Groep A ronde 7

Alles blijft bij het oude
 
Een van de voordelen van in de periferie wonen is dat je je spullen iets minder nauwlettend in de gaten hoeft te houden. In een grote stad als Amsterdam jatten ze bij wijze van spreken je fiets onder je kont vandaan en dat is hier in Twente niet aan de orde. Of toch wel? Verslaggever Fons van Hamond keek vanochtend toch wel raar op toen hij tot de ontdekking kwam dat, uitgerekend op deze regenachtige ochtend, de ruitenwissers van zijn auto waren gejat.
 
Desondanks werd het een vredelievende ronde op de schaakborden. Op de topborden draaiden maar liefst vijf van de zes partijen op remise uit. Ironisch genoeg was de enige overwinning aan de topborden een partij die in eeuwig schaak leek te eindigen. Slachtoffer was, hoe kon het ook anders, Daan Haver. Na zijn gemiste kans op eeuwig schaak van gisteren, kwam nu zijn eigen koning onder vuur te liggen. De speler van FC Kip dook met zijn koning de verkeerde hoek in, waarna Jannes Carpentier met een stil zetje de executie voltrok.
 
 
21… Kg8? In plaats van de zetten te herhalen kwam heel sterk 22. Tg1! Kh8 23. Le4 en zwart gaat mat. Beter was 21… Ke7, maar ook dan is de koning nog lang niet veilig.
 
De strijd aan kop is nog steeds een nek-aan-nekrace tussen Bas Haver en Jasper Beukema. Bas Haver speelde met zwart tegen Kevin Nguyen. Hij kwam acceptabel uit de opening en besloot wel eeuwig schaak te houden. Daar kon hij op dat moment wel blij mee zijn, want op het eerste bord werd Jasper Beukema met zwart flink aan de tand gevoeld door Quinten Ramacker. Optisch had wit een plusje, maar in de praktijk stelde het weinig voor. Toen zwart aan meer dan remise kon denken, ging hij opzichtig in de fout met 27… De8:
 
 
Wit profiteerde niet, want hij deed 28. Lc5?, waarna de partij gauw remise werd gegeven. Natuurlijk werkt 28. Lxf6? Dxe3+ 29. Kh1 Txf6 niet, maar 28. Txf6 Txf6 29. Lxf6 Dxe3+ 30. Kf1 Dc1+ 31. Kf2 Dxc2+ 32. Kg3 Db3+ 33. Kh4 kan gewoon. Door de remises blijft de stand aan kop onveranderd: Bas Haver en Jasper Beukema blijven een punt los van de rest van het veld.
 
De andere remises hadden ook niet heel veel om het lijf. De supervlieggewichten Joris Kokje en Jonas Hilwerda deelden elkaar een paar meppen uit, maar rookten al gauw de vredespijp. Interessanter was de partij tussen Yordi de Block en Jasper Zwirs, waarin de koningen op tegengestelde vleugels waren ondergebracht. Wit viel aan over de h-lijn, zwart verdedigde over de zevende rij. Remise dan maar. Josse Chaerle en Joël van der Werf waren het langst bezig. Met twee pionnen minder vond wit het niet erg dat zijn tegenstander de zetten ging herhalen.
 
Minder geluk had Jip Damen, de held van gisteren, die Erwin Kalle ondersteboven probeerde te lopen. Kalle verdedigde netjes en won. Hetzelfde deed Lisanne Waardenburg tegen Christian Emil Frambøl na een kwaliteit te hebben verorberd. Ook Steyn de Lange (tegen Arno van den Bosch) en Mathijs Dubbeldam (tegen Jeroen Langie) maakten een halfje goed op de koplopers.