Groep A ronde 3

Paarden die de haver verdienen…
 
De hele zaal was al leeg, alleen in de hoek werd er op de liveborden van de A-groep nog volop gevochten. Op de drie topborden vonden enorme uitputtingsslagen plaats, waarin de spelers in de beruchte eeuwige tijdnood al hun vindingrijkheid moesten aanwenden om de moeilijke eindspelen te winnen, dan wel remise te houden. Er moesten zelfs nog extra notatieformulieren op (of onder!) de tafel verschijnen voordat de beslissingen vielen. Toen de rookwolken waren opgetrokken, bleken de gebroeders Haver de beste zaken te hebben gedaan. Bas Haver is daardoor nu de ongedeelde koploper, terwijl Daan Haver en de Jaspers op het vinkentouw zitten.
 
De kortste partij op de liveborden was die tussen Jonas Hilwerda en Quinten Ramacker, ofwel klein tegen groot. Op het schaakbord hielden ze elkaar echter in evenwicht. Heftiger ging het eraan toe aan het hoogste bord, waar Yordi de Block Bas Haver in de opening flink aan de tand voelde. Door een matdreiging op h7 kon wit wat verzwakkingen aan de zwarte koningsstelling afdwingen, maar heel veel leverde dat niet op. Zwart counterde in het centrum en kreeg goed spel. Op de dertigste zet miste hij zijn kans:
 
 
Na 30… Lf3+ 31. Kd2 Te2+ 32. Txe2 dxe2 33. Te1 Td8+ 34. Ke3 Td1 35. Kf2 stond wit helemaal om de pion heen gekronkeld. De pion viel echter ten prooi aan de witte stukken, waarna er een erg ingewikkeld eindspel overbleef. Eenvoudiger was daarom waarschijnlijk 30… Txe1+ 31. Kxe1 c4 32. Pd4 Kf7 33. a4 Th8 35. Kd2 Th2+ 36. Ke3 Kf6, waarna de vrijpion netjes gedekt is en gevaarlijk wordt als wit op pionnenjacht gaat. In de partij moest Haver zijn eindspeltechniek laten zien. Hij demonstreerde dat zijn loper in de open stelling wits paard de baas was. Het paard probeerde zich nog tegen zwarts g-pion op te offeren, zodat wit met remise zou ontsnappen omdat zwart dan de loper van de verkeerde hoek zou overhouden. Haver liet dat niet toe en maakte de partij gedecideerd uit.
 
Aan het tweede bord speelden de Jaspers tegen elkaar. Jasper Zwirs speelde de opening met wit wat passief, waardoor Jasper Beukema het betere van het spel leek te krijgen. Daarna ging het spelbeeld wat op en neer, waardoor eerst Jasper en daarna Jasper in het voordeel had kunnen komen. Uiteindelijk hield zwart het loperpaar over tegen wits paardenpaar, maar ditmaal hield de paardpartij stand. Ook nu werd een zwarte pion op e2 ingerekend en dit keer was dat genoeg voor remise.
 
Aan bord 3 een duel tussen twee spelers die samen al anderhalf verliespunt hadden. Daan Haver bleef in het peloton na een zwaarbevochten overwinning op Joris Kokje, die een behoorlijke ongeluksdag had. Via een zetverwisseling kwam er een soort Siciliaan op het bord waarin wits dame op h6 in de zwarte stelling stond te koekeloeren. De stelling bleef echter gesloten en daarom was de positie van de zwarte koning in het centrum ook niet zo’n handicap. Pas in het eindspel sloeg de vlam in de pan toen zwart over de a-lijn infiltreerde en een stuk won:
 
 
Het nauwkeurigst was 40… hxg4 41. hxg4 Pc5, want na het gespeelde 40… Pc5?! koos wit voor zijn beste praktische kans: 41. gxh5! Txc1 42. h6 Pg6 43. Txb6 Pcd7 44. Ta6 Tc8 45. Ta7 Pf8 46. b6. Ineens heeft wit twee vrijpionnen en doet de loper ook weer mee. Vooral de h-pion is een klier voor de zwarte paarden. Het witte tegenspel is echter net niet genoeg en met nauwkeurig spel kan zwart uit de omsingeling ontsnappen, zoals in de partij gebeurde. Uiteindelijk hadden zwarts paarden het hoogste woord. Voor de schaakliefhebber een partij om de vingers bij af te likken.
 
Onderin kwamen Christian Emil Frambøl en Joël van der Werf van de nul af door onderling remise te spelen, waardoor Jip Damen, die in Kevin Nguyen opnieuw een tegenstander van formaat trof, nu de rodelantaarndrager is.