EF/GH-Groep Dag 6

Ronde 13

Regobert Eijkelkamp

Het is ongemeen spannend in de strijd om de titel. Sven ter Stal gaat de laatste ronde in met een ½ punt achter op Jonas Hilwerda. Al binnen 8 zetten heeft hij zijn tegenstander Jochem Schoppen overspeeld: mat op f7 (1-0). Daarmee is Sven op dit moment (12.15) virtueel kampioen in de EF-groep. De druk ligt nu volledig bij Jonas om zijn partij te winnen.

12.21 Bij de meisjes in de GH-groep heeft Vanessa Wiemann zojuist een stuk verloren en ziet het er niet goed voor haar uit. Ook Circe Janse heeft het moeilijk. Zij heeft inmiddels een geïsoleerde driedubbelpion op de b-lijn en staat een stuk achter tegen Tijn de Jong. Inken Meijerink staat een batterij pionnen achter tegen Wouter Kooman, maar het zal Wouter nog enige moeite vergen om dit voordeel in winst om te zetten.

12.28 Mick van Randtwijk voert tegen Jonas Hilwerda de druk op langs de f-lijn. Hij heeft zijn torens verdubbeld en deze loeren nu vervaarlijk naar het kwetsbare paard op f6. Het paard verplaatsen is ook niet echt mogelijk want dan valt de pion op f7. Als dat maar goed komt!

Wauw! Inken heeft haar tegenstander op een prachtige manier mat gezet, met een dubbel-aftrekschaak (als die term bestaat):

12.38 Mick staat nog steeds op licht voordeel tegen Jonas. De stelling dreigt echter vast te komen zitten, tenzij een van beider spelers een pionnendoorbraak gaat forceren. Wie durft? Vanessa Wiemann heeft zoals verwacht haar partij verloren.

EFGH-D6-R13-1

(Circe Janse wint haar laatste partij en wordt meisjeskampioen in de GH-groep)

Circe Janse (foto) is goed teruggekomen in de partij naar een onfortuinlijke opening. Door haar overwinning op Tijn de Jong is zij de meisjeskampioen geworden in de GH-groep. Zij heeft daarvoor wel zo’n beetje de meest bizarre partij van het toernooi gespeeld:

EFGH-D6-R13-212.59 Inmiddels zijn ook de partijen van Ilse Geene en Eva van Harten afgelopen. Eva kan nog meisjeskampioen in de EF-groep winnen maar dan moet zij winnen van Joppe Kroon. Na wat onfortuinlijk stukverlies van weerszijden is Joppe degene die met het grootste arsenaal achterblijft en daarmee weet hij Eva weldra mat te zetten. Dat betekent dat Ilse Geene automatisch meisjeskampioen wordt in de EF-groep. Inmiddels is Ilse Geene (foto) remise overeen gekomen met Oele Dijkhuis en heeft zij met 8 uit 13 een uitstekende plek verovert in het eindklassement.

 

 Als het half twee is wordt er nog maar op één bord geschaakt. En dat is niet zomaar een partij! Het gaat om het kampioenschap in de EF-groep. Jonas Hilwerda (foto) moet winnen om ongedeeld kampioen te worden.

 

 

 

 

 

 

EFGH-D6-R13-3

(Jonas Hilwerda gaat als koploper de laatste ronde in)

Mick heeft al de hele partij beter gestaan, vooral door de grote inactiviteit van de zwarte stukken. Wat nu volgt is een pionvork die wordt gepareerd met een paardvork. 31…Pxe4? 32.d5! Pd2+ 33.Ka2 Pxf1 34.dxe6 f5. Au, dat doet zeer. Zwart kan zijn paard op f1 niet op tijd in veiligheid brengen want na 34.Pd2? exf7! 35.Pxf3 f8D+ en het paard gaat alsnog verloren.

Wit heeft een tijdje lopen dralen op zoek naar een goed plan. Blijft zijn koning de a-pion verdedigen dan is het edele schaakstuk veroordeeld tot passiviteit. Mick kiest voor plan B, opstomen met de koning ten koste van de a-pion en afdwingen dat zwart zijn toren moet offeren tegen de h-pion.

Nu krijgt Mick toch spagetti in de benen. Met deze en de volgende zet geeft hij de winst uit handen. Na 89. Pc2! lukt het Jonas niet om zijn pionnen verder op te laten rukken, aangezien zijn toren al de handen vol heeft om de promotie van wits h-pion te voorkomen. Bijvoorbeeld 89…Kb6 90.Tf7 Th5+ 91.Ke6 Th2 92.Kf6! Het eindspel dat nu resteert is remise. Beide spelers spelen nog tot en met de 100e zet, waarna de strijdbijl wordt begraven. De allerlaatste partij in deze groep is daarmee meteen de langste.

Sven ter Stal en Jonas Hilwerda zijn beiden geëindigd met 10½ uit 13. In ieder geval delen zij de eerste en tweede prijs, maar de Open Nederlands Jeugdkampioen in de EF Groep is toch echt Sven omdat hij de partij tegen Jonas heeft gewonnen!

EF/GH-Groep Dag 6

Ronde 12

Regobert Eijkelkamp

In de onderste regionen hebben de paarse broeders elkaar gevonden:

Aan de topborden kunnen in deze twaalfde ronde al de eerste beslissingen gaan vallen (zie het verslag van ronde 11). Alles ligt nog open en het belooft een spannende ronde te worden. Op het laatste bord lijkt Romke op de 11e zet een stuk te verliezen door een pionvork, maar hij heeft een verrassing in petto:

Er volgt 11…Ph5! Het paard valt de witte dame aan en voorkomt tegelijkertijd mat op g7. 12.Dg4 Pf6?. Oei, Nu had Romke de loper kunnen pakken met 12…Dxe5 met kansen voor beide partijen. Kylian kruipt door het oog van de naald en later wint hij de partij. Romke, volgende keer beter!

Nog voordat er twintig minuten gespeeld zijn heeft Sam van Dongen met wit zijn partij tegen Panteleimon-Paraskevas Loutragotis uit Griekenland in 56 zetten beslist. De zwarte pionnen vielen als rijp fruit voor de gretige loper en paard van wit en daarna viel ook het zware materiaal ten prooi aan het witte leger. Op bord 17 laat Marlinde Waardenburg zich door Fardi Hematyartabatabaie verrassen: mat (0-1).

We zijn 40 minuten onderweg. Hoe staat het aan de hoogste borden? Op bord 1 Speelt Ilse Geene met wit tegen koploper Jonas Hilwerda. Jonas is een pion voor gekomen en zijn pionnenstructuur is gezonder. En dan is er nog de penning van het witte paard op f3. Kortom, Ilse heeft er de handen vol aan.

Op bord 2 vechten Liam Vrolijk (wit) en Oele Dijkhuis tegen elkaar een positioneel duel uit. Beide heren geven elkaar niets cadeau en er valt nog niets te zeggen over hoe deze partij zich verder gaat ontwikkelen.

Bord 3 is deze ronde een Duitse tafel: Daniel Wiemann speelt met wit tegen titelkandidaat Sven ter Stal. Vanaf de commentatorpositie lijkt het er op dat de spelers gezellig met elkaar keuvelen, maar waar ze het over hebben? Sven heeft een opmerkelijke wandeling met de koning gemaakt: Ke8-f8-e7-d8-c8-b7. Je zou zeggen dat hij door het verlies van zoveel tempi minder actief zou staan, maar dat is niet zo. De dames zijn van het bord verdwenen en Sven staat een solide pion voor.

Heel gezellig is het ook aan bord 4, waar Wolf Mestrom met wit speelt tegen Siem van Dael. “Waar kletsen jullie nou de hele tijd over?” Wolf: “over koetjes en kalfjes.” Siem: “Over het toernooi, en dat ik sowieso eerste ben in de G-groep.” Wolf controleert met twee pionnen het centrum en hij staat duidelijk een stuk actiever dan Siem. Toch lijkt dit een voordeel tijdelijk te zijn, want de zwarte stukken kunnen op elk moment richting de vijandelijke linies gekatapulteerd worden. Voorlopig gaat de strijd nog gelijk op.

Siem is wel iets te snel met zijn conclusie dat hij de GH-groep gewonnen heeft. Weliswaar heeft zijn grootste concurrent Benjamin Faybisch zijn partij verloren, maar hij deed dat tegen een andere titelkandidaat, Jochem Schoppen. En om eerlijk te zijn, Benjamin gaat er hard van af:

Jochem heeft zich in de opening laten verrassen waardoor hij een paard tegen twee pionnen achter staat. Met zijn volgende zet wordt zwart echter te hebberig 11…Pxe4? 12.Ld5! Ta4 13. c4! Fantastisch gespeeld, en zo logisch! Twee keer een dubbele aanval wordt zwart te veel. Hij verliest zijn toren en daarna de partij.

Ondertussen is Sven ter Stal met zwart zijn partij aan het winnen tegen Daniel Wiemann:

Wit heeft zojuist 30.Tc2?? gespeeld en daarmee roept hij het onheil van de dreiging met mat achter de paaltjes over zich af. Zwart kan nu een stuk winnen. Kun jij zien hoe? Het antwoord staat onder aan dit verslag. In de partij raakte Daniel het spoor al snel bijster. Hij geeft eerst zijn paard weg en daarna een regiment pionnen (0-1).

Op het eerste bord heeft Jonas Hilwerda in zijn partij tegen Ilse Geene al op de 22e zet afgewikkeld naar een toreneindspel met een pion meer. Hij profiteert bovendien van een betere pionnenstructuur en wint.

Dan wordt er nog maar aan één bord geschaakt, tussen Wolf Mestrom en Siem van Dael.

Menig speler in dit toernooi zou nog een flinke kluif hebben aan dit eindspel. Wit heeft zojuist 54.a6 gespeeld. Zijn hoop is gevestigd op een promotie van zijn trouwe a-pion. Siem maakt echter korte metten en speelt a tempo 54…Txb6+!! 55.Kxb6 g1D+. In het vervolg van de partij blokkeert hij met zijn dame de opmars van de a-pion en de partij eindigt in mat (0-1). Door deze overwinning is Siem geheel op eigen kracht zeker geworden van de eindzege in de GH-groep.

Bij de meisjes is nog steeds niets beslist. Door het verlies van Ilse Geene ziet zij directe concurrent Eva van Harten een punt dichterbij komen. Eva heeft deze ronde gewonnen van Joppe Kroon. In de GH-groep is alleen Kimmily Tran uitgeschakeld voor de titel. De andere drie meiden staan op een ½ punt van elkaar verwijderd en bij het ingaan van de 13e ronde is het ongemeen spannend.

In de partij tussen Daniel Wiemann en Sven ter Stal kan de zwartspeler nu 30…Pxb2! spelen. Nu dreigt er zowel 31…Pxc4 en ook 31…Td1#.

EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 11

Regobert Eijkelkamp

foto2

Stel je voor: je bent vorige maand net zes geworden en je mag meespelen op een groot schaaktoernooi. Dat moet wel heel indrukwekkend zijn! Het gebeurt Kimmily Tran, die hier een wereld aan ervaring en indrukken op doet. In deze ronde speelt Kimmily een korte partij tegen Wybe Degger, toch al snel twee koppen groter dan Kimmily. Wybe wint de partij en beide spelers zijn zo aardig om nog even te poseren voor de fotograaf die iets te laat kwam aangesneld om de partij live te kunnen volgen.

Soms is de verleiding gewoon te groot om een stuk te pakken, zeker als het ‘gratis’ is. Welnu jongens en meisjes, neem dit maar van mij aan: gratis bestaat niet. Iemand die deze les vandaag hardhandig geleerd heeft is Tommy Tran. Hij speelt met zwart tegen Vanessa Wiemann uit Duitsland en op de 13e zet wint Tommy een paard:

Helaas voor Tommy is het mat na 14. Dxh7#.

Aan bord 20 vraagt Inken Meijerink uit Duitsland zich inmiddels wanhopig af hoe zij die vervelende zwarte dame van Circe Janse van het lijf kan houden. Circe staat een dame tegen toren voor en haar dame doet op de koningsvleugel net alsof ze in een snoepwinkel is, pionnetjes eten. Niet veel later is het dan ook afgelopen (0-1). Ook op bord 17 spelen twee meisjes tegen elkaar. Het zijn Marlinde Waardenburg en Eva Zijdemans. Beiden doen het goed in het klassement met respectievelijk 4½ en 5 punten. Na 23 zetten is het materiaal nog volledig in balans en de meiden besluiten (wel logisch) het punt te delen.

We noteren een overwinning op bord 4 in de partij tussen Benjamin Faybisch en Liam Vrolijk. Benjamin opent verrassend met 1.b2-b4 en lapt daarmee alle basisregels van het schaken aan z’n laars. De kracht van dit soort openingen zit ‘m uiteraard in het verrassingseffect. Benjamin komt goed uit de opening maar ziet jammer genoeg op de 19e zet over het hoofd dat hij zijn paard zomaar weggeeft. Als hij een paar zetten later ook nog een kwaliteit verliest, gelooft hij het wel (0-1). Er is inderdaad weinig meer om op te hopen.

Constatijn Beukema en Eva van Harten melden zich volgens afspraak voor het ‘bord 13’-interview. Constatijn is duidelijk niet gelukkig, hij is zojuist door de tijd gegaan. Hij is héél erg moe na vijf intensieve dagen schaken. Het lijkt niet zo’n goed plan om hem nog langer bij paps en mams weg te houden en Constatijn stuift gauw weg.

Het is exact 17:23 als Wolf Mestrom (foto) op het eerste bord in een razend spannende partij wint van niemand minder dan Sven ter Stal.

foto1

Sven heeft in de opening onnodig een stuk weggegeven. Na zijn laatste zet 41.Txg6 heeft hij als compensatie twee pionnen, maar tegen een speler van het kaliber Wolf is dat niet voldoende. 41…f3! Wat een creativiteit! Wolf geeft zijn opponent geen tijd om de toren op tijd achter de f-pion te plaatsen. 42.Txd6 Txg2+ 43.Kh1 Pd4 44.Tf6 Sven heeft geen tijd om zijn g-pion op te laten rukken. Na 44. g6?? Pe2! is mat onvermijdelijk.

In deze fase van de wedstrijd gaat er nog iets anders meespelen: tijdnood. Sven heeft nog maar 1 minuut op de klok staan en moet zijn zetten dus gemiddeld in 30 seconden doen. Wolf heeft niet minder dan 38 minuten op de klok staan! 44…Txg5 45.Tf8+ Kd7 46.Tf6 Ke7 47.Tf4 Ke6 48.a4 Tg2 49.Tf8 Tg3 50.Tf4 Te2 51.Tf8

Hoeveel tijd je zelf ook op de klok hebt, als de tegenstander in tijdnood verkeert dan word je daar door beïnvloed. Met het hoge niveau dat Wolf in deze partij laat zien en nog meer dan een half uur op de klok zou hij normaal gesproken het mat in één in deze stelling niet hebben gemist (kun jij zien hoe?). In plaats daarvan kiest Wolf voor veiligheid. In de rest van de partij ruimt hij zorgvuldig alle witte pionnen op, promoveert een van zijn eigen pionnen tot dame en weet ondertussen ook nog een keer een verraderlijke patstelling te vermijden na het geslepen 65...Txf3! van Sven. Na 79 zetten staat Sven mat. Een prestatie van wereldformaat van Wolf!

Tussenstand en vooruitblik op de laatste twee ronden

Bij het ingaan van de twaalfde en voorlaatste ronde is er nog geen enkele beslissing gevallen. Er zijn zes kinderen die 8, 8½ of 9 punten hebben en dus serieus kans maken om kampioen te worden in de EF-groep. Onder hen is Siem van Dael, die het klassement in de GH-groep aanvoert. Siem heeft zeker nog één en misschien wel twee concurrenten voor de titel in deze groep: Benjamin Faybisch en Jochem Schoppen. Jochem heeft 1½ punten achterstand op Siem en zijn kansen lijken wel erg theoretisch te zijn.

Bij de meisjes doet Ilse Geene het met op de 8e plek in het algemeen klassement uitstekend. Haar grootste concurrent voor de titel is Annelies Vitharana, maar ook Eva van Harten en Pascalle Monteny zijn nog niet definitief uitgeschakeld voor de titel van meisjeskampioen. In de 12e ronde treedt Ilse op het eerste bord aan tegen koploper Jonas Hilwerda. Daarmee heeft zij van de meisjes de sterkste tegenstander getroffen.

Bij de meisjes in de GH-groep staat de Duitse Vanessa Niemann er het beste voor, maar zij wordt wel op de voet gevolgd door Circe Janse. Ook Inken Meijerink uit Duitsland is met 1½ punten achterstand nog niet definitief uitgeschakeld maar haar kansen zijn vooral theoretisch.

We gaan ons opmaken voor de eerste beslissingen, die mogelijk in de twaalfde ronde gaan vallen!

EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 10

Regobert Eijkelkamp

 De tiende ronde is nog maar net begonnen of het eerste miniatuurtje wordt bij de wedstrijdleiding ingeleverd. Mat op f7, waar hebben we dat eerder gezien. Dit keer is het in de partij op bord 24 tussen Mark Warnaar (wit) en Santos Bril:

foto1We hebben het al vaker gezegd: kinderen hoeven in deze groep niet te noteren, maar het mag wel. Noteren moet je ook leren en voor sommige kinderen is een notatieformulier nieuw. En ja, hoe schrijf je dan je zetten op. doe je dat zo, Hugo?

Sam van Dongen en Sven ter Stal besluiten op het eerste bord dat je je punten beter tegen de mindere goden kunt verdienen: remise. Siem van Dael wil gewoon elke keer winnen en ook deze ronde doet hij het weer, dit keer met de zwarte stukken van Joppe Kroon. Na deze ronde is het wel duidelijk dat Siem een serieuze kandidaat is voor de titel in de GH groep en misschien óók wel de EF groep! Op het derde bord heeft levi Nies (foto) het moeilijk tegen Jonas Hilwerda. Jonas staat een paard voor en het beest lijkt vastbesloten om de witte pionnen van Levi als middageten te gebruiken.

foto2
(Levi Nies beleeft een moeilijke middag tegen Jonas Hilwerda)

Alisha Warnaar en Noud van der Togt komen druk pratend naar de wedstrijdtafel gelopen. Hun partij is net in remise geëindigd. Alisha: “het was best wel irritant, want we konden elkaar niet mat zetten.” Noud: “ik kwam wel voor te staan en toen dacht ik dat ik ging winnen, maar op het laatst hebben we maar remise afgesproken.” Nieuwsgierig geworden gaan we toch maar eens kijken naar één van de kritieke momenten in de partij:

Alisha speelt met zwart en zij heeft net met 9…Pxd4 een pion terug geslagen. “Aha,” moet Noud hebben gedacht, “dat levert stukwinst op!” Maar is dat ook zo, vragen wij ons af. Het antwoord vind je onder aan dit verslag.

Als het twee uur geweest is, zijn er nog twee partijen gaande in de zaal. Op het derde bord heeft Levi Nies de gifbeker bijna helemaal leeg gedronken: twee verbonden vrijpionnen van Jonas Hilwerda zijn inmiddels opgestoomd naar de zesde rij en worden geruggensteund door hun grote leider, de ZKH De Koning. Een paar zetten later weet Jonas de partij in stijl te beëindigen met een minor-promotie tot toren en mat.

foto3

En zo ziet dat er dus uit als je als laatste een strijd achter het bord aan het uitvechten bent. Er is inmiddels ruim twee uur gespeeld en Pascalle Monteny verdedigt zich met de zwarte stukken hardnekkig tegen het witte leger van Oele Dijkhuis. Oele staat drie vrijpionnen voor en dat is voor hem voldoende om de partij te winnen. Onze complimenten aan beide spelers voor deze dappere titanenstrijd!

Antwoord op de vraag bij de stelling uit de partij tussen Noud van der Togt – Alisha Warnaar: het lijkt er op alsof wit met 10. Dxb4 een loper voor komt te staan. Echter, zwart kan dan 10… Pc2+ spelen en met deze paardvork wint zij de witte dame op de volgende zet.

EF/GH-Groep Dag 5

Ronde 9

Regobert Eijkelkamp

 

EFGH-D5-R9-1Er zijn er twee jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat zijn … Harm Jan Kootstra en Lars ter Stal (foto). Eigenlijk was Harm Jan gisteren al jarig, maar toen hadden we het vergeten. Harm Jan en Lars: we wensen jullie een fijne verjaardag toe!

Sam van Dongen zit ruim voor het begin van de negende speelronde al klaar voor zijn partij tegen Liam Vrolijk. Hij heeft deze partij niet bijzonder voorbereid, maar hij weet al wel wat hij met zwart gaat openen tegen 1.e2-d4 of 1.d2-d4. Sam heeft tot nu toe 6 punten verzameld en we zullen zien of het hem lukt om daar in deze ronde een puntje bij te sprokkelen. Eva van Harten loopt ondertussen kalmpjes met de handen op de rug langs de hoogste borden en kijkt geïnteresseerd toe wat er op de borden verschijnt. Misschien kan ze er nog goede ideeën op doen?

Als het bijna half tien is, zijn er nog maar vier partijen afgelopen. Het lijkt er op dat de kids iets meer rust hebben gevonden en minder snel schaken. Ze hebben natuurlijk ook alle tijd van de wereld om voor hun partij te gebruiken, haast is overbodig. Wedstrijdleider Paul – Manke Nelis – ten Vergert moet even bemiddelen tussen Kimmily Tran en Santos Bril omdat ze allebei vinden dat de ander te veel kletst. Samen komen we er wel uit.

 

 

Jan Krabbenbos is onze man van de draadloze verbindingen. Hij komt melden dat voor het eerst dit toernooi alle draadloze borden goed functioneren! Dat is leuk voor iedereen. Bovendien wordt er getest met 21 extra ‘nep-partijen’. Dat wil zeggen: de computer moet nu 29 echte partijen verwerken en 21 partijen die ‘net-alsof’ zijn. En het gaat nog steeds goed!

Op bord 6 staat Mick van Randtwijk met wit voor een onmogelijke opgave om Colin Wouters van zich af te houden. Colin staat een dame tegen een toren voor en Colin heeft de jacht op de toren geopend:

In deze stelling staan de koning en toren zover uit elkaar, dat een vork vroeg of laat onvermijdelijk is. De partij eindigt dan ook met 55... Qe6 56.Rf4 g5 57.Rf3 Qe2+ 0–1

Als het lukt om een pion helemaal naar de andere kant van het bord te krijgen dan is het verstandig om te promoveren tot dame. Dat is immers het sterkste stuk, of niet soms? Nou, heel soms is het verstandig om nog een keertje goed na te denken voordat je promoveert. Kijk maar eens naar onderstaande stelling die ontstond in een partij tussen Pascalle Monteny en Annelies Vithanrana:

Als wit nu een dame haalt kan zwart geen zet meer doen en is het remise. Gelukkig voor Pascalle zag zij dit op tijd en zij speelde 51.e8P!! Kg8 52.Qg7# 1–0.

EFGH-D5-R9-2Als we aan het einde van deze ronde de balans opmaken dan zien we dat Sam van Dongen goede zaken geeft gedaan door met de zwarte stukken in een Benoni verdediging zijn tegenstander Liam Vrolijk af te troefen. Sven ter Stal is na zijn overwinning op mede-koploper Jonas Hilwerda ongedeeld koploper geworden en mag het in de volgende ronde opnemen tegen Sam. In de GH-groep gaat na deze ronde Siem van Dael (foto) aan de leiding met een prachtige score van 7 uit 9.