Een kleurrijk geheel

Het is opa opgevallen dat er meer en meer spelers achter het bord zitten met een koptelefoon op de oren. Nou is dat natuurlijk (hopelijk) niet om goede zetten door te krijgen van goede schakers die de partij aan het volgen zijn, maar wel voor de rust en de stilte om je heen. Het schijnt dat storende geluiden weggefilterd worden. Het doel van de koptelefoons is dus duidelijk: het bevorderen van de concentratie.

Het leuke voor opa is dat deze koptelefoons niet allemaal zwart zijn. Nee, ze schijnen die dingen in wel 734 verschillende kleuren te verkopen (uit deze zin blijkt maar weer dat opa vandaag erg veel moeite heeft met tellen). Het zijn dus niet 734 kleuren maar wel een aantal, onder andere groen, geel en oranje zijn gespot.

Daarmee komen we meteen op een ander kleurrijk persoon. Ook bij hem werden deze kleuren veelvuldig gespot. Niet op de oren maar in het haar. Opa is er nog steeds niet helemaal uit of die kleurrijke haardos bedoeld was om tegenstanders af te schrikken of omdat het gewoon puberaal gedrag was. Hoewel, deze persoon mag inmiddels al een tijdje niet meer meedoen aan het ONJK. Wel is hij tweemaal collega geweest van opa in de persdienst. Inmiddels houdt hij zich op professionele basis bezig met de grotere toernooien, en dan voornamelijk met de live-borden en de webcasts.

Ook erg kleurrijk is altijd de doping die de deelnemers meebrengen. In van die doorzichtige petflessen zitten vaak van die enge blauwe of gifgroene drankjes, waarvan beweerd wordt dat het sportdrank is. Hoe enger en exotischer de kleur, hoe geloofwaardiger dat is natuurlijk.

Ook een opvallende verschijning zijn de diverse hoedjes en petjes die gedragen worden, zoals vandaag in de DEFGH zaal ook weer het geval was. Erg kleurrijk en meestal blijven ze de gehele partij op het hoofd van de eigenaar. Vorig jaar echter, toen opa interviews deed voor bord 13 presteerde één speler het echter om zonder hoofddeksels de partij te beginnen. Later kwam daar een soort van hoedje/mutsje bij en de pokerface werd compleet gemaakt door een glinsterende zonnebril. Ook dat is natuurlijk een manier om je tegenstander onder de indruk te laten zijn en wellicht helpt het wel om de partij winnend af te sluiten.