor Joppe lukt Eline dat sneller. Een beetje onverschillig promoveert ze haar tweede pion tot toren in plaats van dame, meer heeft ze ook niet nodig. Ze zet Joppe mat.
 
 
Ondertussen wordt er vanaf de tribune door Eva Molanus toegekeken naar haar tweelingbroer Florian. Ik vraag haar of het leuk is om toe te kijken. Ze vertelt dat ze het niet leuk vindt om toe te kijken, maar ze was naar haar broer op zoek en wist niet dat hij nog bezig was.
 
 
Vervolgens vraag ik naar haar eerste ronde, toen moest Eva het tegen Florian opnemen. Dit vond ze niet leuk. Ze vindt het niet erg om te verliezen van andere spelers, maar om te verliezen van haar broer vindt ze toch stom. Ze vertelt ook dat ze twee andere lange partijen heeft gespeeld en die heeft verloren. Dit vindt ze niet erg. 
 
 
Tot slot vertelt ze dat haar broer het punt ook nodig had, want ze denkt zelf geen kanshebber te zijn voor een hoge klassering.

FGH 2 - ronde 3

De ronde is nog maar net begonnen en al snel slaat Jet de Zoeten een toren. Ze loopt nu wel het risico haar paard en loper te verliezen. Als eerste slaat Sophia Jonkman Jet haar loper aan. Jet valt Sophia's paard aan maar besluit niet te slaan. Sophia daarentegen probeert haar kleine achterstand in te halen. 
 
 
Ondertussen staan Jet en Sophia nog steeds hetzelfde. Geen van beide neemt duidelijk het voortouw. Dan neemt Jet het initiatief en gaat aanvallender spelen. Sophia neemt haar tijd en denkt rustig na. 
 
 
Dan weet Jet Sophia's dame te bemachtigen. Al snel zet ze schaak. Nog een keer schaak. Sophia kan er een stuk tussen zetten, maar Jet kan met haar toren slaan. Weer een stuk winst. Jet zet telkens schaak en ondertussen ruimt ze daarbij de stukken van haar tegenstander op. Hoe lang kan Sophia dit nog volhouden?
 
Sophia probeert Jet af te leiden. Jet laat zich niet van stuk brengen. Schaak! Sophia die haar koning weg moet zetten verliest nu ook haar toren. Snel zet Jet mat. Gefeliciteerd.
 
 
 
In de tussentijd zat Joppe Allaart alleen aan zijn bord. Afvragend waar zijn tegenstander is zit hij te wachten. Na vijf minuten, en bericht van de tegenstander, wordt besloten dat Joppe gewonnen heeft. 
Na zijn niet gespeelde partij vraag ik hem op hij niet liever had willen uitslapen waarop hij resoluut nee antwoord. Hij had gewoon willen spelen!
Ik vraag nog even verder of hij gister bij het voetbal toernooi was, en dat was hij. Ondanks de hitte die hij omschrijft als "een beetje warm" vond hij het heel erg leuk. Hopelijk mag Joppe volgende ronde wel gewoon spelen.
 
 
 
Manasvita Basa denkt mat te zetten en stopt de tijd. Maar Florian Molanus ziet dat er nog een gaatje vrij is voor zijn koning en zet de tijd weer aan. Manasvita probeert haar voorsprong te vergroten. Florian houdt zijn toren goed op de zwarte vakjes. Schaakje na schaakje blijft Manasvita zetten en haalt zo Florians pionnen op. Florian blijft ondertussen ook aanvallen, een aanval kan soms de beste verdediging zijn!
 
 
Florian laat zijn laatste pion niet slaan. Met slimme trucjes weet Florian torens af te ruilen. Op dat moment heeft Basa alleen een loper over. Hiermee kan ze geen mat zetten en moet ze remise accepteren.
 
Lucas Hesse denkt een pion te promoveren tot dame. Hij zet een toren op z'n kop op bord. Echter wordt dit alleen bij thuisschakers gebruikt bij gebrek aan extra stukken. De wedstrijdleider, hoe jammer Lucas het ook vindt, zet zijn toren weer recht op. Een promotie tot toren dus. Maar geen probleem voor Lucas, eventjes later zet hij mat.
 
Aan het einde van de 3e ronde van het 2e toernooi zijn er nog 4 partijen bezig. Opvallend is dat alle jongens nog redelijk wat tijd over hebben, maar de dames in tijdnood zitten. Betekent dat dat ze langer nadenken? Of dat ze te lang nadenken? 
 
Marthijn Kooistra wint van Amelia Jonkman, enkel en alleen doordat ze door de tijd ging want ze had een grote voorsprong. Mei Jing Garceran Wang verliest van Felix Muntean. Stella Honkoop stond een stuk voor op Romayn Brandsma, maar moet uiteindelijk remise accepteren omdat er geen stukken overblijven om mat mee te zetten. Wendy Huang speelt tegen Yichen Han, met op dit moment een voorsprong en weet ook de winst te halen.
 
Statistisch gezien is het niet verantwoord om aan de hand van zo'n kleine steekproef te zeggen dat langer nadenken niet goed is, maar ik denk wel dat we kunnen concluderen dat je moet uitkijken met hoe lang je nadenkt. Met 25 minuten per persoon per partij, en slechts 10 seconde voor elke extra zet is tijd toch een belangrijke factor.

FGH 2 - ronde 2

Rufus Ang wijst naar Kimmily Tran haar tijd: tijd maakt haar niet zoveel uit. "Hou eens op met naar de tijd wijzen". Rufus gaat maar bij andere borden kijken. Ondanks dat Kimmily minder tijd heeft, heeft ze wel nog twee pionnen op het bord. Rufus drentelt om het bord heen. Volgens mij heeft hij zin in het voetbaltoernooi. Stil zitten is moeilijk.
 
 
Over stil zitten gesproken...
 
 

FGH 2 - ronde 1

Yorick Duursma speelt tegen Amelia Jonkman in de eerste ronde. Amelia neemt rustig de tijd om na te denken en dat is te zien. Met een pion en paard meer op het veld zet ze Yorick mat.
 
 
Op bord 9 zien we een nieuw gezicht! Yiling Liu speelt tegen Felix Muntean. 
 
 
Felix weet een voorstand te halen en wint uiteindelijk de partij. 
 
Eva Molanus en Florian Molanus, een tweeling, zijn tegen elkaar ingedeeld. Ze spreken af om te gaan snelschaken. Dan juigt Eva blij: Heeft ze gewonnen? Nee, ze is blij dat ze zo snel klaar is. Het was ook nog vroeg.
 
Door tijdsnood wisten Eline Roebers en Mei Jing Garceran Wang niet meer wat ze moesten doen. Door herhaling van zetten is het remise geworden.
 

FGH Prijsuitreiking 1e toernooi

Wanneer de prijsuitreiking begint worden alle H'tjes als eerste naar voren geroepen. Veel H'tjes zijn er niet, maar wat wil je dan ook als er buiten een superleuke buikschuifglijbaan staat? Gelukkig zijn alle winnaars wel aanwezig.
 
 
Op de 3e plaats is Thomas Kutchoukov geëindigd. Op de 2e plaats komt Wendy Huang en op de eerste plaats komt Jinwen Bao. Eveneens is Bao de beste van de hele GH groep. Wendy mag zich dit jaar de meisjeskampioen noemen.
 
 
Dan worden alle G'tjes naar voren geroepen. Als eerste komen Jesse van Dongen en Lancelot Kien aan de beurt. Zij staan samen op de gedeelde derde plek. Ook de eerste plek wordt dit jaar gedeeld: Door Karl Böhm en Amelia Jonkman. Echter telt als eerste het onderling resultaat. Amelia heeft gewonnen van Karl en dat betekent dat Amelia heeft gewonnen. Amelia is dus G-kampioen, en kan twee bekers in ontvangst nemen.
 
 
 
Gelukkig voor Karl krijgt hij de volgende dag 's ochtends voor de 1e ronde ook een beker in ontvangst nemen.
 
Dan is de F-groep aan de beurt. 
 
 
Hier is de uitslag nog indrukwekkender: 4 kinderen gezamenlijk op de eerste plaats! Als eerste wordt de meisjes-kampioene bekend gemaakt. Dit is Alla Kastanieda geworden. Dan wordt de algemeen kampioen bekend gemaakt. Dit is wederom Alla geworden! Gefeliciteerd Alla, je kan met twee bekers naar huis!
 
 
Weer geen bekers voor de andere mensen op de eerste plaats, maar geen zorgen! Die worden de volgende dag voor de eerste ronde van het FGH-toernooi alsnog uitgereikt.
 

FGH ronde 9

Op bord 8 wordt er rustig gekletst tijdens het schaken. Het staat behoorlijk gelijk. Dan biedt Dalya Mang ineens remise aan. Dat accepteert Kimmily Tran. Ze kletsen rustig verder en leveren he scorebriefje in. Beide dames lijken heel erg blij, waarom?
 
 
Dalya verteld me dat ze Kimmily al heel lang kent. Dan komt daar heel vrolijk achteraan: "Normaal wint Kimmily altijd, dus ik ben heel blij met remise!" Waarop Kimmily reageert: "Ja maar ik stond verloren, nu heb ik remise." Tevreden huppelen beide meiden naar de analysezaal.
 
 
Tot het eindspel staan Sven de Putter en Marthijn Kooistra gelijk. Marthijn moet een belangrijke beslissing maken over hoe hij de pion van Sven gaat tegenhouden. Hij besluit dit te doen met een torenoffer. Nu lijkt Marthijn erg achter te staan, dit heeft hij door. Maar met zijn dame besluit hij aan te vallen zodat hij eeuwig schaak heeft. Het wordt remise.
 
 
Wendy Huang speelt tegen Oscar Klaren. Het ziet er naar uit dat Wendy gaat winnen. Met een tussenschaakje brengt ze een van haar pionnen naar de overkant. Oscar moet zijn toren inleveren om dit tegen te gaan. Nu staat Oscar met enkel een pion en zelfs die kan Wendy ophalen. Nu is het een kwestie van mat zetten met toren en koning.
 

FGH ronde 8

Tussen Lauri Maris en Dana Faybish zie je op het bord nog een gelijke stand. Dana neemt rustig de tijd om de stelling te analyseren en de kleine foutjes van Lauri terecht te wijzen. Wiebelend op haar stoel denkt Lauri na over wat ze wil doen als Dana met haar stukken te ver naar voren gaat dwint ook Lauri haar om weer terug te gaan. Zoekend naar een opening buigt Dana zich over het bord. Weer die loper maar een stapje terug. Nog een stapje. Ondertussen schuift Lauri haar pionnen naar voren.
 
 
Dan geeft Dana een stuk weg. Het lijkt voor Lauri dan makkelijk om te winnen, maar ook zij laat zich een pion ontglippen. Dana doet haar uiterste best om haar achterstand in te halen. Dana leunt zo ver over het bord dat ik me afvraag of ze de toren, die volgens mij voor haar achter haar ellebogen is verdwenen, nog kan zien.
 
Berekenend steekt Lauri haar hand uit en denkt: Moet ik mijn dame zetten? Nee. Ze trekt haar hand weer terug. Zo gaat ze over de stukken heen, telkens net niet aanrakend tot ze zo uiteindelijk bij haar paard terecht komt. Dan gaat het, ondanks Lauri's voorsprong gelijk op. De dames worden van het bord geslagen. Nu moeten de dames achter het bord het werk verrichten. 
 
En dat doen ze.
 
Lauri zet schaak na schaak in een poging om haar voorsprong te vergroten. Ze jaagt Dana op en zet haar op mooie wijze mat ..
 

FGH ronde 7

De ronde is nog maar net bezig en op bord 7 van de F'jes gaat het razendsnel! Jael Wierenga heeft vliegensvlug alles afgeruild en probeert nu zo snel mogelijk zijn pionnen te promoveren. Dat lukt. Met twee dames tegen geen weet Jael te winnen van Evi Maris.
 
Tussen Eva Molanus en Harold Kwong gaat het gelijk op. Harold staat een pion voor, maar Eva's stukken staan beter ontwikkeld. Even later heeft Eva haar pion terug gewonnen en staan Eva en Harold in stukken volledig gelijk.
Eva neemt rustig de tijd om bij andere partijen te gaan kijken. Harold denkt rustig na over hoe hij zijn stukken gaat verdedigen. Als Eva weer bij het bord zit bereid ze direct een aanval voor op de D-lijn. Eva en Harold zitten om en om aan het bord, maar Harold heeft veel minder tijd. Toch maar blijven zitten?
 
Nog slaperig zit Harold de situatie te overzien. beide partijen staan ondertussen klaar voor de aanval.
 
 
Twee schaakjes drijven Eva's koning naar voren. Dan besluit Harold torens te ruilen, maar Eva geeft niet op! Ze pakt wat ze pakken kan. Harold zet in op een dameruil die Eva aanneemt. Harold verdedigt zijn pionnen uitstekend. Harold valt aan en wint een toren! Voor Harold geeft dit vrij spel voor zijn toren.
 
Harold geeft één van zijn pionnen op. Met zijn toren voorsprong weet hij Eva's pionnen van het veld te slaan. zonder pionnen op het veld is tijd de enige manier waarop Eva nog kan winnen. Een paar zetten later kan Harold trots met zijn extra matchpunt pauze houden.
 
Loek van der Hagen en Florian Molanus spelen ook tegen elkaar. Beide spelers zijn goed aan het verdedigen. Ze proberen allebei de ander een fout te laten maken met het ene trucje nog aantrekkelijker te maken dan het andere. Dan rokeert Loek waardoor Florian zijn aanval stukken minder sterk wordt. Toch blijft hij zijn dreigende positie houden. 
 
De fotograaf komt langs, Loek lacht heel even naar de camera maar zijn serieuze blik staat snel weer op zijn gezicht. Focussen op de partij is het enige waar deze twee spelers op dit moment aan denken.
 
Florian heeft een pion gewonnen. Loek ziet geen mogelijkheid om deze snel terug te winnen. Dan wordt er een paard voor een loper geruild en Florian valt met zijn gedekte loper Loeks toren en Dame aan! Dit lijkt een benauwde situatie te worden voor Loek, dit had hij niet zien aankomen. Maar rustig nadenkend weet Loek er een eerlijke ruil van te maken.
 
Aanval afgeslagen.
 
 
Loek zet zijn torens op de C-lijn en maakt de volgende aanval klaar. Zo wint hij snel zijn pion achterstand terug. Nu gooien ze beide hun koning ook ter versterking er op uit. Het is een kwestie van wie zijn pion kan doordrukken, of de ander van het bord trucen. 
 
Loekt lijkt voor te staan. Met zijn koning bij zijn pionnen drijft hij Florian naar de zijkant. Als hij promoveert geeft Florian zich gewonnen. "Goed gespeeld" Beide spelers kunnen trots zijn.

FGH ronde 6

Ben Westinga speelt tegen Sophia Jonkman. Ben heeft al snel door een mooie aanval een voorsprong van een paard en een pion en weet dit ook snel uit te bereiden tot een overwinning.
 
 
Romayn Brandsma heeft een kleine voorsprong op Eline Roebers, maar de partij blijft gedurende lange tijd gelijk op gaan. Nadenkend besluit Eline met welk stuk ze moet slaan en dan...
 
 
Eline valt aan! Romayn heeft nu zijn loper gepend staan en dan komt Eline met haar loper van de koningskant aanvliegen. Romayn slaat met zijn dame, dan wordt er geruild, verliest Romayn zijn dame en dan geeft hij het op. Het was anders ook mat geweest op de volgende zet.
 
Yichen staat voor op Felix. Maar Felix staat dreigender op het bord. Ineens worden er peilsnel stukken geslagen. Felix denkt even een voorstand te behalen maar vooralsnog behoudt Yichen het voordeel. Felix blijft stukken willen ruilen.
 
 
Yichen doet zijn best om de situatie zo ingewikkeld mogelijk te houden. Felix zorgt dat hij niet mat achter de paaltjes komt te staan. Net op tijd, want Yichen gaat in de aanval. Zeruilen torens af en Yichen gaat zijn koning bij de aanval betrekken. Zo weet Yichen een toren te winnen voor zijn paard. Nu heeft Yichens toren vrij spel. 
 
Yichen blijft aanvallend spelen en probeert teeen pion  promoveren. Maar Felix steekt hier een stokje voor en weet de promotie te stoppen. Echter zet Yichen de laatste pion van Felix vast en dan kan Felix de volgende promotie niet stoppen. Niet veel later is het mat.

FGH ronde 5

Levon Harutunian heeft gewonnen en rent vol vreugde door de zaal naar zijn vader toe, die hem omhelst. "Ik heb in 3!" roept hij. De wedstrijdleiders proberen te zorgen dat hij niet te veel mensen afleidt. Dit moet wel de kortste partij zijn van het ONJK dit jaar. Met Levon nog 24 minuten op de klok en zijn tegenstander nog 25 is de partij voorbij.
 
Daarentegen spelen Karsten Kluin en Joas Tiggelaar rustig zonder last te hebben van het rumoer. Helpen die oordoppen echt zo goed? We zullen het ze vragen!
 
 
Ongestoord spelen Karsten en Joas verder. Niks aantrekkend van de fotograaf die langs komt, of van mij. Joas lijkt Karsten in de houtgreep te hebben. Schaak! Schaak! Met zijn aanvalspogingen probeert hij mat af te dwingen. Echter wanneer Kasten een zet zijn koning niet hoeft te verplaatsen weet hij Joas aanvallende loper te pakken met een slim bedachte dubbele aanval. Het tij is ineens gekeerd. Toch geeft Joas niet op en blijft het proberen. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Maar op het moment dat Karsten zijn dame terug op het bord krijgt, komt toch de overwinning op zijn naam.
 
Boven op de tribune vraag ik Karsten nog eventjes wat over zijn gehoorkappen:
Ik: "Hoe lang heb je die gehoorkappen al?"
Karsten: "Een half jaartje?"
Ik: "En werkt dat goed? Hoor je andere mensen nog?"
Karsten: "Nee ik hoor eigenlijk helemaal niks als ik ze op heb"
Ik: "Dus je kreeg ook niet mee dat er helemaal aan het begin iemand mat in 3 had?"
Karsten: "Ehhh... Nee?"
Ik: "Zou je het andere mensen aanraden?"
Twijfelend zegt Karsten "misschien..."
 
Jinwen Bao speelt met zwart tegen Isabella Bertholee, hij zet uitdagend zijn loper zo neer dat als Isabella hem slaat hij haar toren kan slaan, maar ze trapt er niet in. Steevast goed nadenken helpt Isabella om zich niet van stuk te brengen. 
 
 
Maar Jinwen weet met zijn eerder behaalde voorsprong wel hoe hij moet spelen. Isabella weert zich dapper. Jinwen is wel gewend aan de aandacht en zit vaak met een brede grijns naar het publiek te kijken. Jinwen haalt de overwinning.
De laatste partij die nog bezig is is Stella Honkoop tegen Eline Roebers. Het gaat nog erg gelijk op en lijkt op een remise uit te lopen. Dan worden de dames geruild en ligt het bord open. In een pionnen wedloop is zwart toch net ietsje sneller en wint Stella van Eline.
 

FGH ronde 4

Tussen Max en Le Phong gaat het redelijk gelijk op. Op het moment dat ze paard en loper afruilen komen ze in een eindspel met allebei een toren. Max (wit) staat een pion voor maar Le Phong weet snel een pion terug te winnen. Maar dan zet Max met zijn toren schaak. Ze ruilen torens af. Max denkt dan met zijn pionnen naar de overkant te kunnen rennen maar Le Phong's koning kan beide pionnen nog ophalen. 

Nu staat de witte koning in een hoekje gedreven. Max heeft nog twee pionnen over.hij promoveert een pion tot dame, maar deze wordt direct geslagen door de witte koning. Uiteindelijk promoveert Le Phong  zijn tweede pion, wederom tot dame en zet Max mat.

Oscar Klaren opent Spaans, waarop Karl Boehm de Berlijnse verdediging speelt. Dat is leuk, want Karl is ook uit Duitsland gekomen om met dit toernooi mee te doen. Ze rokeren allebei snel hun koning. Er worden hier en daar wat stukken geruild maar het gaat gelijk op totdat Karl kwaliteit wint door zijn loper af te ruilen tegen een toren.
 
Vervolgens let Oscar niet op met de plaatsing van zijn paard waardoor hij hem verliest. Zo weet Karl een grotere voorsprong te behalen. Zijn enthouisiasme is duidelijk te zien, hij staat nu naast het bord te deinzen. Ze spelen nog iets verder, maar uiteindelijk geeft Oscar op en behaalt Karl de overwinning.
 

Een korte tussenstand voor de F'jes:

Gedeeld eerste staan twee meisjes: Stella Honkoop en Eline Roebers. Gevolgd door een grote achterhoede van Yichen, Romayn, Alla, Loek, Kimmily en Jael die allemaal gedeeld 3e staan

Een korte tussenstand voor de GH'tjes:

Gedeeld eerste staan Karl Boehm en Wendy Huang. Op de gedeelde 3e plek staan 7 mensen namelijk: Thomas, Oscar, Jin Wen, Jesse, Lancelot, Rogier en Isabella.

 

 

 

 

 

 

 

 

FGH ronde 3

Bij Sven de Putter en Nathan Kudlicka staan nog twee dames op het veld. Wordt dit remise? De kleine pionnen achterstand die Nathan heeft maakt hem niks uit. Hij wil dit winnen.


Ondertussen zet Nathan Sven steeds schaak maar maakt een kleine misstap waardoor de dames allebei gepend staan tussen de koningen. De dames worden geruild. Zo kan Sven zijn pion op de A-lijn doordrukken en zo wint Sven uiteindelijk de partij.
 

Floor heeft helaas weer verloren, maar dat maakt haar niet uit "Zolang je maar goed je best doet" en dat heeft ze gedaan.
Thomas en Amelia belanden in een eindspel met elk een toren, de één een loper, de ander een paard. Thomas heeft een pionlinie staan op de H-lijn maar Amelia doorbreekt deze met haar loper.
 

Met voor Amelia nog maar één pion, goed verdedigd door haar toren gaat Thomas de aanval in met zijn koning. Thomas zet schaak! Hij denkt de toren te kunnen slaan, maar wanneer hij dit doet kan Amelia terugslaan met haar loper vanaf de andere kant van het veld. Nu is het loper tegen paard. Kan iemand misschien nog een pion promoveren?
Amelia haalt met haar koning Thomas zijn pionnen op. Het staat nu gelijk!
 

Thomas speelt pion c4-c3, een zet die catastrofaal zou zijn als Amelia niet in tijdnood zat. Dan had ze met haar koning het paard aan kunnen vallen en zo ofwel de pion met haar loper kunnen slaan, ofwel het paard gewonnen, waarna het een stuk minder rooskleurig voor Thomas was geweest. Gelukkig voor Thomas is Amelia inderdaad door de tijd. Hiermee heeft Thomas zijn 3e bordpunt behaald.

FGH ronde 2

Lucas Hesse speelt tegen Om Deshmukh,  Lucas weet al snel een voordeel te halen. Om probeert zich dapper te weren. Maar met zijn toren achterstand weet Lucas Om mat te zetten.
 
Jesse van Dongen speelt tegen Mandy Zheng. Jesse heeft nog een toren op het veld met vijf pionnen, Mandy een loper met drie pionnen. Er wordt van beide kanten geprobeerd de tegenstander te strikken. Mandy weet Jesse zijn pionnenlijn goed tegen te houden. Ze noteren secuur elke stap die ze doen. Maar, na lange tijd, weet Jesse Mandy's loper te slaan. Tot slot promoveert hij een pion tot dame en dan moet ze zich helaas gewonnen geven.
 
 
Floor van der Hagen moet het opnemen tegen Dana Faybish. Gedurende een groot deel van de partij gaat het gelijk op. Maar van een klein foutje van Floor weet Dana te bestraffen. Ze weet hiermee het voordeel te behalen. Floor doet haar best om de stand gelijk te kunnen trekken maar ze is op een gegeven moment te moe en verliest. Het is ook een een mooie dag geweest.
 
 
Een korte tussenstand voor de GH: Na de tweede ronde staan er 8 mensen met 2.0 punten op de eerste plaats, dit zijn: Karl, Wendy, Thomas, Oscar, Amelia, Lars, Jamie en Lucas.

FGH ronde 1

Ondanks dat het de bedoeling was om omstreeks 14:00 te beginnen, was de indeling op dat moment nog niet rond. Rond 14:10 kwam de indeling voor de D'tjes als eerste binnen. De zaal is ondanks de chaos gezellig. De spelers kunnen niet wachten om te beginnen. De F'jes G'tjes en H'tjes pakken bijna allemaal een notitieblaadje mee, hoewel dit niet verplicht is. Ook zijn veel spelers vergeten een pen mee te nemen. Deze kunnen inderdaad geleend worden, maar gelieve ze aan het einde van de dag weer terug te brengen.
 
 
Om 14:30, een half uur later dan gepland, zijn de indelingen voor de F'jes G'tjes en H'tjes binnen. Deze worden tot slot nog geplaatst en dan kunnen we spoedig beginnen.
14:45 wordt dan de ronde gestart en worden de eerste zetten op het bord gedaan.
 
Na 10 minuten is het eerste bord al kaar. Zo weet Lauri Maris de eerste winst te claimen van Jibbe Allaart. Echter zijn niet alle FGH'tjes zo snel klaar. Marthijn Kooistra en Kimmily Tran zitten nog steeds verwoed te spelen. Kimmily lijkt nu voor te staan.
 
Nu er nog maar 3F'jes zitten is het nog spannend tussen Harrold en Wessel. Harold heeft nog maar een minuut op de klok terwijl Wessel er nog tien heeft! In tijdsnood geeft Harold zijn paard weg. Zo weet Wessel de winst, na een promotie van een pion naar toren, binnen te slepen.
 
Bij Mei Jing Garceran Wang en Joas Tiggelaar gaat het er rustiger aan toe. Mei staat nu een paard voor. Ze denkt rustig na wat ze moet doen. Kan ze de winst er uit halen?
 
 
Bij Marthijn en Kimilly lijkt het duidelijk dat Kimilly gaat winnen. Ze zit op het randje van haar stoel. Marthijn is uiteindelijk door zijn tijd heen. Nu zijn slechts Mei Jing en Joas nog over. 
 
 
Mei Jing heeft wat stukken afgeruild waardoor ze nu nog maar 3 pionen voor staat. Mei heeft zich echter in een benarde positie gewerkt. Twee torens staan achter haar linie! en Joas dreigt op de f-lijn te promoveren. Helaas geeft ze haar toren weg. Hiervoor kan ze wel zijn loper pakken. Echter als ze probeert te promoveren verliest ze haar paard en weet Joas te winnen met mat.