Dagverslagen 2015

Verslaggeversteam 2015: Jesper de Groote (groep A), Zyon Kollen (B), Fons van Hamond (C en alg.), Stephan van der Hagen (D), Marrit Kooistra (E), Anja Campmans (FGH), Jos Damen (Bord 13), Jarno Witkamp (Opa vertelt) en Ilja Kalle (Overval).
Reacties, tips en links (naar artikelen op andere websites) zijn welkom, ook na het toernooi, op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..


Groep E ronde 12 en 13

Strijd om Meisjeskampioenschap spannend tot laatste ronde

Leek enkele rondes geleden het kampioenschap bij de jongens gespeeld en leek het te gaan om wie de plaatsen 2 en 3 zouden gaan veroveren - bij de meisjes bleef het tot de laatste partij spannend. Na afloop van ronde 12 stonden Mariyam en Kathleen nog bovenaan met een half punt voorsprong op de concurrentie.... Het kon dus nog alle kanten op.

De beslissing viel dus pas in de laatste ronde. Veronique en Janneke eindigden in totaal klassement met ieder 7 punten. En zijn daarmee eerste in het meisjeskampioenschap. Veronique is op basis van weerstandspunten de uiteindelijke kampioene. Gefeliciteerd!

De absolute nummer 1 van het E-kampioenschap is Miguel. Hij leverde dit toernooi slechts een half punt in. Klasse! Kasper en Nils ruilden na de laatste ronde van plaats en nemen eervol plaats 2 en 3 in.

 

Hier de laatste partij van Miguel.

Groep E ronde 11

Slaat de vermoeidheid toe?

Dat Selma precies bij het startsein of later relaxt naar haar bord wandelde, was ik inmiddels gewend... ;-). Nu zaten echter meedere spelers op hun tegenstander te wachten. Ook viel in deze ronde op dat partijen sneller beslist werden. Zo langzamerhand gaat het er niet alleen meer om wie de beste schaker is maar ook wie 't grootste uithoudingsvermogen heeft. Het zijn lange dagen met relatief lange partijen. Werden en in ronde 11 meer fouten gemaakt waardoor de beslissingen eerder vielen of had het puur te maken met de kwaliteit van de tegenstand?

Uiteindelijk werd alleen op bord 2 nog geschaakt en wel tussen Nils (w) en Job. Nils is onderweg om dit toernooi in de top 3 te eindigen. Winst van deze partij brengt hem weer dichter bij een podiumplaats.

Op het moment dat ik weer naar hun bord loop, lijkt de partij echter nog niet beslist...

 

Wat is het verhaal achter deze foto?...

Groep B ronde 9 (slot)

Xander Pouwels en Lydia Dubbeldam B-kampioenen
 
In 1970 verloor de Deense grootmeester Bent Larsen van de toenmalige wereldkampioen Boris Spasski in slechts zestien zetten. Toevallig (of niet) was de partij op het eerste bord in de laatste ronde van de B-groep precies hetzelfde. Thomas Moerman, die bij dezelfde bond schaakt als zijn tegenstander en bij winst nog in aanmerking kwam voor een podiumplek, won op dezelfde fraaie wijze van Xander Pouwels, voor wie het kampioenschap toch al was veiliggesteld. Opvallend was dat op kritieke momenten werd vrij snel gespeeld en op rustige momenten juist vrij lang nagedacht.
 
 
Bas de Feijter, die zelfs bij winst te weinig weerstandspunten had om nog gelijk te komen, speelde in acht zetten remise tegen Lydia Dubbeldam. Deze beslissing was echter niet zonder risico, want bij winst van haar concurrente Feline Waardenburg zou deze haar nog kunnen inhalen. Zij verloor echter waardoor Lydia alsnog meisjeskampioen werd.
 
Tegen Fabio de Block verloor Feline met zwart teveel tijd in de opening. Haar koningspaard legde de volgende route af: g8-f6-h5-f6-d5-f4, een behoorlijk aantal sprongen daar de partij slechts zestien zetten duurde. Net na haar laatste paardzet had wit een aftrekschaak waardoor zwart mat ging op h7, omdat het paard niet terug kon slaan op f6 om zo h7 te dekken…
 
Christiaan Beukema liet tegen Sam Baselmans een stuk insluiten, dat hij vervolgens offerde voor twee pionnen om toch nog aanval te krijgen. Sam had echter weinig moeite zich te verdedigen en sleepte het punt binnen.
 
Alle winnaars gefeliciteerd en hopelijk tot volgend jaar!

Groep D dag 6 (slot)

WING KI KWONG kampioen!

Wing Ki Kwong uit Hong Kong is Open Nederlands Kampioen in groep D geworden. Hij eindigde gelijk met Gilian Honkoop, maar werd kampioen op basis van zijn winst in hun onderlinge partij  (zie verslag dag 5).
Nathaniel Faybish werd derde, Tim Grutter vierde en Leon Reina (W-We +2.59) vijfde.
Janne Allaart werd meisjeskampioen en in het totaalklassement knap tiende (W-We +2.06).
De D-groep bestond uit 63 deelnemers en was dan ook de grootste van het toernooi. Met 28 schakers met een rating boven de 1000, waarvan 13 boven de 1250 een behoorlijk sterke groep. Twee schakers uit Hong Kong, vijf uit Belgie, vier uit Duitsland, een uit Denemarken en Spanje onderstreepten het Open karakter van het toernooi.

Janne Allaart meisjeskampioen!

In de op een na laatste partij van Kwong ging het fout op zet 22 voor zijn tegenstander Elmar Roothaan. Doordat Wing Ki Kwong daarna met zijn toren op de 2e rij komt blijkt zijn zwartveldige loper het loperpaar van Elmar te kunnen neutraliseren, te meer omdat de zwartveldige loper van Elmar nu ook ongelukkig staat.

Groep E ronde 10

 

Miguel stevig in het zadel

Ook in ronde 10 wist Miguel een vol punt te halen en blijft derhalve de lijst aanvoeren. Hij wordt gevolgd door Nils en Kasper die beide de stal ruiken en volgen met ieder 8 punten. De strijd in de top lijkt nu met namen  te gaan om de plaatsen 2 en 3....
 

 

 

Strijd om meisjes kampioenschap nog lang niet beslecht

Bij de meisjes in groep E kunnen nog meerdere speelsters aanspraak maken op het kampioenschap. Wie heeft de langste adem, wie maakt een eindsprint?... Alles is nog mogelijk in deze fase.... Na ronde 10 is de stand bij de meisjes: Plaats 7 : Kathleen Plaats 10: Mariyam Plaats 12: Veronique Plaats 15: Janneke Plaats 18: Selma Plaats 24: Stella Plaats 28: Roos Met slechts 1 punt verschil tussen plaats 7 en 18....

  

 

 

 

 

Groep A ronde 9 (slot)

Beukema kampioen
 
Wat een slotronde, wat een slotronde! Hoogstaand was het allemaal niet, maar de spanning vergoedde alles. De slinger bleef alle kanten uitslaan en toen-ie eindelijk tot rust kwam, wees hij Jasper Beukema aan als winnaar.
 
Bij uw verslaggever, die de nodige ochtenturen beleefde op weg naar de speelzaal, spookten alle mogelijke scenario’s door het hoofd. Wat als Beukema en Bas Haver gelijk zouden eindigen? Wie was er dan kampioen? Het onderlinge duel was in remise geëindigd. Dan moesten de weerstandspunten uitkomst bieden. Haver had 3½ weerstandspunt meer en dat was een marge die waarschijnlijk niet te overbruggen was door Beukema, aangezien ze in het toernooi veelal dezelfde tegenstanders hadden gehad.
 
Beukema moest dus winnen om zeker te zijn van de titel en Haver moest winnen om een eventuele misstap af te straffen. Beide titelpretendenten speelden in de laatste ronde een uitwedstrijd: Beukema ging op bezoek bij Jonas Hilwerda, terwijl Haver in het stadion van Jasper Zwirs speelde. Ze kozen allebei ook voor dezelfde tactiek door al gauw een ongebalanceerde stelling na te streven en al snel verwierven ze het voordeel van het loperpaar. Paardenliefhebber Jonas Hilwerda gaf zelfs beide lopers op tegen Beukema, terwijl Jasper Zwirs alleen zijn zwartveldige loper afstond.
 
Helemaal gratis hadden hun tegenstanders het loperpaar natuurlijk niet opgegeven. Vooral de paarden van Zwirs bezorgden Haver hoofdbrekens. Het witte initiatief zag er vervelend uit, vooral omdat zwarts stelling vervelend speelde. Beter had Beukema het voor elkaar, al kon hij ook niet echt een voordeeltje claimen tegen wits gecentraliseerde paarden. Na wat vereenvoudigingen was de stelling gelijk en de stand op de klok zwaar in het voordeel van Beukema.
 
Het werd nog beter voor Beukema toen Haver lang rokeerde, waarna wit meteen een koningsaanval op touw kon zetten. Mat ging het niet, maar nadat zwart een pion op d4 had gesnoept, won wit een kwaliteit. Kampioenschap beslist, Beukema kampioen. Of niet? Want Zwirs accepteert het remiseaanbod van Haver! Op vrijwel hetzelfde moment geeft Beukema een stuk weg. Binnen enkele seconden is de situatie in het kampioenschap volledig omgedraaid.
 
Beukema liet het hoofd niet hangen en ging op zoek naar tegenkansen. Inderdaad moet Hilwerda na dit toernooi nog maar eens wat oefenen op het gebied van koningsveiligheid, want nadat hij eerder dit toernooi tegen Bas Haver (!) een vol punt verspeelde door mat in twee te missen, verspeelde hij nu een half punt door eeuwig schaak in twee te missen. Beukema dus alsnog kampioen!
 
 
Zwart heeft net de dame naar g3 gespeeld. Wit heeft niet veel tijd om te reageren. Hilwerda zal vermoedelijk iets hebben gedacht als: “De pion op g2 is gedekt door de dame, dus zwart dreigt niet eens wat. Hoe maak ik de partij simpel uit? Slaan op c6 met de toren wint nog een pion en ruilt of de toren op g6 of de toren op e8. Ja, dat ziet er overtuigend uit. Spelen maar!” 39. Txc6? Te1+ Au! 40. Txe1 Dxe1+ en zwart houdt eeuwig schaak, waardoor de spelers direct handjes konden schudden. Dat was waarschijnlijk ook gebeurd als wit een zet als 39. Pf5 had gespeeld, maar dan was er een andere kampioen geweest.
 
De ongedeeld derde plaats was uiteindelijk nog een prooi voor Kevin Nguyen. De jongen met de moeilijke achternaam speelde een toernooi dat als schoolvoorbeeld van de term ‘Zwitsers gambiet’ kan dienen, want na een start van 1½ uit 4 kwam hij uiteindelijk toch nog op 6 punten uit en dat is zeker wel een applausje waard. Tegen Quinten Ramackers ging het echter helemaal niet zo gemakkelijk, want hij werd vanuit de opening behoorlijk overspeeld. Hij benutte de mogelijkheden van zijn stelling echter optimaal, waardoor hij de partij nog in een overwinning om wist te buigen.
 
Felicitaties aan de winnaars en tot volgend jaar! 

Bord 13 - dag 6

Vandaag de laatste ronde in de C-groep. Op bord 13 spelen de jarige Dominique Kroon en Lorena Kalkman hun laatste partij van het toernooi. De partij bouwt langzaam op, maar is plots voorbij..

Hoe ging jullie partij?

Dominique: “Het stond de hele tijd gelijk, maar opeens stond mijn paard aangevallen. Toen ik die iets te snel weghaalde stond ik mat.”

Lorena: “Ik ben wel tevreden over de partij.”

Hebben jullie al vaker tegen elkaar gespeeld?

Dominique: “Ja, op NK’s.”

Lorena: “En ook op het NK snelschaak volgens mij.”

Bij welke club schaken jullie?

Dominique: “Ik ben gestopt met clubschaak en schaak thuis nog met mijn vader. Wel speel ik nog toernooien.”

Lorena: “Ik schaak bij SV Spijkenisse.”

En hoe lang schaken jullie al?

Dominique: “Sinds mijn zesde of zevende volgens mij.”

Lorena: “En ik sinds mijn vierde of vijfde.”

Hebben jullie al vaker meegedaan aan het ONJK?

Lorena: “Voor mij is het de derde keer.”

Dominique: “Ik weet het niet precies. Ik ben wel elke keer jarig hier. Tot nu toe heb ik altijd op mijn verjaardag verloren. Vroeger, in de E en de D, werd je tafel versierd en dan keek iedereen naar je. Dat wist ik niet wat ik moest doen. Vorig jaar kreeg ik een shirt, maar toen had ik net de dag ervoor ook een shirt gekocht.”

Waar logeren jullie?

Lorena: “We zijn met SV Spijkenisse op kamp in Hengelo met elf andere spelers.”

Dominique: “Ik zit met mijn moeder, mijn broertje Joppe, Charlie Tang en Sarah van Rooden in bungalowpark Tolpas in Hoge Hexel.”

Hebben jullie naast schaken nog andere sporten of hobby’s?

Dominique: “Ik zit op hockey en vind koken en bakken erg leuk.”

Lorena: “Eigenlijk vooral schaken, maar ook wel afspreken met vriendinnen en computeren.”

Wat was jullie leukste schaakervaring?

Dominique: “Een schaaktoernooi in Saint-Lô in Frankrijk. Dat is een groot en leuk toernooi waar we heengingen met een grote groep Nederlanders. Er is altijd een leuke, bijzondere sfeer in de groep.”

Lorena: “Het EK schaken in Budva (Montenegro). Ik heb daar veel geleerd en het was een ervaring die ik niet snel zal vergeten.”

Het toernooi is nu afgelopen. Hoe is het voor jullie gegaan?

Lorena: “Ik ben op al mijn partijen wel trots.”

Dominique: “Het was vooral een leuk toernooi!”

[tekst: Igor Damen]

 

FGH 2 - ronde 9

Stella Honkoop speelt tegen Oscar Klaren. Al snel weet Stella sterker op het bord te staan. Met ook wat stukken voorsprong probeert ze op haar allerbest deze uit te bereiden. Zeker op het moment dat Oscar een pion laat varen weet ze dit te doen. 

 
Echter wanneer ze haar voorsprong dreigt kwijt te raken wil ze haar pion niet offeren, Oscar en Stella staan drie maal in dezelfde stellen. Oscar claimt remise.
 
 
Mei Jing Garceran Wang speelt tegen Loek van der Hagen. Loek lijkt er in het begin erg goed voor te staan als zwart. Opeens geeft hij zijn voordeel weg: Hij verliest zijn loper! 
 
 
Gedurende lange tijd staat Mei Jing voor, ze staat drijgend met haar toren achter Loek zijn pionnenlinie. Maar dan trekt ze hem terug! Dan doet Loek ook een niet al te beste zet, dit zou ze kunnen afstraffen, maar in haar tijdsnood heeft ze niet het geduld de situatie rustig door te rekenen. Ze negeert Loeks misser waardoor hij een pion tot dame kan promoveren. Kort daarna verliest Mei Jing.

Groep C ronde 9 (slot)

Luuk Baselmans en Iris Schelleman B-kampioenen

De koplopers Luuk Baselmans en Thijs de Bock streden in de laatste ronde tegen elkaar voor de eerste plaats. Luuk wist een pion buit te maken en maakte het Thijs lange tijd lastig. Maar uiteindelijk wist Thijs na een lange verdediging het eindspel met een pion minder nog remise te houden.

Hierdoor kregen Vlad Omata en Job Emans de kans om de koplopers in te halen. Job had het eigenlijk de hele partij heel zwaar tegen Colin Wouters. Colin speelde een sterke partij en Job moest een kwaliteit offeren om in de partij te blijven. Voor deze kwaliteit kreeg hij een beetje compensatie in de vorm van een tegenaanval, maar Colin bleef erg goed staan. Toen kreeg Job een cadeautje:

Wouter viel in deze stelling met 31.g3 het paard van Job aan, en stond na 31...Ph3# mat!

Vlad Omata [foto] speelde ondertussen een sterke aanvalspartij tegen Matthias Goddé. Dankzij een mooi paard op e4 en zijn pion op f5 kon hij rustig al zijn stukken in de aanval betrekken. De witspeler was eigenlijk zo goed als machteloos. Vlad had op zet 17 de genadeslag al uit kunnen delen.

Hij liet na om zijn aanval direct in winst om te zetten met 17...Txf2! 18.Dxf2 (na 18.Txf2 speelt zwart 18...Pg3#) Pxf2+ 19.Txf2 Pe4! In plaats daarvan speelde hij 17...Tf7. Ook hier bleek de witte stelling na een paar zetten niet meer te redden.

Dit betekent dat we in de C-groep vier winnaars hebben: Luuk Baselmans, Thijs de Bock, Job Emans en Vlad Omata. Deze spelers haalden een prachtige 7 punten uit 9 partijen. De titel Open Nederlands Jeugdkampioen 2015 gaat naar Luuk, omdat hij van het duo met de hoogste onderlinge score binnen het viertal de meeste weerstandspunten heeft.

Iris Schelleman hield haar koppositie vast en is Open Nederlands Meisjeskampioen 2015.

Groep C ronde 7 en 8

Na de halve rustdag van Donderdag Voetbaldag stond op vrijdag weer een dubbele ronde op het programma van de C-groep. Wie daar kwa score ongeschonden doorheen komt doet goed zaken in het klassement.

Het Ten Boer-kamp werd geconfronteerd met een ongelukkige indeling: de vriendinnen Gerbrich Kroon [1e foto links] en Ilja de Goede [idem 2e van rechts] vonden troffen elkaar aan weerszijden van het bord. Ik citeer Roelof Kroon: "Vandaag een bewogen dag. In de ochtend de strijd tussen Ilja en Gerbrich. Niet zo leuk als clubgenoten tegen elkaar moeten, maar het wordt pas echt vervelend als je ook nog naast elkaar in een tent slaapt. Wat doe je dan? Moet je ze voorbereiden op elkaar? Gerbrich en ik besloten het bij het doorspreken van de situatie te laten. En voor Gerbrich niet nieuw: ze heeft al meerdere malen tegen Marlinde moeten spelen om een NK-ticket of op het NK. Ze besloot er gewoon voor te gaan. De partij werd beslist door een pionoffer (of was het een blunder?) van Gerbrich."

 

Onno Elgersma trok tegen Mark Honkoop met 12...g5 op een originele manier ten aanval. Die dappere zet maakt de eigen koningsstelling immers wat luchtig. Maar het pakte goed uit, zwart kreeg een langdurige initiatief op de (half)open f-en g-lijnen waar Mark 40 zetten later aan ten onder ging.

Omota Vlad kwam alleen aan kop door het topduel tegen Thijs de Bock te winnen.

Wat jullie misschien nog niet weten is dat de KNSB op voorspraak van het NOC*NSF heeft besloten om naast een Meisjeskampioenschap ook het Kampioenschap der Linkshandigen te laten verspelen in het ONJK. In dit klassement bestaat de kopgroep nu uit Matthias Goddé, op slecht een half punt gevolgd door Kylian Bijvanck, Ruben Bourgonjen en Robin Duson.


In ronde 8 werd aan kop weer stuivertje gewisseld: De Bock won van Schilay terwijl Vlad verloor van Baselmans. Met nog een ronde te gaan hebben maar liefst 9 spelers nog kans op de titel.
Ook in deze ronde een onderlinge: de kraker Hofstra-Hofstra vond plaats aan bord 25 [foto links]. Tetske Won met wit van Remmelt.

   

Foto's 2 en 3: tijdens het ONJK worden ook anders spelletjes gedaan!
In het Meisjesklassement gaat Iris nog aan de leiding, maar er zijn 5 achtervolgers op een half punt.
Kijk HIER voor meer foto's van de deelnemers aan de C-groep.