Groep C ronde 1 en 2

"Onder tropische temperaturen is het ONJK van 2015 van start gegaan."
Mooier dan deze eerste zin, van de hand van collega-schrijver De Groote, kan ik het niet maken. Makkelijker ook niet trouwens.

Ook dit jaar had het bestuur van Stichting Caïssa weer zijn best gedaan een originele openings- en kleurlotingsceremonie te bedenken. Bij een buitentemperatuur van 32 graden mocht een aantal kinderen onder toeziend oog van Bornes wethouder van sport Martin Velten proberen om pingpongballetjes in witte of zwarte glazen te mikken. Na een zorgvuldig geregisseerde reeks missers belandde het eerste rake balletje op zwart, waardoor Bas Haver, de hoogst geplaatste deelnemer van het ONJK 2015, met zwart mocht beginnen.

Daarmee was het 41e Open Nederlands Jeugdkampioenschap geopend. Voor alweer de vijfde keer biedt het Sportcomplex ’t Wooldrik te Borne ons gastvrijheid. Het deelnemertal zit na en aantal jaren weer wat in de lift: ruim 270. Al is Meneer Aart geloof ik nog steeds aan het tellen, want er waren wat no-shows.

 

Kwa rating zijn de kanshebbers in de met 58 deelnemers goed gevulde C-groep de Duitser Lorenz Schilay (1760), de Nederlandse Iris Schelleman (1758). Daarna lopen de ratings gestaag omlaag tot 101. Met zulke relatief grote ratingsverschillen zijn de uitslagen in de eerste ronde in hoge mate voorspelbaar. Zo ook nu. Er was slechts één anomalie: aan bord 16 moest Ivo Warmerdam een half punt afstaan aan Xander Joosse.

In de C-categorie is een opvallend hoog percentage van de deelnemers afkomstig uit één regionale bond: de NOSBO. Twee Noordelijke jeugdtalenten troffen elkaar.

In de tweede ronde, waarin veel kinderen altijd weer even moeten wennen aan vroeg opstaan, wordt de kopgroep altijd flink uitgedund. Nu wel heel flink want er vielen maar liefst zeven remises tussen de één-punters. Zodoende bleef een zevental op 100%, waaronder de twee genoemde favorieten.De fotografiesectie in het organisatiecomité is nog niet warmgedraaid, excuses. Een verslag zonder foto's is geen verslag, dus na ronde 3 komt het eerste...